«فرهیختگان» بررسی می‌کند
دونالد ترامپ با امضای فرمانی، وزارت آموزش آمریکا را منحل کرد و اختیارات آموزشی را به ایالت‌ها و جوامع محلی بازگرداند. این اقدام که با واکنش‌های گسترده‌ای همراه بود، بخشی از سیاست‌های جناح راست برای تغییر ساختار دولت فدرال است.
  • ۱۴۰۴-۰۱-۱۸ - ۰۹:۵۲
  • 00
«فرهیختگان» بررسی می‌کند
چرا ترامپ وزارت آموزش آمریکا را منحل کرد؟
چرا ترامپ وزارت آموزش آمریکا را منحل کرد؟
ندا اظهریخبرنگار

20 مارس، مصادف با آخرین روز اسفند ماه بود که خبر انحلال وزارت آموزش آمریکا مردم این کشور را شوکه کرد. دونالد ترامپ که از ماه‌ها پیش و در آستانه در دست گرفتن دولت، از تصمیم خود برای لغو فعالیت وزارت آموزش خبر داده بود، سرانجام آن را عملی کرد. او در اقدام اجرایی مورد انتظار خود، حکم تعطیلی این وزارتخانه را امضا کرد که در آن از «لیندا مک‌ماهون» وزیر آموزش آمریکا خواسته شد تا تمام اقدامات لازم را برای تسهیل تعطیلی وزارت آموزش و بازگرداندن اختیارات آموزش به ایالت‌ها و جوامع محلی انجام دهد.
ترامپ این فرمان را در مراسمی در کاخ سفید، در کنار 12 دانشجوی حاضر و فرمانداران جمهوری‌خواه تگزاس، ایندیانا، فلوریدا و اوهایو امضا کرد و اظهار داشت: «ما آموزش را به راحتی به ایالتی که متعلق به آن است، برمی‌گردانیم.» دولت جدید از اوایل فوریه، تصمیم خود را برای انحلال وزارت آموزش آمریکا علنی کرده بود؛ اما اجرایی شدن آن به چند ماه بعد موکول شد.
از چند هفته پیش از اجرایی شدن این دستور، ترامپ اخراج گسترده‌ای را در وزارت آموزش آغاز کرده بود. طبق آمار، ترامپ این وزارتخانه را با حدود 4 هزار و 133 کارمند از دولت قبل تحویل گرفته بود که حدود 600 نفر از آن زمان یا استعفا داده، یا بازنشسته شده و یا به اختیار خود کار را ترک کرده‌اند.
یک هفته پیش از انحلال وزارتخانه، 1300 نفر دیگر نیز به بهانه تعدیل نیرو از کار بیکار شدند. به این ترتیب، 2 هزار و 183 کارمند در این بخش باقی مانده بود. در نظرسنجی‌هایی که رسانه‌های مختلف در اواخر فوریه در این رابطه انجام دادند، 63 درصد از آمریکایی‌ها با تعطیل شدن وزارت آموزش مخالفت کردند، در حالی که تنها 37 درصد از تعطیلی آن حمایت کردند.
با این وجود، چرا ترامپ دست به چنین اقدامی زده است؟ در ادامه مسیر قرار است چه اتفاقی بیفتد و آمریکا چگونه بدون وزارت آموزش، فرایند آموزشی را در ایالت‌های مختلف مدیریت خواهد کرد؟ آیا دسترسی دانش‌آموزان و دانشجویان به آموزش‌های مختلف و برابر تضمین خواهد شد؟

بحران ملی3 هزار میلیارد دلاری!

در بیانیه 20 مارس، کاخ سفید تعطیلی این وزارتخانه را توجیه کرد و مدعی شد که از زمان تأسیس آن در سال 1979، وزارت آموزش بیش از 3 هزار میلیارد دلار هزینه کرده بدون اینکه پیشرفت قابل توجهی در دانش‌آموزان و دانشجویان حاصل شود. ‌هریسون فیلدز، معاون سخنگوی کاخ سفید طی بیانیه‌ای در تأیید این ادعا، پایین آمدن نمرات دانش‌آموزان و دانشجویان را یک بحران ملی عنوان کرده و اظهار داشت که تصمیم جدید ترامپ می‌تواند با کنترل وضعیت، نتایج بهتری را برای آنها به همراه داشته باشد.
سناتور ‌بیل کسیدی‌، رئیس کمیته بهداشت، آموزش، کار و بازنشستگی سنا نیز در تأیید تصمیمات ترامپ، این وزارتخانه را در مأموریت خود شکست‌خورده دانست. از سوی دیگر، بودجه‌های فدرال بخش کوچکی از بودجه مدارس دولتی را بین 6 تا 13 درصد تشکیل می‌دهند و بخش عمده این بودجه‌ها از ایالت‌ها و مالیات‌های محلی تأمین می‌شود. بودجه‌های فدرال عمدتاً برای کمک به مدارس در خدمت آسیب‌پذیرترین دانش‌آموزان و دانشجویان کشور، شامل میلیون‌ها دانش‌آموز روستایی و کودکان معلول است.

ایدهٔ حذف وزارتخانه چگونه شکل گرفت؟

«پروژه 2025»، یک راه ابتکاری سیاسی برای تغییر شکل دولت فدرال آمریکا و تثبیت قدرت اجرایی به نفع سیاست‌های جناح راست است.  این پروژه، خلاصه جامعی از سیاست‌های محافظه‌کارانه نیست بلکه ایده‌هایی در این سند برای تغییر و بهبود شرایط آمریکا مورد اشاره قرار گرفته است.
در بخشی از این پروژه، ناکارآمدی وزارت آموزش بیان و پیشنهاد حذف آن و واگذاری اختیارات به ایالت‌ها مطرح شده است. براساس دستور اخیر، ترامپ متعهد شده است که جریان‌های مالی فدرال، از جمله کمک‌های مالی و وام‌ها به قوت خود باقی بماند. ‌نورین فارل‌، مدیر اجرایی «سازمان حامیان حقوق برابر» آمریکا مدعی شده است که قانون جدید، قدرت را به ایالت‌ها بازمی‌گرداند اما به طور مؤثر نظارت فدرال را حذف می‌کند؛ نظارتی که آموزش برابر را برای همه دانش‌آموزان، صرف‌نظر از جنسیت، نژاد، وضعیت ناتوانی یا پیشینه اقتصادی تضمین می‌کرد. البته نگرانی‌هایی در مورد تأثیر برنامه‌های آموزشی با رویکردهای اجتماعی و فرهنگی خاص وجود دارد.
«پروژه 2025» در آوریل 2023 توسط بنیاد «هریتیج»، به‌عنوان یک اندیشکده محافظه‌کار آمریکایی، در پیش‌بینی پیروزی نامزد جمهوری‌خواه دونالد ترامپ در انتخابات منتشر شد. در میان نویسندگان مختلفی که این پروژه را نگارش کرده‌اند، «لیندزی برک» نویسنده اصلی بخش آموزش است. او به‌عنوان مدیر مرکز سیاست آموزشی در بنیاد «هریتیج» روی پژوهش‌ها و سیاست‌های این بنیاد در مورد مسائل مربوط به دوره‌های پیش دبستانی، دوره‌های ابتدایی تا متوسطه و اصلاحات آموزش عالی نظارت می‌کند.
تحقیقات «برک» در کنفرانس‌های آکادمیک ارائه شده و در مجلات معتبر ازجمله فصلنامه علوم اجتماعی، تحقیقات آموزشی و ارزیابی، و مجله انتخاب مدرسه و نیز نظرات و نوشته‌های او در مجلات و روزنامه‌های متعددی منتشر شده است.
او با حضور در برنامه‌های مختلف تلویزیونی و رادیویی پیرامون مسائل مربوط به اصلاحات آموزشی در سراسر کشور و در سطح بین‌الملل صحبت می‌کند و تاکنون ارزیابی‌های متعددی از گزینه‌های انتخاب آموزش برای بنیاد‌های سیاست عمومی در سراسر کشور منتشر کرده و کار‌های گسترده‌ای را در حوزه شکل‌دهی و ارزیابی حساب‌های پس‌انداز آموزش (ESAS) انجام داده است.

بدون وزارت آموزش چه بر سر آموزش عالی آمریکا می‌آید؟

کارشناسان معتقدند لغو وزارت آموزش به این معنی لغو طرح‌های کمکی به دانشجویان نیست، بلکه این کمک‌ها همچنان ادامه خواهد یافت. درعوض این طرح‌ها می‌توانند توسط یک آژانس فدرال دیگر تحت نظارت قرار گیرند یا در ایالت‌ها پراکنده شوند، به‌عنوان‌مثال وام‌های دانشجویی فدرال ممکن است به وزارت خزانه‌داری آمریکا یا به سازمان‌های خصوصی و انتفاعی منتقل شود.
رئیس کالج واشنگتن در «مریلند» معتقد است پیش از انتخابات، صحبت‌های زیادی در مورد واگذاری مسئولیت‌ها به ایالت‌های مختلف وجود داشت اما این مفهوم در این مقطع هنوز نامشخص است و اعمال چنین تغییراتی به‌طور بالقوه در مورد آموزش عالی در مقابل آموزش دوره‌های دوازده‌گانه از ابتدایی تا متوسطه پیچیده‌تر خواهد بود. با وجود این، تاکنون هیچ برنامه خاصی اعلام نشده است.
با توجه به حمایت دوحزبی، بعید است کمک‌های مالی Pell که جوایز فدرال براساس نیاز مالی‌اند، تحت‌تأثیر قرار گیرند اما کنگره جدید ممکن است به کاهش بودجه برای طرح‌های فدرال مبتنی بر دسترسی به کالج مانند بخشش وام برای کار‌های مطالعاتی یا خدمات دولتی رأی دهد. سایر کارشناسان استدلال می‌کنند انحلال آژانس تأثیر زیادی نخواهد داشت. بدون حذف این بخش می‌توان برنامه‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش داد، حتی می‌توان این بخش را حذف کرد به‌گونه‌ای که هیچ‌تأثیری بر هزینه‌های این برنامه‌ها نداشته باشد. این بخش مرکزی برای بروکرات‌ها و دستگاه‌های بروکراسی است.
«جین آلن»، مؤسس و مدیرعامل مرکز اصلاحات آموزشی که منجر به گسترش فرصت‌های آموزشی بهتر در بخش آموزش می‌شود، معتقد است هدف پیشنهاد‌های آموزش عالی درواقع آزادسازی بودجه و جلوگیری از اعطای مستقیم آن به مؤسسات و ایجاد یک فضای رقابتی برای دانشگاه‌های عالی است تا این مؤسسات پولی برای پرداخت به لابی‌گران در اختیار نداشته باشند. این‌گونه، برخی دانشگاه‌ها و مؤسسات، کمک‌های مستقیمی را مشابه برخی دیگر از دانشگاه‌های بزرگ‌تر یا تخصصی‌تر دریافت می‌کنند.
   حفظ پرداخت وام‌ها و خدمات دانشجویی
طبق فرمان اجرایی ترامپ، با لغو وزارت آموزش، وام‌ها و کمک‌های بلاعوض به دانشجویان همچنان ادامه خواهد داشت. این اداره بزرگ‌ترین منبع اعطای وام به دانشجویان آمریکاست. مانده وام معوق در آمریکا برای نزدیک به 43 میلیون دانشجوی وام گیرنده حدود هزار و 700 میلیارد دلار است.
 درواقع ارائه مؤثر و بدون وقفه خدمات، برنامه‌ها و مزایایی تضمین خواهد شد که آمریکایی‌ها بر آن تکیه دارند و در عین حفظ ارائه این خدمات، در آینده‌ای نزدیک به آژانس‌ها و بخش‌های مختلف توزیع می‌شوند. از قرار معلوم ایالت‌ها وظایف این وزارتخانه را بر عهده خواهند گرفت.

گزارش کامل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران