به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، «مایکل اسپرینگمن» دیپلمات سابق آمریکایی در گفت وگویی با اشاره به اهمیت تظاهرات اعتراض آمیز و گسترده مردم عراق علیه حضور نظامی آمریکا در این کشور، تاکید کرد: مردم عراق اکنون خواستار بازگشت اقتدار و حاکمیت ملی خود هستند.
وی افزود: ترور هولناک سردار سلیمانی و ابو مهدی المهندس بار دیگر مردم عراق را علیه اشغال آمریکا متحد کرده است. این ترورها که بر خلاف قوانین ایالات متحده و قوانین بینالمللی بوده است، ظاهرا موجب احیای احساسات ملی گرایانه شده و نقش مهمی در غلبه بر اختلافات قومی و قبیلهای در سراسر عراق داشته است.
در ادامه میتوانید متن کامل این مصاحبه را ملاحظه بفرمایید:
مردم عراق از همه گروهها و طبقات اجتماعی روز جمعه به خیابانهای بغداد پایتخت این کشور آمدند تا در یک تظاهرات میلیونی خواستار پایان حضور نظامی آمریکا در کشورشان شوند. این تظاهرات به درخواست مقامها و شخصیتهای مقاومت برپا شده است، آن هم چند هفته پس از رای مثبت پارلمان عراق به اخراج نظامیان آمریکایی در پی حمله هوایی غیرقانونی آمریکا در بغداد که منجر به ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و ابو مهدی المهندس معاون فرمانده حشد الشعبی عراق شد. نظر شما درباره تظاهرات گسترده ضد آمریکایی و پیش بینی شما از دستاوردهای آن چیست؟
اسپرینگمن: به نظر من، راهپیماییهایی که از سوی مقتدی صدر روحانی برجسته شیعه و سایرین برگزار شد، با تأخیر زیادی برپا شده است. ایالات متحده از سال 2003 میلادی تاکنون هزاران سرباز را به صورت غیرقانونی در عراق نگه داشته است. در آن سال، آمریکا یک دولت اساساً فاسد و ناسازگار را بر این کشور تحمیل کرد. مردم عراق از آن زمان تاکنون هزینههای سنگینی را پرداخت کردهاند. مردم اکنون خواستار بازگشت اقتدار و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی شان هستند. آنها خواستار کنترل مجدد سرزمین شان هستند. متاسفانه من نسبت به نتیجه این تظاهرات بدبین هستم. در حالی که این تظاهرات نشانگر عزم و اراده مردم است، ولی آمریکاییها قصد ترک خاک عراق را ندارند. آنها نیروهای مسلح خود در عراق را به عنوان ابزاری برای مهار ایران و زیر نظر قرار دادن ایران میدانند.
همان طور که میدانید، تظاهرات گسترده و قطعنامه پارلمان عراق برای اخراج نیروهای خارجی از این کشور عربی، مشروعیت حضور نظامی واشنگتن در عراق را با تردید و سئوال جدی روبرو کرده است. آیا تصور میکنید دولت عراق در نهایت از سوی مردم و پارلمان مجبور خواهد شد تا نیروهای خارجی را اخراج کند؟
اسپرینگمن: بی شک، پارلمان عراق در نهایت مجبور خواهد شد تا یک قطعنامه الزام آور تصویب کند، نه یک قطعنامه غیرالزام آور که قبلا تصویب کرده است و خواستار خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک عراق شده است. من معتقدم که دولت عراق آمریکاییها را مجبور خواهد کرد تا به کشورشان بازگردند. با این حال، نیروهای مسلح آمریکا خاک عراق را ترک نخواهند کرد. آنها میدانند ارتش عراق به اندازه کافی قدرتمند نیست تا آنها را مجبور کند. رویکرد آمریکا این است که حضور سربازانش در عراق به خاطر منافع کشور است، یک چشم انداز کاملا پیچیده. در حالی که برخی تعداد جمعیت حاضر در تظاهراتی که خواستار اخراج نظامیان اشغالگر آمریکایی را حدود 2.5 میلیون نفر برآورد کردهاند ولی من بر این باور نیستم که این تعداد واقعا برای مجبور کردن دولت عراق برای اتخاذ اقدام موثر کافی باشد. مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا نشان داده است که سربازان در عراق باقی میمانند. و پنتاگون نیز اعلام کرده است که سربازان آمریکایی عقب نشینی نخواهند کرد.
درباره تاثیر اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس بر وحدت مردم عراق و درخواست مردم عراق برای اخراج نظامیان آمریکایی چه نظری دارید؟
اسپرینگمن: ترور هولناک سردار سلیمانی و ابو مهدی المهندس بار دیگر مردم عراق را علیه اشغال آمریکا متحد کرده است. این ترورها که بر خلاف قوانین ایالات متحده و قوانین بینالمللی بوده است، ظاهرا موجب احیای احساسات ملی گرایانه شده و نقش مهمی در غلبه بر اختلافات قومی و قبیلهای در سراسر عراق داشته است. یک عراق متحد در جایگاه بهتری قرار دارد تا خواستار خروج نیروهای آمریکایی شود. یکی از تاثیرات این، احیای مجدد ارتش عراق بوده است. در واقع اعضای نیروهای مسلح عراق، مثل هادی العامری، از همه نیروهای ملی کشور خواستهاند تا در برابر آمریکا متحد شوند، این مطلب را خبرگزاری آناتولی گزارش داده است. العامری فرمانده سازمان بدر است که وابسته به حشدشعبی است. اگر این روند ادامه و گسترش یابد، عراق توسط مردمش مجبور خواهد شد تا اقدام سیاسی و زورمندانهای علیه اشغال آمریکا انجام دهد. ولی آمریکاییها قدرت و پول کافی را برای مقاومت در برابر درخواست مردم عراق برای ترک این کشور دارند./ تسنیم