

کارشناس حقوقی حوزه فوتبال، با اشاره به حواشی اخیر در مورد جریمه نقدی شجاع خلیلزاده از سوی کمیته انضباطی گفت: حرکتی که شجاع خلیلزاده انجام داد، مصداق "واکنش توهینآمیز" محسوب میشود و جریمه اصلی آن محرومیت است.
رضا شاهمنصوری در گفت وگو با فرهیختگان پیرامون حکم کمیته انضباطی برای حرکت منشوری شجاع خلیل زاده در جریان مسابقه تراکتور مقابل چادرملو اظهار داشت: به نظر من این تنبیه که برای این پرونده در نظر گرفته شده، اصل موضوع را نقض میکند و حکم در واقع متناقض است؛ چراکه اگر بازیکن این رفتار را انجام نداده است، چرا باید جریمه شود یا او را مکلف به عذرخواهی از هواداران کنید. اگر این حرکت را انجام داده است، که انجام داده است، مجازات آن دیگر جزای نقدی و التزام به عذرخواهی از هواداران نیست بلکه مجازات اصلی این رفتار محرومیت و سپس جزای نقدی است.
وی با تاکید بر متعارض بودن حکم کمیته انضباطی ادامه داد: در این حکم و رویه صدور این حکم تناقض و تعارضی وجود دارد که قابل تامل و بررسی است. شجاع خلیلزاده حتما باید محروم میشد و جریمه نقدی هم برای او لحاظ میکردند اما در این پرونده محرومیت را لحاظ نکردند و فقط به جزای نقدی بسنده شد؛ در صورتی که مجازات اصلی این فعل محرومیت است.
این کارشناس حقوقی حوزه فوتبال با تاکید بر لزوم رعایت قانون توسط عوامل تیمها بیان کرد : تمام تخلفاتی از این دست، زیرمجموعه تشویش و بیاحترامی به اذهان عمومی است. یعنی وقتی تماشاگری حتی در شرایطی که جو ورزشگاه طوری است که سراسر شعارهای زشت و رکیک شنیده میشود برای تماشای یک مسابقه به ورزشگاه میرود، آنچه که مسلم است این است که بازیکنان و مربیان مستقر در زمین، به ویژه در چنین شرایطی که جو ورزشگاه و سکوها ناآرام و متشنج و هیجانی است، باید قانون را رعایت کنند.
وی به مقایسه احکام مربوط به پروندههایی مثل پرونده محبی و زکیپور با پرونده شجاع خلیلزاده پرداخت و خاطرنشان کرد: وقتی موازین قانونی به حدی نقض شود که موجب تشویش اذهان تماشاگران شود، محرومیت در پی دارد که موارد آن هم شدت و ضعف دارد. به عنوان مثال در پرونده زکیپور اصلا موضوع تماشاگران مطرح نبود بلکه مسئله این بود که این نوع شادی گل با هنجارهای ما همخوانی ندارد. همچنین در پرونده زکیپور و هم در پرونده محبی، موضوع شادی پس از گل بود در صورتی که در پرونده شجاع خلیلزاده، این حرکت، یک واکنش به هواداران حریف است.
شاهمنصوری درباره دفاعیات تیم تراکتور بیان کرد: دفاعیات باشگاه تراکتور، دهنکجی به فدراسیون بود. مگر یک وکیل دادگستری میتواند در محاکم قضایی به هر شکل و سیاقی که دلش بخواهد دفاع کند تنها به این امید که دفاعیاتش پذیرفته شود؟ این توجیهات مربوط به کشاله ران تنها ظاهر دفاع را دارد وگرنه اذهان عمومی، جامعه، اهالی ورزش و اصحاب رسانه به خوبی میدانند که اتفاقا حرکتی که شجاع انجام داد، قبلا نیز توسط برخی ورزشکاران در واکنش به تماشاگران انجام شده اما بازیکنی که مبالغ حرفهای میگیرد و در تیم ملی بازی میکند رسالتی دارد که او را از دیگر بازیکنان جدا میکند. شجاع نمیتوانست برود لب خط و بگوید من کشالهام درد میکند؟
احکام ما دیگر اثر پیشگیرانه ندارد
وی اغماض و سهلگیری در اجرای احکام انضباطی را یکی از چالشهای رکن قضایی عنوان کرد و افزود: متاسفانه یکی از چالشها وحفرههایی که ما در موارد انضباطی با آن روبرو هستیم این است که اصل حتمیت و قطعیت احکام انضباطی در اجرا را چندان جدی نمیگیریم. یعنی وقتی یک کمیته و یک واحد قضایی انضباطی، رایی را صادر کرد حتما باید این رای اجرا شود. در عوض آنقدر با دیده اغماض و آسانگیری در تصمیمات استفاده شده است که متاسفانه حالا میبینیم حتی جرایم نقدی سنگینی هم که اعمال میشود و هیچگونه اثر ارعابی و پیشگیرانهای ندارد.
این وکیل دادگستری، با اشاره به تیم حقوقی باشگاه تراکتور بیان کرد: من باید به تیم حقوقی باشگاه تراکتور، تبریک و خداقوت بگویم چراکه به عنوان وکلای آن مجموعه، وظیفه ذاتی خود را به خوبی انجام دادهاند و دفاعیاتی را مطرح کردهاند که بازیکنی که حکم محرز او محرومیت است را از این حکم نجات دادهاند.
وی دراین باره تصریح کرد: من سالهاست ارکان قضایی و حقوقی فدراسیون را میشناسم و شهادت میدهم این افراد نه جناحی هستند و نه علاقه دارند به این حوزهها وارد شوند اما من از مدیران فدراسیون خواهش میکنم اجازه دهند ارکان قضایی فدراسین فوتبال و نیز کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال که جزو ارکان قضایی نیست ولی کمیته رسیدگیکننده به مباحث حقوقی است، استقلال خود را حفظ کنند و کار خودشان را انجام دهند.
اگر از بیرون فشاری بر دوستان نباشد، این کمیته خیلی مستقل و به خوبی کار خود را انجام میدهند که مصادیق آن را خیلی وقتها دیدهایم.
شاهمنصوری با تاکید بر لزوم حفظ استقلال ارکان قضایی فدراسیون فوتبال ادامه داد: در قانون اساسی، قوه قضاییه به عنوان یک نهاد مستقل شناخته شده است چراکه اهمیت استقلال این تشکیلات بر هیچ کس پوشیده نیست؛ در فدراسیون و در هر جای دیگرهم، این استقلال باید وجود داشته باشد. وقتی این همه پرونده سنگین و پر پیچ و خم به این کمیتهها ارجاع میشود، دست کم اجازه بدهید کمیته کار خودش را بکند! چه اتفاقی میافتد اگر استقلال کمیته حفظ شود؟ فکر میکنید با این کارها اعمال مدیریت میکنید اما در واقع این کارها اعمال مدیریت نیست بلکه هرچقدر استقلال کمیتهها و ارکان انضباطی و قضایی بیشتر باشد ما شاهد پویایی و سلامت بیشتر در حوزه فوتبال خواهیم بود.
