«فرهیختگان» سراغ سه تن از پژوهشگرانی رفته که محصول آنها در کنار سادگی به تجاری‌سازی در سطح بین‌المللی منجر شده است
سراغ سه محصول تجاری‌سازی شده در دانشگاه آزاد اسلامی رفتیم که ضمن اینکه به «پول» رسیده است، توانسته جایگاهی هم در بین محصولات مشابه خارجی پیدا کند.
  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۹ - ۱۸:۴۸
  • 00
«فرهیختگان» سراغ سه تن از پژوهشگرانی رفته که محصول آنها در کنار سادگی به تجاری‌سازی در سطح بین‌المللی منجر شده است
تجاری‌سازی جهانی ۳ محصول پژوهشی دانشگاه آزاد
تجاری‌سازی جهانی ۳ محصول پژوهشی دانشگاه آزاد

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، کاربردی‌سازی پایان‌نامه‌ها و مطرح شدن مراکز فناور در دانشگاه‌ها این روزها بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. البته بسیاری معتقدند کاربردی‌سازی پایان‌نامه‌ها که می‌تواند «ایده»ای باشد برای تبدیل شدن یک محصول به تجاری شدن، باید راه بسیار پیچیده‌ای را طی کند که بتوان یک محصول را به «پول» رساند. همین مساله بهانه‌ای شد سراغ سه محصول تجاری‌سازی شده در دانشگاه آزاد اسلامی رفتیم که ضمن اینکه به «پول» رسیده است، توانسته جایگاهی هم در بین محصولات مشابه خارجی پیدا کند؛ اول، محصول تست ژنتیک ورزشی تحت عنوان «ژنو فیت» که با یک تست ساده می‌تواند پیشنهاد یک ورزش حرفه‌ای را به استفاده‌کننده بدهد. دوم، معرفی یک محصول که توانسته است گیاهان تزئینی را خارج از محیط خاک و در فضایی مینیاتوری پرورش دهد و سوم، تولید محصولی اختصاصی برای جوندگان برای اولین بار در ایران که توانسته جایگاه خوبی در بین محصولات صادراتی پیدا کند.

 

مدارا نصیری، دکتری فیزیولوژی و تولیدکننده غذای جوندگان/

ایران برای اولین بار غذای جوندگان صادر می‌کند

محصولی که ما در این نمایشگاه عرضه کرده‌ایم، غذای جوندگان است که برای اولین بار در ایران و حتی دنیا تولید شده، چراکه ما با فرمولاسیون کردن جلبک این غذا را تولید کردیم و از آنجایی که جوندگان قادر به تولید ویتامین c نیستند، ما توانستیم در این فرمولاسیون این موضوع را حل کنیم و غذایی تولید کنیم که حاوی این ویتامین است؛ قطعا کمبود ویتامین c باعث ریزش مو و ایجاد بیماری‌های مختلف از جمله سقط جنین می‌شود که غذای تولیدشده توسط ما تمام این مشکلات را برطرف می‌کند. در حقیقت این غذای تولیدی چون دارای میزان بالایی از ویتامین است، مشکل کمبود ویتامین در جوندگان و همچنین سرعت پایین آنها در رسیدن به سن رشد را از بین می‌برد.

ما محصولات‌مان را با برند «ردوفیل» وارد بازار می‌کنیم و تا امروز توانسته‌ایم با رقبای داخلی و خارج از کشور هم از لحاظ کیفیتی و هم از لحاظ قیمتی به رقابت بپردازیم. از سوی دیگر، ما جزء اولین برند‌ها در این حوزه به شمار می‌رویم که در حال دریافت کارت بازرگانی برای صادرات محصولات‌مان هستیم. البته از آنجا که شرکت‌مان هم تولیدی و هم تحقیقاتی است، فعالیت‌های تحقیقاتی خود را روی غذای موردنیاز اسب و گاو برای بالا بردن میزان شیردهی آنها شروع کرده‌ایم.

به عبارت دیگر، چون ما به صورت تخصصی روی غذای جوندگان فعالیت می‌کنیم و 80 درصد غذای جوندگانی چون خرگوش و خوکچه هندی از یونجه تامین می‌شود، کارهای لازم برای فرمولاسیون کردن غذای اسب و گاو را هم آغاز کردیم تا بتوانیم با افزایش شیردهی آنها این مساله را در بازار حل کنیم.

درباره دلیل پذیرفته شدن‌مان در شرکت دانش‌بنیان یکی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مستقر در تهران این است که توانستیم از طریق فرمولاسیون، این غذا را تولید کنیم و این واحد دانشگاهی نیز در زمینه دراختیار قراردادن فضای فیزیکی بسیار خوب عمل کرد. البته ما تا الان نتوانسته‌ایم برای تولید محصولات‌مان سرمایه‌گذار جذب کنیم و در این حوزه با مشکل روبه‌رو هستیم، در حالی‌که اگر این مشکل حل شود، امکان کارآفرینی را خواهیم داشت.

در حال حاضر تمام افرادی که در شرکت‌مان حضور دارند، دانشجوی دکتری هستند، اما متاسفانه در پرداخت حقوق به آنها با مشکل روبه‌رو هستیم، درحالی‌که در صورت حمایت می‌توانیم به مرحله کارآفرینی برسیم.

 

لیا شوشتری، عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گیاهی

از خروجی چندین پایان‌نامه به پروتکل کشت گل‌محمدی رسیدیم

ما دو محصول از شرکت برگاب را که اولین شرکت دانش‌بنیان این واحد دانشگاهی محسوب می‌شود، در نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن‌بازار ارائه کردیم. ما در این شرکت بیشتر تمرکزمان در تولید کشت بافتی گیاهان زینتی، تزئینی و کشت پایه‌های گل‌محمدی است. تولیدمان در بحث کشت پایه‌های گل‌محمدی به شکل تجاری درآمده و توانستیم پروتکل تکثیر این گیاه را از طریق کشت بافت در شرکت‌مان اجرایی کنیم و تمام مجوزهای آن را نیز از شرکت ثبت و گواهی نهال و بذر دریافت کرده‌ایم و امروز به شکل تجاری این بذرها در شرکت تولید می‌شود.  بخش دیگر کارمان در این شرکت تولید گل شیشه است که از گیاهان زینتی محسوب می‌شود و ما توانستیم این گیاهان را به صورت کشت بافتی در شیشه تولید کنیم و پروتکل‌های آن را نیز خودمان به دست آوردیم. این گیاهان زینتی حدودا یک سال تا یک سال و نیم بدون هیچ غذایی درون شیشه‌ها زنده می‌مانند و بعد از آن می‌توان آنها را به گلدان منتقل کرد و تا آنجا که اطلاع دارم، یک شرکت در شیراز و یکی نیز در تهران در این زمینه فعال هستند و ما در غرب کشور تنها شرکتی هستیم که گل شیشه‌ها را تولید می‌کنیم و این کار نیز تماما دانش‌بنیان است. 

درباره هزینه تکثیر گل‌محمدی باید بگویم هزینه‌هایی برای کشت بافت صورت می‌گیرد. در ابتدای کار هزینه نسبتا بالایی است، اما چون سرعت تکثیر گل‌محمدی با این روش نسبت به روش سنتی 100 برابر سریع‌تر است، باعث جبران شدن هزینه‌ها می‌شود. از سوی دیگر مزیت این روش نه‌تنها بالا بردن سرعت تکثیر است، بلکه در روش سنتی میزان مصرف آب نیز بسیار زیاد است، اما در کشت بافت به هیچ‌وجه این‌گونه نیست. البته برای تولید گل شیشه نیز هزینه‌های اولیه بالا است، اما چون مدت زمان نگهداری گل در این روش طولانی است، در کلیت مساله صرفه اقتصادی دارد.   ما توانستیم گل شیشه را کاملا تجاری کنیم و درباره گل‌محمدی نیز در حال عقد قرارداد با جهاد کشاورزی کرمانشاه هستیم تا کسانی که خواهان خرید نهال هستند، از سوی جهاد کشاورزی به ما معرفی شوند. با توجه به تیراژی که برای تولید گل‌محمدی داریم، این موضوع برای ما بسیار به‌صرفه است، همچنین باید به این مساله اشاره کنم که ما هیچ‌گاه این گل را از خارج وارد نمی‌کردیم، بلکه آن را به صورت سنتی در داخل کشور تولید می‌کردیم.  یکی از نکات مهم درباره گل‌محمدی این است که پروتکل تولید این گل محصول پایان‌نامه چندین دانشجو است که هرکدام از آنها تحقیق درباره یک بخش از کار را دنبال می‌کردند و درنهایت توانستیم به این پروتکل برسیم.  دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه 33 درصد از سهام شرکت ما را در اختیار دارد و از سوی دیگر این دانشگاه نیازهای اولیه ما برای تولید این گیاهان مانند اتاق کشت، دستگاه‌های موردنیاز و... را تامین کرد. در حقیقت بستر اولیه برای تولید این گیاهان از سوی این واحد تامین شد.
 

 

فرید ابن‌رسولی، دکتری ژنتیک مولکولی از واحد علوم و تحقیقات/

محصولی که بهترین ورزش حرفه‌ای را معرفی می‌کند

حدود دو سال است روی طرح «ژنوفیت» کار می‌کنم. ژنوفیت یک تست ژنتیک ورزشی است که وقتی یک تست پزشکی داده می‌شود، خروجی داده‌های آن به شما ویژگی‌های ورزشی را که باید رعایت کنید، می‌دهد؛ یعنی از نتیجه تست مطابق با وضعیت شما یک‌سری پیشنهاد برای انجام حرکات ورزشی می‌دهد. به این معنی که اگر شما یک ورزشکار حرفه‌ای باشید، تمرینات مخصوصی را پیشنهاد می‌کند و اگر به صورت تفریحی ورزش می‌کنید، به اندازه همان مقدار زمان کمی که ورزش می‌کنید، به شما پیشنهاد انجام حرکات ورزشی را می‌دهد. این محصول حتی با شناسایی دقیق سن فرد موردنظر پیشنهادهای ورزشی با توجه به سن را می‌دهد.  حدود یک سال پیش با همین طرح به سمت پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی آمدیم. در آن موقع این محصول تنها روی کاغذ و به صورت یک ایده بود، اما در مدت یک سال با امکانات آزمایشگاهی که از سوی دانشگاه فرآهم شد، این محصول به تولید و تجاری‌سازی رسید. فروش را هم آغاز کرده‌ایم.  این محصول برای استفاده نیاز به نمونه خون ندارد و هرشخصی که این محصول را سفارش دهد، آن را برای او ارسال می‌کنیم. شخص، کیت را باز می‌کند و داخل دهان خود قرار می‌دهد و سپس مجددا برای ما ارسال می‌کند و بعد از یک هفته تا 10روز ما نتیجه را برای شخص ارسال می‌کنیم که این نتیجه به صورت یک دفترچه 20 صفحه‌ای خواهد بود که در آن تمامی موارد پیشنهادی با توجه به تست صورت‌گرفته برای شخص نوشته شده است.  تیم ما شامل سه نفر است؛ دو نفر دارای مدرک دکتری ژنتیک مولکولی هستند و یک نفر هم بخش حسابداری را برعهده دارد. از دیگر ایده‌هایی که در نظر داریم، تولید همین محصول البته برای موضوع تغذیه است؛ یعنی تستی که انجام می‌دهیم، همزمان ویژگی‌های تغذیه‌ای هم به شخص ارائه شود.

استفاده‌کننده‌ها تمام کسانی هستند که ورزش می‌کنند، چه در حد حرفه‌ای و چه در حد آماتور و حتی یک روز در هفته. یکی از ویژگی‌های این محصول پیشنهاد یک ورزش خاص به استفاده‌کننده است؛ به این معنی که اگر فردی تا به امروز هیچ ورزشی را انتخاب نکرده باشد، ما می‌توانیم با استفاده از استخراج تست صورت‌گرفته و ژنی که داخل بدن اوست، به او یک ورزش خاص را معرفی کنیم.

این محصول جذابیت دیگری نیز دارد که آن استفاده یک‌بار برای همیشه از آن است؛ به این معنی که نتایجی که در اختیار استفاده‌کننده قرار می‌گیرد، تا آخر عمر تغییر نمی‌کند و همان یک‌بار استفاده برای او کافی است و نیاز به تست مجدد نیست.

این محصول مشابه خارجی دارد، البته با این تفاوت که محصول خارجی با قیمت حدود 20 دلار (دو میلیون تومان) در بازار به فروش می‌رسد، اما محصول ما با همان کیفیت نزدیک به 690 هزار تومان در اختیار استفاده‌کنندگان قرار می‌گیرد.

در حال حاضر مشکل بازاریابی داریم. من سرمایه شخصی خودم را گذاشته‌ام و بازگشت سرمایه کمی سخت است. البته این مساله همه‌گیر است و در تمامی محصولات پژوهشی دیده می‌شود. کار بزرگی که دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند برای ما انجام دهد، این است که فضای ورزشی موجود در واحد را در اختیار ما قرار دهد یا حتی امکان تبلیغات را در این محیط‌ها برای ما فراهم کند تا بتوانیم محصول را چهره‌به‌چهره معرفی کنیم.
 

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰