• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۱-۳۰ - ۰۸:۰۴
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 2
  • 0
کمتر از یک ماه به آغاز ثبت نام کاندیداهای انتخابات هیچ جریانی بر سر نامزد نهایی اجماع نکرده است

انتخابات در انتظار شوک

مشکل بزرگ‌تر از اجماع بر سر یک کاندیدا، فضای بیگانه با انتخابات در افکار عمومی است. بخشی از این فضا متاثر از دغدغه سلامت در روزهای پرخطر کرونایی و بخش دیگر نیز سرنوشت مذاکرات هسته‌ای است.

انتخابات در انتظار شوک

فرهیختگان: فضای اجتماعی شاید نه ولی فضای سیاسی درحال انتخاباتی شدن است. احزاب و گروه‌های سیاسی که از ماه‌ها قبل رایزنی‌های پشت‌پرده را برای انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 آغاز کرده بودند، با پایان فروردین‌ماه، چراغ‌ها را روشن می‌کنند و جدی‌تر به میدان می‌آیند. کمتر از یک ماه تا آغاز ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری باقی مانده اما هنوز هیچ‌کدام از دو طیف بر سر کاندیدای نهایی خود به اجماع نرسیده‌اند. مشکل بزرگ‌تر از اجماع بر سر یک کاندیدا، فضای بیگانه با انتخابات در افکار عمومی است. بخشی از این فضا متاثر از دغدغه سلامت در روزهای پرخطر کرونایی و بخش دیگر نیز سرنوشت مذاکرات هسته‌ای است. البته سرنوشت مذاکرات نیز به‌تنهایی چنین کارکردی را ایفا نمی‌‌کند و در‌صورت بازگشت آمریکا به برجام، تنها بخشی که امید به اثربخشی این وضعیت دارند به عرصه انتخابات خواهند آمد اما مردم استقبال قابل‌توجهی از آن نمی‌کنند.

برای مردم بیش از اینکه توافق حاصل شود، اثر فوری آن بر معیشت و سفره‌‌شان اهمیت خواهد داشت. این اتفاق حداقل در کوتاه‌مدت نخواهد افتاد و همین نیز باعث شده هر دو مدعی انتخابات، در تکاپو برای یک عامل برانگیزاننده افکار عمومی باشند. به‌عبارت ساده‌تر شاید یک شوک بتواند چنین اثری را در جامعه به همراه داشته باشد. در جریان اصولگرا، با توجه به عملکرد دولت روحانی که انباشتی از ناکارآمدی‌هاست، پیروزی در انتخابات به‌مراتب از جریان اصلاح‌طلب یعنی نماینده وضع موجود، ساده‌تر خواهد بود. این امر البته تا حدودی مستلزم وحدت در این جریان است.

جدا از کاندیدای نهایی اصولگرایان، آنها یک گزینه مسلم برای پیروزی در انتخابات دارند؛ گزینه‌ای که می‌تواند شوک بزرگی به جامعه و به‌ویژه طبقاتی بدهد که در دولت روحانی به خط فقر و زیرخط فقر رسیدند. این گزینه کسی نیست جز سید ابراهیم رئیسی. او در انتخابات سال 96، با دولت موجود یعنی رئیس‌جمهور و کاندیدای پوششی‌اش که معاون اول رئیس‌جمهور بود، رقابت کرد و رای قابل‌توجهی هم کسب کرد. در آن انتخابات، اتاق جنگ روانی دولت و اصلاح‌طلبان، مردم را از دلاری می‌ترساند که با آمدن رئیسی، پنج‌هزار تومان می‌شود ولی در دولت آنها دلار سقف رشد 600 درصدی را هم رد کرد.

با ورود به عرصه انتخابات، رئیسی جدا از اینکه آلترناتیو وضع موجود است، کارنامه روشن و قابل‌دفاعی از مقابله با فساد در دستگاه قضایی را هم به همراه دارد. در جریان مقابل، این شوک قرار بود با حضور سیدحسن خمینی ایجاد شود اما او از عرصه انتخابات کناره‌گیری کرد تا در محافل اصلاح‌طلبی سخن از کاندیداتوری جواد ظریف وزیر امور خارجه بالا بگیرد. برای اصلاح‌طلبان و جریان دولت، حضور ظریف می‌تواند انتخابات را بار دیگر حول و حوش سیاست خارجی قفل کند و از ورود به گفتمان‌هایی همچون عدالت، کارایی و... خودداری کند. بر همین اساس هم با وجود مخالفت ضمنی ظریف با کاندیداتوری، اصلاح‌طلبانی همچون محمد عطریانفر معتقدند جبر زمانه و منحصرشدن امر منافع ملی، ظریف را مجبور می‌کند بیاید. بر همین اساس همچنان رایزنی‌ها در جریان اصلاح‌طلب حول او می‌چرخد. در این بین البته کاندیداهای دیگری هم از هردو جناح برای رقابت اعلام آمادگی کرده‌اند اما به نظر می‌رسد آنها بیش از هر چیز نقش گرم‌کردن تنور انتخابات را داشته باشند و نباید تا زمانی که حضور هر یک از این دو، منتفی نشود، خیلی آنها را کاندیدای جدی‌ای در نظر گرفت.

با این حال و با توجه به اینکه حضور سید ابراهیم رئیسی در انتخابات قطعی نیست، شورای وحدت اصولگرایان از تعدادی از نامزد اصولگرای در معرض انتخابات، یعنی ‌رئیسی، رضایی، قالیباف، قاضی‌زاده هاشمی، نیکزاد، ضرغامی، محمد، دهقان و جلیلی برنامه خواسته است. آنطور که سعید محمد در جمع اعضای اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل گفته، به شورای وحدت دعوت شده است. با این حال اما نام او در میان 10 نفری که از آنها برنامه خواسته شده نیست تا محمد هم حاضر به همراهی با آنها نشود و اعلام کند که «نحوه اجماع را براساس نظرسنجی انجام خواهیم داد نه تحمیل اشخاص.» در اردوگاه اصلاح‌طلبان هم قرار است از هفته آینده نامزدهای اصلاح‌طلبان به جبهه اصلاحات معرفی شوند. نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان نیز قرار است از اصلاح‌طلبان کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری برنامه‌هایشان را دریافت و بررسی کند تا درنهایت به یک گزینه برسد. با این حال اما تاکنون دعوتی از کاندیداها صورت نگرفته است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند