

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، پس از آنکه سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی بر موضوع درآمد غیرشهریهای تاکید کرد، واحدهای این دانشگاه نیز بهدنبال تحقق آن رفتند و حتی برای بعضی واحدها ماموریتهایی تعریف شد که از آن جمله میتوان به بررسی عوامل ریزگرد و طوفان شن در منطقه مرکزی کشور اشاره کرد که دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان توانست برای این معضل کشور راهحلهایی را ارائه کند.
به همین منظور در هفته دوم سال تحصیلی 98-97 بهسراغ چهار رئیس واحد در مناطق مختلف کشور رفتیم و جزئیات درآمد غیرشهریهای و ماموریتمحوری آنها را جویا شدیم.
فعالسازی ۵۰ هسته فناور برای اشتغالزایی دانشجویان
مرتضی موسیخانی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین بر این باور است آنچه میتواند در زمینه اشتغالزایی کمکرسان باشد، توسعه شرکتهای دانشبنیان است؛ اقدامی که به جذب نیروهای متخصص کمک کرده و مانع خروج نخبگان از کشور خواهد شد.
موسیخانی گفت: «در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین 50 شرکت و هسته فناور تاسیس شده است که در حال حاضر در مرکز رشد مشغول به کار هستند. اگر متوسط در هر شرکت سه نیرو مشغول بهکار شده باشد، دانشگاه توانسته 150 شغل برای دانشجویان خود ایجاد کند.»
به گفته او، نکته دیگری که مغفول مانده، کیفیت فارغالتحصیلان است. او دراینباره گفت: «اگر فارغالتحصیلان یک دانشگاه کیفیت داشته باشند بهراحتی جذب واحدهای صنعتی میشوند. برای اینکه کیفیت فارغالتحصیلان ارتقا پیدا کند دانشگاهها باید رسالت خود را در حرفهایکردن متخصصان (نهتنها مهندسان کتابخوانده و دانشجویانی که یکسری دروس را پاس کردهاند) حفظ کنند. یعنی دانشجویانی که مهارت پیدا کنند، این توسعه مهارت بارها در سخنان رئیس دانشگاه تاکید شده است.»
موسیخانی معتقد است دانشگاهها باید مهارتمحور بوده و مهارت دانشجویان را افزایش دهند بهخصوص در علوم فنی و مهندسی و علوم پزشکی که اساس آن مهارتمحور است.
موضوع دیگری که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین به آن اشاره کرد، کاربردیکردن دانش است؛ او دراینباره گفت: «یعنی ما باید بهجای خامفروشی با تحقیقات و جهتدار کردن آن نسبت به تغییر فرآوردههای مواد اولیه، به فرآوردههای مفید و موثر اقدام کنیم که از این رهگذر میتوانیم نیازهای واحدهای صنعتی را که با مشکل ارز مواجه هستند مرتفع کنیم. بسیاری از واحدهای صنعتی ما نیاز دارند بعضی از مواد را از خارج از کشور خریداری کنند که قطعا این اشتغال در کشور خودمان میتواند ایجاد شود.»
او ادامه داد: «دانشجویان واحد قزوین بهویژه بچههای فنی و مهندسی شاغل هستند و شاخص بیکاری در این واحد بسیار پایین است. برای توسعه شرکتهای دانشبنیان و جهتدار کردن تحقیقات کارهای خوبی انجام شده است. دانشگاه رسالت خود را در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری برای اقتصاد مقاومتی و اشتغال دانشبنیان انجام میدهد.»
استفاده از ظرفیت کشاورزی برای اشتغالزایی
محمدکاظم کاوهپیشقدم، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و واحد شیراز معتقد است مهمترین اقدامی که میتواند دانشگاه را به سمت اشتغالزایی و بهدنبال آن درآمدزایی سوق دهد، پروژههایی است که در زمینه کشاورزی و آب باشد.
کاوهپیشقدم گفت: «شرکتهای دانشبنیان هم در راستای اشتغالزایی در واحد شیراز گسترش پیدا کرده و الان چیزی حدود 10 واحد با شرکتهای دانشبنیان قرارداد دارند. در زمینه کارهای تولیدی هم قدمهای خوبی برداشته شده و از فضاها برای کارهای کشاورزی استفاده کردهایم.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و واحد شیراز ادامه داد: «بهطور مثال در تولید گل و محصولات گلخانهای و گیاهان دارویی قدمهای خوبی برداشته شده است. همچنین فضاهایی که جنبه درمانی داشته است مثل آموزش کار در کلینیکهای دندانپزشکی، توسط گروه دندانپزشکی برگزار میشود.»
گسترش مراکز مشاوره و آموزشهای غیرحضوری از دیگر اقداماتی است که کاوهپیشقدم از آنها بهعنوان اقدامات این واحد دانشگاهی نام برد. او همچنین گفت: «با هواپیمایی آسمان نیز قرارداد بستیم و آموزشهای خلبانان و کادر پرواز را پذیرفتیم.»
راهاندازی بیمارستان کازرون از دیگر اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس است؛ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و واحد شیراز درباره جزئیات راهاندازی این بیمارستان گفت: «راهاندازی بیمارستان کازرون برای سال تحصیلی جدید را در دستورکار داریم. مرحله ساخت این بیمارستان تمام شده است و در حال تسویهحساب وام آن هستیم؛ واحدهای استان نیز برای تسویهحساب وام آن در حال مشارکت هستند. همچنین در حال پیدا کردن پزشکانی هستیم که با آنها قرارداد ببندیم تا مدیریت بیمارستان را برعهده بگیرند و در مقابل آن به دانشجویان ما آموزش دهند.»
او گفت: «راهاندازی این بیمارستان هم به درآمدزایی دانشگاه کمک خواهد کرد چون در حال تغییر تعرفههای آن هستیم تا تعرفههای درآمدزا داشته باشد.»
کاوهپیشقدم در پایان تاکید کرد: «مهمترین مسالهای که باید به سمت آن حرکت کنیم، پروژههایی است که در زمینه کشاورزی و مساله آب بتواند به دانشگاه کمک کند. اگر این دو مساله را دنبال کنیم موفقیت زیادی خواهیم داشت.»
کارآفرینی برای دانشجویان با مزرعه دانشگاه
ابوالفضل فرهادی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان درباره فعالیتهای اشتغالزایی این واحد دانشگاهی میگوید: «در سال جدید تحصیلی بناست این واحد به دانشگاه نسل چهارم تبدیل شود. با استفاده از امکانات، دستگاهها و تجهیزات فوقپیشرفتهای که در آزمایشگاههای واحد وجود دارد و همچنین حضور استادان مجرب میتوانیم به این جایگاه برسیم و تنها به آموزش صرف بسنده نمیکنیم که در کنار این برای هدفهای مهمی ازجمله کارآفرینی و اشتغالزایی نیز برنامه داریم.»
او با بیان اینکه این واحد دانشگاهی تاکنون بیش از 22 هزار دانشآموخته به جامعه تحویل داده است، افزود: «ردپای عمیقی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان در ادارات این شهر وجود دارد که همگی از فارغالتحصیلان این واحد هستند.»
فرهادی با معرفی مرکز آموزشهای کوتاهمدت تخصصی - کاربردی بهعنوان مرکزی برای مهارتآموزی اضافه کرد: «مرکز آموزشهای کوتاهمدت تخصصی- کاربردی با هدف مهارتآموزی به تمامی علاقهمندان در 12 دپارتمان راهاندازی شده که در آن آموزش زبان انگلیسی در سه سطح مبتدی تا پیشرفته و برای تمام سنین، آموزش دورههای مهارت پرستاری تئوری و عملی، آموزشهای رشتههای ورزشی زیر نظر فدراسیونهای مختلف، آموزش دورههای هنری و حسابداری و حسابرسی و آموزش بورس و... در دست اقدام است که هریک علاوهبر اشتغالزایی برای اساتید، این دورهها علاقهمندانی را که بهدنبال بستر لازم برای کارآفرینی هستند نیز جمع کرده است.»
رئیس واحد شیروان با بیان اینکه مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه فضای مناسبی برای انجام پروژههای تحقیقاتی و پایاننامههای دانشجویان رشته کشاورزی در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری است، گفت: «مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان که در 12 کیلومتری جاده فاروج - شیروان قرار دارد، با وجود گلخانه، باغ و زمین زراعی و کشت زعفران، گوجهفرنگی و... علاوهبر بستر مناسب برای دانشجویان، فرصت خوبی برای کسب درآمدهای غیرشهریهای و کارآفرینی است.»
جذب مشتری با فروش محصولات نوین
رجبعلی وثوقیمطلق، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد درباره فعالیت این واحد در آغاز سال تحصیلی میگوید: «در حال حاضر با توجه به اینکه تقاضاهای زیادی در رشتههای خاص مانند پزشکی در منطقه شمال شرق کشور افزایش پیدا کرده است در حوزه توسعه رشتهها متمرکز شدهایم و چون استان خراسانشمالی ظرفیت تاسیس مجموعه رشتههای پزشکی را دارد، بنا را بر این گذاشتیم که برنامه اصلی واحد همین مساله باشد که با مجموعه علوم پزشکی استان هم همکاریهای لازم انجام شده و تفاهمنامهای هم امضا کردهایم. البته سازمان مرکزی هم موافقت اولیه را داده و بناست در هفتههای آتی موافقت قطعی را هم به واحد اعلام کند تا ما در حوزه گسترش رشتههای پزشکی و تحصیلات تکمیلی ماموریت خود را انجام داده باشیم.»
او ادامه داد: «در حوزه دانشبنیان مراکز رشد متعددی در واحد بجنورد فعال هستند که از 10 شرکت آن بهصورت خاص حمایت میکنیم و این شرکتها دستاوردهای جدیدی را در حوزه علوم و فنون نوین ارائه دادهاند که تقریبا به مرحله تولید رسیده و اگر بتوانیم با جذب مشتری، محصولات را به تولید انبوه میرسانیم.»
رئیس واحد بجنورد با اشاره به تاکید رئیس دانشگاه آزاد اسلامی روی کسب درآمد غیرشهریهای گفت: «بناست ساختمانها و فضای مازادی را که در واحد بلااستفاده شدهاند به سازمانها و اداراتی که نیاز دارند اجاره دهیم تا از این طریق بتوانیم از شرکتهای دانشبنیان واحد حمایت بیشتری انجام دهیم؛ سالنی هم بهنام فرهیختگان در این واحد دانشگاهی وجود دارد که قرار است کاربری آن تغییر کند و به سینما تبدیل شود تا جزء اولین واحدهای دارای سینمای مستقل باشیم که طبق کارشناسیهای انجامشده، ظرفیت 800 صندلی در این سینما به وجود خواهد آمد.»
