• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۸-۰۸-۱۸ - ۰۸:۳۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
با وجود افزایش چشمگیر تعداد سالن‌های سینما، پاییز امسال بدترین سال از نظر تعداد مخاطب سینما است

سینمای ایران زیـر آوار فیلـم‌هـای زرد

فروش بالای سینماها، به سپری تبدیل شده که اجازه دیده شدن واقعی صورت مساله را نمی‌‌دهد و امروز به‌‌جای اینکه نگران کاهش تعداد مخاطبان سینما باشیم، سرخوشانه از ارتقای فروش سینمای امسال به نسبت سالیان قبل سخن گفته می‌‌شود.

سینمای ایران زیـر آوار فیلـم‌هـای زرد

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، طبق آماری که سامانه جامع فروش سینمای ایران ارائه کرده، در 6 ماه نخست امسال، چیزی حدود 180 میلیارد تومان، فروش گیشه سینماهای سراسر کشور بوده است. این میزان فروش با 15 میلیون و 650 هزار مخاطب محقق شده است. اما اگر فقط به آمار فروش فیلم نگاه کنیم و این رقم فروش با آمار 6 ماه اول سال 97 مقایسه شود که حدود 145 میلیارد تومان بوده است؛ به‌‌نظر می‌‌رسد فروش تا حدود 30 میلیارد تومان بهتر شده است. این در حالی است که تعداد مخاطبان 6 ماه نخست سال 97، بیشتر از یک‌‌ میلیون نفر به نسبت امسال بالاتر بوده است.

به‌‌عبارت ساده‌‌تر، سینمای ایران طی 6 ماه اول امسال با آنکه به‌‌لحاظ ریالی، بیشتر از سال گذشته فروخته، اما یک ‌‌میلیون مخاطب کمتر از سال گذشته دارد. این هشداری است که روزنامه «فرهیختگان» به تناوب در شماره‌‌های قبلی خود به آن اشاره کرده بود. سازندگان فیلم‌‌ها دلخوش به آمار فروش، از رکوردهایی سخن می‌‌گویند که توسط آنها شکسته شده، اما شاخص مهم این رکوردها، میزان فروشی است که به میمنت افزایش 20 تا 25 درصدی سالانه بلیت به‌‌دست آمده است.

فروش بالای سینماها، به سپری تبدیل شده که اجازه دیده شدن واقعی صورت مساله را نمی‌‌دهد و امروز به‌‌جای اینکه نگران کاهش تعداد مخاطبان سینما باشیم، سرخوشانه از ارتقای فروش سینمای امسال به نسبت سالیان قبل سخن گفته می‌‌شود. با نگاهی به وضعیت فروش 40 روز ابتدای فصل پاییز، شاهد ادامه همین رویه افت مخاطبان سینما هستیم.

  نگاهی به آمار فروش در 40 روز ابتدای پاییز

به گواهی بلیت‌‌های فروخته شده در 40 روز ابتدایی پاییز، تعداد مخاطبان امسال حدود یک میلیون و سیصد هزار نفر نسبت به مدت مشابه در سال ۹۷ کاهش یافته است. این در‌‌حالی است که سال گذشته نسبت روزهای اکرانی که در ماه محرم و صفر بود هم بیشتر از امسال بود. با این حال براساس بالا رفتن قیمت بلیت سینماها، شاهد این هستیم که افت فروش آنچنان نبوده است و تنها در حدود پنج میلیارد تومان فروش بلیت کم شده است. اگر به تفاوت رقم فروش و تعداد مخاطبان پنج سال گذشته در جدول ذیل نگاه کنید، متوجه موضوع می‌شوید.

نکته جالبی که در این جدول است درصد فروش تهران به کل کشور است که فقط در سال 94 فروش تهران به نسبت کل کشور تغییر محسوسی داشته است و این هم به‌‌دلیل این بود که اکران فیلم «محمد‌رسول‌الله» در سالن‌‌ همایش‌‌ها و غیرسینمایی شهرستان‌‌ها اکران شد و این سالن‌‌ها به چرخه اکران این فیلم کمک کردند. متاسفانه با تغییر رویکردهای مدیریتی به سمت سالن‌‌سازی که آن‌‌هم بیشتر معطوف بر تهران و کلانشهرهاست، معضل جذب مخاطب، به تابوی منحصر به فیلمسازان تبدیل شده است. وقتی صحبت از کاهش تعداد مخاطب سینما می‌‌شود، برخی مسئولان ذهن‌‌ها را به‌‌سمت کیفیت پایین فیلم‌‌ها می‌‌برند، در‌‌حالی‌‌که سیاستگذاری‌‌ها و مهندسی معقول اکران، نیمه ‌‌دوم این پارامتر است که آن را کامل کرده و می‌‌تواند وضعیت استقبال مخاطبان از فیلم‌ها را از این اوضاع نگران‌‌کننده، خارج کند.در چنین شرایطی است که تهیه‌‌کنندگان برای نجات وضعیت سینمای بی‌مخاطب سراغ کمدی‌‌های گاه مبتذل می‌‌روند تا به‌‌قول خودشان بتوانند به چرخه فروش در سالن‌‌های سینمایی رونق ببخشند. فیلم‌‌های سینمایی‌ای همچون «مطرب»، «چشم و گوش بسته» از جمله این آثار هستند که پخش‌‌کنندگان به بهانه رونق دادن به گیشه سینما در فصل پاییز، این فیلم‌ها را اکران کردند.
 

  وضعیت فروش فیلم‌های در حال اکران

از میان فیلم‌‌های جدید سینماها، «مطرب» بیشترین و انیمیشن «بنیامین» کمترین میزان فروش و تعداد مخاطب را در دو روز ابتدایی اکران خود ثبت کردند. از روز چهارشنبه -۱۵ آبان‌‌‌ماه- چند فیلم جدید به چرخه اکران سینماها اضافه شدند که در بین آنها اگر چه دو فیلم کمدی هست، اما مطرب فروش بیشتری داشته است.طبق آمار سامانه فروش سینمای ایران، در دو روز چهارشنبه و پنجشنبه ۱۵ و ۱۶ آبان‌‌ماه، فیلم مطرب به کارگردانی مصطفی کیایی که قرار بود از یک هفته قبل یعنی هشتم آبان اکران شود، با ۹۳ هزار و ۲۲۸ نفر مخاطب یک میلیارد و ۵۷۲ میلیون و ۵۷۱ هزار تومان فروش داشته است. در این فیلم پرویز پرستویی، محسن کیایی، الناز شاکردوست و مهران احمدی بازی کرده‌‌اند.دیگر کمدی جدید سینماها، فیلم «چشم و گوش بسته» به کارگردانی فرزاد موتمن است که امین حیایی، بهرام افشاری، آناهیتا درگاهی، مسعود کرامتی، لیندا کیانی، مانی حقیقی و پوریا پورسرخ در آن بازی کرده‌‌اند.

این فیلم پربازیگر در این دو روز ۲۰ هزار و ۵۱۲ نفر مخاطب داشته و ۳۵۲ میلیون و ۲۷۷ هزار تومان هم فروش کرده است. اما «سمفونی نهم» جدیدترین ساخته محمدرضا هنرمند بعد از حدود دو دهه دوری از سینما، دیگر فیلم تازه اکران شده این روزهای سینماست.این فیلم با بازی حمید فرخ‌‌نژاد، ساره بیات، محمدرضا فروتن، مهرداد صدیقیان، علیرضا کمانی، هدی زین‌‌العابدین و پژمان بازغی در دو روز اول اکرانش، میزبان سه هزار و ۵۸۳ نفر تماشاگر بوده و ۶۲ میلیون و ۸۶۹ هزار تومان هم فروش داشته است.

در کنار این سه فیلم، یک اثر مناسب نوجوانان هم روی پرده سینماهاست که هادی حجازی‌فر، محمد فیلی، متین‌‌پاکزاد، متین کرمانی، علیرضا اکبری، علی ذکریایی، زین‌العابدین تقی‌پور و بهار نوحیان در آن بازی کرده‌‌اند.«منطقه پرواز ممنوع» به کارگردانی امیر داسارگر، فیلمی ماجراجویانه درباره سه نوجوان است که در حین آماده‌‌ شدن برای مسابقه ساخت پهپاد دچار ماجراهایی می‌‌شوند. این فیلم در دو روز گذشته سه هزار و ۳۳۷ نفر مخاطب و ۳۰ میلیون و ۸۷۵ هزار تومان هم فروش داشته است. دیگر فیلم ویژه کودک و نوجوان این روزهای سینما انیمیشن، بنیامین به کارگردانی محسن عنایتی است که چنگیز جلیلوند، ناصر طهماسب، اکبر منانی، سعید مظفری، مریم شیرزاد، تینا هاشمی و آرزو آفری در آن گویندگی کرده‌‌اند.این انیمیشن که باید منتظر بود تا با استقبال بهتری از سوی مدارس و نیز خانواده‌‌ها همراه باشد در دو روز اول اکران، هزار و ۱۵۹ نفر مخاطب و ۱۴ میلیون و ۲۴۹ هزار تومان فروش داشته است. علاوه‌‌بر این فیلم‌‌ها قرار بود «تورنادو» به کارگردانی سید‌جواد هاشمی هم به‌صورت آزاد از ۱۵ آبان اکران شود، ولی این فیلم از دیروز جمعه، ۱۷ آبان در سینماها روی پرده ‌‌رفت.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟