به گزارش «فرهیختگان»، کارلوس کیروش 8 سال در فوتبال ایران حضور داشت و به همان اندازه که عاشق دلباخته داشت، منتقدانی هم داشت که بعضیشان به تاکتیک دفاعی تیم ملی ایراد میگرفتند و این نوع فوتبال را برازنده قدرت اول آسیا نمیدانستند و عدهای دیگر که تعدادشان هم کم نبود به اخلاق و رفتار سرمربی پرتغالیتبار تیم ملی ایراد میگرفتند و بر این باور بودند که او خیلی وقتها پایش را از گلیمش درازتر میکرد و برخی از اظهارنظرهای او در حد یک سرمربی تیم ملی نیست.
همین ایرادهای اخلاقی و فنی کیروش باعث شد که نتایج خوب تیم ملی در جامجهانی 2018 روسیه آن هم در گروهی که به گروه مرگ لقب گرفته بود به چشم نیاید و بعد از بازگشت تیم ملی به ایران شاهد جدایی این مربی پرتغالی از تیم ملی کشورمان و پیوستنش به کلمبیا باشیم.
درست از فردای همان روز گمانهزنیها برای انتخاب سرمربی تیم ملی آغاز شد و بعد از کشوقوسهای فراوان و تاخیرهای متعدد فردی بهعنوان سرمربی انتخاب شد که اصلا جایی در لیست بلندبالای مطرح شده توسط وزارتیها نداشت و تیم متخصص فدراسیون فوتبال که در راس آنها آقایان تاج و ساکت قرار داشتند تصمیم گرفتند که تیم ملی دیگر پرتغالیوار بازی نکند و شبیه بلژیکیها باشد و برای این منظور چه کسی بهتر از مارک ویلموتسی که خیلیها او را آغازگر انقلاب در فوتبال بلژیک میدانستند.
مثل همیشه او با سلام و صلوات راهی ایران شد و در روزی که بدون تشریفات و هزینه اضافه وارد تهران شد، فقط 7.5 میلیون تومان هزینه اجاره ماشین آقای سرمربی شد و هتل او نیز برای یک روز 12 میلیون تومان هزینه برای فدراسیون تراشید تا خیلی ساده متوجه منظور آقایان از هزینه کم شده باشیم. هرچند باید بادیگاردهای ویلموتس را هم در حسابوکتاب میآوردیم، اما شاید در برابر غرامتی که باید به او بپردازیم بسیار ناچیز و خجالتآور باشد که بخواهیم درخصوص مبالغ کم و پیشپا افتاده صحبت کنیم.
سکوت و غیبت آقای همیشه حاضر
در روزهای اولی که مارک ویلموتس به ایران آمده بود کمتر عکسی را میتوانیم پیدا کنیم که در آن محمدرضا ساکت حضور نداشته باشد. او حتی در فرودگاه امام خمینی(ره) و زمانی که مسئولان با یک خودروی بنز لوکس انتظار سرمربی را میکشیدند، زودتر از بقیه خودش را به خودروی بنزی که قرار بود سرمربی بلژیکی و وکیلش را سوار کند، رساند و در صندلی پشت نشست تا از ویلموتس دور نماند. اینها باعث شد که وکیل سرمربی سابق تیم ملی نتواند در کنار موکلش بنشیند و به ناچار با خودرویی دیگر خودش را به محل مذاکره برساند!
آقای ساکت حتی در روز کاشت درخت توسط ویلموتس در کمپ تیم ملی حضوری پررنگ داشت و حتی در زمان قدم زنی در پل طبیعت هم با سینهای سپر سرمربی جدید تیم ملی را به مردم معرفی میکرد تا بعد از مارک ویلموتس به چهرهای تبدیل شود که بیشترین تصاویر در دو روز از او دیده شده است، اما حالا که بحث غرامت 6 میلیون یورویی پیش آمده و قرار است بیتالمال خرج بیتدبیری آقایان شود، نه خبری از این آقایان است و نه دیگر حتی عکسی از آنها رویت میشود تا این سوال پیش بیاید که مگر نباید کسانی که در روزهای خوش با عکسهای یادگاری خودشان را مطرح کرده بودند، در این روزها هم پاسخگوی اشتباهاتشان باشند؟!
نجیبزادهای که نقره داغمان کرد
امروز اگر تعریف و تمجیدهای مهدی تاج از مارک ویلموتس را مروری دوباره کنید به شکل واقعی خندهتان میگیرد. رئیس وقت فدراسیون فوتبال که خیلی تلاش میکرد ویلموتس را مربی بهتری نسبت به کیروش نشان بدهد و قراردادش را سفت و سختتر از قرارداد سرمربی پرتغالیتبار جلوه بدهد، درنهایت وقتی شرایط را علیه خودش دید قلبش را گرفت و برای همیشه از فدراسیون رفت.
«در قرارداد ویلموتس همه مسائل دیده شده و قرارداد درست و حسابی نوشته شده است تا مشکلات قبلی در آن نباشد، مگر میشود منکر این شد که ویلموتس مربی بزرگی است؟ گاهی از نجابت ویلموتس خجالت میکشم، بندهای قرارداد با ویلموتس ۲ یا ۳ برابر بندهای قرارداد با کیروش است و از مشکلاتی که با سرمربی قبلی داشتیم درس گرفته شده است و...» اینها بخشی از جملات تاریخی تاج درخصوص مارک ویلموتس است که حالا میبینیم فوتبال ما با شوک نجیبزادهای که تاج از او یاد میکرد نقره داغ شده است.
خاطرات خدمات برای ثبت در تاریخ
یکی از خوبیهایی که تکنولوژی برای مردم به ارمغان آورده این است که دیگر نمیتوانی حرفی را بزنی و بعد از مدتی زیر همان حرفت بزنی و البته این برای برخی از مسئولان کشور دردسرآفرین شده است.
مازیار ناظمی که این روزها سرپرست فدراسیون اتومبیلرانی شده در روزگاری که سخنگوی وزارت ورزش و جوانان بود توئیتهای جالبی منتشر میکرد که امروز میتوان در موارد مختلف به آن اشاره کرد. درخصوص قرارداد ویلموتس هم ناظمی یک توئیت معروف داشت: «برای ثبت در تاریخ، در قرارداد ویلموتس بندی قرار دادهایم که در صورت فسخ از هر طرف فقط 3 ماه جریمه پرداخت شود. بزرگترین نقطه قوتی که در قرارداد کیروش و حتی برانکو(تیم ملی) هم وجود نداشت و دست فدراسیون و آقای تاج الان کلی بالاست. #خاطرات_خدمات.»
کاش آقای ناظمی که در آن روزها این چنین باد در غبغبش انداخته بود و از دست بالای فدراسیون و تاج حرف میزد و از طلوع میگفت، امروز میآمد و میگفت این بند کجای قرارداد است که نه ویلموتس دیده، نه وکیلش و نه حتی فیفا. ناظمی از دستهای بالا گفت و البته حق داشت، امروز فدراسیون کاملا غروب کرده و دستانش بالاست اما به علامت تسلیم!
از پند به باشگاهها تا زبان ضعیف همسر ویلموتس
چندوقت پیش بود که سرپرست فدراسیون اعلام کرد نهتنها به ویلموتس بدهی نداریم بلکه طلبکار هم هستیم. جالب است که بهاروند حتی باشگاهها را هم پندواندرز میدهد که در قرارداد با مربیان خارجی باید در چارچوب قانون و مقررات عمل شود تا مشکلی برایشان پیش نیاید! یا حرفهای اسلامیان که عضو هیاترئیسه فدراسیون فوتبال است که مدعی شد ویلموتس زبان بلد نیست و به همین دلیل نتوانسته بندهای قراردادش را متوجه شود و ناآگاهانه قرارداد را امضا کرده است! او حتی پا را فراتر گذاشت و درخصوص وکیل این مربی بلژیکی که از قضا همسر ویلموتس هم هست گفته بود: «همسر او هم باید کلاس زبان برود و قرارداد را بخواند و پس از آن درخصوص غرامت صحبت کنند.»
کاش امروز ایشان بیایند و به ما توضیح بدهند آن وکیل بیسوادی که زبانش قوی نبود و نمیتوانست انگلیسی بخواند مارک ویلموتس وهمسرش بودهاند یا مسئولان ما در فدراسیون و وزارت ورزش؟ از وزیر ورزش هم باید بیش از اینها توقع داشت و شاید در شأن سلطانیفر نبود که بیاید و بین کیروش و ویلموتس مقایسه صورت دهد و دومی را محبوبتر از اولی بخواند اما بعد از اینکه رفت و تقاضای غرامت کرد، نپذیرفت که آقای بلژیکی از کانال او و دوستانش به فدراسیون معرفی شده است. حالا این حرفها مانده و هزاران افسوس از اتفاقاتی که افتاد و میتوانست بهگونهای دیگر رقم بخورد که نه امروز تیم ملیمان در خطر حذف از جامجهانی در همان مرحله اول مقدماتی باشد و نه مجبور به پرداخت غرامتی بسیار سنگین به مربی همین تیم ناکام باشیم.
* نویسنده: آرش محمدی، روزنامهنگار