


یکی از تحولات دانشگاه آزاد در یک سال اخیر، بحث تحول نظام دانشی است. پیش از این، بیشتر توجه مسئولان دانشگاه به «انسجام و پیوستگی ساختار اداری» معطوف بود و تمام اختیارات و حوزه تصمیمگیریها مشخص بود. اما در حوزه دانشی دانشگاه آزاد، ضعف بزرگی وجود داشت و تصمیمگیرنده اول و آخر رشتهها، مدیران واحدها بودند؛ همین ضعف باعث میشد که بهطور مثال مدیر گروه رشتهای خاص در یکی از واحدهای دانشگاه، برنامههای جداگانه خود را برای تصویب به شورای گسترش ارسال کند و در مقابل، واحدی دیگر نیز کار مشابهی را به شورای گسترش میفرستاد و هیچ نظارتی بر این مسئله وجود نداشت. بنابراین، مسئولان دانشگاه تصمیم گرفتند به نظام دانشی دانشگاه نیز مانند نظام اداری و چارت سازمانی آن سامان دهند که نتیجه آن، ابلاغ نظامنامه دانشی جدید دانشگاه آزاد توسط دکتر طهرانچی در سال گذشته بود. نظامنامهای که کمتر از یک ماه پیش نیز بازآرایی و نظامنامه جدیدتر نیز به واحدهای دانشگاهی ابلاغ شد. یکی از دانشکدگانی که ذیل این نظام دانشی شکل گرفته است، دانشکدگان حکمرانی، دولت و نظام اداری ذیل معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه است که ریاست آن بر عهده مهدی مشفق است. در این گزارش، در گفتوگو با مشفق به جزئیات تغییرات نظامنامه جدید دانشی دانشگاه و اهداف و مأموریتهای این دانشکده پرداختهایم.
مهدی مشفق، رئیس دانشکدگان حکمرانی، دولت و نظام اداری درباره نظامنامه جدید دانشی دانشگاه آزاد گفت: «دانشگاه آزاد در سیر رشد و پیشرفتی که پشت سر گذاشته، در دوره جدید خود، بحث توجه به جامعه، کارآفرینی، ایجاد شغل، ارتباط با جامعه، ارتباط با صنعت و... را جزو اولویتهای خود قرار داده است. در همین راستا، نظام دانشی دانشگاه در دو سال گذشته مورد بازنگری قرار گرفته و نسخه نهایی و جدید آن کمتر از یک ماه پیش توسط دکتر طهرانچی ابلاغ شده است.»
او با بیان این که در حال حاضر حدود دو میلیون و 500 هزار کارمند و 40 دستگاه مادر داریم، تصریح کرد: «همچنین بهطور کلی حدود 112 دستگاه ذیل دستگاه مادر کار میکنند که این دستگاهها نیازمند مشارکت هستند. اما در خصوص آنچه تاکنون در عمل اتفاق افتاده باید گفت در کل کشور 13 دانشکده موضوعی تأسیس شده است. هدفگذاری ما این است که در مهرماه سال 1404 این دانشکدهها شکل گیرند. اما همانگونه که گفته شد، الان 13 دانشکده موضوعی در برخی از واحدهای دانشگاهی تهران، تبریز، اصفهان، البرز و... در حال شکلگیری بوده و ما درصدد تعیین رئیس برای این دانشکدهها هستیم. به محض اینکه برنامه علمی این دانشکدهها تنظیم شد، وارد بحث اجرایی آنها خواهیم شد.»
او اظهار کرد: «بنابراین تاکنون 13 دانشکده موضوعی تأسیس شده، اما در حال بررسی سایر واحدها نیز هستیم تا بر اساس ظرفیت آن شهر و استان و همچنین با توجه به نیاز نظام اداری یا دولتی آنها، دانشکدههای موضوعی دیگری را نیز راهاندازی کنیم.»
مشفق در خصوص حوزههای دانشکدههای موضوعی نیز توضیح داد: «جدیترین حوزه، حوزه حکمرانی قضایی است. در حال بررسی یکی از دستگاهها هستیم تا به حوزه حکمرانی سلامت نیز بپردازیم. حدود 4 دانشکده موضوعی دیگر نیز در زمینه موضوع کلان مدیریت دولتی تمرکز خواهد کرد تا در حوزه جذب، استخدام و نیروی انسانی فعال شوند.»
رئیس دانشکدگان حکمرانی، دولت و نظام اداری در مورد تغییر سرفصل دروس در نظام دانشی جدید گفت: «موضوع بازنگری درسها بر عهده گروههای دانشی است. در آینده باید بین دانشکدههای موضوعی، دانشکدگان و گروهها به اصطلاح رفت و برگشتهایی صورت گیرد تا درسها به روز شوند.»
او در پایان گفت: «یکی از برنامههای ما، تأسیس اندیشکده حکمرانی است تا از تجربه دولتمردان و کسانی که سابقه اجرایی جدی در دولت دارند، در دانشگاه استفاده کنیم. در حال حاضر جمع کثیری از مدیران، وزرا و رؤسای سازمانها (که در دولتهای مختلف حضور داشتند) در کشور حضور دارند. قرار است تجربیات این افراد را در قالب اندیشکده حکمرانی منتقل و کار مشترک با آنها انجام دهیم. اگر مقدمات فراهم شود، در ماه فروردین یا اردیبهشت اندیشکده حکمرانی تأسیس میشود.»
گفتوگوی مرتبط رئیس مرکز توانمندسازی و توسعۀ فکری دانشگاه آزاد در گفتوگو با «فرهیختگان»: سامانهٔ «مشکات» پنجرهای به سوی آموزشهای بدون مرز است را بخوانید.
