پرویز کرمی، دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان میگوید: «از پنجسال پیش که ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان به سمتوسوی کمک به ایجاد برنامههایی در حوزه فرهنگسازی و ترویج موضوع دانشبنیان و استارتاپها حرکت کرد، در رسانه ملی و سایر رسانهها شاهد تولید و پخش برنامههای مختلف و در ژانرهای مختلفی بودهایم و لازم بود که این برنامهها را مورد آسیبشناسی و نقد قرار دهیم. ما احساس کردیم برنامههایی که قبل از «میدون» تولید و پخش میشد، اغلب پایه علمی صرف یا اقتصادی داشتند، برنامه عصر جدید تجربه خوبی را به رسانه ما داد که میتوان در کنار استعدادیابی در جامعه، به بخش سرگرمی هم پرداخت که یکی از پایههای اصلی تلویزیون است. در قالب این برنامهها میتوان از سرگرمیهای جذابی بهره برد که از علم و فناوری، بازار و اقتصاد هم بهره بگیرند.»
این گروه برنامهساز، فعالیتهای خود را برای ساخت مسابقه «میدون» از سه، چهارماه پیش آغاز کردند و برای پیشبرد کار، گفتوگوهایی با معاونت علمی انجام شد تا بتوانند حوزه استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان را به این موضوع وارد کنند. کرمی در حال حاضر هم بهعنوان مشاور در کنار گروه و هم بهعنوان یکی از پنج داور اصلی در برنامه حضور دارد. او ابراز امیداری میکند این برنامه نسبت به سایر برنامههای مشابه خوب دیده شود، چراکه به مولفههای اجتماعی، فرهنگی و سرگرمی هم نیمنگاهی داشته و تلاش کرده موضوعات کارآفرینی و ترویج این موضوع را در جامعه مطرح کند.
او همچنین با بیان اهداف این مسابقه میگوید: «این موضوعات نیاز جامعه ما هستند. هم پدر و مادرها و هم دانشگاهیان و افراد عادی باید بدانند که چگونه یک ایده شکل میگیرد، چگونه این ایده توسط یک تیم پخته و وارد بازار میشود، چگونه یک بیزنسپلن و برنامه اجرایی باید دیده شود یا اینکه یک فرد چطور تا این مرحله پیش آمده و چه مقدار شکست خورده و چقدر درس گرفته و اینکه یک ایده تا زمانی که پخته شود، چه راهی را باید طی کند. اینها موضوعاتی هستند که تلاش شده در مسابقه «میدون» به آنها پاسخ داده شود و قرار است با بهرهگیری از زبان هنر و تصویر و جذابیتهای بصری، کاری جذاب در حوزه کارآفرینی پخش شود. برنامههایی از این دست نشان میدهد ما کارآفرینان زیادی در کشور داریم که متاسفانه بسیاری از آنها فرصت رشد پیدا نمیکنند. در کنار این مسابقه هم جایزهای از سوی صندوق سرمایهگذاری امید و سایر حمایتگران بهمنظور ایجاد انگیزه در فعالان این حوزه تعیین شده است.»
کرمی با اشاره به عملکرد مسابقه «میدون» تاکید میکند: «این برنامه، تبدیل به یک شتابدهنده شده است که هم نقش منتوری (آموزشی)، هم بازاریابی و هم حمایتی دارد و علاوهبر این، ترویج کسبوکار استارتاپی و دانشبنیانها، معرفی کسبوکارهای نوپا و جذب سرمایهگذار هم از طرف مردم و هم از طرف سازمانهای عمومی و مردمی را برعهده دارد که میتوانند به این حوزه ورود پیدا کنند. بسیاری از این برنامهها باعث میشود نگاه نویی به موضوعات کارآفرینی شده و به یافتن خلاقیتها و ایدهها در جوانان و پرورش آنها توجه زیادی صورت گیرد.»
کسبوکارهای نوپا، شرکتکنندگان اصلی
جذب افراد شرکتکننده از طریق فراخوان و درخواست ارائهشده توسط سایت میدان صورت گرفته است. عمده آنها افرادی هستند که کسبوکارهای نوپا دارند، کاری را شروع کردهاند و در حال حاضر در مرحله سرمایهپذیر هستند. الزامی به دانشبنیان بودن شرکتها نیست، اما شرکتهای دانشبنیان هم میتوانند در آن شرکت کنند و محصول خود را ارائه داده و جذب سرمایه کنند. از نظر کرمی، بسیاری از کسبوکارهایی که در دوره اول این مسابقه شرکت میکنند، واقعا کسبوکارهای نوپایی هستند که شاید برخی از آنها هنوز شکل نگرفته و تنها یک ایده شکلگرفته شده حول محور یک تیم باشند. او میگوید: «در برنامه «میدون»، منتور یا مربی حضور دارد و حتی به شرکتکنندگان آموزش میدهند و نقاط قوت و ضعف برنامه آنها را گوشزد میکنند تا آنها را رفع کنند. حتی مشاورههای حقوقی و کسبوکاری در اختیار آنها قرار داده میشود. درواقع، مسابقه «میدون» در حال حاضر تمام نقشی را که یک شتابدهنده در دل کارآفرینی دارد، ایفا میکند.»
تقویت رابطه صنعت و دانشگاه
دبیر ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، مسابقه «میدون» را یک همکار خوب در حوزه فرهنگسازی و ترویج استارتاپها، اقتصاد دانشبنیان و کسبوکارهای نوپا میداند که نگاه اصلی به این برنامه را تشکیل میدهد. او میگوید: «این موضوعات را شاید بتوان یکی از بزرگترین اهداف مسابقه «میدون» دانست که نگاه نویی را در حوزه کسبوکار به جامعه تزریق میکند. همچنین این برنامه، کسبوکارها را به مردم معرفی میکند که میتواند درآمدزایی قابلتوجهی را برای کشور بهدنبال داشته باشد. درواقع، مسابقه «میدون» استعدادها و خلاقیتهای جامعه ما را در حوزه کسبوکار و با بهرهگیری از زبان هنر و تصویر به عرصه نمایش میگذارد.»
*نویسنده : ندا اظهری روزنامه نگار