مهدی سلیمانی،فعال حوزه کتاب:نوشتن درباره سیدمهدی شجاعی هم کاری آسان است و هم کاری دشوار! آسان زیرا او دارای ابعاد گوناگونی است و وجههای مختلفی از او را در این سالها دیدهایم و اگر بنا باشد درباره هرکدام از این ابعاد بنویسیم بهراحتی میتوانیم مصادیق و نمونههای موفق را ارائه دهیم و ساعتها درباره آن صحبت کنیم. اما سخت است، زیرا از سویی نوشتن درباره هنرمندی چون او کار بزرگان است و از سوی دیگر باید اولویتبندی دقیقی داشته باشیم که از کدام زاویه به فعالیتهای فرهنگی و هنری او مینگریم. آنچه در ابتدا میخواهم به آن بپردازم، موضوع پیشتازی استاد شجاعی در حوزههای مختلفی است که به آن ورود پیدا کرده. چه در دورهای که روزنامهنگاری را پیشه خود کرده بود و با مطبوعات سروکار داشت و چه در دورهای که وارد فضای ادبیات و نشر شد. البته بسیار سخت است که بگویی او از چه زمانی وارد حوزه ادبیات شده، چراکه ذاتا یک ادیب وارسته است و ادبیات با زندگیاش در هم آمیخته است. شجاعی در دورهای که بسیاری از مفاهیم و شخصیتهای دینی دچار غربت شده بودند، یکهتاز جهان ادبیات دینی بود و پرچم آن را در قلهها برافراشته نگه داشته بود. بیتردید آشنایی تعداد قابلتوجهی از مردم کشور با ادبیات دینی را مدیون تلاشهای بیدریغ او هستیم. بسیاری از مردم آثار خوب او را خواندهاند و خود را به امواج اندیشههایش سپردهاند و او نیز با رعایت آداب امانتداری آنان را به ساحل فکر و اندیشه رسانده است. بهواقع شجاعی ژنرالی تمامعیار درعرصه ادبیات کشور است که در دوره رجزخوانی فرهنگها و تمدنهای فکری گوناگون، مدتها بهتنهایی بار عظیمی را که بر دوش نهادها و سازمانهای مختلف فرهنگی قرار گرفت، بهدوش کشید که همچنان ادامه دارد.
شجاعی استاد ذائقهشناسی مخاطب است و در عمل بهاثبات رسانده که میداند چه بگوید و چگونه بگوید. او در این حوزه بیشک یک نابغه است و کتابهای پرفروش او تاییدکننده این ادعاست.
او باغبان دلسوز گلستان نیستان است و شاگردان و نوقلمانی که در این نشر تربیت شدهاند و به شکوفایی رسیدهاند، گواهی این موضوعاند. او درحال تربیت نسلی از نویسندگان است که ادبیات را میفهمند و آن را ارج مینهند؛ نویسندگانی که امروزه آثار خوب و قابل دفاع تولید میکنند و بهنوعی پاسدار ادبیات کشور هستند. البته تمام اینها جدا از فعالیتهای شجاعی برای تاسیس انجمن قلم ایران است که پرداختن به آن نیز نیازمند فرصتی مجزاست.
شاید بتوان ادعا کرد که اساسا گرایشهای تربیتی در وجود شجاعی یکی از جنبههای غالب اوست، چراکه علاوهبر تربیت نویسنده، او را میتوان یک مربی مهربان برای کودکان این سرزمین نیز دانست. آثار او درحوزه کودک و نوجوان نشانه دغدغههایش برای نسل جدید است و بهتنهایی بیش از 80 اثر برای کودکان و نوجوانان تولید و منتشر کرده که حقیقتا ستودنی است.
سیدمهدی شجاعی مردی تمامنشدنی است که چشمه زلال وجودش درحال جوشیدن است. او که خود نشان داده قدردان این موهبت الهی است، این ما هستیم که باید شاکر این نعمت الهی باشیم.