

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، حدود دو هفته قبل بود که بالاخره لیست اسامی اعضای هیاتمدیره شرکتهای زیرمجموعه شستا و صندوق بازنشستگی توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتشر شد. انتشار این لیست از این منظر مهم بود که مجموعه عظیمی همچون شستا (شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی) که با سرمایه 44 میلیون و 500 هزار بیمهگذار کشور اداره میشود، خود حیاط خلوتی برای برخی مدیران سیاسی شده بود و حالا با شفافسازی اخیر، بسیاری از این مدیران سفارشی این مجموعه باید از ابوالمشاغلی دست بردارند.
در همین زمینه «فرهیختگان» بنابر رسالت خود اقدام به انتشار گزارشی از لیست چندشغلههای زیرمجموعههای شستا کرد که این گزارش با پاسخ بسیار تند هلدینگ تاپیکو بهعنوان یکی از زیرمجموعههای شستا روبهرو شده است.
«فرهیختگان» مطابق قانون مطبوعات، علاوهبر اینکه خود را ملزم به چاپ کامل جوابیه تاپیکو میداند، اما در ادامه به ابهامات ذکرشده در جوابیه تاپیکو نیز پاسخ داده است.
1- «تجاهل خبرنگار»، «عدم فهم قانون» و «تسویهحساب شخصی» ازجمله مواردی است که در جوابیه تاپیکو آمده. در این زمینه مشخص است که مدیران این مجموعه اقتصادی از شفافسازی بهشدت عصبانی شده و با این فرافکنی سعی در بیپاسخ ماندن ابهامات موجود در موضوع چندشغلههای زیرمجموعه خود را دارند.
2- مدیرعامل هلدینگ تاپیکو در اقدامی غیرمعمول برای بیش از 17 نفر از معاونان و مدیران این هلدینگ در شرکتهای زیرمجموعه خود یک «پست عضویت در هیاتمدیره» نیز در نظر گرفته است، به این معنی که مدیران تاپیکو همزمان علاوهبر پست اجرایی در هلدینگ، در شرکتهای زیرمجموعه نیز یک پست عضو هیاتمدیرهای دارند. فلسفه هلدینگ تاپیکو بهعنوان یک هلدینگ ستادی نظارت و هماهنگی بر شرکتهای زیرمجموعه خود است. متاسفانه برخی آقایان مانند صبائی و توکلیبنیزی تا قبل از دستور شریعتمداری وزیر کار، همزمان علاوهبر حضور در تاپیکو در دو شرکت نیز عضو هیاتمدیره بودند که این تخلف از ماده 241 قانون تجارت است. اصلاحیه ماده 241 قانون تجارت سال 95 توسط رئیسجمهور ابلاغ و قانون شده است و خوشبختانه گویا مدیران تاپیکو از سال 95 از این ماده اطلاع دارند ولی اگر دستور شریعتمداری نبود، گویا آنها حاضر به استعفا نبودند و تخلف از قانون برایشان مهم نبود.
3- نکته مهمتر تعارض منافعی است که در این بین به وجود میآید؛ طبق ماده 241 قانون تجارت در شرکتهای سهامی عام سه درصد و در شرکتهای سهامی خاص 6درصد از نسبت سود خالص شرکت بهعنوان پاداش بین اعضای هیاتمدیره تقسیم میشود. همچنین این افراد نظر به صورتهای مالی بین 1.5 تا دو میلیون تومان برای شرکت در هر جلسه حق جلسه میگیرند. اولا هلدینگ تاپیکو مشخص نکرده که مدیرانش در دوره حضور در هیاتمدیره شرکتها چه میزان حق جلسه، پاداش و مزایا دریافت کردهاند. سوال بعدی اینکه چه تضمینی وجود دارد که عضویت در هیاتمدیره شرکتها و گرفتن پاداش و حق جلسه و مزایا باعث نشود روند نظارتی مدیران این هلدینگ کمرنگ شود و در قبال سایر مسائل تساهل صورت گیرد.
این موضوع از این منظر قابل تامل است که هلدینگ تاپیکو از زیرمجموعههای شستا بوده و کل مجموعه شستا نیز با حق بیمه 44 میلیون و 500 هزار (تعداد بیمهشدگان تامین اجتماعی) ایرانی تاسیس شده است. بنابراین اینکه گفته شود عضویت «مدیران هلدینگ در هیاتمدیره شرکتهایی که سهام مدیریتی یا غیرمدیریتی آنها را در اختیار دارد، نه کاری غیرقانونی است و نه غیرعرفی»، اتفاقا یک سفسطه برای فرار رو به جلو از سمت مدیران هلدینگ تاپیکو بوده، چراکه این افراد بهواسطه عضویت خود در هیاتمدیره از مزایا، حقوق و پاداش بسیاری برخوردار هستند. در این زمینه کافی است مدیران تاپیکو حداقل برای یکبار هم که شده به تعریف اشتغال که از سوی مرکز آمار ایران ارائهشده، مراجعه کرده و در این وانفسای بیکاری جوانان کشور، کلاه خود را قاضی کنند که آیا دریافت 1.5 تا دو میلیون تومان مزایا برای یک جلسه، شغل محسوب میشود یا نه؟ چراکه «حداقل یک ساعت کار در هفته که فرد بابت آن دستمزد دریافت کند»، از دیدگاه مرکز آمار ایران شغل محسوب میشود. بهنظر میرسد مدیران این مجموعه به احتمال زیاد نظریههای جدیدی را در علم مدیریت منابع انسانی و اقتصادی کشف کردهاند که در این صورت بهتر است هرچه زودتر این نظریهها به جهانیان عرضه شده و موجب تحول علم مدیریت شود.
4- درمورد آقای فرشاد اسفندیاری، ایشان همزمان دو پست اجرایی و یک پست عضویت در هیاتمدیره دارد، معاون نظارت بر هلدینگهای تاپیکو، سرپرست پتروشیمی فنآوران و عضویت در هیاتمدیره شرکت مدیریت توسعه انرژی تامین از پستهای این ابوالمشاغل است که در جوابیه این هلدینگ حضور آقای اسفندیاری در فنآوران را موقت توصیف کردهاند درصورتی که ایشان اکنون هشتماه است سرپرست این شرکت هستند. ضمنا دوره قانونی سرپرستی سه ماه است.
علاوهبر آقای اسفندیاری همانگونه که رسانهها عنوان کردهاند، آقای محمدعلی موسوی، مدیر حراست تاپیکو همزمان مدیر حراست پتروشیمی آبادان هم هست که او نیز همزمان دو شغل اجرایی دارد.
5- در جوابیه هلدینگ تاپیکو به سمتهای غیرمرتبط مدیران عامل و اعضای هیاتمدیره این شرکتها هیچ اشارهای نشده است، بهطور مثال در حال حاضر مدرک مدیرعامل هلدینگی که هلدینگ بالادستی پتروشیمی و نفت است، برق است یا در همین هلدینگ شخصی با مدرک برق عضو هیاتمدیره و معاون بازرگانی بوده. همچنین کارشناس صنایع غذایی عضو هیاتمدیره شرکت سلولزی، کارشناس صنایع سلولزی مدیرعامل شرکت تولید قیر و شخصی با سوابق روابطعمومی، مدیرعامل یک شرکت تولید روغن شده است.
6- هلدینگ تاپیکو عنوان کرده است مدیران هلدینگ که همزمان عضو هیاتمدیره شرکتهای زیرمجموعه باشند، امری مرسوم و رایج است، این در حالی است که بررسیها نشان میدهد عضویت همزمان مدیرعامل یک شرکت بهعنوان هیاتمدیره در شرکتی دیگر، مصداقی نداشته و اگر مدیران تایپکو مصداقی را خبر دارند به افکارعمومی ارائه دهند. شفافسازی مدیران تاپیکو از این منظر دارای اهمیت است که آنان همگی از سفره 44 میلیون و 500 هزار شهروند ایرانی (تعداد بیمهشدگان تامین اجتماعی) ارتزاق میکنند و متاسفانه چندان هم عملکرد این زیرمجموعه برای مردم روشن نیست.
7- محمد شریعتمداری در جلسه رای اعتماد مجلس عنوان کرده بود انتخاب مدیران و اعضای هیاتمدیره شرکتها براساس فراخوان و همکاری با بنیاد نخبگان صورت میگیرد، ولی انتصابات دقیقه نودی تاپیکو مشخص کرد مدیران این هلدینگ چندان اظهارات شریعتمداری را جدی نگرفتهاند.
8- در بخشی از جوابیه تاپیکو، مدیران این هلدینگ با طرح اتهامات واهی علیه «فرهیختگان» نوشتهاند: «نام آوردن عمدی از اعضای دوشغله تاپیکو بیشتر رنگ و بوی تسویهحساب شخصی گزارشگر محترم آن رسانه با این افراد را دارد وگرنه هیچ توجیه دیگری در این زمینه قابل قبول نیست.» حال با توجه به اینکه اغلب رسانههای کشور طی یکماه اخیر به مساله چندشغله بودن مدیران تاپیکو پرداختهاند، سوال این است که آیا از دیدگاه مدیران تاپیکو خبرنگاران رسانههای دیگر هم تسویهحساب شخصی با مدیران دوشغله و چندشغله تاپیکو دارند یا این افتخار فقط نصیب مجموعه «فرهیختگان» شده است؟ در این زمینه کافی است مدیران تاپیکو به قوانین مطبوعاتی و منشور حقوق شهروندی مراجعه کرده تا تفاوت بین مطبوعات بهعنوان زبان رسای افکارعمومی (یا رکن چهارم دموکراسی) را از رسانه بهعنوان روابطعمومی جریانهای قدرت و ثروت بازشناسند.
9- در پایان امید است هلدینگ تاپیکو درمورد فعالیت تعداد بسیار زیاد بازنشستگان در هیاتمدیره و مدیران عامل شرکتها، کوچ دستهجمعی مدیران سابق مپنا و همکاران آقای مخدومی به تاپیکو، علت عدم برخورد با متخلفان ماده 241 قبل از دستور وزیر و بهرغم تصریح قانون را برای افکارعمومی مشخص سازند.
جوابیه هلدینگ تاپیکو به گزارش روزنامه «فرهیختگان»
با احترام، پیرو درج گزارش سراسر کذب و جهتدار آن روزنامه با عنوان «شستا؛ خانه امن دوشغلهها» در تیتر یک روزنامه روز شنبه، 24 آذر ماه 97 ذیلا نکاتی جهت روشن شدن موضوع برای افکارعمومی و نیز خبرنگاران آن روزنامه، ارسال میگردد. مقتضی است دستور فرمایید وفق قانون مطبوعات این پاسخ در اولین شماره بعدی روزنامه در همان محل و بدون حذف و اضافه درج گردد.
متن ماده 23 قانون مطبوعات:
هرگاه در مطبوعات مطالبی مشتمل بر توهین یا افترا، یا خلاف واقع یا انتقاد نسبت به شخص (اعم از حقیقی یا حقوقی) مشاهده شود، ذینفع حق دارد پاسخ آن را ظرف یکماه کتبا برای همان نشریه بفرستد و نشریه مزبور موظف است آنگونه توضیحات و پاسخها را در یکی از دو شمارهای که پس از وصول پاسخ منتشر میشود، در همان صفحه و ستون یا همان حروف که اصل مطلب منتشر شده است، مجانی به چاپ برساند، به شرط آنکه جواب از دو برابر اصل تجاوز نکند و متضمن توهین و افترا به کسی نباشد.
1- در گزارش مذکور و گزارشهای جهتدار قبلی آن روزنامه، قید شده است که «براساس آمار موجود، در حال حاضر مدیران هلدینگ تاپیکو در زیرمجموعههای خود نیز بهعنوان عضو هیاتمدیره فعالیت میکنند.» و نتیجه گرفته شده است که مدیران تاپیکو «چندشغله» هستند. تجاهل خبرنگار محترم آن روزنامه و اصرار بر عدم فهم قانون تجارت در نوع خود بسیار جالب است. بعید است خبرنگار محترم آن رسانه حتی برای یکبار قانون تجارت را مطالعه کرده یا درباره همان ماده 241 که در متن گزارش آورده است، کمی فکر کرده باشد. چراکه تبصره 2 ماده 241 قانون تجارت –چنانچه در گزارش هم آمده است- حضور همزمان یک نفر را اصالتا یا بهنمایندگی از شخص حقوقی همزمان در بیش از یک شرکت که تمام یا بخشی از سرمایه آن متعلق به دولت یا نهادها یا موسسات عمومی غیردولتی است به سمت مدیرعامل یا عضو هیاتمدیره منع کرده است؛ لطفا به کلمات «همزمان»، «مدیرعامل» و «عضو هیاتمدیره» توجه فرمایید! اقدام تاپیکو برای عضویت مدیران هلدینگ در هیاتمدیره شرکتهایی که سهام مدیریتی یا غیرمدیریتی آنها را در اختیار دارد، نه کاری غیرقانونی است و نه غیرعرفی؛ چنانچه طبق رویه جاری در میان سایر شرکتها، هلدینگها و سازمانهای بزرگ و کوچک کشور، این اقدام انجام میشود و اساسا دلیل روشن آن تلاش برای اعمال نظارت بیشتر از سوی هلدینگ مادر بر شرکتهای زیرمجموعه است.
2- در گزارش فعلی و قبلی روزنامه فرهیختگان نام فرشاد اسفندیاری بهعنوان مدیر سهشغله بارها مطرح شده و عنوان شده است که وی همزمان با تاپیکو، عضو هیاتمدیره شرکت پتروشیمی بدر شرق چابهار است. از مجموعه باسابقهای مثل فرهیختگان بعید است که به خبرنگاران خود اجازه انتشار گزارشهای بدون سند، بررسی و تحقیق را بدهد. کافی بود خبرنگار محترم فقط سری به روزنامه رسمی شرکت بدر شرق بزند. یا اگر برای او مشقتبار است حداقل سری به وبسایت این شرکت بزند تا مشخص شود که مهندس اسفندیاری مدتهاست که دیگر عضو هیاتمدیره این شرکت پتروشیمی نیست! علاوهبر این در دوران جابهجایی مدیران عامل شرکتهای زیرمجموعه، یکی از راهکارها گماردن یکی از معاونین یا مدیران هلدینگ بهصورت موقت (با حفظ سمت و تا زمان انتصاب مدیرعامل جدید) بدون دریافت هرگونه وجه اضافه یا حقوق از شرکت مذکور میباشد؛ که انتصاب نامبرده بهعنوان سرپرست پتروشیمی فناوران از همین جنس است.
هرچند بهنظر میرسد، نام آوردن عمدی از ایشان بیشتر رنگ و بوی تسویهحساب شخصی گزارشگر محترم آن رسانه با ایشان را دارد وگرنه هیچ توجیه دیگری در این زمینه قابل قبول نیست. همچنین درباره آقایان رضا توکلیبنیزی و محمدرضا پاشایی، امیرمهدی صبایی و دیگران نیز قضیه از همین قرار است و همه اسامی ذکرشده، پیش از انتصاب در هیاتمدیره فعلی، از عضویت در هیاتمدیره قبلی خود استعفا دادهاند که خوشبختانه متن و تصویر همگی آنها هم در سامانه کدال قابل مشاهده است و هم از طریق مرجع روزنامه رسمی و فقط کافی است خبرنگار محترم زحمت کشیده و سری به این دو جا میزد!
3- فرآیند انتصاب مدیران و اعضای هیاتمدیره در هلدینگ تاپیکو، یک فرآیند چندمرحلهای است که شامل: اخذ مدارک (هویتی، تحصیلی، تجربی) و مصاحبه حضوری با مدیرعامل یا اعضای هیاتمدیره تاپیکو (با اولویت انتخاب و ارتقای نفرات شایسته از درون سازمان)؛ تعیین امتیاز و معرفی به شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی و مصاحبه حضوری در کمیته انتصابات شستا؛ استعلام و اخذ تاییدیه از مراجع ذیصلاح؛ استعفا از هیاتمدیره شرکت قبلی (درصورت عضویت) براساس ماده241 اصلاحیه قانون تجارت و صدور حکم جدید میباشد.
علاوهبر این نمایندگان مستقر سازمان بازرسی کل کشور در تاپیکو نیز تمامی این مراحل را ملاحظه و رصد مینمایند. با این فرآیند، هر شنونده حقجویی تصدیق مینماید که احتمال اعمال نظرات فراقانونی در این هلدینگ بسیار بعید مینماید.
4- برنامه مقام عالی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تمرکز بر اصل شفافیت، برنامهای بسیار متعالی و اصولی است اما سوءاستفاده از این برنامه متعالی است که اصل جوانمردی را زیر سوال میبرد. آنهم درمورد هلدینگ تاپیکو که در ششماه گذشته به اذعان شرکت بورس اوراق بهادار تهران با جهشی 154 رتبهای از رتبه 238 به رتبه 84 شفافترین شرکتهای حاضر در بازار سرمایه در میان کل ناشران بورسی و رتبه 11 در میان هلدینگهای بورسی بازار سرمایه دست یافته است. تمامی اقدامات تاپیکو بهعنوان یکی از شفافترین هلدینگهای بورسی، از طریق سامانه کدال قابل بررسی است و تقریبا تمامی فعالان بازار سرمایه به این شفافیت اعتراف و اذعان دارند.
5- تاپیکو خود را امانتدار ذینفعان اصلی و حقیقی خود که مستمریبگیران و کارگران و بیمهگذاران محترم کشور هستند میداند و حاضر نیست منافع این سهامداران را با منافع هیچ حزب و جریان و فردی معامله نماید. از روزنامه فرهیختگان، ارگان رسمی دانشگاه آزاد اسلامی هم انتظار میرود، بر مشی «فرهیختگی» رفتار کرده و از افتادن در دام بازیهای سیاسی پرهیز نماید و بر مرام اصولگرایی، بر اصول اخلاق حرفهای و روزنامهنگاری تحقیقی اصرار بیشتری داشته باشد.
6- شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، پیگیری حقوقی و قضایی اتهامات مطرحشده در گزارشهای مندرج در آن روزنامه را حق قانونی خود میداند و آن را از مراجع ذیصلاح پیگیری خواهد نمود.
فردا که پیشگاه حقیقت شود پدید
شرمنده رهروی که عمل بر مجاز کرد
خداوند عاقبت همه ما را ختم به خیر گرداند.
روابطعمومی تاپیکو
