

بابک سرانیآذر،روزنامهنگار: باشگاه رئالمادرید شاید به اندازه کل تاریخ 100ساله خود با ماجرای فرار مالیاتی مشکل داشته و دستوپنجه نرم کرده است. اینجا فرصتی برای محکمه مدیران وقت و بیوقت باشگاه رئالمادرید نیست اما موضوع مهم این است که پرافتخارترین باشگاه اروپا و اسپانیا چگونه میتواند این همه تخلف و جرم و اتهام را در کارنامه خود یدک بکشد و آرامش داشته باشد؟
اصولا فرار مالیاتی با نام رئالمادرید گرهخورده و این ادعای مترجم متن نیست بلکه روزنامه مارکا، بهعنوان یک روزنامه تمامقد رئالمادریدی چنین موضوعی را مطرح میکند. اینبار اما ماجرا جدیتر و البته دردسرسازتر بوده است. رئالمادرید بر اساس توافقنامهای با یک شرکت واقع در جزایر کیمن قبول کرده است تا 200 میلیون یورو از این شرکت دریافت کند. به نقل از اطلاعاتی که فوتبال لیکز منتشر کرده است، رئالمادرید از این موضوع اطلاع داشته که با دریافت این مبلغ میتواند فرار مالیاتی انجام دهد.
درواقع بهنظر میرسد باشگاه رئالمادرید از خطرپذیری این تراکنش خبردار بوده است اما با این وجود این توافق را قبول کرده است. این انتقال پول قطعا توسط دولت اسپانیا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. جزایر کیمن یکی از مراکزی است که برای فرار مالیاتی توسط شرکتهای اروپایی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
کمک بازیکنان به افزایش بحران
در نوامبر 2016، نمایندهای از سوی این شرکت در یک سفر دوروزه به رئالمادرید سفر کرد تا مذاکره بر سر امضای این قرارداد را آغاز کند. طرفین هنگام مذاکره دیداری از ورزشگاه سانتیاگو برنابئو، محل تمرین والدبباس داشتند و درنهایت با جت اختصاصی برای تماشای بازی رئالمادرید مقابل اسپورتینگ لیسبون به این محل سفر کردند.
موضوع در بخش اداری و مالی خود باشگاه خلاصه نمیشود، بلکه بازیکنان نیز اینبار دستبهدست بحران داده تا مشکلات بیشتری ایجاد کنند.
تیبو کورتوا، دروازهبان بلژیکی رئالمادرید در دوران حضورش در چلسی از یک شرکت از کشور مالت استفاده میکرده تا قوانین مالیاتی را دور بزند و مالیات کمتری بپردازد. درحقیقت کورتوا حقوق دریافتی خود در باشگاه چلسی و درآمدش از قراردادش با نایکی را از این شرکت مدیریت میکرده تا مالیات کمتری بپردازد هرچند درنهایت اداره مالیات انگلیسی جلوی این فرآیند را گرفته است. گفته میشود که کورتوا کمیسیون دو میلیون یورویی برای انتقال به رئالمادرید را هم بهواسطه همین شرکت به حساب خود واریز کرده است.
سرخیو راموس، مدافع و کاپیتان معروف و محبوب رئالمادرید نیز در این حوزه دردسرساز ظاهر شده است. البته راموس معتقد است که همواره مطابق معیارهای موجود، مالیاتش را پرداخته است و اطمینان دارد که جریمه برداشته میشود و مبلغ پرداختشده نیز عودت داده خواهد شد. پیش از این راموس به پرداخت یک میلیون یورو جریمه مالیاتی محکوم شده بود. راموس در متن و بیانیه رسمی خود نوشت: «همیشه تمام مالیاتهایم را پرداخت کردهام. مسئولان مالیاتی کشور حالا مدارکی ارائه دادند که کاملا با مبالغ پرداختی من بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ مغایرت دارد و از نظر من این تفاوتها بهدلیل مشکلات اداری است که بهزودی حل خواهد شد. حکم اعلامشده از سوی اداره مالیات تنها یک حکم اداری است نه قضایی. من بار دیگر تاکید میکنم که مالیاتهای خود را بهموقع و سروقت پرداخت کردهام و همچنین این حق را برای خود قائل هستم که تقاضای فرجامخواهی بدهم.»
سهم پررنگ پرس
اما اگر گمان میکنید متهم ردیف اول در این میان بازیکنان هستند، کاملا در اشتباه هستید. متهم ردیف اول و آخر این ماجرای قدیمی و زخم تازه باز شده، فلورنتینو پرس، مدیرعامل باشگاه رئالمادرید است. البته اینکه نام رئالمادرید با فرار مالیتی گره خورده باشد بهطور کلی تقصیر فلورنتینو پرس نیست.
این فرارهای مالیاتی علیه وزارت خزانهداری اسپانیا در سالهای 2008 و 2009 نیز رخ داده است. لورنسو سانس مدیریت وقت، در آن زمان متهم به اختلاس 7.5 میلیون یورویی در کارهای هنری شده بود. وی این مبلغ را بهخاطر معامله با یکطرف ایتالیایی در پارما بهدست آورده بود و این پرونده بهصورت حقوقی به نام اصل باشگاه رئالمادرید باز و در جریان است. دادستان کل اسپانیا در آن زمان بر این باور بود که این رقم تقریبا معادل میزان همان پولشویی بوده است که بدون هیچ سندی در خزانهداری باشگاه مادرید بهصورت یک بینظمی مالی ثبت شده است.
فلورنتینو پرس، مدیرعامل کنونی باشگاه نیز درگیر چند پرونده زمینخواری و فساد مالی بوده و هست. همچنان مالک واقعی 3 برج بلندمرتبه مادرید مشخص نیست و شهردار این شهر نیز در پرونده پرس بهعنوان یک شریکجرم مطرح شده است.
تخلف از گذشته تا امروز
فساد ریشهدار در باشگاه رئالمادرید اکنون قابل تکذیب نیست و دادگاه عالی اسپانیا در ارتکاب به جرم مقامات پیشین و کنونی باشگاه رئالمادرید هیچ تردیدی ندارد. دستکم 3 سال پیش بود که مارکا رسانه مادریدی نوشت: «گفته میشود حداقل 18 شرکت بینالمللی با کاربری بازرگانی، زیرمجموعه باشگاه رئالمادرید درحال فعالیت هستند و با اعتبار این باشگاه اقدام به تجارت کرده و هیچگونه اثری از پرداخت مالیات یا اظهار مالیاتی در این شرکتها دیده نمیشود. اکثر این شرکتها بدون مجوز به فعالیت خود ادامه میدهند و ادعا میکنند شعبهای از شرکت مادر در آمریکایجنوبی هستند.
اسنادی نیز در این خصوص بهدست آمده که نشان میدهد باشگاه رئالمادرید به اسم پاداش و به بهانههای گوناگون مدیران این شرکتها را با معافیت مالیاتی تشویق کرده و در سفرهای بسیار پرهزینه، کوهی از اسناد و فاکتورها را به حسابداری و خزانهداری باشگاه تقدیم میکند که بهترین فرصت برای پولشویی از همین طریق فراهم میشود.
دقیقا در زمانی که دادستان کل اسپانیا مواردی برای بررسی پرداخت مالیاتی در بازیکنان پیدا کرده است، جزئیاتی را افشا میکند که شاید ارزش تیتر اصلی شدن در مارکا را نداشته باشد اما دستکم ارزش آنالیز را دارد. یکی از آنها زمان دقیقی است که رئالمادرید با خوسه مورینیو تماس گرفته است.
این روز (31 مارچ 2010) اعلام شده، با وجودی که مانوئل پیگرینی هنوز سرمربی باشگاه بوده و یکسال دیگر از قراردادش مانده است. اولین چیزی که به ذهن میرسد این است که فلورنتینو پرس و پیگرینی رابطه خوبی با هم داشتند و سرمربی اهل شیلی میدانسته که آقای مدیرعامل بهدنبال جانشین او است. در چنین فرآیندی شاهد اوج بینظمی مالی از سوی فلورنتینو پرس هستیم و حتی برای هزینه سفر مورینیو به مادرید و بازگشت او به پرتغال در یکی از جزیرهها 4 نوع فاکتور با ارقام نجومی و عجیب صادر شده است.»
ماجرای پرابهام رونالدو
اطلاعات عجیبی هم بعد از خبر امضای قرارداد کریستیانو رونالدو با رئالمادرید فاش شده، یعنی یک سال قبل از اینکه فلورنتینو دوباره سمت مدیریت باشگاه را بهعهده بگیرد (در دوران مدیریت رامون کالدرون). فلورنتینو حتی کاکا و بنزما را هم جذب کرد و زمانی که بارسلونا با مسی و درخشش ژاوی و اینیستا پشت سر او مشغول دروکردن جامها و عناوین و موفقیتها بود، فلورنتینو بدون توجه به کریستیانو درحال تغییر مربی بوده است و انواع فساد مالی در این زمان شکل گرفته است و حالا پرس باید تکلیف این همه فساد را روشن کند.
در همان زمان بود که پرس با یک بیانیه عوامفریبانه گفت: «مشکلی که برای کریستیانو رونالدو پیش آمده کاملا بر دوش خودش قرار دارد، باشگاه رئالمادرید هیچ تقصیری در این جرم محرزشده ندارد اما با تمام قدرت از وی حمایت کرده و خواهد کرد. پیش از این نیز اعلام رسمی کردیم که بهترین تیم وکلای حقوقی را برای رونالدو درنظر خواهیم گرفت و به خود رونالدو نیز اطمینان دادهام که کل مبلغ جریمه را از سوی باشگاه و با توافق هیاتامنا پرداخت خواهم کرد. بنابراین رونالدو ماجرای فرار مالیاتی را بهانه نکند، آن را حل میکنیم.»
البته که رونالدو بعدها همه این موارد را تکذیب کرد و مشخص شد که پرس در اوج هماهنگی با او به پولشویی سازمانیافته خودش مشغول بوده است.
والدین پردردسر رئال!
روزنامه مارکا چاپ مادرید در گزارش جدید خود به سراغ فلورنتینو پرس رفته و معتقد است که شاید سالها بعد پرده از ابعاد وسیع فساد مالی برداشته شود. در گزارش مارکا آمده است: «پرس بدون تردید حتی در سه برج بزرگ مادرید هم دست به فساد گسترده مالی زد، این فساد آنقدر وسیع بوده که حتی شهردار مادرید مجبور به سکوت شد و دادستان کل اسپانیا پس از دو ماه تحقیق فشرده در این خصوص ناگهان سکوت اختیار کرد.
سوال مهم این است که اکنون خاندان سلطنتی اسپانیا چرا در این سکوت تاریخی با شهردار و دادستان همدست و شریک شدهاند؟ پادشاه پیشین اسپانیا که خود بهخاطر افشای بینظمی مالی دست پیش گرفت و از کشور خارج شد نمیخواهد درخصوص برجهای مادرید، بودجه نجومی بازسازی برنابئو و وام عجیب باشگاه رئالمادرید به فدراسیون فوتبال اسپانیا چیزی بگوید؟
پرس جدا از مشکلاتی که شاید خودش در خلق آنها نقش مستقیم داشته اکنون باید درخصوص فرار مالیاتی و البته احتمالی (در حد اتهام) ایسکو، زیدان، راموس، کورتوا و خورخه والدانو نیز توضیح بدهد. هر کدام از این پروندهها که بهصورت جداگانه در سیستم قضایی اسپانیا باز هستند اگر به اثبات برسند و از حالت اتهام به جرم تبدیل شوند، آن وقت پرس بخشی از آن است و باید توضیح بدهد که چرا از همهچیز با خبر بوده و سکوت اختیار کرده است!»
مارکا که به کنایه پرس و راموس را پدر و مادر رئالمادرید توصیف کرده، اکنون مینویسد: «این والدین پردردسر باید تکلیف فرزندان و هواداران خود را روشن کنند. اینگونه نمیشود از یک تیم توقع قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا را داشت و همزمان آن را با کوهی از اتهامات مواجه کرد. فرار مالیاتی باشگاه رئالمادرید درصورت اثبات قطعی در دادگاه تجدیدنظر به یکی از بزرگترین پروندههای مالی اسپانیا حتی در دنیای خارج از ورزش تبدیل خواهد شد.»
اتهام بزرگ؛ خیانت به کشور!
این روزها فلورنتینو پرس تنها به پولشویی متهم نیست بلکه از سوی مقامات امنیتی اسپانیا به این موضوع متهم است که در شرایط سخت اقتصادی کشور و زمانی که باید از سوی باشگاه کمکهای مهم به مردم میرسید، این چه فساد مالی است که به هیچ عنوان توجیه ندارد و میتواند حتی خیانت به کشور نیز محسوب شود!
پرس نمیتواند روزی را که دادگاه مادرید، رونالدو را به فرار مالیاتی 14.7 میلیون یورویی در سالهای 2014-2011 متهم کرده بود، فراموش کند و همچنان چیزی درباره مشارکت خود در این پولشوییها نگوید. او درباره ماجرای راموس و ایسکو و حتی کورتوا نیز حق سکوت ندارد و باید پاسخگوی ایجاد بستری برای این بینظمیهای مالی باشد.
اشتباه پرس درخصوص گرت بیل نیز کمکم از فضای یک اشتباه خارج شده و قرار است تبدیل به یک اتهام جدی شود. ماجرا از این قرار است که پرس از تمامی مسائل مالی بیل با خبر بوده و از این که سهبار برای واریز دستمزد او فاکتور جداگانه صادر شده مجبور به توضیح خواهد بود.
سال 2016 نیز منچستریونایتد حاضر بود 100 میلیون یورو برای بیل پرداخت کند اما رئال این پیشنهاد را رد کرد. ژوزه مورینیو مربی وقت شیاطین سرخ این موضوع را در یکی از نشستهای خبری خود تایید کرده بود. بعدها مشخص شد که پرس از این موضوع با خبر بوده و از بیل خواسته بود بهشرط بازگرداندن 30 درصد از این مبلغ به حساب شخصی او، مقدمات این انتقال را فراهم کند که درنهایت چنین فرآیندی کلید نخورد.
امید رئالیها به دفاع پرس
آس اسپانیا نیز در گزارش تازه خود این اخبار را تایید کرده و حتی نوشته است: «اگر رئالمادرید ادعاهای رسانهها را تکذیب کند، اسنادی را منتشر خواهد کرد که خود مقامات رئالمادرید از رویت آنها بهشدت تعجب خواهند کرد.»
هواداران باشگاه پرافتخار رئالمادرید اسپانیا در سراسر جهان در این روزها به بازگشت مادرید به صدر جدول امیدوار هستند، از طرفی اوضاع رئالمادرید زیدان در لیگ قهرمانان اروپا نیز بد نیست و آنها حق دارند مدعی قهرمانی باشند اما شنیدن این اخبار تلخ باعث دلخوری و نگرانی آنها میشود.
همین اخبار تلخ حتی در حد شایعه میتواند برای تیم بهشدت خطرناک و مضر باشد. هواداران رئالمادرید امیدوارند پرس قاطعانه از خود و باشگاه رئالمادرید در دادگاه هفته آینده دفاع کند و برای همیشه این پرونده را ببندد. هرچند کمی بعید بهنظر میرسد که این دادگاه با یک جلسه ساده به فرجام برسد.
دوراهی سرنوشتساز مدیرعامل رئال
مدیرعامل باشگاه رئالمادرید برای به دست آوردن چندباره دل هواداران باید برای حضوری مقتدرانه در دادگاه دولتی آماده شود، او نهتنها از خود بلکه مهمتر از همه باید از باشگاه رئالمادرید برابر کوهی از اتهامات دفاع کند. بازیکنانی مثل راموس، کورتوا، بیل و ایسکو همگی مدعی بیگناهی هستند اما بیگناهی آنها در گروی دفاع جانانه پرس و البته وکلای او از رئالمادرید است. اگر آنها دفاع خوبی نداشته باشند، خانواده رئالمادرید زیر سوالی پررنگ و تاریخی خواهد رفت.
پولشویی، فرار مالیاتی، کمک به صدور چند فاکتور غیررسمی، تراکنش مبهم مالی به بهانه بازسازی استادیوم برنابئو و حتی اعطای عجیب وام به برخی نزدیکان باشگاه رئالمادرید موضوعی است که ممکن است برای پرس و باشگاهش خیلی گران تمام شود. پرس باید تصمیم بگیرد و بین یک اعتراف شجاعانه و مسئولیتپذیری و انتقال تقصیرها به دوش بازیکنان یکی را انتخاب کند.
