

وقایع اسرائیلیه : 28 اسفند ۱۴۰۳ اسرائیل آتشبس سهمرحلهای را که بهسختی بر سر آن توافق شده بود، پیش از ورود به مرحله دوم شکست و بار دیگر حملاتش به غزه را از سر گرفت اینبار اما با رویکردی متفاوت نسبت به گذشته. زمزمههایی که تا دیروز در حاشیه گفتمانهای راستگرایانه اسرائیل بودند حالا به نظر میرسد به سیاست رسمی دولت اسرائیل تبدیل شدهاند؛ اجرای طرح «مهاجرت داوطلبانه» فلسطینیان از نوار غزه. طرحی که البته ریشهاش به سالها پیش برمیگردد، اما حالا با حمایت صریح و بیسابقه رئیسجمهور آمریکا شکلی عملیتر به خود گرفته.
اسرائیل مشتاق اجرای طرح ترامپ
ماجرا از دو ماه پیش آغاز شد زمانی که ترامپ طرح خروج فلسطینیان از غزه و تبدیل آن به ریویرای خاورمیانه را مطرح کرد. این طرح علیرغم اینکه با مخالفت شدید بخش بزرگی از جامعه جهانی روبهرو شد، به وضوح در میان جریان اصلی اسرائیل مورد توجه قرار گرفت. دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ ترامپ بار دیگر در دیدارش با نتانیاهو تأکید کرد: «میخواهیم غزه را به منطقه آزاد تبدیل کنیم. غزه نباید از دست آمریکا خارج شود. بازسازی غزه سالها طول میکشد و باید به ساکنان این منطقه فرصت «خروج» داده شود. کشورهایی هم هستند که از این ایده حمایت میکنند.» نتانیاهو نیز اضافه کرد: «اسرائیل متعهد است به مردم غزه اجازه دهد آزادانه انتخاب کنند تا به هر کجا که میخواهند بروند.»
۱۹ اسفند ۱۴۰۳ گروه لابی «سرزمین اسرائیل» که با حدود ۸۰ نماینده بزرگترین لابی در پارلمان اسرائیل است از طرح ترامپ حمایت کرد و اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل در کنست اعلام کرد دولت به رهبری بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع، اسرائیل کاتز، در حال کار برای ایجاد یک اداره مهاجرت است که قرار است خروج ساکنان فلسطینی از نوار غزه را پیگیری کند. در ادامه او تخمین زد اگر ما روزانه 5000 نفر را خارج کنیم، یک سال طول میکشد. تدارکات پیچیده است زیرا ما باید بدانیم چه کسی به کدام کشور میرود. این یک اقدام لجستیکی عظیم خواهد بود و مسئله بودجه مورد نیاز برای این اقدام پیچیده نیز مانعی بر سر راه اجرای آن نخواهد بود. کمتر از 10 روز بعد، آتشبس شکسته شد و اسرائیل مجدداً حملاتش را به غزه از سر گرفت.
۴ روز بعد از شروع مجدد جنگ، کابینه امنیتی اسرائیل در ۲ فروردین ۱۴۰۴ طرح ایجاد «اداره مهاجرت داوطلبانه» را تصویب کرد. اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل در این رابطه گفت: «ما مصمم هستیم که چشمانداز دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اجازه خروج داوطلبانه برای ساکنان غزه که مایل به مهاجرت به نقاط مختلف جهان هستند را محقق سازیم.» اخیراً یاکوف (کوبی) بلیتشتاین به عنوان رئیس اداره مهاجرت داوطلبانه منصوب شد و در اطلاعیه انتصابش عنوان شد که این نهاد موظف است شرایط خروج داوطلبانه و ایمن ساکنان غزه به کشورهای ثالث را فراهم کند که شامل تأمین امنیت افراد، ایجاد مسیرهای عبور مشخص و ایستهای بازرسی، و هماهنگی برای زیرساختهای زمینی، دریایی و هوایی برای رسیدن به مقصد نهایی است.
در جستوجوی مقصدی برای تبعید
طبق گزارش CBS، دفتر نتانیاهو و دولت ترامپ با دولتهای سودان و سومالی و سوریه درباره پذیرش آوارگان غزه گفتوگو کردهاند. گزارشی از آسوشیتدپرس نشان میدهد که مقامات آمریکا و اسرائیل با منطقه خودمختار سومالیلند (منطقه جداشده سومالی) نیز تماس گرفتهاند. یک مقام اسرائیلی به تایمز اسرائیل گفت که بیشتر این تماسها از سوی آمریکا صورت میگیرد. مدتی قبل نتانیاهو نیز موساد را مأمور کرد کشورهایی را پیدا کند که با پذیرش تعداد زیادی از فلسطینیهای آواره از نوار غزه موافقت کنند.
خروج داوطلبانه اجباری!
مدتی قبل، اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، به ارتش دستور داد مناطق بیشتری از غزه را تصرف کند و تهدید کرد که در صورت آزاد نشدن تمام گروگانهای باقیمانده، اسرائیل بخشهایی از نوار غزه را بهطور دائم اشغال خواهد کرد. پس از آن نتانیاهو اعلام کرد کریدور جدیدی به نام موراگ در حال شکلگیری است که رفح را از خانیونس جدا میکند. او آن را فیلادلفیای۲ نامید به این معنا که استان رفح به منطقه حائل میان مصر و غزه اضافه خواهد شد و فلسطینیان مجاز به بازگشت به آن نیستند.
حتی قبل از عملیات فعلی ۱۷ درصد از مساحت غزه تحت عنوان مناطق حائل در اشغال اسرائیل بود. الجزیره گزارش میدهد که اکنون ۶۵ درصد غزه به عنوان منطقه ورود ممنوع برای فلسطینیان اعلام شده. گاردین گزارش داد اسرائیل بخشهای وسیعی از غزه را به منطقه مرگ تبدیل کرده و نظامیان اسرائیلی به سوی هر کسی که در این مناطق باشد، شلیک میکنند.
در همین رابطه یینون ماگال، روزنامهنگار راستگرای اسرائیلی ادعا کرد طرح فعلی اسرائیل در غزه این است؛ اول، جمعیت را در یک یا چند منطقه بسته و محصور منتقل و نگهداری کنند؛ سپس گرسنگی، ناامیدی و ویرانی سبب شود خود فلسطینیها شروع به اصرار برای مهاجرت کنند.
بیش از یک ماه است اسرائیل ورود غذا، دارو، سوخت و کمکهای بشردوستانه را به غزه تعلیق کرده. در این شرایط مهاجرت گزینهای اجباری برای بقاست. جنبش «صلح اکنون» میگوید: «وقتی زندگی در یک مکان به خاطر بمباران و محاصره غیرممکن میشود، ترک آن مکان دیگر هیچ معنایی از داوطلبانه بودن ندارد.»
گزارش کامل مهسا جعفریفر، خبرنگار را در وقایع اسرائیلیه بخوانید.
