• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۱-۳۱ - ۰۰:۳۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
در بیانیه دوهزار نفر از اساتید دانشگاه‌های کشور مطرح شد

غلبه و خنثی‌سازی تحریم اولویت بیشتری نسبت به رفع تحریم دارد

دوهزار نفر از اساتید دانشگاه‌های کشور در بیانیه‌ای خطاب به مذاکره‌کننده تیم هسته‌ای تاکید کردند: «غلبه بر تحریم و خنثی‌سازی آن از اولویت بیشتری نسبت به رفع تحریم‌ها برخوردار است.»

غلبه و خنثی‌سازی تحریم  اولویت بیشتری نسبت به رفع تحریم دارد

دوهزار نفر از اساتید دانشگاه‌های کشور طی بیانیه‌ای خطاب به مقامات و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نوشتند: «بلاشک سابقه ذهنی و تاریخی ملت بزرگ ایران اقدام نابخردانه و غیرانسانی دولت آمریکا و خروج غیرقانونی از توافقنامه برجام و اعمال سخت‌ترین و بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها در تاریخ اقتصاد جهانی درجهت فشار حداکثری علیه ملت ایران را فراموش نخواهد کرد. اعمال این تحریم‌ها و حمایت برخی از کشورهای اروپایی درکنار ایجاد موانع عدیده در واردات و صادرات، نقل‌وانتقالات مالی و بانکی و حتی تامین نیازهای پزشکی و دارویی باعث مشکلات و رنج مردم ایران شده که فقط یکی از موارد آن فوت ۱۶۵بیمار تالاسمی و پروانه‌ای در سال۲۰۱۹ به‌دلیل کمبود دارو بوده است و حتی در شرایط سخت شیوع ویروس کرونا هم با ایجاد مانع در خرید دارو، کیت‌های تشخیصی و تجهیزات آزمایشگاهی بیش از پیش مردم ایران را مورد آزار قرار دادند که این جنایات آمریکا و هم‌پیمانان آنها در نزد مردم ایران فراموش‌شدنی نخواهد بود.

علی‌رغم همه این فشارها، قرائن نشان می‌دهد دیواره تحریم ترک برداشته، نقشه‌های آمریکایی و جنگ ظالمانه اقتصادی آنها در سایه وحدت و هوشمندی ملت و مجموعه اقدامات کاهش تعهدات، همراه با استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های ملی و تبدیل تهدید به فرصت به شکست خود نزدیک شده است. در چنین شرایطی دولت جدید آمریکا ندای بازگشت به برجام را سر داده است. با توجه به سوابق قبلی و عدم پایبندی به توافقات و عدم اراده جدی مقامات آمریکا در رفع تحریم‌ها، به‌نظر می‌رسد قابل پیش‌بینی باشد که با سنگ‌اندازی‌ها و بهانه‌جویی‌های حقوقی، درهم‌تنیده نمودن تحریم‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای، در مسیر رفع واقعی تحریم‌ها مانع ایجاد نموده و همچنین با استفاده از ابزارهای مختلف ریسک همکاری اقتصادی با ایران را افزایش دهد، لذا مقامات عالی و دستگاه دیپلماسی کشور باید بدانند که تلاش برای صرف رفع حقوقی تحریم‌ها، یک خطای راهبردی بوده و اتخاذ این رویکرد، به‌هیج‌وجه نمی‌تواند زمینه انتفاع اقتصاد ایران از ناحیه رفع تحریم‌ها را فراهم کند و ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه انواع تحریم‌ها اعم از هسته‌ای، حقوق بشری و حمایت از تروریسم را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریم‌ها باید مورد راستی‌آزمایی قرار گرفته و تحقق شاخص‌های عملیاتی و سنجش‌پذیر به‌عنوان پیش‌شرط اجرای اقدامات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار می‌باشد، و البته این راستی‌آزمایی در چند ساعت و چند روز ممکن نبوده و حداقل ۳ تا ۶ماه زمان نیاز دارد. همچنین در ادامه کار نیز ضروری است تداوم انتفاع اقتصاد ایران از محل رفع تحریم‌ها در بازه‌های زمانی معین (برای مثال هر ۶ماه یک‌بار) راستی‌آزمایی گردد و بدون آن، هر امضایی برای بازگشت به برجام بی‌اعتبار خواهد بود.

در این میان نکته بسیار مهم این است که غلبه بر تحریم و خنثی‌سازی آن از اولویت بیشتری نسبت به رفع تحریم برخوردار می‌باشد. عدم وابستگی اقتصادی به فروش نفت خام و تبدیل آن به کالاهای دارای ارزش افزوده، عدم وابستگی به دلار در مبادلات کشورهای دیگر، استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان در جهت تامین نیاز داخلی و عدم نیاز به واردات و اقدامات دیگری که می‌تواند عامل خنثی‌سازی تحریم گردد، از اهمیت بالاتری برخوردار می‌باشد. همچنین تقویت همکاری‌های اقتصادی با کشورهای منطقه، ارتقای بازدارندگی نظامی، کاهش سوء حکمرانی‌های اقتصادی در داخل و وحدت‌نظر مسئولان به‌ویژه درخصوص سیاست خارجی اقدامات موثر دیگری است که درکنار رفع تحریم باید مورد اهتمام جدی باشد.

لذا ما اعضای هیات‌علمی دانشگاه‌ها از مقامات و به‌ویژه دستگاه دیپلماسی و تیم مذاکره‌کننده ایران انتظار داریم که ضمن اغتنام فرصت پدیدآمده برای رفع عزتمندانه تحریم‌ها و هموارسازی مسیر انتفاع از برجام همه ظرفیت‌های خود را درجهت اجرای موارد فوق فعال نموده و نگاه سیاسی کوتاه‌مدت خود را بر منافع ملی و بلندمدت تفوق ندهند.

همچنین از تمام مردم آزاده جهان می‌خواهیم ضمن محکومیت اقدامات و سیاست‌های جنایتکارانه آمریکا، در برابر آن ایستادگی نموده و از دولت‌ها و سازمان‌های حقوق بشری جهان می‌خواهیم تا تمامی ظرفیت خود را برای مسئولیت‌پذیر نمودن بانیان تحریم، جبران خسارت از ملت ایران و تضمین عدم تکرار آنها و ایفای تعهدات خود درقبال حقوق اساسی ملت ایران به اجرا گذارند.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

علی خطیبی، معاون اداری مالی وزارت علوم:

استقلال مالی دانشگاه‌ها محقق شود

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار