
خشونت بالای ترامپ در برخورد با معترضان باعث شده تا برخی معتقد باشند او عامدانه تلاش میکند با شدت عمل، دامنه اعتراضات را گستردهتر کرده تا بتواند بهانهای برای امنیتیسازی و سرکوب جامعه و مخالفان به دست آورد.
ابعاد و تحولات اعتراضات گستردۀ آمریکا


اعتراضاتی که از روز جمعه در لسآنجلس با جمعیتی 60 نفره آغاز شد و به جمعیتی 400 نفره رسید، به دلیل شدت عمل ترامپ با اعزام 2 هزار سرباز گارد ملی، ادامه یافته و از نظر جغرافیایی نیز به دیگر شهرهای ایالت کالیفرنیا مانند سانفرانسیسکو و برخی دیگر ایالتها رسیده است.
اعتراضات زمانی آغاز شد که ماموران اداره مهاجرت بازرسیهای سفت و سختی از کسب و کارهای مناطق حومهای لسآنجلس داشته و 44 نفر را دستگیر کردند. خشونت بالای ترامپ در برخورد با معترضان باعث شده تا برخی معتقد باشند او عامدانه تلاش میکند با شدت عمل، دامنه اعتراضات را گستردهتر کرده تا بتواند بهانهای برای امنیتیسازی و سرکوب جامعه و مخالفان به دست آورد.
نکات
ادامه یافتن اعتراضات باعث شده تحولات شکل بزرگتری گرفته و وقایع و افراد دیگری نیز به آن متصل شوند. در این باره نکاتی وجود دارد.
1- جبههبندی سیاسی
«گوین نیوسام» فرماندار ایالت کالیفرنیا، «کامالا هریس» معاون رئیسجمهور سابق و نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2024 و «برنی سندرز» سناتور مشهور هر سه از حزب دموکرات به نوع واکنش ترامپ نسبت به اعتراضات لسآنجلس تاختهاند. تشکیل صفی سیاسی در قالب تشکیلات حزبی علیه رئیسجمهور، به آن معناست که اعتراضات اجتماعی دارای سویه سیاسی نیز شده است.
نکته بسیار مهم در تحولات کنونی آمریکا آن است که حزب دموکرات اعتراضات را آغاز نکرد، بلکه به آن پیوست. این مسئله نشان میدهد حزب دموکرات علیرغم تشکیلات گسترده و تواناییهای پیشین خود در ساماندهی اعتراضات خیابانی، امروزه درصدد بهرهبرداری از اعتراضات خیابانی است.
2- اقتدارگرایی
برنی سندرز، سناتور چپگرای مشهور آمریکایی در توصیف وضعیت کنونی آمریکا گفته است: «تصمیم ترامپ برای اعزام گارد ملی به کالیفرنیا نشانهای از این است که کشور به سرعت به سمت اقتدارگرایی در حال حرکت است.» او تأکید کرده «آینده این کشور در دست تعداد کمی از جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و سنا است.»
علاوه بر سندرز، فرماندار کالیفرنیا به مصداقی از این وضعیت اشاره کرده است. نیوسام درباره گفتوگوی تلفنی خود با ترامپ گفته است «ما بیست دقیقه با هم صحبت کردیم، اما این موضوع (اعتراضات) حتی یکبار هم مطرح نشد. من مدام سعی میکردم درباره لسآنجلس صحبت کنم، اما ترامپ میخواست درباره مسائل دیگری حرف بزند. او حتی یکبار هم به گارد ملی اشاره نکرد. او دروغگوی بیرحم و قهاری است. همکاری با رئیسجمهور ممکن نیست. فقط میشود برای او کار کرد، نه با او و من هرگز برای ترامپ کار نخواهم کرد.»
3- اصلیترین ایالت آمریکا و پایگاه رأی دموکراتها مرکز هدفگیری
ایالت کالیفرنیا که اعتراضات در آن جریان دارد، اصلیترین پایگاه رأی دموکراتهاست. اهمیت این ایالت به تعداد آرای الکترال آن است. از 538 رأی الکترالی که 50 ایالت آمریکا دارند، 55 رأی به کالیفرنیا تعلق دارد که معادل 10 درصد میشود.
تلاش برای لشکرکشی، تهدید مقامات و ناآرامسازی ایالت میتواند تلاشی برای به آشوب کشیدن ایالت و برهم زدن مناسبات انتخاباتی باشد. اساساً یکی از دلایل اتحاد ترامپ با حزب جمهوریخواه، تغییر نقشه انتخاباتی آمریکا بود که وی در آن موفق عمل کرد.
4- شدت عمل بالای ترامپ
پس از درگیری ماسک با اعضای دولت، ترامپ علیرغم اهمیت بالای اتحاد انتخاباتیاش با وی، او را اخراج کرد. با وجود تنشهای لفظی اما ماسک به سرعت از مواضع خود عقبنشینی کرد. آنچه باعث عقبنشینی ماسک شد تهدید ترامپ به توقف قراردادهای دولتی با او بود؛ تهدیدی که 150 میلیارد دلار از سهام شرکت تسلا و 34 میلیارد دلار از داراییهای ماسک را کاهش داد.
شدت عمل ترامپ در دوره دوم بیش از اندازه زیاد است. تهدید به توقف قراردادهای دولتی در شرایطی رخ داد که «جو بایدن» رئیسجمهور سابق آمریکا با وجود حمایت ماسک از جریان رقیب، او را تهدید نکرده بود. ترامپ در برابر هرگونه تحول داخلی، با شدت عمل رفتار میکند و این شاخه جدید دولت دوم اوست.
5- تبدیل شدن لسآنجلس به سنگر
لسآنجلس به سنگر تبدیل شده است. اگر اعتراضات در این شهر ادامه یابد، با توجه به فعال شدن مخالفان ترامپ، حزب دموکرات و احتمال تحرک مهاجران در دیگر نقاط کشور، آمریکا رو به ناآرامی سراسری خواهد رفت. ترامپ اگر از مدیریت تنشها در لسآنجلس باز بماند، در کلیت آمریکا با مشکل روبهرو خواهد شد.
