


دشت لالههای واژگون سپیدان شیراز، بهار هر سال پر از لاله میشود. این دشت که دارای یکی از گلهای نادر در دنیا است، فرصت کوتاهی برای رخنمایی در بهار دارد.اما امسال بخشی از این دشت قبل از اینکه به طور طبیعی شاهد ریزش لالهها باشد، زودتر از زمان موعود توسط برخی آسیب شدید دید و بسیاری از لالهها کنده شدند.
در ویدئویی که در فضای مجازی منتشر شده شخصی که فیلم میگیرد از افراد حاضر در دشت میخواهد لالهها را نکنند، اما این افراد با پشتهای لاله در دست ترجیح میدهند به حرفهای مرد فیلمبردار بیاعتنا باشند وحتی زنی با او درگیری لفظی هم پیدا میکند!
لالههای واژگون، این گلهای افسانهای و کمیاب، تنها یک جاذبه طبیعی نیستند. آنها یکی از ۲۰ اثر طبیعی ملی ایراناند، گیاهانی چندساله، از خانواده سوسن که با غرور و وقار خاصی سرشان را به سوی زمین خم کردهاند. در برخی نقاط ایران، این گیاه را اشک مریم یا لاله اشک هم میخوانند. وجه تسمیه چنین نامی به داستانهای اسطورهای بر میگردد.براساس یک افسانه قدیمی این لاله شاهد مرگ سیاوش بوده و از غصه این اتفاق سربه زیر شده است و اشک میریزد، اشکهای لاله واژگون در حقیقت شیره بیرنگی است که در درون لاله قرار دارد و گاهی به سمت پایین سرازیر میشود.
حالا بعد از خاک هرمز و دیوارههای سیوسه پل که زمان زیادی از رسانهای شدن آسیبی که به آنها در عید نوروز وارد شد، نمیگذرد نوبت به این رسیده که عدهای لالههای واژگون، این اثر طبیعی ملی را از دل خاک بیرون بیاورند و عمر کوتاه آن را کوتاهتر کنند.
به گفته کارشناسان حتی در صورت کاشت پیاز این گیاه درحیاط خانهها نیز، لاله به ندرت رشد خواهد کرد، به همین دلیل بوته کنی و چیدن لالههای واژگون آن هم در فصل تکثیر و رویش، عامل مرگ گلهاست و طولی نخواهد کشید که مثل خاک نقرهای هرمز، دیگر در دشت سپیدان شیراز هم لاله واژگونی نخواهد روئید.سازمان محیط زیست بارها هشدار داده است که این دشتهایی که در آنها لاله واژگون میروید محدود هستند، لالهها بسیار شکنندهاند و قابل احیا هم نیستند.
چندی پیش مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه از لاله واژگون به عنوان یک گونه در معرض خطر یاد کرده وگفت که از لاله واژگون یک گونه منحصر به فرد در معرض خطر است که چون از طریق پیاز تکثیر میشود و وقتی افراد آن را با پیاز میچینند دیگر امکان گلدهی آن وجود ندارد.
در زمان تنظیم این گزارش خبر رسید که حجت مرادی؛ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس گفته است که با پیگیریهای انجام شده مشخص شد که یک تور گردشگری از شیراز، تعدادی از گردشگران را بدون هماهنگی به دشت لالههای واژگون سپیدان برده است و در آنجا گردشگران اقدام به چیدن این گلها کردهاند. وی همچنین گفت که شناسایی و پیگرد متخلفان و تور گردشگری که این برنامه را اجرا کرده است، در دستور کار قرار دارد.
همانطور که از مردم خواسته شد تا خاک نقرهای هرمز را از هرجای کشور به زادگاهش برگردانند[ که البته مشخص نیست این عمل تا چه حد قابل اجرا و جبران آسیب است] و یادگارینویس سیوسهپل هم دستگیر شد، احتمال زیاد عوامل و افراد این تور گردشگری هم دستگیر و شاید مجازات بشوند. آنچه اما باقی میماند جبران نشدن آسیب است و پاسخ به این سوال که چرا علاج واقعه قبل از وقوع نکنیم؟