به گزارش «فرهیختگان»، در ارتباط با واکسن آنفلوآنزا با محمدحسین یزدی، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات واکسن و مدیر گروه ایمنوتراپی پژوهشکده علوم دارویی دانشگاه علومپزشکی تهران گفتوگویی انجام دادیم. یزدی ابتدا به بحث تولید واکسن داخلی آنفلوآنزا اشاره کرد و به «فرهیختگان» گفت: بحث واکسن داخلی که مدتها قبل شروع شده و نتایج مثبتی هم داشته، قرار است پاییز امسال رونمایی شود اما نکتهای که درمورد تعداد اعلام نیاز واکسن وجود دارد، این است که این تعداد قابل محاسبه نیست و نمیتوانیم دقیقا بگوییم برای اینکه نیازهای کشور را برطرف کنیم دقیقا چند واکسن نیاز داریم، برای همین براساس پیشبینیها اقدام به تامین نیاز میشود. درمقابل اما درمورد بیماریها و دارو بههرحال ما یک اعداد و رقم مشخصی را میتوانیم برآورد کنیم، مثلا میدانیم این تعداد بیمار دیابتی داریم و به این تعداد انسولین احتیاج داریم اما نمیتوانیم بگوییم همه تعداد 80 میلیون جمعیت ایران باید واکسن آنفلوآنزا را بزنند چون عدهای از این جمعیت اصلا در معرض آسیب و خطر قرار نمیگیرند. ما جمعیت فعالمان که در رفتوآمد هستند و ممکن است منتشرکننده ویروس باشند، اینها برایمان مهمند و مهمتر از آنها بیماران خاص و سالمندان هستند.
وی ادامه داد: برای ما مهم است کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در اولویت اصلی قرار بگیرند. اما بحثی که داریم این است که در سال پیشرو با توجه به نگرانی از کرونا، در فصل پاییز آنفلوآنزا هم اضافه میشود و این باعث شده همه منتظر باشند که ببینند چه زمانی واکسن آنفلوآنزا میآید تا برای تزریق این واکسن اقدام کنند. فکر میکنم 5 برابر آنچه در سال گذشته وجود داشت، درخواست شده است تا واکسن برسد. واکسن داخلی هم پاییز رونمایی میشود. آخرین تکنولوژی مخصوص واکسن هم در این واکسن استفاده شده است.
یزدی گفت: زیرساخت تولید بیوتکنولوژی کشور بسیار قوی است و ما شرکتهایی داریم که با یک تغییر کوچک در خط تولیدشان میتوانند سراغ تولید محصولات اینچنینی بروند و به تعداد نسبتا قابلتوجهی واکسن برای ما تولید کنند. صنعت تولید واکسن آنفلوآنزا، صنعتی است که برمبنای تولید پاساژ دادن ویروس روی تخممرغ جنیندار شکل میگیرد. با پاساژهای مکرر، ویروس را استخراج میکنند و بعد تولید واکسن میشود. این مدل با روشهای دیگر و سنتی فرق میکند و از این جهت هم که ما توانمندیاش را داریم مزیت نسبی خوبی برای ما ایجاد کرده است. زیرساختهایی که در کشور ما وجود دارد نشان داده که میتوانیم این کار را انجام دهیم. دستاندرکاران این بخش چه در صنعت، چه بازرگانی، چه بخش وزارت بهداشت همه اینها باید دستبهدست هم بدهند. بله میتوان واکسن را به تولید انبوه رساند و امیدوار هستیم که این اتفاق بیفتد.