


پس از دستگیری بیدلیل بشیر بیآزار، حالا فرانسه یک ایرانی حامی فلسطین دیگر را هم بازداشت کرده و پاسخگو هم نیست. روز گذشته (دوشنبه) اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد فرانسه با گذشت «بیش از یک ماه» از بازداشت مهدیه اسفندیاری شهروند ایرانی مقیم شهر لیون، حاضر به پاسخگویی درباره وضع او نیست.
دستگیری حامیان فلسطین با ملیتهای متنوع در کشورهای مختلف اعم از آمریکا، بریتانیا و فرانسه بیشازپیش ثابت میکند که مسئله فلسطین فراتر از محدوده جغرافیایی آن است و حالا حامیان آزادی این کشور در چنگال لابیهای صهیونیستی مستقر در این کشورها، گرفتار شدهاند.
دستگیری نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
جیل استاین، نامزد حزب سبز در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، در 8 اردیبهشت 1403 در جریان اعتراضات حامی فلسطین در دانشگاه واشنگتن در سنتلوئیس، بازداشت شد. او همراه با بیش از ۱۰۰ نفر دیگر، ازجمله ۲۳ دانشجو و چهار کارمند دانشگاه، به دلیل برپایی اردوگاه اعتراضی و امتناع از ترک محوطه دانشگاه دستگیر شد. معترضان خواستار قطع سرمایهگذاری دانشگاه در شرکت بوئینگ، به دلیل تأمین تسلیحات برای اسرائیل و تحریم نهادهای آکادمیک اسرائیلی بودند. استاین پس از چند ساعت از بازداشت آزاد شد و از حمله پلیس به او خبر داد. این واقعه بلافاصله توجه رسانهای گستردهای جلب کرد و منجر به بحثهای سیاسی نیز شد.
مرخصی اجباری برای استاد دانشگاه ایرانی
حلیا دوطاقی، پژوهشگر حقوق بینالملل و معاون مدیر پروژهای در دانشکده حقوق دانشگاه ییل بهطور گسترده در حوزه عدالت اجتماعی فعال بوده و در مقالات و سخنرانیهایش از حقوق فلسطینیان دفاع کرده است. هفته گذشته پس از انتشار گزارشی در وبسایت «جوییش آنلاینر» که او را به ارتباط با گروه صامدون (قرار گرفته در لیست تحریمهای آمریکا) متهم کرده بود، دانشگاه ییل او را به مرخصی اداری فرستاد، از ورودش به محوطه دانشگاه جلوگیری کرد و معرفی او بهعنوان عضو دانشگاه را ممنوع ساخت. دوطاقی هرگونه عضویت در سازمانهای غیرقانونی را رد کرده و این اقدام را سرکوب آزادی بیان و واکنشی سیاسی در دوران دولت ترامپ میداند. دانشگاه ییل نیز اعلام کرده درحال بررسی اتهامات مطرحشده است.
محصور در تگزاس
لقاء کردیا، دانشجوی فلسطینی در دانشگاه کلمبیا سال گذشته بهدلیل شرکت در اعتراضات حامی فلسطین در کلمبیا دستگیر شد و مدتی بعد در تاریخ 23 اسفند 1403 توسط مأموران اداره مهاجرت در نیوجرسی دستگیر شد. ویزای دانشجویی کردیا به دلیل «عدم حضور» لغو شده بود، اما او همچنان در آمریکا ماند. دستگیری اخیرش با اتهام حمایت از حماس بود و ادعا کردند که زمان اقامتش هم به پایان رسیده است. او در حال حاضر در مرکز بازداشت در آلوارادو تگزاس، نگهداری میشود.
خلیل در انتظار حکم دادگاه فدرال
محمود خلیل، فعال فلسطینی و دانشجوی سابق دانشگاه کلمبیا در تاریخ 18 اسفند 1403 توسط مأموران اداره مهاجرت دستگیر شد. او اعتراضات حامی فلسطین در سال 2024 را رهبری میکرد و بهعنوان نماینده دانشجویان و مذاکرهکننده با دانشگاه شناخته میشد. دولت ترامپ با وجود اینکه خلیل گرینکارت داشت او را به «فعالیتهای مرتبط با حماس» متهم کرد. خلیل هیچ جرمی مرتکب نشده بود و بدون اتهام منطقی دستگیر شد. یک قاضی فدرال در نیوجرسی حکم داد که او نمیتواند از ایالت خارج شود، اما خلیل در حال حاضر در یک مرکز بازداشت اداره مهاجرت در لوئیزیانا نگهداری میشود. دادگاه مهاجرت لوئیزیانا روز جمعه (22 فروردین) حکم به تبعید او داد، اما یک دادگاه فدرال درحال بررسی دوباره این موضوع است.
گستاخیهای فرانسه؛ از بشیر بیآزار تا مهدیه اسفندیاری
مهدیه اسفندیاری، شهروند ۳۹ساله ایرانی ساکن لیون فرانسه، در 10 اسفند 1403 ناپدید شد و خانوادهاش موضوع را به مقامات ایرانی اطلاع دادند. پیگیریها نشان داده او توسط پلیس فرانسه بازداشت شده است. نشریه لوپوئن دو روز پیش گزارش داد اسفندیاری به اتهام حمایت از تروریسم در زندان است، به دلیل انتشار پیامهایی در تلگرام در حمایت از عملیات طوفانالاقصی و محکومیت نسلکشی در غزه. این پرونده یادآور دستگیری بشیر بیآزار، شهروند ایرانی دیگر، در خردادماه سال گذشته به دلیل فعالیتهای مشابه است. فرانسه حمایت از فلسطین را تحت قوانین ضدتروریسم سرکوب میکند.
طرد دانشجوی هندی به کانادا
ویزای رانجانی سرینیواسانی، دانشجوی دکترای هندی که در دانشگاه کلمبیا، در رشته برنامهریزی شهری تحصیل میکرد در نیمه اسفند سال گذشته توسط وزارت امور خارجه آمریکا بهدلیل «حمایت از حماس» و شرکت در اعتراضات حامی فلسطین لغو شد. سرینیواسانی بهجای اینکه منتظر دستگیری شود، تصمیم گرفت خودش را تبعید کند و ادعا شد که در 21 اسفند سال گذشته از طریق برنامه CBP Home (یک برنامه موبایل برای مهاجرت) خود را به کانادا تبعید کرده است. وکلایش اما این ادعا را رد کردند و گفتند که او از این برنامه برای تبعید استفاده نکرده و صرفاً بهصورت داوطلبانه کشور را ترک کرده است.
متن کامل گزارش علی ملکی، خبرنگار گروه سیاست را در روزنامه فرهیختگان بخوانید
