گفت‌وگوی اختصاصی «فرهیختگان» با پروفسور پل پیلار عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا
دولت ترامپ باید از جنگ اقتصادی نامحدود خود علیه ایران عقب‌نشینی کند. آمریکا باید قدمی بردارد که اهمیت اقتصادی واقعی و مثبت برای ایران دارد.
  • ۱۳۹۸-۰۸-۲۲ - ۰۸:۱۳
گفت‌وگوی اختصاصی «فرهیختگان» با پروفسور پل پیلار عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا
حفظ برجام با عقب‌نشینی آمریکا از جنگ اقتصادی با ایران میسر است
حفظ برجام با عقب‌نشینی آمریکا از جنگ اقتصادی با ایران میسر است

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، پروفسور پل پیلار، عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا معتقد است دولت ترامپ باید از جنگ اقتصادی نامحدود خود علیه ایران عقب‌نشینی کند تا برجام باقی بماند.  ایران کاهش تعهدات هسته‌ای خود در برجام را با توجه به عدم انجام تعهدات کشورهای اروپایی و غربی پس از خروج یکجانبه آمریکا عنوان کرده و گام چهارم کاهش تعهدات خود را به‌صورت رسمی اجرایی کرد.  این در حالی است که از زمان کاهش تعهدات هسته‌ای ایران در برجام، مذاکراتی نیز با کشورهای اروپایی برای عادی‌سازی کانال‌های اقتصادی و مبادلات تجاری و انرژی ایران انجام شده، اما این مذاکرات تاکنون نتیجه‌ای در بر نداشته و بر همین اساس نیز تهران به‌صورت مرحله‌ای کاهش تعهدات خود را در چهار مرحله گذشته اعلام کرده، هرچند تهران همزمان بازگشت به تعهدات پیشین را درصورت انجام تعهدات متقابل کشورهای اروپایی امکان‌پذیر دانسته است. 

در گفت‌وگوی اختصاصی با پل پیلار، رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به بررسی این موضوع پرداخته شده که در ادامه آمده است.   پل پیلار، از اساتید دانشگاه «جرج تاون» است و تاکنون مسئولیت‌های متعددی را برعهده داشته که از جمله آنها می‌توان به ریاست واحد تحلیل عملیات‌های سیا در شرق نزدیک، خلیج‌فارس و جنوب آسیا اشاره کرد. پیلار سابقه حضور در شورای اطلاعات ملی آمریکا را به‌عنوان یکی از اعضای اصلی آن نیز دارد.

سناتور «تد کروز» و سناتور «لیندسی گراهام» از مخالفان سرسخت توافق هسته‌ای ایران، پیش‌نویس قانونی را آماده کرده‌اند که خواستار لغو معافیت‌های هسته‌ای ایران از سوی آمریکاست. آیا فکر می‌کنید آنها برای پایان دادن به این چشم‌پوشی‌ها می‌توانند بر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا فشار وارد کنند؟

بسیاری از مردم نمی‌دانند که برخی از این چشم‌پوشی‌ها، امتیاز برای ایران یا به نفع ایران نیست، بلکه درعوض هدف منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، کمک به شکل‌گیری برنامه هسته‌ای ایران به‌گونه‌ای است که آن را برای اهداف نظامی کمتر مناسب می‌کند.  بنابراین حتی افرادی که از احتمال وجود سلاح هسته‌ای ایران بسیار نگران هستند، باید از این چشم‌پوشی‌ها و همکاری‌های هسته‌ای غیرنظامی حمایت کنند. با این وجود، چون این واقعیت‌ها به‌خوبی درک نشده‌اند، برای سیاستمدارانی چون کروز و گراهام از لحاظ سیاسی بسیار آسان خواهد بود چنین فشارهایی را با موفقیت اعمال کنند.

طرفداران این قانون استدلال می‌کنند که پایان دادن به چشم‌پوشی‌ها، کار رئیس‌جمهور دموکرات را برای احیای برجام درصورت عدم انتخاب مجدد ترامپ در سال آینده سخت‌تر می‌کند. آیا با این نظر موافقید؟

هر چه ایالات متحده آمریکا -‌و در پاسخ به اقدامات آن، ایران- از شرایط برجام دور شوند، احیای توافق سخت‌تر خواهد بود. اما هیچ معیار واحدی وجود ندارد که نشان دهد احتمال بازگشت به انطباق با برجام از بین می‌رود. علاوه‌بر این، آنچه ممکن است سرانجام با حضور رئیس‌جمهور دموکرات احیا شود خود برجام نیست، بلکه چیزی بسیار شبیه آن است که به روش‌های خاصی اصلاح شده است.

  ایران مرحله چهارم کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرده است. ارزیابی شما از واکنش‌ها به این گام چیست؟

واکنش‌ها، تقریبا مشابه واکنش‌های قبلی نسبت به کاهش تعهدات برجام توسط ایران بود. مهم‌ترین واکنش‌ها، واکنش دولت‌های اروپایی بود، زیرا کاهش تعهدات برجام توسط ایران باعث می‌شود خودداری کشورهای اروپایی از پیروی آمریکا در اعمال تحریم‌های اضافی علیه ایران دشوارتر شود.

 طرف مقابل برای جلوگیری از انجام گام‌های دیگر ایران و به خطر انداختن برجام چه اقدامی می‌تواند انجام دهد؟

 نیاز اساسی هنوز یکسان است، دولت ترامپ باید از جنگ اقتصادی نامحدود خود علیه ایران عقب‌نشینی کند. آمریکا باید قدمی بردارد که اهمیت اقتصادی واقعی و مثبت برای ایران دارد.

 چرا اروپا تاکنون اقدام مناسبی برای جلوگیری از کاهش تعهدات ایران انجام نداده است؟

دولت‌های اروپایی تلاش کرده‌اند اقدامی انجام دهند، اما بخش خصوصی اروپا هنوز هم به‌شدت از تحریم‌های ایالات متحده آمریکا درصورت انجام تجارت با ایران وحشت دارد.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران :