اخراج‌ها از دانشگاه کلمبیا آغاز شد
در میان شمار دانشجویان و محققان حامی فلسطین که در این بازه زمانی بازداشت و از دانشگاه اخراج شدند، نام دو ایرانی هم به چشم می‌خورد.
  • ۱۴۰۴-۰۱-۱۶ - ۱۳:۲۴
  • 10
اخراج‌ها از دانشگاه کلمبیا آغاز شد
۲ ایرانی، در بین اخراجی‌های دانشگاه‌های آمریکا
۲ ایرانی، در بین اخراجی‌های دانشگاه‌های آمریکا

فرهیختگان: دولت ترامپ با اخراج دانشجویان بین‌المللی در کالج‌های آمریکا، طوفان حقوقی و اخلاقی به راه انداخته است. این دولت بدون ارائه مدرک ادعا کرده است برخی از این دانشجویان با حمایت از غزه از سازمان‌های تروریستی حمایت می‌کنند در حالی که دانشجویان معتقدند کاخ سفید، حق آزادی بیان را طبق قانون اساسی و سنت دیرینه شرکت در تظاهرات دانشگاه‌های این کشور پایمال می‌کند. پس از حملات رژیم‌صهیونیستی به نوار غزه از 7 اکتبر 2023، وزارت امور خارجه آمریکا تاکنون حدود 300 ویزا را لغو کرده است که بسیاری از آن‌ها دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا هستند که ادعا می‌شود در فعالیت‌های مخفیانه در اردوگاه‌های حزبی شرکت کرده‌اند. علاوه بر «خلیل»، افسران فدرال در اوایل ماه مارس، «رومیسا اوزتورک» دانشجوی 30 ساله ترکیه‌ای را هنگامی که در خیابانی در حومه بوستون قدم می‌زد، بازداشت کردند.

یک سخنگوی ارشد وزارت امنیت داخلی بدون ارائه مدرک اظهار کرد تحقیقات نشان می‌دهد این دانشجو که در مقطع دکتری دانشگاه «تافتس» تحصیل می‌کند، در فعالیت‌هایی در حمایت از فلسطین، شرکت کرده است. اما دوستان و همکاران اوزتورک معتقدند که تنها فعالیت شناخته‌شده او نوشتن مقاله‌ای در یک روزنامه دانشجویی بود که طی آن از دانشگاه «تافتس» خواسته بود تا با درخواست دانشجویان برای قطع روابط با رژیم‌صهیونیستی همراهی کند.

از میان بازداشت‌شده‌ها همچنین می‌توان به «یونسیو چانگ» دانشجوی دانشگاه کلمبیا اشاره کرد که از کودکی از کره جنوبی به آمریکا آمده و اقامت قانونی آمریکا را دارد. او در تحصنی که در کالج «بارنارد» در اعتراض به اخراج دانشجویان حاضر در فعالیت‌های طرفدارانه فلسطین حضور داشتند، شرکت کرد و دستگیر شد. علاوه براین، «بادر خان سوری» محقق دانشگاه «جورج تاون» اهل هندوستان نیز در میان اخراج شده‌های آمریکایی است که در خارج از منزلش در ویرجینیا دستگیر شد و توسط مأموران امنیت داخلی نقابدار به اتهام پخش تبلیغاتی در حمایت از مردم فلسطین بازداشت شد. وکیل او در پرونده‌ای در دادگاه نوشت او به دلیل پست‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده بود و نیز به دلیل هویت همسرش به عنوان یک فلسطینی و سخنرانی او در حمایت از فلسطینی‌ها مورد هدف قرار گرفته است. 

نام «مومودو طال»، دانشجوی دکتری دانشگاه «کرنل» نیز در میان اخراج شده‌های دانشگاه‌های آمریکا دیده می‌شود به طوری که ویزای او پس از شرکت در تظاهرات دانشگاهی لغو شد. او شهروند انگلیس و گامبیا بوده و در اوایل ماه‌ آوریل پس از امتناع قاضی از توقف بازداشت احتمالی او، آمریکا را ترک کرد. دولت آمریکا عنوان کرده ویزای دانشجویی «طال» را به دلیل دخالت او در اعتراضات دانشجویی در حمایت از فلسطین لغو کرده است. وکلای این دانشجو گفته‌اند این دانشجوی 31 ساله در مطالعات خود در حوزه آفریقا از حقوق آزادی بیان استفاده می‌کرد. 

اما در میان شمار دانشجویان و محققان حامی فلسطین که در این بازه زمانی بازداشت و از دانشگاه اخراج شدند، نام دو ایرانی هم به چشم می‌خورد. یکی، علیرضا دورودی دانشجوی دکتری دانشگاه آلاباماست. او در رشته مهندسی مکانیک تحصیل می‌کرد. ویزای دانشجویی او در سال 2023 لغو شد، این در حالی است که وکیل او معتقد است تا زمانی که وضعیت دانشجویی خود را حفظ کرده و سایر شرایط ورود به آمریکا را داشته باشد، واجد شرایط ادامه تحصیل است. سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا عنوان کرده بود که این بازداشت به دلیل لغو ویزای دانشجویی دورودی صورت گرفته است.

این دانشجوی ایرانی در حالی بازداشت شده است که وکیل او ارتباط موکل خود را با امنیت ملی آمریکا رد کرده و مدعی شده دخالتی در اعتراضات سیاسی نداشته است. درواقع، تا این لحظه هیچ دلیل متقاعدکننده‌ای برای لغو ویزای دانشجویی علیرضا دورودی از سوی دولت آمریکا منتشر نشده است. 

هلیا دوطاقی که پژوهشگر ایرانی حقوق بین‌الملل و فعال حامی فلسطین از دانشگاه «ییل» است، نیز در جمع اخراجی‌ها از دانشگاه‌های آمریکا شناخته شده است. او به دلیل اظهارات خود در حمایت از فلسطین و نیز ارتباط با یکی از گروه‌های فلسطینی از سوی این دانشگاه متهم شده و از فعالیت تعلیق شده است. اما در این میان، این پژوهشگر ایرانی معتقد است دانشگاه فرصتی برای دفاع از خود به او نداده است. یکی از نگرانی‌هایی که در بازداشت «دوطاقی» مطرح شده است، متهم شناخته شدن او به همکاری با یکی از گروه‌های فلسطینی از سوی یک وب‌سایت یهودی است که توسط هوش مصنوعی اداره می‌شود و گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد که ممکن است اطلاعات نادرست را منتشر کرده باشد. او از دانشگاه خواستار لغو تعلیق و جبران خسارت‌های وارده شده است. 

مطلب مرتبط روزنامه فرهیختگان را در گزارشی با عنوان «تاوان حق‌طلبی» بخوانید.

نظرات کاربران