

جمعه 5مهرماه جمعی از خبرنگاران ایرانی به دعوت جریان حکمت ملی عراق به بغداد سفر کردند تا همایش اسلامی مبارزه با خشونت علیه زنان را که شنبه 8مهرماه در این شهر برگزار شده بود، پوشش خبری دهند. این همایش با حضور سیدعمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی عراق، الحلبوسی رئیس مجلس عراق و همچنین سفرای کشورهای روسیه، ایتالیا، افغانستان، فلسطین، پاکستان، ایران و... در سالن همایشهای جریان حکمت ملی عراق برگزار شد. نکته قابلتوجه در این همایش وجود زنان از قومیتهای مختلف بود.
زنانی که در بین آنها نهتنها شیعه و سنی، حتی افراد مذهبی و غیرمذهبی نیز دیده میشدند، بلکه دختران ایزدی که به دست داعش اسیر بودند نیز حضور داشتند و به آنها مجال سخنرانی داده شده بود.
اسلام زن را عنصر حاشیهای نمیداند
سید عمار حکیم در این همایش با بیان اینکه اول صفر سالروز ورود اسیران خاندان نبوت، زنان و کودکان به شام است، گفت: «تکریم زن در نگاه اسلام در سطحی است که زن را اشتقاقیافته از جان مرد میشمرد و ما نظریهای را که معتقد است زنان نیمی از جامعه هستند قبول نداریم، چراکه معتقدیم زن و مرد مکمل یکدیگرند. در اصل بدون زن جامعهای در کار نخواهد بود و از این رو زن همه جامعه است. به عبارت دیگر زن نیمی از جامعه را تشکیل میدهد و در ایجاد نیم دیگر سهیم است.»
او با تاکید بر اینکه نگاه ما برای تعیین جایگاه زن در جامعه با چنین نگاه اسلامیای شکل میگیرد، ادامه داد: «این همان نگاه روشنبین اسلامی است که زن را در جایگاه طبیعیاش قرار میدهد و در آن بر سرشت انسانی حساس زن تاکید میشود. در هر پرده از تاریخ این مشارکت زن و مرد به چشم میخورد؛ در سرگذشت پیامبر اسلام(ص) امالمومنین خدیجه(س)، در سرگذشت امام علی(ع) فاطمه(س) و در سرگذشت امام حسین(ع) زینبکبری(س) کنار ایشان حضور داشتند. این نماد زنانه فقط جفتی اجتماعی یا انسانی نبوده، بلکه نمادی مکمل و موثر در روش، پروژه و اهداف بوده و اختلاف فقط در ابزارها و نقشهاست.» سیدحکیم تصریح کرد: «اسلام هیچگاه زن را عنصری ثانوی یا حاشیهای ندانسته و به زن مسئولیت مهم و حساسی در ساخت جامعه واگذار شده که به ابعاد رسالتی، عقیدتی و انسانی مربوط میشود.»
در حاشیه این مراسم، آلا طالبانی، نماینده پارلمان عراق در جمع خبرنگاران ایرانی، درباره نقش عراق در تحولات امروز منطقه، گفت: «سیاست عراق درباره تحولات منطقه و بهتبع آن همه همسایگانمان مشخص است و هرگز این مساله را قبول نمیکنیم که بار دیگر عراق صحنه درگیری و نقطه آغاز تجاوز به کشورهای همسایه باشد.»
او درباره روابط ایران و عراق ادامه داد: «ایران برای ما کشور مهمی است و هزاران کیلومتر مرز مشترک با این کشور داریم. همچنین تبادلات تجاری، مناسبات فرهنگی و دینی گستردهای نیز بین عراق و ایران حاکم است و قطعا تحکیم این مناسبات و ایجاد یک نظام و مکانیسم امنیتی و اقتصادی به این مساله بیش از پیش کمک خواهد کرد.» طالبانی با بیان اینکه ایران در جنگ علیه تروریسم از عراق حمایت کرده و به هیچوجه نمیپذیریم که از طریق کشورمان تعدی به ایران صورت بگیرد، اظهار داشت: «عراق جایگاه مهمی در جهان عرب دارد و اصلا نمیخواهیم هیچ تعدیای به کشورهای خلیجفارس و اعضای شورای همکاری خلیجفارس با استفاده از خاک عراق انجام شود و هدفمان این است که کشورمان مکانی برای همگرایی و ثبات منطقه باشد.»
نماینده پارلمان عراق در پاسخ به سوال «فرهیختگان» مبنیبر اینکه رویکرد عراق درباره تجاوزات به پایگاههای حشدالشعبی چیست، گفت: «به اطلاعاتی که از سوی طرفهای دیگری جز طرف رسمی عراق منتشر شود، اهمیت نمیدهیم. در مورد حمله به مواضع حشد الشعبی یا هر گروه دیگری تنها به مواضع رسمی عراق اهمیت میدهیم.»
طالبانی در توضیح بیشتر این مساله اظهار داشت: «کمیتههایی از سوی کابینه و فرمانده کل نیروهای مسلح شکل گرفته است، کمیتهای نیز در پارلمان عراق پیگیر این موضوع است. باید این کمیتهها گزارش خود را ارائه دهند تا بتوانیم به آنها تکیه کنیم و بدانیم که چه طرفی حمله کرده و چگونه این حملات رخ داده است. یقینا بعد از این تحقیقات عراق موضع و پاسخی نسبت به این حملات خواهد داشت. دولت عراق هرگونه حمله به مقرها را محکوم میکند، حال این مقرها وابسته به حشد الشعبی یا پلیس باشد، اما ما تا الان طرف مشخصی را برای دست داشتن در این حملات محکوم نکردهایم و منتظر نتایج کمیته هستیم.»
بازدید از موسسه حکمت ملی عراق
در حاشیه این مراسم، خبرنگاران از موسسه حکمت نیز بازدید کردند. حیدری، رئیس این موسسه در تشریح فعالیتهای موسسه و جریان حکمت ملی عراق گفت: «هشت درمانگاه و 28 مرکز آموزشی در بغداد از سوی این جریان ایجاد شده است. نکته قابلتوجه این است که تمام هشت مرکز درمانی در مناطق محروم بغداد دایرند تا از این طریق جریان حکمت بتواند دسترسی مردم این مناطق را به خدمات بهداشتی و درمانی آسانتر کند و همچنین هزینههای درمانی آنها را بهشدت کاهش دهد.»
به گفته او در این مراکز همه خدمات درمانی مورد نیاز از جمله دندانپزشکی ارائه میشود، با این حال توجه ویژه در این مراکز به مسائل مربوط به اطفال و زنان است.
* ویسنده : زهرا رمضانی روزنامهنگار
