این روزها بازار کلاس‌های تابستانی داغ است
با یک حساب سرانگشتی متوجه می‌شویم یک دانش‌آموز در دوران تحصیل خود از دوره ابتدایی تا پایان دوره دبیرستان جمعا چهار سال در تابستان تعطیل است، واقعیتی که شاید بسیاری از ما توجه چندانی به آن نداریم و برای آن برنامه‌ریزی نمی‌کنیم.
  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ - ۱۵:۴۸
  • 00
این روزها بازار کلاس‌های تابستانی داغ است
فرصت اجباری برای آموزش یا تفاخر؟!
فرصت اجباری برای آموزش یا تفاخر؟!
به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، یک ماه از تعطیلات تابستانی محصلان می‌گذرد، در طول این یک ماه شاید بسیاری از آنها به اجبار والدین‌شان در کلاس‌های جبرانی درسی یا کلاس‌های آموزشی خارج از مدرسه ثبت‌نام کرده‌اند و روزانه بخشی از زمان خود را صرف رفتن به کلاس‌های مختلف مثل موسیقی و ورزش می‌کنند. در این میان اگر شانس با آنها همراه باشد و علاقه والدین‌شان به نظر آنها نزدیک باشد، شاید از حاضر شدن در این کلاس‌ها لذت ببرند ولی اگر غیر از این باشد با اکراه و به‌عنوان یک وظیفه بر سر کلاس حاضر می‌شوند و شاید رشد چندانی از آن آموزش نصیب‌شان نشود. موضوع این است که با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان آموزشی، آموزش در دوره تعطیلات تابستانی را ضروری می‌دانند و آن را مکمل آموزش مدارس می‌دانند اما گاه والدین با برنامه‌ریزی‌های فشرده و طاقت‌فرسا این فرصت طلایی را از بین می‌برند و دستاورد آن در پایان تعطیلات تابستانی، دانش‌آموزی خسته و عصبانی است که هیچ لذتی را از تعطیلاتش نبرده است. در خوشبینانه‌ترین حالت شاید یکی از دلایل و ‌انگیزه والدین برای فرستادن فرزندان خود به چنین کلاس‌هایی نداشتن الگویی صحیح در تربیت و فقدان مهارت‌های لازم تربیتی باشد، بسیاری از والدین به دلیل مشغله‌کاری و نداشتن مهارت ارتباط با فرزندانش آنها را به دامان مربیان کلاس‌های آموزشی می‌سپارند. اما متاسفانه مشکل فراتر از اینهاست، این روزها والدین بر سر ثبت‌نام فرزندان‌شان در کلاس‌های تابستانی از هم سبقت می‌گیرند؛ چراکه این موضوع به یکی از موارد تفاخر و فخرفروشی به دیگران تبدیل شده است. والدین درحالی به این تفاخر تن می‌دهند که از خستگی جسمی و به‌ویژه ذهنی فرزند خود بی‌خبرند و حتی در برابر اعتراض فرزند خود نیز ایستادگی می‌کنند.


  چه باید کرد؟

با یک حساب سرانگشتی متوجه می‌شویم یک دانش‌آموز در دوران تحصیل خود از دوره ابتدایی تا پایان دوره دبیرستان جمعا چهار سال در تابستان تعطیل است، واقعیتی که شاید بسیاری از ما توجه چندانی به آن نداریم و برای آن برنامه‌ریزی نمی‌کنیم.

دکتر مرضیه رضایی با اشاره به اینکه تعطیلات تابستانی به دلیل طولانی بودن آن فرصت خوبی برای آموزش است، در گفت‌و‌گو با «فرهیختگان» می‌گوید که والدین باید بدانند نباید از حد تعادل خارج شوند و شرکت در کلاس‌های مختلف آموزشی نباید مانع ارتباط کودک و نوجوان با خانواده شود. او در پاسخ به این سوال که دانش‌آموزان باید در چه نوع کلاس‌هایی ثبت‌نام کنند، می‌افزاید: «حیطه‌های مختلفی وجود دارد اما موضوع این است که والدین باید با کمک فرزندان‌شان برای آینده برنامه‌ریزی کنند. مثلا اینکه در آینده با توجه به جایگاه شغلی و اجتماعی‌شان باید چه توانمندی‌هایی داشته باشند تا بر همین اساس آموزش‌های لازم را ببینند. البته موضوع دیگر این که نفس حضور در کلاس‌های آموزشی مختلف باعث بروز استعدادهای دانش‌آموزان می‌شود.»

  رشد چند‌بعدی استعداد دانش‌آموزان

اگرچه مسئولان آموزش و پرورش کشور همواره در صحبت‌های‌شان بر مهارت‌آموزی و آموزش خلاقیت تاکید می‌کنند اما آنچه عملا در سیستم آموزش و پرورش ما حاکم است، اتکا بر آموزش تئوری و فشار امتحان و کنکور است. رضایی معتقد است: «یکی از بهترین انتخاب‌ها برای ثبت‌نام در کلاس‌های آموزش این است که آن دسته از آموزش‌هایی که در سیستم آموزش و پرورش وجود ندارد را برای تابستان انتخاب کنیم. این موضوع به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا جنبه‌های مختلف استعدادشان نیز رشد کند و از تک‌بعدی بودن خارج شوند. در واقع اگر دانش‌آموز ابعاد دیگر توانمندی خود را نیز توسعه دهد اگر بعدها اقبال خوبی در کنکور نداشت، می‌داند که استعدادهای دیگری را هم در خود رشد داده است. در کنار ‌این در سال‌های اخیر مدارس تابستانی ایجاد شده‌اند که محوریت آموزش آنها مهارت‌محوری است که اغلب در پارک‌های علم و فناوری تشکیل می‌شوند، همچنین دانشگاه علامه طباطبایی چنین دوره‌هایی را دارد. در این دوره‌ها تلاش شده است فضایی متفاوت ایجاد شود تا دانش‌آموز بتواند با انجام آزمایش‌های عملی و تجربی آنچه را که در مدرسه به صورت تئوری است، بیاموزد و عملا تجربه کند و در واقع ارتباط آن را با دنیای واقعی تشخیص دهد.»

 

چند توصیه برای والدین

 -   برای ثبت‌نام فرزندان‌تان در کلاس‌های تابستانی حتما نظر  آنها را نیز در نظر بگیرید.

-   فراموش نکنید، ثبت‌نام اجباری خستگی 9 ماه حضور در مدرسه را به تن فرزندان‌تان باقی می‌گذارد.

-   یادتان باشد، تحرک رمز سلامتی روحی و جسمی فرزند شماست، بنابراین برای جبران کم‌تحرکی او در دوران مدرسه ورزش‌کردن را به‌ویژه در تابستان در برنامه‌های او قرار دهید.

-  ارتباط خود را با فرزندان‌تان فراموش نکنید، یکی از فرصت‌هایی که می‌توانید در کنار فرزندتان باشید، سفر کردن است. در تابستان سعی کنید تدارکی برای یک سفر چند‌روزه ببینید.

-  تلاش کنید تا فرزندان‌تان را به خواندن کتاب‌های غیردرسی عادت دهید. تابستان فرصت خوبی برای این کار است، از علایق او مطلع شوید و کتاب‌هایی در آن حوزه تهیه کنید.

- یکی از زمینه‌های رشد مهارت‌های اجتماعی شرکت در گروه‌های مختلف است. تابستان فرصت خوبی برای این کار است، تلاش کنید تا زمینه حضور فرزندان‌تان را در گروه‌های مناسب سن آنها فراهم کنید.

-  اگر فرزندان‌تان زمان زیادی را صرف تماشای تلویزیون یا بازی با موبایل و تبلت می‌کنند با عمل کردن به توصیه‌های بالا می‌توانید این دغدغه را هم رفع کنید. 

 

* نویسنده : الهام کاظمی روزنامه‌نگار

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران