در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است با عنایت به عدم مشخص بودن چهارچوب مذاکرات، قطعاً و یقیناً هر یک از طرفین با بسته‌ای از خواسته‌ها وارد این مذاکره غیرمستقیم شده‌اند. او در این باره گفت: با یک تأمل چندساعته می‌توان این خواسته‌ها و مطالب مطرح‌شده ایدئال در هر یک از کشور‌ها را مورد توجه قرار داد.
  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۴ - ۱۱:۲۵
  • 00
در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
صدرالحسینی: نظارت‌های قانونی آژانس را بپذیریم
صدرالحسینی: نظارت‌های قانونی آژانس را بپذیریم

سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است که توافق خوب به معنای پذیرش نظارت‌های قانونی آژانس و در عین حال عدم پذیرش کاستن از توانمندی‌های هسته‌ای است. او با اشاره به ضرورت حفظ منافع ملی در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نسبت به شرطی شدن فضای اجتماعی و اقتصادی کشور هشدار داده و معتقد است که آمریکایی‌ها در موقعیتی نیستند که بتوانند اراده خود را تحمیل کنند.

  هر طرف با بسته‌ای از خواسته‌ها وارد مذاکره شده است
سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است با عنایت به عدم مشخص بودن چهارچوب مذاکرات، قطعاً و یقیناً هر یک از طرفین با بسته‌ای از خواسته‌ها وارد این مذاکره غیرمستقیم شده‌اند. او در این باره گفت: «با یک تأمل چندساعته می‌توان این خواسته‌ها و مطالب مطرح‌شده ایدئال در هر یک از کشور‌ها را مورد توجه قرار داد. آنچه که مشخص است، آمریکایی‌ها در هفته‌های گذشته با یک تهدید غیرمعتبر اما به‌شدت همراه با هیاهو و پوشش رسانه‌ای وارد این مذاکرات شده‌اند و در مقابل، جمهوری اسلامی با طمأنینه و آرامش و با یک بسته کامل در دو موضوع اساسی رفع تحریم‌ها و پرونده هسته‌ای وارد این مذاکرات شده است. آنچه که مشخص است، این است که جمهوری اسلامی کاملاً واقف به آن چیزی است که می‌خواهد و آمریکایی‌ها نیز در مقابل به دنبال آن هستند که جمهوری اسلامی به حداقل‌های مورد نظر خود در دو موضوع پیش‌گفته نرسد. بر این اساس به نظر می‌رسد که مذاکرات طولانی‌ای را در پیش داشته باشیم و برای هر یک از جزئیات و اضلاع این دو موضوع ساعت‌ها و روز‌ها باید گفت‌وگو کرد و موارد مختلف آن را مورد مداقه قرار داد. باید توجه داشت که تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی با حمایت کامل ملت ایران، برای احقاق حق ملت در دو موضوع پیش‌گفته وارد این مذاکرات شده است. بنابراین، قطعاً در حال حاضر امکان پردازش جزئیات این موضوع وجود ندارد. اما آنچه که گفته شد، کلیاتی است در خصوص بسته مورد نظر ایران که بیان شد. اما اگر دقت بیشتری در این دو موضوع اصلی شود، این است که ایران به‌دنبال این موضوع است که از همه حقوق خویش در حوزه فناوری‌های هسته‌ای صلح‌آمیز بهره‌مند باشد و در ارتباط با موضوع تحریم‌ها نیز آنچه که در اختیار ترامپ است باید در یک فرایند منطقی، هم از جهت زمان، هم از جهت امکان و راستی‌آزمایی در این رابطه صورت بگیرد و گام‌به‌گام در مسیر باید جلو رفت. البته ایران، با توجه به اینکه دارای منطق، استدلال و عقلانیت است حتماً در رابطه با این مذاکره می‌تواند بخشی از خواسته‌های قانونی و مشروع طرف مقابل را نیز در حقیقت اجرایی کند. درباره امتیازی که ما باید بدهیم، باید ببینیم آن‌ها چه می‌خواهند. ما در حوزه مسائل هسته‌ای خودمان می‌توانیم با نظارت قانونی، سازمان انرژی هسته‌ای و تحت پروتکلNPT، به توانمندی‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خودمان در حقیقت دست پیدا کنیم. همچنین براساس اینکه عضو NPT هستیم، نظارت‌های قانونی آژانس را بپذیریم و با آژانس تعامل داشته باشیم و در این رابطه هیچ‌گونه کاستی و کم شدن توانمندی یا توانایی خودمان را نخواهیم.»

  مذاکرات نباید فضای سیاسی و اقتصادی ما را شرطی کند
صدرالحسینی در ادامه با اشاره به اینکه ما با نگاه سیاست خارجی داریم به این مسئله نگاه می‌کنیم، گفت: «قطعاً این مذاکرات تأثیرات اجتماعی داخلی خواهد داشت، اما ما تا حد ممکن باید کنترل داشته باشیم که این مذاکرات فضای اجتماعی و اقتصادی ما را شرطی نکند. بنابراین، با توجه به اینکه یک تیم کامل در این مذاکرات در حوزه‌های مختلف حضور دارند، ما براساس گفت‌وگویی که با طرف مقابل خواهیم داشت، بر اساس همان چهارچوبی که در ابتدا توضیح دادم، می‌توانیم موضوعات و مسائل مختلف را با مشورت مرکز یا تهران به‌گونه‌ای پیش ببریم که منافع ملی ما و امنیت ملی ما به‌طور کامل تأمین بشود.»

  شرایط آمریکا طوری نیست که بتواند اراده‌اش را تحمیل کند
این کارشناس مسائل بین‌الملل در بخش پایانی گفت‌وگو در تحلیل فرایند رد و بدل شدن پیام‌ها و مذاکرات گفت: «به نظر می‌آید آمریکایی‌ها به دلیل نیاز به مذاکره با ایران و قبول بعضی از شروط کشور یعنی پذیرش مکان و چهارچوب مورد نظر جمهوری اسلامی آمادگی پذیرش توافق برد-برد را با ایران داشته باشند. البته در این جریان، قطعاً صهیونیست‌ها و شخص نتانیاهو فعال خواهند بود و سعی می‌کنند که آمریکایی‌ها موارد مورد نظر جمهوری اسلامی را همراهی نکنند. اما به نظر می‌آید با توجه به شرایط کنونی در داخل آمریکا، منطقه و نظام بین‌الملل شرایط آمریکا به گونه‌ای نیست که بتوانند اراده خودشان را تحمیل بکنند.»

نظرات کاربران