

این جشنواره با حمایت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی و بنیاد نخبگان استان تهران در محل دائمی نمایشگاه محصولات دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی در واحد علوم و تحقیقات از 13 اردیبهشت آغاز شد و مخترعان جوان اعم از دانشآموزان و دانشجویان، محصولات و ابتکارات علمی خود را در حوزههای مختلف به سازمانها و شرکتهای مختلف عرضه کردند. بنابر اعلام مسئولان و برگزارکنندگان این جشنواره، مخترعان در این برنامه 132 اختراع و محصول خود را به نمایش گذاشتهاند. همچنین دو غرفه مخصوص اداره آموزش و پرورش شهر تهران و سایر شهرستانها بود و سازمان سمای دانشگاه آزاد اسلامی نیز محصولات فناورانه خود را در یک غرفه عرضه کرد. در این نمایشگاه صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر و پارکهای علم و فناوری و تعدادی از شرکتها در چهار غرفه حاضر شدهاند تا تعامل بهتری با پژوهشگران و نخبگان جوان کشور برقرار شود. در این دوره از این جشنواره در صورت برگزیده شدن اختراع و کسب حد نصاب لازم حمایتهای بنیاد نخبگان درباره اختراعات جدید از طریق پارک فناوری پردیس به صاحب اختراع برگزیده اعطا میشود. در این رویداد مهم علمی ملی، صاحبان اختراعات با بهرهمندی از حمایتهای بنیاد ملی نخبگان ایران برای ارتقای سطح اختراع خود به مرتبه بالاتر (نیمهصنعتیسازی، تاسیس شرکت نوپا و ...) تلاش میکنند و در صورت احراز شرایط با بهرهمندی از حمایتهای بنیاد در این سطح به سوی تجاریسازی محصول، ایجاد شرکت دانشبنیان و تامین بازار حرکت خواهند کرد تا در نهایت ابتکار و اختراع به عنوان یک محصول به بازار عرضه شود. سیستم داوری جشنواره امسال به گونهای انجام گرفت که ابداعات، اختراعات و ابتکارات بر اساس معیارهایی چون میزان تازگی اختراع در سطح ملی و بینالمللی، طول عمر فناوری حاصل از اختراع، آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از بهکارگیری اختراع و قابلیت ورود به بازار و ارزشافزوده اقتصادی و اجتماعی حاصل از تجاریسازی اختراع بررسی شود تا از این طریق از حمایتهای بنیاد نخبگان در سطح اختراعهای نوپدید (سطح 3) برخوردار شوند.
مسیر اصلی پیشرفت کشور
در اقتصاد مقاومتی
در افتتاحیه این رویداد علمی یدالله اردوخانی، رئیس بنیاد نخبگان استان تهران ضمن قدردانی از معاونان و روسای دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز، گلستان، مازندان، تهران و سایر مسئولان استان گفت: «با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری و نقشه راه ترسیم شده برای پیشرفت کشور، مسیر اصلی اقتصاد مقاومتی است. با توجه به اینکه کشور ما دارای نیروی جوان تحصیل کرده است، تحقق اقتصاد مقاومتی از مسیر اقتصاد دانشبنیان ممکن است و به همین خاطر یکی از پایههای اصلی آن هم تجاریسازی فناوری و ایجاد شرکتهای دانشبنیان است. به اعتقاد من فرآیند این مسیر حمایت از اختراعات و فراهم کردن شرایط لازم برای تبدیل آنها به ثروت و ارزش افزوده است.» او در ادامه سخنان خود گفت: «این جشنواره یکی از مسیرهای مناسب برای شناسایی افراد خلاق و نوآور است که میتوان با تکیه بر خلاقیت آنها گامی موثر در راستای کارآفرینی و گسترش فناوری در کشور، همچنین پیشبرد اقتصاد مقاومتی برداشت.» او تاکید کرد: «میتوان ادعا کرد تکمیل چرخه ملی نوآوری، رونق بخشیدن به فضای ابتکار، بسیج فضای عمومی برای توجه به زمینه اختراعات و انگیزه بخشیدن به جوانان مهمترین اهدافی است که بنیا ملی نخبگان با اجرای این جشنواره آنها را پیگیری میکند. مخترع باید بداند که اختراع گام اول است و راه برای رسیدن اختراع به بازار بسیار طولانی است. در این راه باید ثابت قدم بود. البته نهادهای واسطی همچون صندوقهای حمایتی و مراکز رشد هستند که در این مسیر مخترع را یاری میکنند.» اردوخانی همچنین افزود: «برگزاری هشتمین جشنواره اختراعات رویش دماوند و ششمین جشنواره ملی مخترعان دانشگاه آزاد اسلامی به طور مشترک و با تکیه بر تجربیات قبلی، طبیعتا موجب همافزایی و غنای این گونه جشنوارههاست. امیدوارم این همفکری و همکاری باعث ایجاد خدمات شایستهتر و مناسبتر برای مخترعان و شرکتکنندگان جشنواره شده و این مهم، برای جامعه علم کشور، آینده روشن فردای ایران اسلامی را رقم زند.
40 درصد اختراعات مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی
این جشنواره علمی در حالی برگزار شد و به کار خود پایان داد که 40 درصد شرکتکنندگان آن را نخبگان، مخترعان و محصلان واحدهای دانشگاهی و مدارس سمای دانشگاه آزاداسلامی تشکیل دادهاند. از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی یکی از مهمترین اهداف علمی و دانشی خود را تمرکز بر تولید و ثبت اختراعات علمی و به دنبال آن تجاریسازی دانشها و گسترش اقتصاد دانشبنیان به جهت تولید ثروت از علم قرار داده است. با عنایت به اینکه حجم وسیعی از استعدادهای درخشان این مرکز بزرگ آموزش عالی کشور را دانشآموزان سازمانهای سما تشکیل میدهند، در کنار نخبگان و مخترعان، حضور دانشآموزان سما بسیار پررنگ بود. حضور این تعداد از دانشآموزان جوان و نخبه درکنار بزرگان نشان از اهتمام و توجه دانشگاه آزاد اسلامی به حمایت از استعدادهای درخشان در سنین و مقاطع پایین تحصیلی است.
مبتکران جوان با انرژی سخن میگویند
در محل نمایشگاه این جشنواره که در سالن نمایشگاه دائمی واحد علوم و تحقیقات برگزار شد، غرفههای متعددی دیده میشود که جوانان مبتکر و خلاق ایرانی از ابداعات و اختراعات خود با شور و انرژی خاصی سخن میگویند و آنچه تولید کردهاند را با علاقه وافر به بازدیدکنندگان معرفی میکنند. در این میان مرتضی موسیخانی، سرپرست جدید معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه به همراه داوود ثمری، مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه در غرفهها حاضر میشوند و با دقت و علاقه و انگیزه به توضیحات مخترعان جوان گوش میدهند و در همین حین آنها را برای تکمیل اشکالات احتمالی اختراعاتشان راهنمایی میکنند. اگر چه سالن نمایشگاه وسیع و بزرگ است اما موسیخانی و هیات همراه با صبر و حوصله فراوانی با صاحبان غرفهها و اختراعها گفتوگو میکنند. چیزی که همیشه در دانشگاه آزاد اسلامی مرسوم است؛ احترام به دانشجو و دانشآموز و تکریم محققان و مخترعان.
دانشآموزان سما درخشیدند
در اختتامیه این جشنواره دانشآموزان سازمان سمای دانشگاه آزاد اسلامی بیشترین جوایز را به خود اختصاص دادهاند. از واحد سمای بروجرد علی کردی و حسین محمدی از واحد سمای اراک جایزه گرفتند. حدیث شکراللهی، مخترع جون واحد سمای نجفآباد نیز در این جشنواره منتخب شد و جایزه گرفت. همچنین از واحد سمای خمینیشهر شهاب رحیمزاده به عنوان مبتکر برتر مورد تقدیر قرار گرفت. مهرداد محمدی، امینخواه، مهدی بابایی، احسان خسری و شهاب خسری هم دیگر مخترعان جوان دانشگاه آزد اسلامی بودند که در بخش داستان یک اختراع جشنواره مورد تقدیر قرار گرفتند.
مرتضی موسیخانی در گفت وگو با «فرهیختگان»:
چابکسازی دانشجویان اولویت اصلی ماست
مرتضی موسیخانی، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی درباره سطح جشنواره امسال گفت: «اولین سالی است که در این رویداد حاضر هستم. نسبت به سایر جشنوارهها کارهای خیلی مفیدی انجام شده؛ اینکه جوانان ما به این خودباوری رسیدهاند که میتوانند به عرصه کارهای جدی وارد شوند (این امر) بسیار قابلتحسین است. بنابراین میتوان این اقدام را به فال نیک گرفت که فرزندان ما سرمایههای ذهنی و علمی بالایی دارند. در این راستا امید است بتوانیم با اطمینان بیشتری بر ایدههای جوانان سرمایهگذاری کنیم.» موسیخانی در ادامه میگوید: «در بخش پزشکی، مواد و نرافزار کارهای خیلی خوبی به جشنواره عرضه شده است. این امر حاکی از توجه دانشگاه آزاد اسلامی به گسترش اختراعات و حمایت از مخترعان جوان است. البته ظرفیتهای کشور ما بیش از اینهاست و مسئولان امر شایسته است که توجه بیشتری به این عرصه داشته باشند. البته این اهتمام به صورت ویژه در دانشگاه آزاداسلامی ساری و جاری است.» معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «در دوره جدید مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی توجه ویژهای به امر پژوهش و حمایت از اختراعات مخترعان جوان پیشبینی شده و اقداماتی از قبیل این جشنواره، نشان جدی از این توجه دارد.» او درباره نقش مخترعان دانشگاه آزاد اسلامی در این جشنواره گفت: «40 درصد مخترعان این جشنواره از دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارند. این مقیاس از حضور، بسیار مهم و ستودنی است اما ظرفیتهای دانشگاه، بیش از اینهاست.» موسیخانی اضافه کرد: «توسعه پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد، تاسیس شتاب گرایدههای نوی دانشگاه در اکثر واحدها ازجمله واحد قزوین از اقداماتی است که موجب حمایت بیشتر از مبتکران جوان دانشگاه خواهد شد. بنابراین چابکسازی علمی دانشجویان اولویت اصلی ما خواهد بود.»
داود ثمری در گفتوگو با «فرهیختگان»:
با معاونت علمی ریاست جهوری همکاری میکنیم
داود ثمری، مدیرکل توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی درباره ساختار و اهداف ششمین جشنواره ملی مخترعین دانشگاه و هشتمین جشنواره رویش بنیادهای نخبگان پهنه دماوند به «فرهیختگان» میگوید: «هر سال ما در قالب این جشنواره برای جذب مخترعان جوان کشور فراخوان داریم. آنها در سامانه جشنواره ثبت نام میکنند و پس از داوریهای اولیه برخی از طرحها به مرحله نهایی میرسند. امسال 132 طرح پذیرفته شد و پس از بررسیهای نهایی، طرحهای برتر به سطح سه بنیاد ملی نخبگان میرسند.» ثمری در ادامه میگوید: «در این دوره از جشنواره 9 گروه تخصصی داشتهایم. فراوانی طرحهای امسال بیشتر در حوزههای پزشکی و مهندسی پزشکی، شیمی، برق، مکانیک و کشاورزی و علوم دارویی بوده است.» او اضافه کرد: «درحقیقت هدف اصلی ما در این رویداد علمی شناسایی استعدادها و ساماندهی جوانانی است که اختراعات خود را ارائه میکنند. ما در دانشگاه آزاد اسلامی در قالب هستههای فناور، مبتکران جوان و با استعداد کشور را ساماندهی میکنیم تا به تجاریسازی ایدههای آنها و عرضه آن ایدهها به بازار، به پیشرفت علمی و دانشی آنان کمک کنیم.» مدیرکل توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه درباره ثبت اختراعات دانشجویان این دانشگاه گفت: «با هماهنگیهای صورت گرفته با معاونت علم و فناوری ریاستجمهوری مقرر شده است 90 درصد ثبت «پتنت بینالمللی» را این نهاد و 10درصد مابقی را دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت کند تا حمایت لازم از ثبت اختراعات مبتکران جوان دانشگاه آزاد اسلامی صورت پذیرد.» ثمری اضافه کرد: «همه مبتکران جوانی که در قالب جشنوارههایی از این دست مقام برتر کسب میکنند به صورت جدی در مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی مورد حمایت قرار خواهند گرفت.»
میترا طباطبایی در گفت وگو با «فرهیختگان» :
داوران حضور پررنگ در جشنواره دارند
میترا طباطبایی، مدیرکل گسترش علم و علمسنجی دانشگاه آزاد اسلامی که در مقام عضو کمیته داوران ششمین جشنواره ملی مخترعین دانشگاه آزاد اسلامی و هشتمین جشنواره رویش بنیادهای نخبگان پهنه دماوند فعالیت کرده است، درباره سیستم داوری جشنواره به «فرهیختگان» میگوید: «تیم داوری امسال ترکیبی از هر دو سازمان؛ یعنی دانشگاه آزاداسلامی و بنیادملی نخبگان ایران بود. حدود 230 طرح و اختراع به جشنواره رسید. این طرحها ابتدا به صورت آنلاین و مشترک به وسیله داوران دو سازمان بررسی و داوری و تعدادی از آنها برای شرکت درنمایشگاه و غرفهها معرفی شدند.» او اضافه کرد: «دو روز پیش از برنامه اختتامیه و به صورت فشرده آثار و اختراعات به وسیله داوران جشنواره مورد داوری قرار گرفتند. در همین راستا داوران به صورت تک تک در غرفه ها حضور پیدا کرده و سخنان مخترعان را شنیده و طرحها را دیده و سوالات تخصصیای از جوانان مخترع پرسیده اند و نتیجه آن را در کمیتههای تخصصی داوری متشکل از هر دو مجموعه دانشگاه و بنیاد ملی نخبگان مطرح کردهاند.» مدیرکل گسترش علم و علمسنجی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه اضافه کرد: «پس از بررسیهای نهایی، اختراعات برتر انتخاب شدند و برای بررسی بیشتر که عبارت از دریافت امتیاز سطح سه بنیاد ملی نخبگان است، بازهم مورد بررسی قرار گرفته و در اختتامیه جشنواره معرفی شدهاند.» طباطبایی در پاسخ به این سوال که سطح علمی مسابقات امسال چگونه است، گفت: «البته سال گذشته داوری علمی مسابقات برعهده بنیاد ملی نخبگان بود ولی امسال دانشگاه آزاد اسلامی حضور پررنگتری دارد و داوران ما اذعان دارند که امسال اختراعات پیشرفتهتری توسط مخترعان به جشنواره ارائه شده است، که امیدواریم هرچه زودتر به حالت تجاری سازی نزدیک شود.» او اضافه کرد: «امید داریم تجاریسازی طرحهای مبتکران دانشگاه با کمک مراکز رشد و واحدهای فناور، در راستای گسترش فعالیتهای دانشبنیان هرچه زودتر صورت بگیرد.»
