به گزارش «فرهیختگان»، منافقین در سال ۱۳۶۱ بهصورت علنی و رسمی به دولت بعث صدام پیوستند و همگام با ارتش عراق مشغول جنگ علیه کشور و مردم ایران شدند. بعد از پایان جنگ و قبول قطعنامه از سوی ایران در 27 تیرماه 1367، منافقین که حیات سیاسی خود را در خطر میدیدند، گمان کردند بهترین فرصت برای وارد آوردن ضربه اصلی به جمهوری اسلامی فرارسیده، لذا با حمایت تام و تمام عراق و بسیاری از کشورهای غربی، عملیاتی با عنوان «فروغ جاویدان» را طراحی و در ابتدای مردادماه اجرایی کردند. از غرب کشور وارد استان کرمانشاه شدند و پس از عبور از شهرهایی چون کرند و اسلامآباد ضمن قتلعام مردم، به امید تصرف کرمانشاه راهی این شهر شدند، اما در تنگه چهارزبر زمینگیر شده و تلفات سنگینی دادند. عملیات دلاورمردان ارتش، سپاه و ژاندارمری بههمراه نیروهای مردمی برای مواجهه با منافقین «مرصاد» نام گرفت و در تاریخ ماندگار شد. همزمان با سالگرد این عملیات باشکوه روایتهای منتشرنشدهای از فرماندهان حاضر در مرصاد که در موسسه پژوهشی هابیلیان تولید شده و در اختیار «فرهیختگان» قرار گرفته، در صفحات 14،15 و 16منتشر میشود.
روایت امیر سرتیپ احمدرضا پوردستان از حیات نظامی منافقین
چرا به «فروغ جاویدان» امیدوار بودند؟
احمدرضا پوردستان متولد اردیبهشت ۱۳۳۵ در مسجدسلیمان و سرتیپ تکاور نیروی زمینی ارتش است، او پیش از انقلاب جزء انقلابیون بود و پس از انقلاب بهمحض آغاز جنگ در جبههها حضور یافت. وی از سال 1362 و پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه افسری امامعلی(ع) وارد ارتش و بهطور مشخص لشکر 92 زرهی اهواز شد. پوردستان که سابقه فرماندهی نیروی زمینی ارتش را در کارنامه دارد از سال ۱۳۹۶ بهعنوان رئیس مرکز مطالعات راهبردی ارتش، فعالیت میکند. روایت وی از عملکرد منافقین و عملیات مرصاد در این گزارش از نظر میگذرد. (لینک)
سرتیپدوم ابوالقاسم کیا، رئیس پژوهشگاه شهید صیاد آرایش نظامی مرصاد را روایت کرد
نقشه صیاد برای منافقین چه بود؟
سرتیپ دوم ابوالقاسم کیا، رئیس پژوهشگاه شهید صیاد و نویسنده کتاب «شکوه اخلاص» است که به معرفی شخصیت امیرسپهبد صیادشیرازی میپردازد. روایت او از رشادتهای شهید صیادشیرازی در جریان عملیات مرصاد شنیدنی است. (لینک)
روایت مرحوم سردار ناصر شعبانی، فرمانده وقت سپاه کرمانشاه و ایلام
سردار ناصر شعبانی که اسفندماه گذشته در اثر ابتلا به بیماری کرونا درگذشت، ازجمله فرماندهان باسابقه سپاه پاسداران و از حاضران در عملیات مرصاد بود. او سالهای پایانی جنگ فرماندهی سپاه چهارم بعثت را برعهده داست و مطابق چارت سازمانی وقت مسئولیت هدایت و فرماندهی یگانهای سپاه در استانهای کرمانشاه و ایلام زیرنظر او بود. مقر فرماندهی سپاه چهارم بعثت در شهر کرمانشاه قرار داشت. این فرمانده فقید سپاه که بهصورت میدانی در عملیات مرصاد حاضر بود، روایت جذابی از مقابله نیروهای مردمی و نظامی ایران با منافقین داشت. آنچه در این گزارش میخوانید روایت منتشرنشده از مرحوم سردار شعبانی از چگونگی مقابله نیروهای مردمی و نظامی ایران با منافقین است. (لینک)
امیرسرتیپ اصلانزاده، فرمانده وقت ژاندارمری کرمانشاه بوده که بهطور دقیق در جریان جزئیترین تحرکات ارتش عراق و منافقین برای حمله به مرزهای کشورمان پس از پذیرش قطعنامه 598 قرار داشته است.او از نزدیک با چهرههایی همچون حسنی سعدی و شهید صیادشیرازی در ارتباط بوده و منطقه تحت امر خود را با حداقل امکانات از سقوط حتمی نجات داده است. او درعینحال معتقد است اگر پنج درصد از امکانات مرصاد در منطقه بالاطاق استفاده میشد، اصلا مرصادی بهوجود نمیآمد. مشروح خاطرات امیرسرتیپ اصلانزاده را در این گزارش بخوانید. (لینک)
سردار مرادپیری، عضو هیاتعلمی دانشگاه امامحسین(ع) و فرمانده بخشی از نیروهای عملکننده در عملیات مرصاد است. خاطرات وی از حضور در عملیات مرصاد شنیدنی است. (لینک)