جام ملت‌های اروپا ممکن است با تغییرات جدیدی همراه باشد
میزبانی از یورو تنها ایده بوریس جانسون نیست و او همچنین از عزم جدی کشورش برای ارائه پیشنهاد برای میزبانی از مسابقات جام‌جهانی۲۰۳۰ خبر داده است. این کشور پیش از این به‌دنبال کسب امتیاز میزبانی رقابت‌های جام‌جهانی۲۰۱۸ بود اما در رقابت با روسیه شکست خورد و نتوانست به هدف خود برسد.
  • ۱۳۹۹-۱۲-۱۴ - ۰۱:۴۰
  • 00
جام ملت‌های اروپا ممکن است با تغییرات جدیدی همراه باشد
یورو ۲۰۲۰، متمرکز در انگلیس؟
یورو ۲۰۲۰، متمرکز در انگلیس؟

سیامک خاجی، روزنامه‌نگار: ایده متفاوت یوفا برای برگزاری رقابت‌های یورو2020 ظاهرا برای این دوره منتفی خواهد بود و این‌بار هم رقابت‌های جام ملت‌های اروپا به‌صورت متمرکز و احتمالا در انگلستان برگزار خواهد شد. البته هنوز تصمیمی رسمی در این زمینه گرفته نشده و یوفا همچنان در تلاش است مسابقات را طبق برنامه قبلی و در 12شهر مختلف این قاره برگزار کند، اما شرایط کرونایی و مشکلات زیادی که به‌دنبال سفرهای زیاد تیم‌ها ایجاد خواهد شد، اصلی‌ترین مانع برای اجرای این ایده جدید است.

میزبانی با حضور تماشاگر

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا در تلاش است یوفا را متقاعد کند مسابقات یورو2020 که البته یک‌سال به تعویق افتاده و قرار است در سال2021 برگزار شود، به‌جای فرمت قبلی، به‌صورت متمرکز و در انگلیس برگزار شود. جانسون این پیشنهاد را به‌تازگی مطرح کرده و به‌شدت در تلاش است آن را عملی کند. این درحالی است که یکی از گونه‌های جهش‌یافته ویروس کووید-19 که به کرونای انگلیسی نیز مشهور شده در همین کشور به‌سرعت گسترش یافته، بحران جدیدی را برای دولت و شهروندان ایجاد کرده است. با این حال جانسون اطمینان دارد تا زمان برگزاری این تورنمنت که در اواخر بهار پیش‌رو خواهد بود، مشکلات برطرف‌شده و این کشور بتواند میزبان مناسبی برای یورو2020 باشد.

روزنامه مشهور بیلد آلمان نیز در واکنش به این پیشنهاد به نخست‌وزیر بریتانیا طعنه زده و در شماره دیروز خود با تیتر درشت نوشت: «قبول است. شما تورنمنت را برگزار کنید و ما قهرمانی‌اش را تصاحب می‌کنیم.» اشاره این روزنامه به قهرمانی ژرمن‌ها در یورو96 است که در آن دوره در انگلستان برگزار شد و اتفاقی غیرقابل تحمل برای سه‌شیرها محسوب می‌شد که رقیب قدیمی آنها توانسته در خاک این کشور جام قهرمانی را بالای سر ببرد. دو تیم در دیدار نیمه‌نهایی آن تورنمنت رودرروی هم قرار گرفتند که آلمان در ضربات پنالتی به برتری رسید و در فینال نیز از سد جمهوری چک گذشت تا فاتح این مسابقات شود. حالا این روزنامه آلمانی به شکلی جالب از پیشنهاد میزبانی انگلیسی‌ها حمایت کرده و امیدوار است دوباره تاریخ تکرار شود.

یوفا در نظر داشت در خردادماه امسال این رقابت‌ها را در 12شهر کشورهای مختلف برگزار کند تا به این ترتیب شیوه‌ای متفاوت در برگزاری این مسابقات ایجاد شود؛ ایده‌ای که با حمایت و پیشنهاد میشل پلاتینی، رئیس سابق یوفا اجرایی شد و قرار بود از این دوره مورد استفاده قرار گیرد تا بازی‌ها در یک کشور متمرکز نباشد و کشورهای بیشتری بتوانند از میزبانی بهره ببرند. شیوع کرونا اما باعث شد مسابقات یک‌سال به تعویق بیفتد و در شرایط کنونی هنوز مشخص نیست آیا امکان برگزاری مسابقات با چنین روشی وجود دارد یا نه.

با توجه به اینکه یوفا ترجیح می‌دهد هواداران بتوانند از نزدیک این بازی‌ها را تماشا کنند و همچنین قوانین قرنطینه در کشورهای مختلف ممکن است در روند برگزاری مسابقات مشکلاتی ایجاد کند، بوریس جانسون پیشنهاد برگزاری مسابقات به‌صورت متمرکز را مطرح کرد. پیش از این قرار بود مسابقات مراحل پایانی ازجمله نیمه‌نهایی و فینال در ورزشگاه ومبلی لندن برگزار شود و حالا انگلیسی‌ها پیشنهاد داده‌اند مراحل قبلی نیز به این کشور منتقل شود. روزنامه بیلد هم در بخشی از مطلب خود با اشاره به اینکه برنامه واکسیناسیون در بریتانیا از اکثر کشورهایی که قرار است میزبانی مشترک این مسابقات را برعهده داشته باشند جلوتر است، این ایده می‌تواند کارایی بهتری داشته باشد و منطقی‌تر خواهد بود. این روزنامه در شماره دیروز خود نوشت: «در لندن قرار است سه دیدار مرحله گروهی، یک مسابقه دور یک‌هشتم و مسابقات نیمه‌نهایی و فینال برگزار شود و به احتمال زیاد هواداران نیز می‌توانند در ورزشگاه‌ها حاضر باشند. به همین دلیل ایده برگزاری متمرکز مسابقات بسیار خوب خواهد بود. آقای نخست‌وزیر! پیشنهاد ما این است که شما میزبان باشید و ما هم جام را می‌بریم. از نظر ما که این معامله هیچ مشکلی ندارد!»

مخالفت یوفا

جانسون به‌تازگی در گفت‌وگویی با روزنامه سان با ارائه این پیشنهاد گفته بود: «ما درحال حاضر میزبان بخش مهمی از این تورنمنت هستیم و دیدارهای نیمه‌نهایی و فینال یورو در لندن برگزار خواهد شد. اگر آنها موافق باشند می‌توانیم تمام تورنمنت را میزبانی کنیم و این به تصمیم یوفا بستگی دارد. اگر این نهاد با پیشنهاد ما موافق باشد می‌توانیم به‌سرعت مقدمات کار را فراهم کنیم.»

مونیخ نیز قرار است میزبان 4مسابقه از این تورنمنت باشد اما با توجه به شرایط کنونی و قوانین بسیار سفت و سختی که این کشور برای مهار کرونا در پیش گرفته، شاید برای اینکه هواداران بتوانند در ورزشگاه‌ها حضور داشته باشند از حق خود بگذرد و میزبانی را به انگلیسی‌ها واگذار کند. درحال حاضر و طبق برنامه‌ای که اتحادیه فوتبال انگلیس در نظر گرفته، قرار است از 17ماه می میلادی مجوز حضور 10هزار تماشاگر در دیدارهایی که در ورزشگاه ومبلی لندن انجام می‌شود، داده شود که مقامات این اتحادیه امیدوارند این تعداد برای دیدارهای یورو2020 به 30هزار نفر برسد. به این ترتیب حدود نیمی از ورزشگاه پر خواهد شد و این اتفاق می‌تواند شور و هیجان را به مسابقات اضافه کند. برگزاری مسابقات در غیاب هواداران باعث شده به‌شدت از جذابیت آن کاسته شود و طرفداران این ایده معتقدند برگزاری یکی از مهم‌ترین تورنمنت‌های فوتبال بدون تماشاگر لطمه زیادی به آن خواهد زد و باید شرایط فراهم شده تا سکوها دوباره مملو از تماشاگر شود.

البته ظاهرا الکساندر چفرین، رئیس کنونی یوفا همچنان تمایل دارد مسابقات در شهرهای مختلف قاره اروپا برگزار شود و مخالف میزبانی یک کشور است. حتی سخنگوی این نهاد روز گذشته این شایعه را که قرار است انگلیس برای میزبانی این مسابقات انتخاب شود، رد کرد و گفت: «درحال حاضر همچنان قرار است مسابقات در 12شهر مختلف اروپایی برگزار شود و همان‌گونه که برای سال قبل برنامه‌ریزی شده بود، تصمیم داریم تورنمنت را برپا کنیم. هنوز هیچ تغییری در این تصمیم ایجاد نشده و اتفاق جدیدی نیفتاده است.»

اگرچه نخست‌وزیر بریتانیا به‌صورت جدی این ایده را مطرح کرده اما با توجه به اینکه فاصله زیادی تا شروع این تورنمنت باقی نمانده است، آماده‌سازی ورزشگاه‌ها و همچنین زیرساخت‌های لازم برای میزبانی از چنین تورنمنت بزرگی بسیار دشوار خواهد بود. معمولا کشورها از سال‌ها قبل برای میزبانی تورنمنت‌های مهم انتخاب می‌شوند و تجهیز یا ساخت ورزشگاه‌های جدید برای این مسابقات نیز مدت‌ها طول می‌کشد. به همین دلیل گفته می‌شود اتحادیه فوتبال انگلیس نیز چندان با این پیشنهاد موافق نیست به‌خصوص اینکه برپایی چنین تورنمنتی وقت و انرژی زیادی از آنها می‌گیرد و در ادامه نیز باعث می‌شد تیم‌ها برای شروع فصل جدید فرصت کمتری داشته باشند. با وجود این به‌دلیل اینکه جانسون تلاشی جدی را در این زمینه آغاز کرده است، انگلیسی‌ها فعلا به 10ورزشگاه خود برای برگزاری این مسابقات آماده‌باش داده‌اند تا درصورتی‌که این ایده مورد موافقت قرار گرفت، به‌سرعت خود را برای میزبانی از این تورنمنت آماده کنند. ورزشگاه‌های اولدترافورد، ویلاپارک، سنت‌جیمزپارک، اتحاد، ورزشگاه لایت، آنفیلد، ورزشگاه لندن، ورزشگاه تازه‌تاسیس تاتنهام و امارات درکنار ومبلی به‌عنوان استادیوم‌هایی که ممکن است یورو2020 در آنها برگزار شود، انتخاب شده‌اند.

کمپین بریتانیایی‌ها برای میزبانی جام‌جهانی

میزبانی از یورو تنها ایده بوریس جانسون نیست و او همچنین از عزم جدی کشورش برای ارائه پیشنهاد برای میزبانی از مسابقات جام‌جهانی2030 خبر داده است. این کشور پیش از این به‌دنبال کسب امتیاز میزبانی رقابت‌های جام‌جهانی2018 بود اما در رقابت با روسیه شکست خورد و نتوانست به هدف خود برسد. حالا جانسون تصمیم دارد با بودجه‌ای 2.8 میلیون پوندی مجددا برای کسب میزبانی این مسابقات تلاش کند تا انگلیس برای نخستین‌بار از سال1966 بتواند جام‌جهانی را در خانه برگزار کند. جالب اینکه تنها قهرمانی این کشور در جهان نیز به همان دوره برمی‌گردد و شاید این‌بار هم آنها امید دارند با کسب میزبانی شانس خود را برای فتح دومین جام‌جهانی بالا ببرند. جانسون دراین‌باره گفته است: «می‌خواهیم فوتبال را در سال2030 به خانه‌اش برگردانیم. هدف من کسب میزبانی جام‌جهانی2030 است تا این کشور بتواند اتفاقات فوق‌العاده‌ای را تجربه کند. با پایان این پاندمی دنیا نیاز به روزهای خوبی دارد و ورزش می‌تواند در این راه کمک کند.»

اگرچه این اتفاق در این کشور مورد استقبال قرار گرفته اما ادبیات نخست‌وزیر بریتانیا با انتقادهایی روبه‌رو بوده است. لرد کو که یکی از اعضای اصلی کمیته کسب میزبانی المپیک2012 لندن بود و همچنین در ستاد این کشور برای درخواست میزبانی جام‌جهانی2018 نیز حضور داشت معتقد است استفاده از چنین کلماتی ممکن است در نتیجه نهایی این پیشنهاد تاثیرگذار باشد. او می‌گوید: «اینکه نخست‌وزیر می‌گوید فوتبال به خانه‌اش می‌آید یا اینکه مدام به دنیا بگوییم که این ورزش را ما ابداع کردیم راه مناسبی برای تلاش در زمینه کسب میزبانی نیست. پیش از این نیز چنین ترفندی را امتحان کردیم و نتیجه نداد. به‌نظر یکی از مهم‌ترین دلایلی که نتوانستیم میزبان جام‌جهانی2018 شویم همین موضوع بود که بیش از حد به این موضوع تاکید کردیم. این کلمات برای هواداران فوتبال بسیار خسته‌کننده شده و بهتر است از آن اجتناب کنیم. ما باید پیشنهادی کامل و جامع ارائه کنیم و بیش از حد روی اینکه ما مهد فوتبال هستیم تاکید نداشته باشیم.»

پیشنهاد اولیه باید سال آینده ارائه شود اما بریتانیا که شامل انگلیس، ولز، اسکاتلند، ایرلندشمالی و جمهوری ایرلند است، تصمیم دارد خیلی زودتر مقدمات آن را آماده کند و کاملا برای این تلاش مهیا باشد. آنها در قدم نخست 25میلیون پوند را برای ترمیم زیرساخت‌های فوتبال در این کشور اختصاص داده‌اند و درنهایت قرار است این مبلغ به 550میلیون پوند افزایش یابد تا بریتانیایی‌ها خود را به‌عنوان مدعی جدی کسب این میزبانی معرفی کنند.

این کشور آخرین‌بار در سال96 میزبان یک تورنمنت مهم فوتبالی بود و پس از آن تنها المپیک2012 در لندن برگزار شد. پس از شکست در کسب میزبانی این مسابقات در سال2018 و اهدای میزبانی این مسابقات در سال2026 به کانادا، آمریکا و مکزیک، در سال2030 نوبت به اروپا خواهد رسید تا برای میزبانی این تورنمنت مهم شانس خود را آزمایش کند مگر اینکه یک کشور آفریقایی برای این اتفاق پیش‌قدم شود که در شرایط کنونی کمی بعید به‌نظر می‌رسد.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰