
با توجه به اینکه مرکز آمار ایران در گزارش هزینه-درآمد خانوار، میانگین درآمد فرد (در قالب درآمد خانوار) را تا انتهای سال ۱۴۰۲ اعلام کرده، در گزارش پیشرو با لحاظ اینکه در ۴ سال گذشته درآمد خانوار سالانه حولوحوش ۴۵ تا ۵۰ درصد رشد داشته، میانگین درآمد هر فرد در مناطق شهری کشور برای سال ۱۴۰۴ حدود ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و درآمد یک خانواده ۴ نفره معادل ۴۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برآورد میشود.
کنسرت رفتن آرزو میشود
.jpg?v=1749455333)

قیمت بلیت کنسرت در سال 1404 از 300 هزار شروع میشود و تا 1 میلیون و 600 هزار تومان ادامه دارد. شاید در نگاه اول خواننده این گزارش اهمیت این افزایش قیمت را متوجه نشود و بههمین دلیل این قیمت را با میانگین درآمد یک خانوار بررسی کردیم.
با توجه به اینکه مرکز آمار ایران در گزارش هزینه-درآمد خانوار، میانگین درآمد فرد (در قالب درآمد خانوار) را تا انتهای سال 1402 اعلام کرده، در گزارش پیشرو با لحاظ اینکه در 4 سال گذشته درآمد خانوار سالانه حولوحوش 45 تا 50 درصد رشد داشته، میانگین درآمد هر فرد در مناطق شهری کشور برای سال 1404 حدود 11 میلیون و 700 هزار تومان و درآمد یک خانواده 4 نفره معادل 46 میلیون و 800 هزار تومان برآورد میشود. این توضیح از این منظر ضروری است که در ظاهر به نظر میرسد درآمد 11 میلیون و 700 هزار تومانی برای هر فرد ساکن مناطق شهری در سال 1404 کم و ناچیز به نظر برسد. در این خصوص باید توجه داشت در کل کشور از جمعیت 86 میلیون نفری، تنها 24 میلیون نفر شاغل بوده و مابقی افراد، جزء جمعیت غیرفعال محسوب میشوند که درآمد آنها از مواردی همچون اجاره مسکن، سپرده بانکی، درآمد بورسی و بازنشستگی تامین میشود یا از عائله و تحت تکفل یک فرد شاغل یا بازنشسته.
برگردیم به اصل گزارش. همانطور که گفته شد با فرض اینکه میانگین رشد درآمد، سالیانه بین ۴۵ تا ۵۰ درصد بوده در سال ۱۴۰۴ درآمد یک خانواده 4 نفره معادل 46 میلیون و 800 هزار تومان است. میانگین قیمت بلیت کنسرت هم در سال جاری 950 هزار تومان محاسبه میشود. یعنی با در نظر گرفتن این مبلغ، اگر بخواهیم تصور کنیم یک خانواده 4 نفره میخواهند به کنسرت بروند، 3 میلیون و 800 هزار تومان برای خرید بلیت نیاز است. یعنی 8.1 درصد از درآمد یک ماه. این موضوع را باید در نظر گرفت که باتوجه به دغدغههای دیگری مثل خوراک، پوشاک، تحصیل و... باید دید اصلاً فرصتی برای رفتن به کنسرت باقی میماند؟ جواب بهطور مشخص «خیر» است و نتیجه این میشود که کنسرتها مختص به یک قشر خاص شده و از زندگی طبقه متوسط بهطور کامل حذف میشود. اینجاست که اهمیت بلیت میلیونی برای یک شب مشخص میشود و زنگ خطری را برای مسئولان فرهنگی به صدا درمیآورد تا پای کار بیایند و با سیاستگذاری مناسب مخاطب عام این حوزه را حفظ کنند و با تصمیمهایی که منجر به گرانی بلیت میشود، کنسرت را بهسمت طبقاتیشدن سوق ندهند.
متن کامل گزارش کیانا تصدیقمقدم، خبرنگار گروه فرهنگ را در روزنامه فرهیختگان بخوانید
