

فرهیختگان: تعلیق بودجههای دانشگاههای آمریکا به خاطر اقدامات حمایتگرایانه از مردم غزه به دانشگاه هاروارد هم رسید. 10 روز پیش بود که رسانههای آمریکایی خبر دادند، ترامپ نزدیک به 1.8 میلیارد دلار از بودجه دو دانشگاه آمریکایی را به خاطر عدم مقابله با اقداماتی که آنها را یهودستیزی میخواند، تعلیق کرده است. حالا به لیست دانشگاههایی که تعلیق شدهاند، دانشگاه هاروارد هم اضافه شده است. 3 آوریل دولت ترامپ در نامهای که به مسئولان دانشگاه هاروارد ارسال کرده بود، لیستی از درخواستها مثل ممنوعیت استفاده از ماسک، جلوگیری از رسمیت دادن به گروههای طرفدار فلسطین و معرفی دانشجویانی که دست به اقداماتی که به تعبیر دولت در زمره اقدامات یهودستیزانه قرار میگیرد را مطرح کرد. اما دانشگاه هاروارد این اقدامات را برخلاف اصل آزادی بیان دانسته و حاضر به اجرای این سیاستها نشده است. ترامپ هم در پاسخ، بودجه 2 میلیارد دلاری هاروارد را تعلیق و تهدید کرده معافیتهای مالیاتی این دانشگاه را لغو و یک میلیارد دلار دیگر از بودجه فدرالی این دانشگاه را نیز لغو خواهد کرد. حالا با شکایت دانشگاه هاروارد به این قطع بودجه، کشمکش دولت و دانشگاه در قصه فلسطین به بالاترین حد خود در یک سال گذشته رسیده است.
ترامپ در این فقره، راه بایدن را ادامه داد
ترامپ از همان روزهایی ابتدایی حضورش در کاخ سفید، سیاستهای سختگیرانه علیه دانشگاههای آمریکا را با این توجیه پیش گرفت که این دانشگاهها، آنطور که باید با تظاهرات در حمایت از فلسطین برخورد نکردند و به قول او یهودستیزی در دانشگاه رشد کرده است. اگرچه ترامپ با سروصدای بیشتری اقدامات کنترلی و سختگیرانه در مورد حمایت از فلسطین را کلید زده است. سال گذشته همزمان با اوج گرفتن تظاهرات در واکنش به جنایات اسرائیل و مظلومیت مردم غزه در دانشگاههایی مثل هاروارد و کلمبیا، موجی از اخراج و استعفای استادان این دانشگاه که مواضعی حمایتگرایانه از فلسطین داشتند، راه افتاد. در روزهای اوج این تظاهرات، رؤسای دانشگاههای هاروارد، پنسیلوانیا و امآیتی به کمیته انضباطی آموزش مجلس نمایندگان آمریکا فراخوانده شدند و آنها را به یهودستیزی محکوم کردند و از آنها خواستند که استعفا دهند. به خاطر همین اتهامات بود که رئیس سیاهپوست دانشگاه هاروارد مجبور به استعفا شد.
دموکراسی آمریکایی در دانشگاه
از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید موجی از اخراج و بازداشت دانشجویان حامی فلسطین به راه افتاد. آنطور که میدل ایستآی گفته، ویزای نزدیک به 1500 دانشجو در بیش از 240 دانشگاه آمریکا، لغو شده است. تنها در دانشگاه واشنگتن، ویزای 13 نفر از دانشجویان ثبت نامی لغو شده است و 10 دانشجوی فارغالتحصیل کارشناسی که در مقطع ارشد ثبت نام کردند هم با لغو ویزا مواجه شدند. اواخر ماه مارس مارکو روبیو، وزیر خارجه در سخنرانی تهدیدآمیزی خطاب به دانشجویان گفت اگر دانشجویان در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند، مجوز آنها لغو میشود و ادامه داد: «ما به شما ویزا دادیم که بیایید و تحصیل کنید و مدرک بگیرید، نه اینکه تبدیل به یک فعال اجتماعی شوید که دانشگاه ما را خراب میکند.» لغو ویزای دانشجویان، بعد از بازداشت محمود خلیل، دانشجوی دانشگاه کلمبیا شروع شد. بعد از بازداشت محمود خلیل ویزای او هم باطل شد. پس از این موج لغو ویزا در رسانههای آمریکایی مورد توجه قرار گرفت.
هاروارد چراغ اول را روشن کرد
برخورد و بازداشت دانشجویان حامی فلسطین، تنها اقدام برای سرکوب کردن تظاهرات در حمایت از فلسطین نبود. دولت دست به تغییر سیاستهای دانشگاهها برای برخورد و سرکوب شدیدتر با این تظاهرات زد. این بار علاوه بر دانشجویان، رؤسای دانشگاهها هم برای اجرای این سیاستها و خواستهها مقاومت میکنند. فعلاً اعمال محدودیتها بر دانشگاه هاروارد خبرسازیهای زیادی به همراه داشته است. برمبنای آنچه رویترز میگوید، وزارت امنیت داخلی آمریکا در نامهای که به دانشگاه هاروارد نوشته به این موضوع اشاره کرده که هاروارد موظف است آنچه او سوابق افرادی را که فعالیتهای غیرقانونی و خشونتآمیز میخواند، ثبت کند و اگر خود را ملزم به گزارشدهی نکند، امتیاز جذب دانشجوی خارجی را از دست خواهد داد. یکی از مسئولان دانشگاه هم در واکنش به اظهارات وزیر امنیت داخلی گفت دانشگاه همچنان تسلیم نخواهد شد و از حقوق قانونی خود چشمپوشی نخواهد کرد. پس از این کشمکش، ترامپ بودجه این دانشگاه را کاهش داد و تهدید کرد یک میلیارد دلار دیگر از این بودجه را کاهش خواهد داد. هاروارد هم نهایتاً شکایت را به دادگاه فدرال بوستون برد. در بخشی از متن شکایت هاروارد آمده «این پرونده شامل تلاشهای دولت برای استفاده از خودداری از پرداخت بودجه فدرال به عنوان اهرمی برای به دست آوردن کنترل تصمیمگیری دانشگاه است.» هاروارد به این موضوع هم اشاره کرد که اقدامات دولت، خودسرانه و غیرقانونی است و حقوق و آزادی بیان در دانشگاه را نقض میکند. این شکایت بعد از آن اتفاق افتاد که سخنگوی کاخ سفید در سخنرانی گفت: «قطار کمکهای فدرال به نهادهایی مثل هاروارد در حال پایان است.» رئیس دانشگاه هم در بیانیهای اعلام کرد: «این دانشگاه به مبارزه با نفرت و پیروی کامل از قوانین ضدتبعیض ادامه میدهد. قوانینی که ترامپ در واکنش به اعتراضات طرفداران فلسطین، آن را به نقض متهم کرده است.» رئیس این دانشگاه در ادامه هم اعلام کرد که دولت به بهانه تعامل با هاروارد برای مبارزه با یهودستیزی، دنبال کنترل افرادی بود که ما استخدام میکنیم. هاروارد اولین دانشگاهی است که در اعتراض به لغو بودجه و درخواست برای اقداماتی خلاف آزادی بیان به دادگاه شکایت کرده است. علاوه بر دانشگاه، برخی از استادان هیئت علمی هاروارد، جداگانه از ترامپ شکایت کردند. مشابه آنچه استادان دانشگاه کلمبیا انجام دادند. چندان دور از ذهن نیست که پس از هاروارد، دانشگاههای دیگر هم پرونده شکایت را به دادگاه ببرند. به نظر میرسد تلاش گروههای فشار صهیونیستی برای سرکوب تظاهرات در حمایت از فلسطین با این ادعا که اقدام یهودستیزانه در این دانشگاهها انجام میشود، دولت ترامپ را با چالشی گستردهتر از آنچه سال گذشته دولت بایدن با آن روبهرو بود، مواجه کند. ادامه این چالشها این گزاره را تقویت میکند که بعید نیست این سیاست ترامپ همانند سیاستهای تعرفهای شکست بخورد.
دیگر گزارشهای مرتبط در این زمینه را در لینکهای ذیل بخوانید.
