
فرهیختگان مسعود نیلی، مشاور ارشد رئیسجمهوری در امور اقتصادی در همایش«دیدبان اعتدال» با ترسیم اوضاع کشور در آستانه دولت سازندگی و توضیح چالشهای آن دوران، عملکرد مدیریتی دولت را بررسی کرد.
جای خالی مدل مدیریت هاشمی در اقتصاد

آنطور که روابطعمومی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی گزارش داده است او با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی اقتصاد ایران، نیاز به سیاستمدارانی که سرمایه سیاسی خود را در راستای منافع بلندمدت کشور هزینه کنند، بیش از پیش حس میشود، توضیح داده که دولت پنجم با مدیریت مرحوم آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی، یک انتخاب سخت در آن زمان انجام داد که باعث تحقق نقطه چرخش در اقتصاد کشور شد. رئیسجمهوری دولت سازندگی با تحمل هزینههای سیاسی، مسیر توسعه و رشد را در کشور هموار کرد؛ مسیری که تا سال 86 امتداد یافت. اکنون نیز ایران به چنین سیاستمدارانی نیاز دارد. او درباره نقاط چرخش در اقتصاد ایران نیز اینگونه توضیح داد: «طی چهار دهه گذشته، سه نقطه چرخش در اقتصاد ایران رقم خورد. نخستین نقطه چرخش در سال 1356-1355 و در اوج درآمدهای نفتی اقتصاد ایران رخ داد. چنانکه درآمد سرانه خانوار در این سال، بهدلیل افزایش درآمدهای ارزی به مقدار بیشینه رسید. اما پس از سال 1356 و در پی کاهش تولید نفت ایران، ایجاد تحولات عمیق نهادی و وقوع جنگ تحمیلی، این درآمدها تنزل یافت. روندی نزولی که طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس نیز تداوم پیدا کرد. نقطه دوم چرخش در سال 68 بود که از این سال شاخصهای اقتصادی، مجددا روند صعودی به خود گرفت و درآمد سرانه با رشد همراه شد.»
نیلی ادامه داد: «تغییر در شرایط بیرونی کشور و بهطور مشخص پایان جنگ تحمیلی و تغییر در رویکردهای اداره کشور بهویژه در حوزه اقتصاد دو عاملی بودند که سبب تغییر در روند اقتصادی کشور شدند که در هر دو مورد، آیتالله هاشمی نقش مهم و تعیینکنندهای ایفا کرد.» به گفته او، «روند رو به رشد تا سال 1386 ادامه پیدا کرد و سپس متوقف شد؛ سالی که بهنظر میرسد باید آن را سومین نقطه چرخش اقتصاد ایران نامگذاری کرد.»
