• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۹-۰۵-۰۲ - ۲۱:۰۴
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
محمدرضا امامقلی، کارگردان مستندهای «آقای نخست‌وزیر» و «کربلای ۹۴»:

شبکه مستند تقویت گروه‌های تولیدکننده بیرون را شروع کند

تلویزیون ما برون‌سپاری را شروع کرده است اما به قدر کفایت نیست. به‌نظر من یکی از کارهای مهمی که می‌تواند شروع محکمی برای این کار باشد این است که شبکه مستند تقویت گروه‌های تولیدکننده بیرون را شروع کند. البته به این معنا نیست که شروع نشده ولی نیاز به گسترش بیشتری دارد.

شبکه مستند تقویت گروه‌های تولیدکننده بیرون را شروع کند

  به گزارش «فرهیختگان»، متن گفت وگوی محمدرضا امامقلی، کارگردان مستندهای «آقای نخست‌وزیر» و «کربلای ۹۴» به شرح ذیل است:

به نظرم تغییر و تحولات شبکه مستند اتفاق مبارکی می‌تواند باشد اگر مدیر و رئیس جدید چند نکته را مدنظر قرار دهد. البته خیلی به شخص رئیس مرتبط نیست و باید فرهنگ سازمانی در صداوسیما به‌وجود‌ آید. نکته مهم این است که تلویزیون‌ها در دنیا بعد از مدتی به دلیل اینکه نیروهای آنها استخدامی هستند، دچار رکود‌انگیزه می‌شوند و فکر جدیدی ندارند و بین کادر آن جمود فکری اتفاق می‌افتد که عملا نوآوری و خلاقیت را مسکوت می‌کند و به شرایط روتینی می‌افتند.

تلویزیون‌ها برای اینکه از این مساله دور بمانند کارهای خود را برون‌سپاری می‌کنند. به گروه‌های مختلفی که در بیرون از تلویزیون مشغول به فعالیت هستند، کار می‌سپارند. تلویزیون ما این اقدام را شروع کرده است اما به قدر کفایت نیست. به‌نظر من یکی از کارهای مهمی که می‌تواند شروع محکمی برای این کار باشد این است که شبکه مستند تقویت گروه‌های تولیدکننده بیرون را شروع کند. البته به این معنا نیست که شروع نشده ولی نیاز به گسترش بیشتری دارد.

به عبارت دیگر شبکه مستند تولیدات خود را برون‌سپاری کند. این امر می‌تواند فضای خوبی برای بازار مستند ایجاد کند. به‌نظر من الان در کشور ما جایی به نام بازار مستند وجود ندارد. میادین میوه و تره‌بار را درنظر بگیرید. ممکن است مثال خوبی نباشد ولی در پلت فرم‌هایی که در آن کالا به فروش می‌رود و مشتری دارد، خریدار و فروشنده با هم حضور پیدا می‌کنند، قیمت‌گذاری می‌شود و محصول خریداری می‌شود.

چنین بازاری در حوزه مستند نداریم. معمولا تولیدکنندگان قیمت‌های متفاوتی ارائه می‌دهند و خریدارها هم قیمت متفاوتی می‌دهند. خریدار زیادی در حوزه مستند غیر از نهادهای دولتی نداریم. منتها جایی نیست که این قیمت‌گذاری را دقیق کند. بگوید مجمعی از کارشناسان قیمت این کار را این میزان درنظر می‌گیرند و باتوجه به مسائل انسانی و زیرساختی این قیمت‌گذاری انجام شود.

این اتفاق مواهبی دارد که مهم‌ترینش این است که مستندساز خیال راحتی دارد از این جهت که در یک بازاری محصول خود را عرضه می‌کند. بازاری وجود دارد که می‌تواند همواره بدان تکیه کند و محصول خود را در آنجا عرضه کند. خریدار هم خیال راحتی دارد که بازار نیاز او را تامین می‌کند چون بازاری وجود دارد و می‌تواند آنتن تلویزیون را پر کند. بازار نیاز تلویزیون را هم رفع می‌کند.

الان فضایی نداریم که کالا وقتی عرضه می‌شود قابلیت ارزیابی و مقایسه داشته باشد. قیمتی که شما گذاشتید با قیمتی که دیگری تعیین می‌کند باید مشخص شود. این‌طور باید ارزیابی شود یعنی در کنار مجموعه آثاری دیده می‌شوند و قیمت‌گذاری می‌شوند. این باعث کیفیت در تولید می‌شود چون بالاخره رقابتی برای تولیدکننده پیش می‌آید. از سوی دیگر مصرف‌کننده و خریدار به کار با کیفیت می‌رسد و کاری که به او می‌رسد تقریبا تضمین شده است و ضریب شکست آن کاهش پیدا می‌کند. این کاری است که شبکه مستند می‌تواند از پس آن برآید به شرطی که بال‌ها را باز کند و بقیه مجموعه‌هایی را که در زمینه تولید و انتشار هستند، رقیب خود نبیند. باید بگویم که من سینما را خانه اصلی مستند نمی‌دانم و تلویزیون به نظر من خانه اصلی مستند است. از این لحاظ بهتر می‌توان حرف زد. واژه سینمای مستند را درک نمی‌کنم و باید این درک را داشته باشیم که خانه اصلی مستند تلویزیون است.

 لذا بودجه در این زمینه تعیین‌کننده نیست. اگر این بازار شکل گیرد روند آن روی غلتک می‌افتد و خطا کاهش می‌یابد و کار به کاردان می‌رسد. کسانی که ضعیف‌تر هستند طبعا باید خود را قوی کنند. شبکه مستند ویژگی‌ای دارد که نسبت به سایر شبکه‌ها متمایز می‌شود و آن هم این است که دست شبکه مستند برای طرح بسیاری از مسائل مغفول مانده انقلاب باز است. یعنی به‌نظر من شبکه مستند این دقت و ملاحظه را داشته باشد که جذابیت را در راس امور نگیرند. آن چیزی که باید در راس امور قرار گیرد غایت انقلاب است. تلویزیون انقلابی بعد از انقلاب این بود که تلویزیونی شود که به سمت اهداف انقلاب حرکت کند. یکی از اهداف مهم انقلاب ما برقراری عدل و قسط بود. به‌نظر من در تلویزیون ما خیلی به این مساله توجه نشد. کلا به اصول انقلاب توجه نشد و اساسا تلویزیون ما آن‌قدر درگیر مسائل اجرایی و فنی شد و متاسفانه فنی‌ها افکار غالبی در تلویزیون پیدا کردند و بیشتر درگیر زیرساخت شدیم تا بخواهیم به مباحث نظری بپردازیم. درباره مسائل نظری خیلی کار نشده است. من با این حوزه کاری ندارم و در جای خود محترم است و باید کار شود ولیکن اصولی برای انقلاب داشتیم که آن نظریه‌پردازی نیاز ندارد.

باید بررسی کنیم چطور می‌توان عدل و قسط را در قاب تلویزیون وارد کرد. صرفا نباید به بخش جذابیت توجه کنیم که کار جذابی کنیم و مثل بقیه تلویزیون‌های دنیا مخاطب را جذب کنیم و با المان‌های مشخص بیننده خود را افزایش دهیم. تلویزیون ما هم در برخی بخش‌ها پا جای پای تلویزیون‌های خارج از کشور می‌گذارد تا مخاطب جذب کند. آیا هدف جذب مخاطب بود یا خیر؟ حال که در برخی شبکه‌ها هدف جذب مخاطب شد، شبکه مستند این ویژگی را دارد که روی غایت انقلاب کار کند.

غایت انقلاب هم پخش تاریخ شفاهی انقلاب نیست. اینکه محاکمه‌ها و مجالس مختلف و... پخش شود غایت انقلاب نیست. این کار خوب است و جای تشکر دارد ولی باید به این امر توجه کنیم که چطور می‌توان این را نمایش داد. صدای بی‌صدایان را چطور می‌توان نمایش داد؟ تریبون مستضعفان به معنای واقعی چیست؟ در این وادی شبکه مستند می‌تواند بهتر عمل کند و با مدیریت جدید به این سمت بیاید که جسارت به خرج دهد و به سمت بیان مسائل روی زمین مانده انقلاب برود که الان مردم بسیار با آن درگیر هستند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار