

علی افروس، رئیس این واحد دانشگاهی، گفت: «دزفول قطب مهم و اساسی کشاورزی شمال خوزستان محسوب میشود. از طرفی با توجه به شیوع انواع بیماری سرطان که یکی از عوامل آن محصولات ناسالم و غیرارگانیک است، لازم است توجه بیشتری به تولید محصولات سالم و ارگانیک کشاورزی مبذول شود. این واحد دانشگاهی تمام توجه خود را به این نقطه معطوف کرد و با مشورت استادان دانشکده کشاورزی دانشگاه به این نتیجه رسید که با ایجاد یک مرکز تحقیقات تولید محصولات سالم برای محصولات سالم کشاورزی گواهینامه صادرات لحاظ کرده و بهسمت بهروزرسانی محصولات کشاورزی منطقه حرکت کند.»
علی افروس، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در گفتوگو با «فرهیختگان» میگوید: «چون این مرکز تحقیقاتی اولین مرکز تولید محصولات سالم کشاورزی در استان خوزستان است بر آن هستیم با دانش روز و با استفاده از اساتید مجرب بتوانیم محصولات سالم تولید کرده و به جامعه عرضه کنیم و این مهم را در سطح جامعه ترویج و گسترش دهیم.»
افروس درباره راهاندازی مرکز فناوری تولیدات محصولات سالم توضیح میدهد: «با پیگیریهایی که در سطح استان و سازمان مرکزی انجام شد و برگزاری جلسات حضوری با معاون پژوهشی سازمان مرکزی، این دو مرکز راهاندازی و روز سهشنبه همین هفته با حضور مسئولان، معاونان، اساتید و دانشجویان در مجتمع شهید سوداگر این واحد دانشگاهی افتتاح شد.»
او درباره اهمیت تاسیس این مرکز میگوید: «منطقه شمال خوزستان یک منطقه کشاورزی است، از نظر سلامت مواد غذایی تردیدهایی وجود دارد و گزارشهایی نیز در سطح کشور راجعبه شیوع سرطانها به دلیل ناسالم بودن مواد غذایی مرتبا منتشر میشود، همچنین بسیاری از صادرکنندگان در این منطقه محصولات خود را صادر میکنند اما محصولات آنها به دلیل ناسالم بودن بازگردانده و از دسترس خارج میشود.»
افروس ادامه میدهد: «بنابراین تصمیم گرفتیم یک مرکز تحقیقات سالم در مرکز خوزستان راهاندازی کنیم تا به دانش فناوری کشت محصولات سالم در منطقه بپردازیم، چراکه شمال خوزستان یکی از مراکز مهم کشاورزی است. با راهاندازی این مرکز هم میتوانیم کشت محصولات را گسترش دهیم و هم به سلامت جامعه و هم به صادرات و رونق کشاورزی و درنهایت رونق منطقه کمکی کرده باشیم.»
به گفته او این کار هم براساس پتانسیلهایی که در دانشگاه وجود دارد و هم از نظر فضاهای آزمایشگاهی که ظرفیت آنها با کاهش دانشجو خالی شده، امکانپذیر است. سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول توضیح میدهد: «برای این کار، آزمایشگاهی قوی مثل تجهیزات هایتک (دستگاههای جذب اتمی و سنجش آلایندههایی مثل نیترات، فسفر و...) و اساتید مجربی داریم. با وجود پتانسیلهای خود منطقه و آزمایشگاههایی که درحال دریافت مجوز آن هستیم (بهعنوان مثال درحال دریافت مجوز آزمایشگاه سلامت غذا و دارو هستیم که میتواند مکمل این مرکز باشد.) تاسیس این مرکز موردتوجه قرار گرفت.»
او میگوید: «از سوی دیگر در دانشگاه 150 هکتار زمین کشاورزی داریم که 80 هکتار آن آبی است که درحال کشت هستیم و از سال گذشته کشت محصولات را در دستور کار خود قرار دادیم. همه اینها موجب شد ایجاد این مرکز تحقیقات را توجیه کنیم.»
دومین مرکز، باستانشناسی و توریسم
باستانشناسی در راه شناخت فرهنگ و تمدنهای جوامع گذشته قدمهای بسیار بزرگی برداشته، اما شاید در دانشگاههای ما توجه چندانی به آن نشود. در این میان، هدف اصلی دانشگاه آزاد اسلامی حفظ و فرهنگسازی آثار باستانی است؛ شهر دزفول نیز شهری باستانی است و از ظرفیتهای عظیمی در حوزه کشاورزی برخوردار است پس مسئولان به این فکر افتادند تا توریسم کشاورزی و توریسم آب را نیز راهاندازی کنند. در همین راستا دومین مرکز مهمی که در دزفول راهاندازی شد «مرکز تحقیقات باستانشناسی و توریسم» بود. سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است با ایجاد یک موزه باستانشناسی در دزفول با انعقاد قرارداد با اداره میراث فرهنگی به این نتیجه رسیدیم که احداث چنین مرکزی میتواند برای دانشگاه آزاد اسلامی و دزفول بسیار مثمر ثمر باشد.
افروس میگوید: «دزفول یک منطقه باستانی است ولی واقعیت این است که فاز گردشگری این منطقه الان مقبول واقع شده است و ادارههایی مثل میراث فرهنگی و شهرداری درگیر کارهای خود هستند و واحد تحقیق و توسعه سازمانها معمولا فعال نیستند.»
او توضیح میدهد: «بنابراین ما به کمک این سازمانها آمدیم که در کاوشها بتوانیم هم منطقه را از نظر باستانشناسی شناسایی کنیم و هم در فازهای جدیدی مثل توریسم کشاورزی و توریسم آب (بومگردی) با استفاده از ظرفیت اساتید خود و رشتههای تخصصی باستانشناسی که در سطح دانشگاه است، کمکرسان باشیم.»
به گفته او، این مرکز تحقیقات هم میتواند در بحث ایجاد یک موزه تاریخی در دزفول و هم کمک به حفظ آثار باستانی وارد شود. سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول میگوید: «کمک به حفظ آثار باستانی مثل کمک به پل قدیم دزفول و بافت قدیم دزفول است که در این زمینه میتوانیم به صورت علمی کار کنیم. از طرفی دنبال این هستیم که حفظ آثار باستانی و میراث فرهنگی را از مدارس شروع و یک مدرسه حفظ آثار میراث فرهنگی ایجاد کنیم که رایزنیهایی نیز در این خصوص انجام شده است که انشاءالله این مرکز هم بتواند در این زمینه کمک کرده و موثر باشد.»
درآمدزایی یک میلیاردی در سال
این مراکز برای واحد دزفول میتواند ایجاد درآمد نیز داشته باشد. افروس از این موضوع هم صحبت به میان آورده و میگوید: «حوزه کاری مرکز تحقیقات تولید محصولات سالم رسیدن به دانش کشت محصولات سالم است و ما از باب آنالیز کشاورزی محصولات منطقه و بحث برندسازی میتوانیم درآمدزایی کنیم. در باستانشناسی و توریسم نیز از طریق گردشگری و دریافت مجوزهایی برای تورهای گردشگری میتوانیم فعالیت کنیم. در بحث کاوشها و تحقیقات و باستانشناسی نیز میتوانیم به درآمدزایی برسیم.»
به گفته او، این دو مرکز حداقل سالی 500 تا یک میلیاردتومان برای واحد دزفول درآمدزایی خواهند داشت. هرچند میزان این رقم به نوسانات ارز بستگی دارد.
افروس در پایان میگوید: «تیم جدید دانشگاه در زمینه تجاریسازی فعالیت دارد و امیدوارم با تثبیت شرایط تجاریسازی بتوانیم از ظرفیتهای خالی دانشگاه در این زمینه استفاده کنیم. همچنین در آیندهای نزدیک نمایشگاهی از کاوشهای گروه باستانشناسی دانشگاه با همکاری میراث فرهنگی برگزار میشود و امید است پیشزمینهای برای افتتاح موزه باستانشناسی شهرستان شود.»
