رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه در گفت‌وگو با «فرهیختگان» خبر داد
نیکوکار بیان کرد: «امروز در شهرک صنعتی ساوه حدود ۳۰۰ شرکت فعال وجود دارد که استفاده از توان فنی و دانش‌های تخصصی دانشجویان و اعضای هیات‌علمی ما می‌تواند به پیشرفت‌های مختلف حوزه صنعت در این شهرستان و در سطح منطقه و استان منجر شود.»
  • ۱۳۹۷-۱۱-۰۹ - ۱۲:۳۶
  • 00
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه در گفت‌وگو با «فرهیختگان» خبر داد
ارائه خدمات علمی به ۳۰۰ شرکت فعال در شهرک‌های صنعتی
ارائه خدمات علمی به ۳۰۰ شرکت فعال در شهرک‌های صنعتی
به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، دانشگاه آزاد اسلامی ساوه از مهرماه ۱۳۶۷ با حضور ۹۷ دانشجو در رشته‌های علوم‌تربیتی (مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی) و کاردانی امور زراعی فعالیت خود را آغاز کرد و پس از شروع فعالیت به مدت سه سال در یکی از دبیرستان‌های این شهرستان و سپس در یک ساختمان استیجاری کوچک با امکانات بسیار محدود به کار ادامه داد و سرانجام در سال ۱۳۶۹ به مکان فعلی (سایت مرکزی) منتقل شد. با تلاش مسئولان و کادراجرایی این دانشگاه، مجموعه فعلی توانست ضمن ارتقای همه‌جانبه، جایگاه خاصی را بین دانشگاه‌های کشور احراز کند. وسعت سایت مرکزی این دانشگاه حدود ۱۱ هکتار و شهرک دانشگاهی حدود ۲۰۰ هکتار و بیش از ۱۳۰۰۰۰ مترمربع فضای آموزشی، فرهنگی، ورزشی، رفاهی، خدماتی و پژوهشی است که پذیرای دانشجویان در مقاطع دکتری تخصصی، کارشناسی‌ارشد و کارشناسی و کاردانی است.

رتبه این  واحد جامع و تعداد رشته‌های موجود آن بیش از ۱۲۰ رشته تحصیلی در شاخه‌های فنی‌ومهندسی، علوم پایه، کشاورزی و علوم انسانی است. نزدیکی به تهران و وجود آزادراه تهران– ساوه توسعه این واحد را با سرعت زیادی مواجه کرده و فاصله ۹۰دقیقه‌ای بین ساوه و پایتخت، تقاضای فراوان دانشجویان داوطلب تحصیل را در این شهرستان افزایش داده است. دانشگاه آزاد اسلامی ساوه دارای سه دانشکده مصوب (علوم انسانی– کشاورزی– فنی‌ومهندسی) است و مرکز رشد و فناوری وابسته به پارک تحقیقاتی وزارت علوم آن هم از سال ۱۳۸۵ در این دانشگاه راه‌اندازی و فعال شده است. کتابخانه این دانشگاه با بهره‌گیری از امکانات دیجیتال، دسترسی دانشجویان را به مجلات و مقالات علمی و تحقیقاتی فراهم کرده است. در کنار دانشگاه، آموزشکده فنی‌و‌حرفه‌ای سمای واحد ساوه از سال تحصیلی ۸۴-۸۳ فعالیت خود را آغاز کرده، آموزشکده‌ای که در زمینی به مساحت ۱۴۶۱۶ مترمربع احداث شده و در سال تحصیلی ۸۵-۸۴ حدود ۴۲۰۰ مترمربع از آن به‌عنوان فاز و در سال ۸۷-۸۶ مجتمع کارگاهی با زیربنای حدود ۸۰۰ مترمربع و در سال ۸۹-۸۸ ساختمان فاز۲ با زیربنای بیش از ۶۰۰۰ مترمربع مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. درحال حاضر آموزشکده مجهز به پنج سایت کامپیوتر و اینترنت با تمام امکانات، کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های رشته‌های الکترونیک، الکتروتکنیک، متالورژی، صنایع فلزی و آزمایشگاه‌های رباتیک، فیزیک، ماشین، کارگاه‌های تراشکاری، ورقکاری، برشکاری، هیدرولیک، پنوماتیک، مدارفرمان، سیم‌پیچی، سفال، قالب‌بندی، تاسیسات مکانیکی، جوشکاری، برق و گاز است. همه این امکانات و قابلیت‌ها قرار است به صورت منظم و حساب‌شده در راستای اجرای طرح پایش هم به‌کار گرفته شوند. طرحی که امروز به‌عنوان مهم‌ترین اقدام در سیستم آموزش عالی کشور به ابتکار مدیریت عالی دانشگاه آزاد اسلامی عملیاتی شده است تا به مدد نتایج حاصل از آن، کاربردی‌سازی پایان‌نامه‌های دانشجویان بیش از گذشته جدی گرفته شود و نتایج حاصل از تحقیقات دانشگاهی شرایط تجاری‌سازی و بهبود رابطه صنعت و دانشگاه را فراهم آورد. در این راستا پای صحبت‌های جواد نیکوکار، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه نشسته‌ایم تا ضمن بررسی ضرورت و اهمیت اجرای پایش در دانشگاه آزاد اسلامی، ‌اقدامات این دانشگاه فعال و  تاثیرگذار در استان مرکزی را در طرح پایش مورد مداقه قرار دهیم. حاصل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

 طرح پایش و تجاری‌سازی دانش‌ها

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه در ابتدای این گفت‌وگو با اشاره به ضرورت و اهمیت اجرای طرح پایش در دانشگاه به «فرهیختگان» می‌گوید: «طرح پایش، یک طرح مهم و تحول‌آفرین است. امیدواریم در قالب این طرح و متناسب با بافت مناطق و شرایط مختلف صنعتی، پزشکی، کشاورزی و... این مناطق و با جهت‌دهی پایان‌نامه‌ها و تحقیقات دانشجویی در مقاطع تحصیلات تکمیلی، همه اقدامات دانشگاهی و پژوهشی را به سمت حل مسائل و مشکلات منطقه و کشور سوق دهیم.» او اضافه می‌کند: «درکنار تحقیقات دانشگاهی و پژوهش‌های تخصصی، طرح پایش می‌تواند به همکاری بیشتر بخش صنعتی با دانشگاه کمک کند تا از این طریق رابطه دوطرفه بین بخش صنعتی و مراکز آموزش عالی شکل بگیرد و دانش کاربردی در بخش صنعت با سرعت بیشتری به تجاری‌سازی و درآمدزایی برسد.»

نیکوکار در ادامه سخنان خود تاکید کرد: «فاصله موجود میان دانشگاه و صنعت و بافت جامعه به‌خصوص در مباحثی مثل کشاورزی، محیط‌زیست و خیلی از حوزه‌های علوم فنی باعث شد مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی به این جمع‌بندی برسند که طرحی همانند پایش باید در بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری جهان عملیاتی شود. به نظر بنده این فاصله خیلی عمیق بود و این نیاز احساس شد که همانند کشورهای پیشرفته به این حوزه ورود پیدا کنیم و با نگاه مساله‌محور، پایان‌نامه‌ها و تحقیقات کشورمان را به سمت حل مسائل جامعه سوق دهیم.» نیکوکار اضافه کرد: «امروز مشکلات و مسائل حوزه صنعت تا حدودی زیادی مشخص است اما به دلیل اینکه ارتباط درست و تعریف‌نشده‌ای میان دانشگاه و بخش صنعتی وجود نداشته، رفع این مسائل به کندی صورت گرفته، بنابراین در قالب اجرای طرح پایش این رابطه عمیق‌تر و ورود به عرصه حل مسائل، با سرعت بیشتر امکان‌پذیر خواهد شد.»

 تحول در فعالیت‌های دانشجویان و اعضای هیات‌علمی

 نیکوکار در ادامه به تاثیر پایش در نظام دانشگاهی کشور و ایجاد تغییر در آنچه تا امروز در دانشگاه‌ها انجام‌ شده، اشاره کرد و گفت: «در درجه اول مهم این است که مشکلات جامعه، صنعت و بخش‌های مختلف و البته توانایی‌های هر دانشگاهی مشخص شود، در کنار این مسائل، اجرای این طرح نیازمند حمایت‌های مادی و معنوی است. عملیاتی‌شدن طرح‌هایی از این دست، هزینه‌بر و زمان‌بر است و عوامل اجرایی آن هم باید آمادگی ذهنی کاملی داشته باشند تا از عرصه تئوری به عرصه عملی با آستانه تحمل بالایی وارد شوند. البته معیار‌ها هم باید عوض شود؛ یعنی اینکه تا امروز خروجی پایان‌نامه‌ها در دانشگاه‌ها صرفا محدود به ارائه یک مقاله از متن پایان‌نامه به کنفرانس‌های علمی بود یا اینکه نزد اعضای هیات‌علمی همواره بحث ارتقا به شکل خاصی که وزارت علوم تعریف کرده بود، جریان داشت. اما با اجرایی‌شدن طرح پایش، همه این اقدامات و نحوه عملکردها باید متحول شوند؛ به این معنی که دانشجویان نباید صرفا به این فکر کنند که مقاله‌ای از پایان‌نامه خود را برای کسب نمره پژوهشی به جایی ارائه کنند و اعضای هیات‌علمی هم صرفا برای ارتقای جایگاه علمی خود در دانشگاه، اقداماتی را انجام دهند.»

 ضرورت تشویق و حمایت اعضای هیات‌علمی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه به اهمیت حضور اعضای هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی در پیشبرد بهتر طرح پایش هم اشاره کرد و ادامه داد: «اعضای هیات در همه فعالیت‌های دانشگاه‌ها نقش مهم و کلیدی دارند اما مشخصا برای حضور بهتر آنها در طرح پایش باید اقدامات تشویقی و حمایتی بیشتری از سوی دانشگاه درنظر گرفته شود، به‌خصوص باید حمایت‌های مالی لازم از فعالیت‌های پژوهشی آنها صورت بگیرد؛ فعالیت‌هایی که قطعا تعداد زیادی از دانشجویان هم در آنها مشارکت دارند و پیشبردشان نیازمند تامین امکانات مختلف است. پرواضح است که بالابردن کیفیت در سایه امکانات پیشرفته و تحقیقات اثر‌گذار صورت می‌گیرد و این اقدامات هم همواره در همه کشورها، نیازمند حمایت‌های کافی و وافی مالی و اعتباری است. همچنین نیازمند به‌روزرسانی مواد تئوریک خود هستیم تا از دانش‌های قدیمی فاصله بگیریم و همواره با دانش روز پیش برویم.» او اضافه کرد: «اعضای هیات‌علمی ما هم باید تلاش کنند تا دانش خود را به‌روز‌رسانی کنند و البته ارتباط خود را با صنعت و جامعه هم گسترش دهند. ‌در این میان استفاده از فرصت‌های مطالعاتی هم می‌تواند در این به‌روز‌رسانی‌ها نقش مهم و تاثیر‌گذاری داشته باشد.»

 استفاده مدیران میانی دانشگاه از نیروهای متخصص

 رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه در ادامه به جایگاه مدیران میانی دانشگاه آزاد اسلامی در اجرای بهتر طرح پایش هم اشاره کرد و ادامه داد: «مدیران میانی هم می‌توانند در اجرا و پیشبرد بهتر طرح پایش تاثیر‌گذار باشند، ‌البته به این صورت که باید تلاش کنند تا سیاست‌های سازمان مرکزی را به بهترین وجه ممکن عملی کنند و از برخوردهای سلیقه‌ای و استفاده از افراد غیرمتخصص در فعالیت‌ها پرهیز داشته باشند. طبیعتا حضور نیروهای متخصص و کاردان در همه طرح‌های کلان علمی و پژوهشی به پیشبرد بهتر و ارتقای کیفیت، ‌کمک قابل‌توجهی خواهد کرد، البته در طرح پایش هم باید به این مهم توجه ویژه‌ای شود.»

 واحد ساوه و حل مسائل حوزه برق

نیکوکار درباره نحوه حضور این دانشگاه در طرح پایش گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی ساوه هم قرار است در رشته‌های فنی به‌خصوص در رشته برق در طرح پایش حضور داشته باشد. در این راستا پروپوزال کار هم آماده شده تا این دانشگاه با توجه به نزدیکی شهرستان به شهرک صنعتی ساوه بتواند در موضوعات مختلف به‌خصوص در بحث انرژی‌های نو و حل مسائل این حوزه، حضور موثری در ارتباط با بخش صنعتی داشته باشد.»به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه، این واحد دانشگاهی در بحث کشاورزی هم ورود خواهد داشت؛ او در این‌باره تاکید می‌کند: «باتوجه به اینکه منطقه ساوه و زرندی به‌عنوان دو نقطه مهم در بحث کشاورزی در استان مرکزی مطرح هستند، در این‌باره هم دانشگاه آزاد اسلامی ساوه ورود خواهد کرد و در مسیر رفع مشکلات و نیازهای منطقه اقدامات قابل‌توجهی را صورت خواهد داد.»

استفاده از دانش فنی واحد ساوه در شهرک‌های صنعتی

نیکوکار در پایان سخنان خود بیان کرد: «امروز در شهرک صنعتی ساوه حدود 300 شرکت فعال وجود دارد که استفاده از توان فنی و دانش‌های تخصصی دانشجویان و اعضای هیات‌علمی ما می‌تواند به پیشرفت‌های مختلف حوزه صنعت در این شهرستان و در سطح منطقه و استان منجر شود.»

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰