دکتر طهرانچی در مراسم تکریم و معارفهٔ مسئول نهاد رهبری در دانشگاه آزاد:

مراسم تکریم و معارفه مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد بر اهمیت نقش این نهاد در هدایت دانشگاه، ساختار متفاوت دانشگاه آزاد و ضرورت حفظ استقلال آن در مسیر رشد علمی و انقلابی تأکید داشت.

  • ۱۴۰۴-۰۳-۱۹ - ۱۰:۱۲
  • 00
دکتر طهرانچی در مراسم تکریم و معارفهٔ مسئول نهاد رهبری در دانشگاه آزاد:

ظرفیت‌های دانشگاه آزاد نباید با قیود دولتی محدود شوند

ظرفیت‌های دانشگاه آزاد نباید با قیود دولتی محدود شوند

دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد در مراسم تکریم و معارفه مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد با تبریک اعیاد مبارک قربان و غدیر، گفت: «ایام حضور حاجیان در منا را که نماد بندگی و تبری از شیطان است، پاس می‌داریم. امروز، روز پایانی مناسک جمرات است. مناسکی که با هفت بار سنگ زدن نمادین به شیطان، یکی از شعائر الله اجرا می‌شود. این شعائر، وجهه‌ای دارند که ما را به تبری از شیطان بزرگ و شیطانک‌های همراهش دعوت می‌کند.» 
وی افزود: «اتفاقاتی که در غزه، لبنان و زاهدیه رخ می‌دهد، ظلم آشکاری است که مدعیان دموکراسی مرتکب می‌شوند. این ظلم‌ها تمدنی را که داعیه‌دار حقوق بشر است، با چالشی جدی روبه‌رو خواهد کرد و وجدان‌های بیدار دیگر فریب سخنان ظاهرفریب آن‌ها را نخواهند خورد.» 
دکتر طهرانچی با اشاره به تغییرات در مجموعه مدیریتی دانشگاه گفت: «امروز در جلسه تکریم و معارفه‌ای قرار داریم که پس از شش سال همکاری با برادر بزرگوارم، حجت‌الاسلام شریفانی، انقطاعی ایجاد می‌شود. ایشان به سنگری دیگر در عرصه خدمت منتقل می‌شوند. این موضوع برای ما دشوار است، اما خوشحالیم که برادری عزیز و بزرگوار، جناب آقای قریشی که از پیشتازان عرصه وحدت و حضور مؤثر روحانیت در دانشگاه‌اند، مسئولیت را برعهده می‌گیرند. همچنین از دکتر رستمی برای انتخاب این گزینه شایسته تشکر می‌کنم.» 
وی در ادامه به توضیح ساختار آموزش عالی کشور پرداخت و اظهار کرد: «دانشگاه در ایران ابتدا به صورت نهادی آزاد شکل گرفت. قبل از تأسیس وزارتخانه، دانشگاه تهران راه‌اندازی شد و سپس دانشگاه‌های ملی، شیراز و شریف تأسیس شدند. در سال ۱۳۴۴، با ایجاد دانشگاه ملی ساختار‌های جدیدی شکل گرفتند و دانشگاه‌ها به‌تدریج هویت مستقلی از وزارتخانه پیدا کردند. شورای دانشگاه‌ها مسئول اداره دانشگاه‌ها شد تا اینکه وزارت آموزش عالی تأسیس شد. این در حالی است که وزارت معارف بیشتر بر مدارس تمرکز داشت.» دکتر طهرانچی افزود: «در ادامه، با توسعه آموزش عالی، تعداد دانشگاه‌ها به حدود ۱۷۰ عدد رسید و امروزه حدود ۷۰۰ هزار دانشجو در دانشگاه‌های دولتی تحصیل می‌کنند. این دانشگاه‌ها همچنان تحت حکمرانی شورایی خاص هستند که از ساختار دولتی پیروی می‌کند؛ ساختاری که متفاوت از کشور‌های پیشرو است، جایی که دانشگاه‌ها غالباً غیردولتی اداره می‌شوند. اما در ایران، دانشگاه‌ها تحت سلطه قوانین سازمان مدیریت و سازمان امور استخدامی هستند.» 
وی درباره تحول ساختاری در دهه ۶۰ بیان کرد: «در سال ۱۳۶۴، دانشکده‌های علوم پزشکی از دانشگاه‌های دولتی جدا و به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتقل شدند. این وزارتخانه دارای دو بخش مرکزی بود؛ یکی در حوزه بهداشت و درمان و دیگری در حوزه آموزش پزشکی که مطابق با نظام دانشگاه‌های دولتی اداره می‌شد.» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره تأسیس دانشگاه آزاد گفت: «پس از انقلاب اسلامی با پیشنهاد مرحوم هاشمی رفسنجانی و با حمایت‌های امام خمینی(ره) و مقام‌معظم‌رهبری و دیگر مسئولان نظام، دانشگاهی متفاوت با ساختاری مستقل از سیستم بروکراتیک دولتی شکل گرفت که نام «دانشگاه آزاد اسلامی» بر آن نهاده شد. این دانشگاه با حمایت مردمی،‌ زاده انقلاب اسلامی است و امروزه حدود 1.4 میلیون دانشجو دارد. این در حالی است که دانشگاه‌های علوم پزشکی ۲۵۰ هزار و دانشگاه‌های دولتی حدود ۷۰۰ هزار دانشجو را در خود جای داده‌اند.» 
وی تصریح کرد: «مشکل ما آنجاست که انتظار داریم دانشگاه آزاد همان ساختار دانشگاه دولتی را داشته باشد، درحالی‌که فلسفه، مأموریت و ساختار آن متفاوت است. رسالت دانشگاه ممکن است یکی باشد، اما مأموریت‌ها و ابزار‌ها متفاوت‌اند. غرب از ساختار برای رسیدن به اهدافش استفاده می‌کند، اما ما بعضاً ظرفیت دانشگاه آزاد را نادیده می‌گیریم و آن را با قیود دولتی محدود می‌کنیم، درحالی‌که دانشگاه آزاد از آزادی عمل‌هایی در ساختار برخوردار است.» دکتر طهرانچی ادامه داد: «نمی‌توان در یک کشور دو نظام مجزا برای تربیت نیروی انسانی داشت. ما امروز در دانشگاه آزاد اسلامی از ساختاری ر‌ها از بروکراسی بهره‌مندیم که فرصتی بی‌نظیر برای پیشرفت فراهم کرده است. مقام معظم رهبری حفظ کیان دانشگاه را یکی از سه مأموریت اصلی ما دانستند؛ در کنار ارتقای علمی و گسترش فضای انقلابی.» 
وی در پایان گفت: «متأسفانه نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری از ابتدای فعالیت دانشگاه آزاد جایگاه منسجمی نداشت. اما از سال ۱۳۹۸، با تأسیس دفتر نهاد رهبری در سازمان مرکزی دانشگاه، یکی از بهترین تحولات در مسیر هدایت حکمرانی یکپارچه دانشگاه رخ داد. این نهاد از طریق آموزش رسمی و غیررسمی، در این شش سال در معیت برادر عزیزم دکتر شریفانی، فرصت‌های نیکی خلق کرده است. باید مراقب باشیم ساختار دانشگاه آزاد را با دانشگاه‌های دولتی قیاس نکنیم؛ چراکه این قیاس مانع بهره‌برداری از ظرفیت‌های عظیم این دانشگاه در تربیت نسل جوان خواهد شد.» 

مصطفی رستمی در مراسم تکریم و معارفه مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد ضمن گرامیداشت ایام ماه ذی‌الحجه و اعیاد این ماه عزیز گفت: «رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اشاره درستی به تولد دانشگاه در ایران داشتند که بنده را به یاد خاطره‌ای از مرحوم دکتر مجتهدی انداخت. همانطور که می‌دانید ایشان مؤسس و رئیس چند دانشگاه بودند اما به دلیل درخواست‌هایی که آمریکایی‌ها از ایشان داشتند و به دلیل نحوه مواجهه ایشان با این درخواست‌ها، از دانشگاه‌های مختلف عزل شدند. وزیر وقت در آن زمان به مرحوم مجتهدی گفته بود شما هنوز بلد نیستید ریاست دانشگاه را به عهده داشته باشید. این اقدام به دلیل فساد ساختاری رژیم پهلوی بود و از سوی دیگر ساختار رژیم به دنبال افراد هم‌سو بود.» 
وی در ادامه افزود: «بعد از آن دوران، انقلاب اسلامی آمد و بنیان‌ها را به هم ریخت و ساختار‌هایی همچون جهاد دانشگاهی، جهاد سازندگی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، کمیته امداد و... را تأسیس کرد و این‌ها اموری بود که انقلاب ایجاب می‌کرد آن‌ها را انجام دهد.» 
وی با اشاره به خاستگاه تأسیس دانشگاه آزاد تأکید کرد: «دانشگاه آزاد اسلامی یک ویژگی دارد که نهاد انقلابی است و از دل انقلاب برآمده است و مؤسسان آن رهبران و سران انقلاب بوده‌اند. آغاز و برآیند و شکل‌گیری دانشگاه آزاد از درون انقلاب است. وجود این دانشگاه و تاریخچه تأسیس آن فرصت‌های زیادی را در اختیار تصمیم‌گیران برای طرح نو درانداختن و اسیر قالب‌ها نشدن قرار داده است.» 
رستمی تصریح کرد: «مسیر پیش روی دانشگاه آزاد یک مسیر طولانی است و قطعاً با همت جدی که وجود دارد، این امر محقق می‌شود. انقلاب اسلامی نشان داد ظرفیت تحقق اعجاز‌های الهی را دارد. باید بدانیم که دوره‌های سختی بر این کشور گذشته است، چه در زمان حیات امام و اتفاقات تابستان سال 60 و از سوی دیگر رفتن رهبران و یاران امام، اما با همه این‌ها خداوند اراده کرده است این ملت رسالت خودش را به هدف برساند و ان‌شاءالله با پایمردی و حرکت بر روی اصول، این اتفاق صورت بگیرد.» 
وی با اشاره به متن حکم رهبر معظم انقلاب خطاب به رئیس نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه‌ها خاطرنشان کرد: «در حکم رهبر انقلاب آمده است که دانشگاه مهم‌ترین مرکز تولید و گسترش و افزایش دانش است و همت و تعهد استادان این مرکز حساس ترسیم‌کننده چشم‌انداز آینده کشور و رقم‌زننده سرنوشت ملت است. حضور علمای دین و فضلای روشن‌بین انقلابی در کنار استاد و دانشجو باید بتواند به توفیق و هدایت الهی، خروجی این تلاش مبارک را تضمین کند.»  وی در ادامه با اشاره به متن حکم افزود: «دقت کنید رهبر انقلاب تضمین این خروجی را از علمای حوزوی در کنار اساتید و مدیران دانشگاهی می‌خواهند و این یک مسئولیت بسیار بزرگی برای ماست. رهبر انقلاب سه محور را ماموریت دانشگاه آزاد قلمداد کرده‌اند که شامل این است که جریان علمی و رویکرد انقلابی با قدرت حفظ شده و همچنین کیان دانشگاه باید مراقبت شود. در این ماموریت‌ها برخی مستقیم و برخی غیرمستقیم نقش دارد و موظفند که کمک و تلاش کند و هرجا لازم است همراهی کرده و ظرفیت‌ها را پای کار بیاورند و به سمت هدف حرکت کنند.»  وی با اشاره به مطالبات رهبر انقلاب تأکید کرد: «مجموعه ماموریت‌هایی که ایشان خطاب به نهاد و وزارتین دارند با این میزان حرکتی که اتفاق می‌افتد قطعاً تناسب ندارد اما راه تحقق آن وجود روحیه‌های انقلابی است و بستر دانشگاه آزاد بستر فراهمی برای پیگیری مطالبات رهبری است و حتماً این اتفاق با همت‌های ارزشمند، رخ دادنی است.»  وی در ادامه با اشاره به دوران حضور محمد شریفانی در نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد گفت: «دوران حضور ایشان دوران مبارکی بود که منجر به رقم خوردن اتفاقات خوب شد. دفتر نهاد در ستاد دانشگاه آزاد ظرفیت‌های خوبی در تصمیم‌گیری‌ها دارد و به همین دلیل ظرفیت آن با دانشگاه‌های دولتی متفاوت است. برای انتخاب مسئول جدید به دنبال چهره‌ای بودیم که بتواند این ظرفیت را به عهده بگیرد. در ادامه این مسیر هم ان‌شاءالله به لطف و استمداد از خداوند متعال به سبب حضور میرمجید قریشی و سابقه و تجربیات خوب ایشان، اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد.» 

مطالب مرتبط را بخوانید:

محمد شریفانی، مسئول سابق نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد: دانشگاه آزاد سرشار از سرمایه و ارزش است

میرمجید سیدقریشی مسئول نهاد نمایندگی مقام ‌معظم ‌رهبری در دانشگاه آزاد: کار فرهنگی باید به یک رسالت استادی بدل شود

فرزاد جهان‌بین، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد در مراسم تکریم و معارفه مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه آزاد: ارتباط با جریان استادی نقطه قوت نهاد در زمان شریفانی بود

عاصمه قاسمی، مشاور عالی ریاست دانشگاه آزاد در امور زنان و خانواده در مراسم تکریم و معارفه مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه آزاد: نهاد مقام‌معظم‌رهبری را مأمن دانشگاهیان می‌دانیم

 

نظرات کاربران