


زهرا رمضانی، روزنامهنگار: درست است که همهمان به حضورش عادت کردهایم و دیگر مانند ماههای اولیه برای پیشبرد فعالیتهایمان با وجود شرایط کرونایی، با سختیهای روزهای اول روبهرو نیستیم، اما نمیتوان اثرگذاری کروناویروس بر انجام برنامهها در حوزههای مختلف را نادیده گرفت. ویروسی که بهیکباره همه بخشهای زندگی را تغییر داد و باعث شد تا امروز فضای مجازی به تنها مامن اصلی برای انجام امور تبدیل شود. تا جایی که حیات همه کارها از ارائه خدمات آموزشی دانشگاهها گرفته تا فعالیت تشکلهای دانشجویی هم به نبض اینترنت بسته شده است و اگر این تنها سنگر هم گرفته شود، معلوم نیست چه سرنوشتی پیشرویمان قرار میگیرد. چند وقتی میشود که مسئولان مختلف نظام آموزش عالی زمزمههایی از حضوریشدن دانشگاهها در سال آینده را مطرح میکنند، خبرهایی که درصورت تحقق آن هم باز خبری از شور و نشاط سابق در فضای دانشگاهها نخواهد بود، چراکه حتما جلوی اجرای بسیاری از برنامهها بهویژه برای تشکلهای دانشجویی بهدلیل رعایت نکات بهداشتی گرفته میشود و فعالان دانشجویی باز باید به فکر راهحل جدید باشند. در طول یکسال گذشته عموم برنامههای تشکلها از قبیل مناظره، مطالبهگری و... از فضای حضوری به مجازی نقل مکان کرده و معلوم نیست درصورت بازگشایی دانشگاهها وضعیت این قبیل برنامهها چه خواهد شد. با این حال نمیتوان این مساله را نادیده گرفت که بهرغم شرایط کرونایی، فعالان تشکلها توانستند تا حد زیادی خود را با آن تطبیق دهند و حتی درصورت نیاز درقالب گروههای جهادی به مناطق مختلف هم بروند، نمود عینی این مساله را میتوان در زلزله سیسخت مشاهده کرد؛ اما طبیعتا عموم برنامههای آنها نتوانست به سلامت از شرایط کرونایی خارج شود. در این گزارش به سراغ فعالان دانشجویی رفتیم تا برایمان از معایب و مزایای شیوع این بیماری بگویند که در ادامه میخوانید.
عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم:
فعالان نشریات باید به قالبهای مشخصی برای معرفی و توزیع برسند
محمد عسگری، عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم با تاکید بر اینکه کرونا در فضای کلی دانشگاه را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: «متاسفانه این مساله باعثشده تا دانشجویان جدیدالورود نتوانند شناخت کافی را از تشکلها و انجمنهای علمی پیدا کنند و این مساله کار را چه برای فعالان دانشجویی سابق و چه دانشجویانی که در تشکلها مسئولیت دارند، سختتر کرده است. هر اندازه هم که قالبهای جدید برای ارتباطگیری با این دسته از دانشجویان توسط تشکلها مورد استفاده قرار بگیرد، طبیعتا نمیتواند جای ارتباط چهره به چهرهای که صرفا از طریق حضور فیزیکی دانشجویان در دانشگاهها ایجاد میشود را بگیرد.» او ادامه داد: «دیدیم که حتی جشنواره فیلم فجر هم با مساعدشدن شرایط برگزار شد، از اینرو میتوان گفت این امکان برای فضای دانشگاهی هم وجود دارد که هر از چند گاهی چنین موقعیتهایی را برای تشکلهای دانشجویی فراهم کرد تا کلاسها و دورههای مختلف با تعداد محدود برگزار شود. فعالان تشکلها نباید بهدلیل شرایط کرونایی فعلی دچار رخوت شوند، بلکه میتوانند از امکانات و موقعیتها برای ارتباط حضوری نهایت استفاده را ببرند. با این حال برخی فعالیتهایی را هم داشتیم که قبل از کرونا هم امکان اجرای آنها در فضای مجازی وجود داشت، طبیعی است که در این شرایط باید آنها را تقویت کرد.» عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم با بیان اینکه تشکلها میتوانند فعالیتهایی مانند دورههای مطالعاتی را به شکل جدیتری در ایام کرونا دنبال کنند، اظهار داشت: «باید آشنایی مجددی درخصوص بسترهایی که میتوان از آنها برای معرفی تشکلها به دانشجویان جدیدالورود استفاده کرد، صورت بگیرد. کرونا برای نشریات دانشجویی نیز مزایا و معایبی داشته است و مساله مهم اینکه در گذشته دانشجویان نشریات چاپ شده را در میان دانشجویان توزیع میکردند و از این طریق میتوانستند در کنار معرفی نشریه، بازخوردها را هم دریافت کنند، اما در وضعیت فعلی امکان چنین مسالهای وجود ندارد و قطعا کار را برای فعالان نشریات سخت کرده است.» عسگری گفت: «فعالان این عرصه باید به قالبهای مشخصی برای معرفی و توزیع نشریات برسند، همچنین با توجه به محدودشدن فعالیتها، امروز نشریه بهعنوان یکی از اقدامات برجسته فعالان دانشجویان محسوب میشود و به همین دلیل باید در کنار ارتقای محتوا، بر روی بحثهای فرم و قالب هم بیش از پیش کار شود؛ درحالیکه ما قبل از کرونا درحال نزدیکشدن به دورانی بودیم که نشریات در عمل تا حدی کمفروغ شده بودند، اما کرونا و تعطیلی دانشگاهها باعث شد تا امروز دوباره نشریات بهعنوان یکی از مهمترین ابزارها برای معرفی تشکلها و انجام فعالیتهای دانشجویی محسوب میشوند و فعالان باید از این فرصت نهایت استفاده را ببرند. قطعا باید دورههای آموزشی برای فعالان نشریات در زمینه فرم و قالب نشریات برگزار شود تا از لحاظ کیفی شاهد ارتقای وضعیت این حوزه باشیم.»
او تصریح کرد: «متاسفانه کرونا به وضعیت کلی تشکلهای دانشجویی ضربه زده و امیدوارم خلأ کادرسازی و تربیت نیرو با حضوریشدن دانشگاهها تا حدی به روال سابق بازگردد و از طرف دیگر فعالان فعلی تشکلها برنامههای جدیتری را دنبال کنند. درحالیکه پیش از کرونا هم شاهد بودیم صرفا برخی برنامهها بدون درنظر گرفتن هدف خاصی برای آنها توسط تشکلها برگزار میشد و حتی درصورت تعیین هدف هم آنطورکه باید برنامهها در راستای تحقق آن دنبال نمیشدند و بیشتر تشکلها دنبال کارهای فرمی و سالنی رفته بودند، اما وضعیت فعلی موقعیت خوبی را در اختیار تشکلها قرار داده که کارهای اساسی در این زمینه صورت بگیرد و حتی فعالیتهای میدانی تشکلها هم با برنامهریزی بهتر و اهداف دقیقتر به اجرا دربیاید.» عضو شورای مرکزی ناظر بر نشریات وزارت علوم با تاکید بر اینکه در این شورا بحث دستورالعمل اجرایی نشریات را دنبال میکنیم، گفت: «این قوانین در وهله اول به چارچوبمند شدن و ارتقای کیفیت نشریات کمک میکند؛ با این حال باید در حوزه رتبهبندی نشریات و غنای محتوای آنها نیز برنامههایی تدوین شود. امروز کمیته ناظر بر نشریات دانشگاهها باید در هر ترم 2 کارگاه برگزار کنند، حال گاهی تقاضا وجود دارد و کمیته به آن توجهی ندارد، اما گاهی کمیته وارد این مسیر میشود اما تقاضا از طرف فعالان نشریات وجود ندارد که باید این مسائل حل شود. بهعبارت دیگر باید در حوزه آموزشی نشریات کارهای ویژهای صورت بگیرد تا به یک حالت ثباتی در این زمینه برسیم تا هر دانشگاهی بتواند بر اساس قوانین تعریف شده بهترین بازدهی را داشته باشد.»
دبیر سیاسی تحکیم وحدت:
برنامهریزی لازم برای عدمغافلگیری در ایام بازگشایی دانشگاهها صورت بگیرد
علی بزرگخو، دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت با تاکید بر اینکه شیوع کرونا در فضای دانشگاهی در کنار همه معایبش، مزایایی هم داشته است، گفت: «مجازیشدن آموزشها و امتحانات، باعثشده تا شرایط برگزاری امتحانات تا حدودی بهتر شود، اما غیرحضوریبودن نکات منفی را هم بههمراه داشته است. تا جایی که حضور دانشجو بر سر کلاسهای مجازی هم بهشدت کاهش پیدا کرده و عملا بخش زیادی از دانشجویان از لحاظ ذهنی بهمعنی واقعی حضوری در کلاس ندارند؛ با این حال میبینیم بسیاری از دانشجویان که در گذشته بهخاطر حضور در شهر تهران نمیتوانستند شغلی داشته باشند، امروز چنین مشکلی را ندارند و این ویژگی مثبتی محسوب میشود.» او ادامه داد: «دانشگاه و دانشجویان تا حدی که مجبور بودند برای پیشبرد فعالیتهایشان با شرایط کرونایی تطبیق پیدا کردهاند، اما هنوز این اتفاق بهطور کامل نیفتاده است. پیشتر در بسیاری از دانشگاهها شاهد برگزاری اردوهای علمی بودهایم، درحالیکه امروز عملا این اردوها بهطور کامل تعطیل شدهاند، مساله دیگر این است که هرچند تشکلهای دانشجویی توانستند تا حدی با روشهای جایگزین و استفاده از بستر مجازی و تولید و توزیع کلیپهای مختلف در این بستر به جذب دانشجویان جدیدالورود بپردازند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاد اینکه با کاهش محسوس عضوگیری توسط تشکلها روبهرو هستیم که اثرات آن را در سال آینده خواهیم دید.» دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت اظهار داشت: «قطعا تنها پایان همهگیری کرونا باعث میشود تا مشکلاتی که امروز در عضوگیری نیروی جدید توسط تشکلها وجود دارد، برطرف شود و بهنظر میرسد با روشهای فعلی و استفاده از بستر فضای مجازی درصورت تداوم آن در سال آینده باز هم نباید انتظار تغییر چندانی را نسبت به امسال داشته باشیم.» بزرگخو با تاکید بر اینکه کرونا مولفههای زیادی را نیز برای ما داشت که نمیتوان آنها را نادیده گرفت، گفت: «تسریع روند دولت الکترونیک در فضای دانشگاهی یکی از مزایای کرونا محسوب میشود، چراکه امروز بسیاری از خدماتی که تا پیش از کرونا بهصورت حضوری به دانشجویان ارائه میشد، درقالب فضای مجازی دنبال میشود، البته درست است که با افت کیفیت روبهرو هستیم اما ثابت شد که میتوان برخی از فعالیتها را بدون حضور دانشجو در فضای دانشگاهی دنبال کرد. اگر بخواهیم این مهم را در گستره کل کشور دنبال کنیم میتوانیم بگوییم که کرونا برکات زیادی هم داشته است و اجرای پروژه دولت الکترونیک که از پیدایش کرونا پیگیری میشد، امروز سرعت بیشتری به خود گرفته است.» او با اشاره به فعالیت دانشگاهها درصورت بازگشایی و پایان همهگیری کرونا گفت: «معتقدم در آن برهه هم غافلگیر میشویم؛ چراکه بهنظر میرسد در دوران پایان این بیماری و بازگشت دانشجویان به دانشگاهها با توجه به اینکه امروز از لحاظ سیاسی در حال تجربهکردن شرایط ویژهای هستیم، احتمال دارد که با بازگشایی دانشگاهها شاهد وقایعی مانند اعتراضات 96 و 98 باشیم. با توجه به اینکه در ماههای پایانی دولت روحانی قرار داریم و زمزمههای حضوریشدن دانشگاهها هم زیاد شده است، باید این مساله مدنظر قرار بگیرد که بازگشت دانشجو به دانشگاههای بزرگ پایتخت زمینه اعتراضات را فراهم میکند و قطعا باید در وهله اول برای این مساله تدابیری اندیشیده شود و بعد دانشگاهها به حالت حضوری برگردند.»
مسئول مرکز هماهنگی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی:
تشکلها به تجربهنگاری و استفاده از ظرفیت رسانهها بیشتر توجه کنند
علی مظفری، مسئول مرکز هماهنگی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه در ابتدای همهگیری کرونا سردرگمی عجیبی در میان تشکلهای دانشجویی ایجاد و باعث شد تا بسیاری از تشکلها، نیروی انسانیشان را در فضای حضوری دانشگاهها از دست بدهند، گفت: «همین مساله باعث تغییر اکثر برنامهها شد. بهطور مثال در بسیج دانشجویی پیشتر برنامههایی مانند راهیان نور، سفرهای زیارتی و حتی برنامههای سیاسی را داشتیم که عملا با ورود کرونا لغو شدند، اما باید برنامههای جدیدی را مطابق با شرایط روز درنظر میگرفتیم. خوشبختانه اولویت بسیج دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به دیگر تشکلها این بود که عموم فعالان این تشکل از دانشجویان بومی بودند و در عمل دیدیم که بسیج دانشگاه آزاد اسلامی جزء فعالترین تشکل دانشجویی کشور شده است.»
او ادامه داد: «کرونا هم دیدیم که عموم گروههایی که درقالب فعالان دانشجویی در کشور برای پیشبرد برنامههای مختلف ایجاد شده بود از دانشگاه آزاد اسلامی بودند. حتی در مساله ترور شهید فخریزاده و محکومیت این اقدام هم محوریت برنامهها در اختیار بسیج این دانشگاه بود. خوشبختانه کرونا ظرفیتی را هم برای این تشکل ایجاد کرد تا به دیدهشدن بیشتر آن بینجامد.»
مظفری با تاکید بر اینکه برخی ایدههایی که امروز در اجرای برنامهها دنبال میشود تنها بهدلیل شرایط کرونایی ایجاد شده است، اظهار داشت: «ما در حوزه بهداشت و درمان و مباحث اقتصادی ورود جدی داشتیم و در حوزه ماموریتهای مسالهمحور استانی ورود خوبی را شاهد هستیم. متاسفانه در زمانی که دانشجویان بهصورت حضوری به دانشگاهها میرفتند، برخی از این ماموریتها چندان توسط دانشجویان پیگیری نمیشد اما الان وضعیت متفاوت شده است. همچنین در حوزه نقشآفرینی و مطالبهگری اجتماعی هم شاهد اتفاقات خوبی توسط بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی هستیم، با این حال نیاز داریم تا انگیزه دوباره به دانشجویان بدهیم و در این راستا به اقتضائات جنسیتی موجود در میان تشکلها هم توجه شود.»
مسئول مرکز هماهنگی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بیان داشت: «در حوزه نقشآفرینی تشکلها در ایام کرونا به 4 مدل رسیدهایم که یکی از آنها شبکهسازی فعالان فرهنگی دانشگاه است و فعالان بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در استانهای مختلف توانستند به شبکه فعالان فرهنگی استان خود مرتبط شوند. مساله دوم شبکهسازی تشکلها با رویکرد محلهمحوری بود؛ بهطور مثال بسیج دانشجویی علوم و تحقیقات تلاش کرد تا در منطقه حصارک برنامههای خود مانند توزیع بستههای معیشتی و... را دنبال کند. شبکهسازی فعالان دانشجویی ادوار را هم دنبال کردیم که در حوزه تدوین برنامههای جدید هم بسیار اثرگذار بود. مدل آخر هم بحث نقشآفرینی با محوریت دانشگاه است و در همین راستا دانشجویان بسیجی فعالیتهای مختلفی مانند ایجاد خیریهها در دانشگاهها را دنبال کردند و بسیج دانشجویی هر کدام از واحدها با توجه به شرایط موجود، برنامههایی را در این زمینه اجرایی کردند.»
او خاطرنشان کرد: «اگر فعالان تشکلهای دانشجویی بتوانند از فرصت ایجادشده بهسمت عقد تفاهمنامههای فراسازمانی حرکت کنند، حتما میتوانند در زمینه کنشگری هم ورود کرده باشند، علاوهبر آن باید از ظرفیت رسانهای موجود در استانها هم بیش از پیش بهره گرفت. مولفه دیگر هم همسویی تشکلهای همفکر با یکدیگر است. تجربهنگاری فعالان دانشجویی با هدف انتقال تجربیات به دیگر اعضا هم از برنامههایی است که باید توسط تشکلها دنبال شود. یکی از نکاتی که باید مدنظر قرار بگیرد که در این ایام هم توسط بسیج دانشگاه آزاد اسلامی دنبال شده، موضوع توجیه فعالان دانشجویی است تا بتوان با توانمندسازی آنها به ارتقای تشکلها پرداخت.»
دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان:
مسئولان دانشگاهی برای پویاشدن فضا به تشکلها کمک کنند
توحید تقیزاده، دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با تاکید بر اینکه شیوع بیماری کرونا همه اصناف را با مشکل مواجه کرده است، گفت: «طبیعی است که دانشگاهها و فعالیتهای دانشجویی هم از این امر مستثنی نیستند. اگر فضای دانشگاه را چه از لحاظ بار علمی و چه فعالیتهای فوقبرنامهای مانند برنامه تشکلها به دوران پیش و پس از کرونا تقسیمبندی کنیم، متوجه تغییرات و تاثیرپذیری آنها از کرونا میشویم. بهعبارت دیگر دانشگاه خود یک مامن برای دانشجو محسوب شده و باعث ایجاد شور و نشاط در این قشر برای فعالیتهای علمی و پژوهشی بهشمار میرود، اما بعد از شیوع کرونا و مجازیشدن آموزشها، میبینیم از لحاظ علمی با محدودیتهایی روبهرو شدهایم.» او ادامه داد: «درست است که کلاسها بهصورت مجازی برگزار شده و امتحانات نیز تا امروز در همین بستر برگزار شده، اما کیفیت کارها بهمعنی واقعی تحتالشعاع قرار گرفتهاند. وقتی از دانشجویان درباره شرایط امروز سوال میپرسیم، عمده صحبت آنها این است که وضعیت امروز دانشگاهها بهتدریج درحال خستهکردن دانشجویان است، چراکه در فضای تعیینشده برای آموزش مجازی استاد و دانشجو نمیتواند رابطه چهرهبهچهره داشته باشد و این مساله باعث کاهش کیفیت علمی شده است. به اذعان خود دانشجویان، این قشر دچار رخوتشده و قطعا دانشگاه درحال فاصلهگرفتن از جایگاه اصلی خود در حوزههای آموزشی و پژوهشی است.» دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با اشاره به فعالیت تشکلها در ایام کرونا تصریح کرد: «این فعالیت هم از کرونا تاثیر گرفته است. همه اذعان دارند که پیشتر فعالیت در فضای مجازی را تجربه نکرده بودیم، البته درست است که برخی اقدامات محدود از طریق بستر مجازی دنبال میشد، اما امروز بهمعنی واقعی فضای فعالیتها از حقیقی به مجازی تغییر کرده و باعث شده تا تشکلها بازوی اصلی خود را از دست بدهند، چراکه تا پیش از تعطیلی دانشگاهها تشکلها از فضای حقیقی برای برگزاری برنامهها و ارتباط چهرهبهچهره با دانشجو بهره میبرند.» تقیزاده افزود: «تشکلها باید در بستر جدید ایجادشده بتوانند کنشگری داشته باشند، هرچند
به هیچ عنوان نافی مشکلات عدیده ایجادشده برای فعالان دانشجویان نیستیم، اما باید با ثبیت شرایط، به ارائه آموزشها بپردازیم تا درصورتی که کرونا در سال تحصیلی آینده هم تداوم داشت، تشکلها بتوانند به کنشگری خود در فضای دانشگاهی و دانشجویی را ادامه دهند و اتحادیهها و تشکلهای دانشجویی باید بهصورت جدی در این زمینه ورود داشته باشند. البته باید این آموزشها با درنظر گرفتن اقتضائات هر کدام از دفاتر در سراسر کشور دنبال شود تا درنهایت تمام فعالان تشکلها با مباحث آشنا شوند تا در آینده شاهد تغییر وضعیت باشیم.» او با تاکید بر اینکه در اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان برخی برنامههای ایجابی را برای آمادهسازی فعالان دانشجویی درنظر گرفته و اجرا میکنیم، افزود: «نکته مهم این است که هر چه فعالان دانشجویی بتواند مزایا و معایب فعلی را زودتر بشناسد، حتما به آسانترین روش و در کمترین زمان میتواند اثرگذاری داشته باشد. یکی از برنامههایی که باید در دانشگاهها اجرا شود این است که خود مسئولان مراکز آموزشی باید در کنار دنبالکردن برنامههای آموزشی و پژوهشی به فعالیت تشکلها هم اهمیت ویژهای دهند، تا جایی که بتوان دانشجویان بهویژه جدیدالورودها را با فعالیت این تشکلها آشنا کنند. بهعبارت دیگر دانشگاهها باید در کنار وظایف عمومی خود، برای پویاترکردن فعالیت دانشجویی هم برنامههایی را لحاظ کنند تا به فعالان تشکلها در راستای اجرای برنامههایشان کمک کرده و هم بحث آشنایی دانشجویان را دنبال کند. متاسفانه گاهی میبینیم در داخل دانشگاهها سنگاندازیهایی علیه فعالیت تشکلها صورت میگیرد.»
دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان اظهار داشت: «فعالیت تشکلها میتواند پویایی و نشاط را به دانشگاهها تزریق کند که طبیعتا برای پیشبرد برنامههای علمی و آموزشی هم مفید خواهد بود، از این رو نیازمند تقویت تشکلهای دانشجویی در شرایط کرونایی هستیم و این هم موضوعی است که باید مدنظر مسئولان مختلف دانشگاهی قرار بگیرد. علاوهبر آن کرونا باعثشده بتوانیم به دستاوردهای مهمی هم برسیم، یکی از آنها این است که اگر امروز بتوانیم با تثبیت برنامهها به نگاه روشنی از آینده برسیم، حتما با پایان همهگیری، محدودیتهای امروز به فرصت تبدیل میشوند.» تقیزاده گفت: «روند اجرای فعالیتها در ایام کرونا در حیطههای مختلف باعث میشود تا تجارب خوبی را بهدست بیاوریم و طبیعتا با توجه به تجربهای که قبل از شروع همهگیری داشتیم، میتواند ما را به یک سبد کامل برای چگونگی اجراسازی برنامهها در فضای دانشگاهی برساند، البته این مساله بعد از پایان همهگیری قابل استفاده است، چراکه در آن برهه میتوان با تقسیمبندی فعالیتها، برخی از آنها را بهشیوه مجازی و برخی دیگر را بهحالت اول بازگرداند و حتما در بحث کیفیت هم اثرگذار خواهد بود. خوشبختانه امروز دانشگاهها سیستم اداری خود را در بستر مجازی تقویت کرده تا جایی که دیگر نیاز نیست دانشجویان برای انجام بسیاری از کارها حضورا به دانشگاهها بروند؛ هرچند این مساله را نیز نمیتوان به دانشگاهها بسط داد و هنوز هم دانشگاههایی را داریم که ضعفهای جدیای در این زمینه دارند.» او خاطرنشان کرد: «زمانی که تشکلها برنامههای خود را بهصورت حضوری در دانشگاهها دنبال میکردند، تاثیرگذاری آنها بر روی گروه محدودی از دانشجویان بود، اما امروز بهدلیل استفاده از بستر مجازی میبینیم که مخاطبان این برنامهها از دانشجویانی هستند که خارج از گعدههای تشکلی قرار دارند و این مساله نشاندهنده اثرگذاری بیشتر برنامههاست، همچنین کرونا باعثشده تا تشکلها از کارهای اجرایی و عملیاتی تا حدی فاصله بگیرند و بهسمت تقویت مبانی بروند و این نیز مولفه مهمی بهشمار میرود.»
دبیر انجمن علمی «جامعهشناسی» دانشگاه الزهرا(س):
تلاشمان اجرای برنامههای مختلف برای دور کردن دانشجو از رخوت کرونایی است
مهدیه احمدی، دبیر انجمن علمی «جامعهشناسی» دانشگاه الزهرا(س) با تاکید بر اینکه متاسفانه با شروع همهگیری کرونا و تعطیل شدن دانشگاهها صدمات زیادی را دیدهایم، گفت: «رشته جامعهشناسی بهگونهای است که دانشجو حتما باید در جامعه حضور داشته باشد تا از این طریق امکان تعامل و کشف و شهود برای او فراهم شود، اما متاسفانه امروز این مهم بهمعنی واقعی از بین رفته و همه مولفهها در بستر مجازی دنبال میشود.»
او ادامه داد: «زمانی که فضای برگزاری حضوری برنامهها در دانشگاهها فراهم بود، ما با واکنشهای بیشتری از سوی دانشجویان در زمان اجرای فعالیتها روبهرو میشدیم، اما امروز چنین وضعیتی نیست. با این حال امروزه تعداد بازدیدکنندگان از برنامههایمان بهمراتب افزایش یافته است تا جایی که وقتی یک لایو اینستاگرامی برگزار میشود، بهطور معمول 1000 بازدیدکننده دارد، اما همانطورکه از اسم آنها برمیآید، صرفا بازدیدکننده هستند و هیچگونه کنش و سوال و جوابی پیرامون برنامهها شکل نمیگیرد. اما در گذشته مخاطبان واقعی را هنگام اجرای برنامههایمان داشتیم و میتوان گفت مخاطبان واقعی برنامهها تا حد زیادی از بین رفتهاند.»
دبیر انجمن علمی «جامعهشناسی» دانشگاه الزهرا(س) تصریح کرد: «خوشبختانه از همان ابتدا سیاست دانشگاه این بود که برنامهها متوقف نشوند و با درنظر گرفتن راهکارهایی برای تسهیل اجرای برنامهها، شاهد هستیم که پروسه ثبت درخواست و دریافت مجوز به نسبت گذشته راحتتر شده است، البته یکی از دلایل آن این است که اجرای مجازی برنامهها باعثشده تا دیگر نیازی به هماهنگی برای سالن و... نباشد.»
احمدی خاطرنشان کرد: «بهرغم اینکه در ابتدای پیدایش کرونا تلاش میکردیم تا برنامههای مختلفی را در راستای آگاهسازی مردم نسبت به این بیماری برگزار کنیم، اما امروز هدفمان این است تا با اجرای برنامههای آموزشی و پژوهشی تلاش کردیم تا دانشجویان و مخاطبان را از حالت رخوتی که بهدلیل قرنطینه با آن روبهرو هستند، بیرون بیاوریم.»
