

ترس از عرضه مازاد از احتمال بازگشت نفت ليبي و نيجريه كه مدتي مختل شده بود، نشات ميگيرد.» هليما كرافت، رئيس اتحاديه استراتژي كالای آر بي سي، مايكل تران و كريستوفر لوني، از استراتژيستهاي كالا در يادداشتي كه چهارشنبه منتشر كردهاند بر اين مساله تاكيد كردهاند: « بازار نفت اين روزها در تله افتاده است. با وجود آنكه ما رفته رفته به سمت توازن بازار پيش ميرويم و عرضه مازاد نسبت به گذشته كمرنگتر شده است، اما با تيترهاي آتشين رسانهها همچنان بازار را بر لبه پرتگاه میبینیم. به عقيده ما ريسكي كه اين تيترها ارائه ميكنند، فراتر از دنياي واقعي است که در نتیجه بازار را ترسانده است.» به عقيده تحليلگران آر بي سي، هرچند در آينده نزديك بهاي نفت متلاطم ميماند، اما بايد منتظر افزايش قيمت و تعادل آن در پايان سال و بعد از آن باشيم. آر بي سي بر اين عقيده است كه بهاي نفت برنت و WTI روي 48 دلار در هر بشكه در آينده نزديك، 49 دلار تا پايان امسال و به همين ترتيب، 64 و66 دلار در ابتدا و انتهاي سال 2017 خواهد ماند. آربيسي دليل اين تحليل را تداوم اغتشاشات در درون كشورهاي عضو اوپك به ويژه نيجريه و ليبي و كاهش اثر محتاطانه تله كنوني عنوان ميكند.
احتمال مردود افزايش توليد
بهاي نفت از اواسط سال 2014 رو به كاهش گذاشته است و دليل آن هم عرضه مازاد و كاهش تقاضا بوده است. بيشتر اين ازدياد عرضه به دليل توليد اكثر 14 عضو اوپك بوده است كه براي حفظ سهم بازار خود دست به اين اقدام زدهاند.
اين اقدام فشار مضاعفي بر كشورهاي غيرعضو وارد كرده كه نميتوانستند فشار كاهش بها را متحمل شوند و بعد از آن هم تاثير بر خود كشورهاي عضو وارد شده است.
الجزيره، ونزوئلا، عراق، ليبي و نيجريه پنج كشور شكننده در مقابل كاهش درآمدهاي نفتي بودهاند كه اعتصابات كارگري و شورشهاي نظامي بعد از آن منجر به كاهش توليدشان شده است. با اين وجود با تداوم شرايط به وجود آمده در اين كشورها، برخلاف تصورات نميتوان منتظر بازگشت نفت اين كشورها به بازار بود.
