


مرکز آمار ایران روز گذشته نرخ تورم فروردین را اعلام کرد. براساس این گزارش، در فروردین ماه تورم ماهانه حدود 3.9 درصد، تورم نقطه به نقطه 38.9 درصد و تورم سالانه 33.2 درصد بوده است. آنچه از دادههای مرکز آمار قابل برداشت است، اینکه تورم نقطه به نقطه رکورد 17 ماه اخیر را شکسته است. کارشناسان اقتصادی درخصوص دلایل جهش تورمی اخیر به فرهیختگان گفتند دلیل تورم دو یا سه ماه اخیر بیش از هر چیزی، ناشی از افزایش نرخ ارز و افزایش انتظار تورمی در پاییز و زمستان سال گذشته بوده است. این کارشناسان معتقدند کاهش 20 درصدی نرخ ارز در دو هفته اخیر و سیگنال مثبت مذاکرات گرچه خیلی زود آثار خود را در بازار داراییها به نمایش گذاشت، اما با لحاظ اینکه تورم تولیدکننده یا تورم پیشنگر در ماههای اخیر گارد صعودی به خود گرفته، حتی با تداوم فضای مثبت فعلی نیز، آثار جهش تورم تولید، ممکن است کمتر از سه ماه تخلیه نشود و انتظار تخلیه آن با سرعت بالا، کمی دور از ذهن است. درمجموع کارشناسان تداوم کاهش انتظارات تورمی در هفتههای اخیر را مثبت تلقی میکنند و معتقدند میتواند این سیگنالهای مثبت در ماههای آتی کنترل تورم را برای دولت آسانتر کند؛ اما میگویند دولت باید یک «پلن بی» نیز برای کنترل تورم در صورت شکست احتمالی مذاکرات داشته باشد.
رکوردشکنی 17 ماهه تورم
براساس دادههای مرکز آمار ایران، در فروردین ماه شاخص کل به 328.1 رسیده که نشان از تورم ماهانه 3.9 درصدی، تورم نقطهای 38.9 درصدی و تورم سالانه 33.2 درصدی است. براساس این دادهها، بیشترین تورم ماهانه و نقطهای به مناطق روستایی تعلق دارد، بهطوریکه طی فروردین درحالی تورم کل ماهانه 3.9 درصد و تورم ماهانه شهری 3.8 درصد بوده، این میزان برای مناطق روستایی 4.7 درصد است. همچنین درحالی طی فروردین تورم نقطهای برای کل کشور 38.9 درصد و برای مناطق شهری 38.5 درصد بوده، این میزان برای مناطق روستایی 41.1 درصد است. براساس دادههای مرکز آمار ایران، تورم نقطه به نقطه فروردین ماه بالاترین تورم نقطهای از آذرماه سال 1402 تاکنون بوده است، بهطوریکه تورم نقطهای از 40.2 درصد در آذرماه سال 1402 به 31 درصد در ماههای فروردین تا آذرماه 1403 رسیده بود که این مقدار در سه ماه اخیر روند صعودی به خود گرفته و به 38.9 درصد در ماه گذشته رسیده است.
گرچه رکورد قبلی تورم به آذرماه سال 1402 با 40.2 درصد برمیگردد، اما بررسیها نشان میدهد عدد بالای 40 درصد علاوه بر آذرماه 1402، در ماههای قبل از خرداد 1402 وجود داشته و بین خرداد تا آذرماه آن سال، اعداد حول و حوش 39 درصد در نوسان بوده است. بنابراین، عدد 39 درصدی تورم نقطهای در ماه گذشته، عدد نسبتا قابل توجهی در 17 تا 23 ماه اخیر محسوب میشود.
حمله میوهها به سفره خانوار
علاوه بر تورم کل، نگاهی به تورم در طبقات 12گانه کالایی نشان میدهد در فروردین بالاترین تورم نقطهای مربوط به کالاها و خدمات متفرقه بوده است. این گروه شامل هزینههای متفرقهای نظیر لوازم شخصی، بیمه و خدماتی است که مستقیماً بر هزینههای روزمره مردم تأثیر میگذارد. تورم نقطه به نقطه کالاها و خدمات متفرقه در فروردین به 50.6 درصد رسیده است. یعنی این کالاها در فروردین امسال 50.6 درصد گرانتر از مدت مشابه سال گذشته است.
تورم خوراکیها و آشامیدنیها با 42.7 درصد در رتبه دوم قرار دارد. بهداشت و درمان با 40.8 درصد، مسکن با 37.8 درصد و دخانیات با 37.1 درصد در رتبههای بعدی قرار دارند. اما در بخش تورم ماهانه، میوه و خشکبار با تورم 11.7 درصدی در رتبه اول است. کالاها و خدمات متفرقه با 9.3 درصد دوم و دخانیات با 7.9 درصد سوم است. بهداشت و درمان با 7.4 و حمل و نقل با 5.3 درصد در رتبههای بعدی هستند. اگر جزئیتر نگاه کنیم، در فروردین ماه تورم نقطه به نقطه میوه و خشکبار به 65 درصد و این میزان برای سبزیجات و حبوبات به 89 درصد رسیده است. درمجموع، در بخش اقلام سفره خانوار، ردپای حمله میوه و سبزی به رفاه خانوار دیده میشود که بخشی از آن درنتیجه تحولات فصلی عرضه و تقاضا رخ داده که با ورود تولیدات در ماه اردیبهشت احتمالا آثار آن تخلیه خواهد شد.
برای دیدن متن کامل گزارش اینجا را بخوانید.
