به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، مدیران باشگاههای پرسپولیس، سپاهان، استقلال و شهرخودرو به همراه ابراهیم شکوری، سرپرست دبیرکلی فدراسیون فوتبال قرار بود شب گذشته راهی مالزی شوند تا درخصوص مناقشه پیشآمده برای باشگاههای ایرانی حاضر در لیگ قهرمانان آسیا که بهخاطر ادعای کنفدراسیون فوتبال آسیا باید در کشور ثالث بازی کنند، به مذاکره و دیدار با مقامات ارشد این کنفدراسیون بپردازند.تیم پنج نفره اعزامی به کوالالامپور قرار است امروز دیداری با ویندسور جان، دبیرکل کنفدراسیون فوتبال آسیا داشته باشند تا درباره تصمیم اخیر AFC مبنیبر سلب میزبانی از باشگاههای ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا مذاکره کنند.
در این جلسه قرار است نمایندهای از سفارت ایران در مالزی نیز حضور داشته باشد و همچنین یک فرد حقوقدان از ایران به همراه مدیران باشگاهها و سرپرست دبیرکلی فدراسیون به مالزی میرود تا این دو همراه پنج نفر دیگر رودرروی دبیرکل AFC قرار گیرند.در این میان چهار باشگاه ایرانی حاضر در لیگ قهرمانان آسیا اعلام و تاکید کردهاند درصورت سلب میزبانی، در این مسابقات شرکت نمیکنند که البته این تصمیم واحد و مشترک این باشگاههاست.درخصوص این سفر و این پرونده در روزهای اخیر ابهاماتی بهوجود آمده که در گفتوگوی «فرهیختگان» با دو کارشناس حقوقی یعنی روزبه وثوقاحمدی، رئیس سابق کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال و عضو سابق کمیته انضباطی کنفدراسیون فوتبال آسیا و همچنین امیر صدیقی، کارشناس فیفا در مسائل حقوقی و مدیریت، سعی در رفع آنها برآمدهایم.
دبیرکل تصمیمگیر است، نه شیخ سلمان
گفته میشود دبیرکل در پرونده فوق کارهای نیست و باید فقط با شیخ سلمان دیدار کرد. در این خصوص حتی برخی مدیران باشگاهها تاکید کردهاند که فقط رئیس کنفدراسیون میتواند به آنها کمک کرده و باید استدلال شیخ سلمان را در قبال این تصمیم شنید. روزبه وثوقاحمدی در این خصوص به «فرهیختگان» میگوید: «در آییننامه مسابقات لیگ قهرمانان آسیا برای فصل جدید را وقتی نگاه میکنیم، میبینیم که این آییننامه در اکتبر به تصویب هیاترئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا رسیده است و در همین آییننامه قید شده است که تمامی اختیارات لازم برای برگزاری مسابقات از جمله برنامهریزی و هرگونه تصمیمگیری در اختیار کمیته مسابقات بهشمار میرود. این درحالی است که طبق این آییننامه، کمیته مسابقات نیز باید با هماهنگی دبیرکل کنفدراسیون، تصمیمات لازم را گرفته و این نشان میدهد کمیته برگزاری زیرنظر دبیرکل فعالیت میکند. پس اگر این جلسه با ویندسور جان، دبیرکل ایافسی برگزار شود خیلی هم بیربط نیست بهجهت اینکه در ماده 73 مقررات قید شده است که کمیته مسابقات باید با هماهنگی با دبیرکل اقداماتش را انجام دهد و این بدان معناست که در کیس ما دبیرکل تصمیمگیر محسوب میشود.»
دیدار در AFC، پیششرط شکایت به CAS این جلسه و مذاکرات چه فوایدی دارد؟ برخی گفته بودند شاید این سفر فرمالیته و خروجی خاصی نداشته باشد. وثوقاحمدی به این سوال نیز اینگونه پاسخ میدهد: «این جلسه حداقل دو حسن دارد. اول اینکه حسننیت باشگاههای ایرانی و کشور ایران را برای اینکه آنها در چارچوب مقررات رفتار میکنند را نشان میدهیم. یعنی با اینکه این بیمهری انجام شده، باز این حسننیت از طرف گروه ایرانی وجود دارد که میخواهیم با مقامات کنفدراسیون فوتبال آسیا و مقامات ارشد آن دیدار کنیم. دومین حسن این قضیه آن است که وقتی به ماده 60 مقررات لیگ قهرمانان آسیا مراجعه میکنیم، میبینیم که اگر بخواهیم اعتراضی به کمیته مسابقات کنفدراسیون فوتبال آسیا داشته باشیم باید این اعتراض را به دادگاه عالی ورزش یعنی کاس ببریم که این دادگاه هم اعلام کرده است طبق قوانین اگر باشگاه یا شخصی که به کمیته مسابقات اعتراض دارد و میخواهد آن را به کاس ببرد، قبل از آن باید مذاکراتی را با کنفدراسیون فوتبال آسیا انجام داده باشد که این دیدار و مذاکرات میتواند پیشزمینه اعتراض به کاس هم تلقی شود. کاس با صراحت میگوید اگر به تصمیم مرجعی اعتراض دارید، باید قبل از اینکه به دادگاه عالی ورزش مراجعه کنید باید تمامی مراحل داخلی آن مرجع را سپری کرده باشید که این ملاقات و مذاکره از یکسو میتواند پیششرط و پیشفرض این اعتراض نیز تلقی شود.»
مکان دیدار استقلال و شهرخودرو باز هم میتواند تغییر کند
این ابهام هم در راستای ابهام قبلی مطرح میشود که آیا این آرا قابل بازگشت است؟ مثلا امکان دارد مکان دیدار استقلال و شهرخودرو، مقابل حریفانشان تغییر کند؟ طبق گفته وثوقاحمدی، مساله مهم این است که اینها رای نیستند، بلکه تصمیماتی هستند که کمیته مسابقات گرفته و خودش هم میتواند آن را عوض کند. یعنی مثل یک رای انضباطی یا اخلاق نیست که اگر صادر شد دیگر برگشتناپذیر باشد. این یک تصمیم است و رای نیست. مثل تصمیماتی که سازمان لیگ خودمان میگیرد و بهطور مثال ساعت یا روز دیداری مانند پرسپولیس-تراکتورسازی را تغییر میدهد. تصمیمات کمیته مسابقات کنفدراسیون فوتبال آسیا هم از این جنس بوده و از لحاظ حقوقی غیرقابل برگشت نیست و هرلحظه میتواند دوباره به حالت دیگری آن را تغییر داد.
فیفا مثل AFC احساسی و سیاسی تصمیم نمیگیرد!
نگرانی دیگری نیز وجود دارد؛ چه ضمانتی هست که در مقدماتی جامجهانی میزبانی توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا از ما گرفته نشود؟ وثوقاحمدی میگوید: «تصمیمگیری برای این مسابقات در اختیار کنفدراسیون آسیا نیست و چون جامجهانی زیر نظر فیفا برگزار میشود، فیفا درخصوص آن تصمیمگیری کرده و اساسا یک مقوله دیگری بهشمار میرود. اینکه فیفا پشت ما باشد هم با توجه به اینکه روند تصمیمگیریاش اینگونه احساسی و سیاسی نیست و تا آن دیدارها، زمان بیشتری داریم؛ امیدواریم که این اتفاق بیفتد.»
تضمین AFC یک اتفاق ویژه بهشمار میرود
آیا این تصمیمات میتواند تغییر کند؟ این ادعا مطرح است که این سفر بیفایده است. امیر صدیقی، کارشناس حقوقی فیفا در پاسخ به این سوال میگوید: «بعید میدانم تصمیمات برگردد اما اگر کنفدراسیون فوتبال آسیا تضمین بدهد که دور برگشت رقابتها به میزبانی کشورمان برگزار میشود، خود این موضوع هم اتفاق ویژه و مثبتی به شمار میرود. قبل از این آنها گفته بودند باید بررسیهای لازم را انجام بدهند اما الان اگر تضمین دهند که دور برگشت به میزبانی باشگاههای ایرانی در کشورمان برگزار میشود، خود یک پوئن مثبت خواهد بود. در این خصوص اگر این تضمین داده شود، مطمئنا دیدارهای استقلال و شهرخودرو نیز در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.»
امارات انتخاب شد چون نمایندگان ایران انتخابی نکردند
کنفدراسیون آسیا، امارات را بهعنوان میزبان بازیهای استقلال و شهرخودرو انتخاب کرد آنهم درحالیکه قبلا صحبت از احتمال برگزاری مسابقات در قطر بود. سوال این است که چرا امارات انتخاب شده است؟ صدیقی در این خصوص به «فرهیختگان» میگوید: «زمانی که اعلام شد این دو دیدار باید در کشور ثالث برگزار شود، کنفدراسیون خودش، قطر را پیشنهاد داد اما این دو باشگاه نیز زمان داشتند تا کشور ثالثی که میخواهد میزبانی کند را مشخص کنند و چون در زمان تعیین شده این اتفاق نیفتاد، کنفدراسیون نیز تصمیم گرفت تا دیدارهای دو نماینده ایران در کشور امارات برگزار شود.»