


آلن گاربر، رئیس دانشگاه هاروارد هشدار داده که تحقیقات حیاتی ممکن است به خطر بیفتد، زیرا دولت دونالد ترامپ در حال بررسی ۹ میلیارد دلار بودجه فدرال این دانشگاه است. این اقدام در ادامه سرکوب اعتراضات طرفدار فلسطین در دانشگاههای آمریکا انجام میشود.
این بررسی در شرایطی انجام میشود که دولت ترامپ اخیرا در حال مذاکره با دانشگاه کلمبیا درباره ۴۰۰ میلیون دلار بودجه فدرال این دانشگاه بود. کلمبیا برای حفظ بودجه خود با مجموعهای از درخواستهای دولت موافقت کرده، اما هنوز مشخص نیست که دولت آمریکا قراردادهای معلق را احیا خواهد کرد یا خیر.
چرا دولت ترامپ بودجه هاروارد را بررسی میکند؟
روز دوشنبه، وزارت آموزش، وزارت بهداشت و خدمات انسانی و اداره خدمات عمومی آمریکا اعلام کردند که قراردادها و کمکهای مالی فدرال دانشگاه هاروارد را بررسی خواهند کرد.
در این بیانیه آمده که کارگروه مشترک مبارزه با یهودستیزی ۲۵۵/۶ میلیون دلار قرارداد میان دولت فدرال و هاروارد و وابستگان آن را بررسی خواهد کرد. همچنین، بیش از ۸/۷ میلیارد دلار کمک مالی چندساله هم در دست بررسی است.
این کارگروه در پی فرمان اجرایی ترامپ در ۲۹ ژانویه با عنوان اقدامات بیشتر برای مبارزه با یهودستیزی تشکیل شد. این فرمان در واکنش به افزایش یهودستیزی پس از عملیات طوفان الاقصی و آغاز نسل کشی در غزه صادر شد.
اگرچه هدف رسمی این فرمان مقابله با یهودستیزی است، اما در عمل، دولت ترامپ از آن برای اخراج دانشجویان بین المللی که در اعتراضات طرفدار فلسطین شرکت کردهاند، استفاده کرده، بدون ارائه شواهد مشخصی مبنی بر ارتباط آنها با یهودستیزی یا حمایت از حماس. این فرمان همچنین به دولت ترامپ این امکان را داده که دانشگاههایی را که به زعم آنها در سرکوب اعتراضات کوتاهی کردهاند، هدف قرار دهد.
وزارت دادگستری در بیانیهای اعلام کرد: «ولویت نخست این کارگروه، ریشهکن کردن آزار و اذیت یهودستیزانه در مدارس و دانشگاهها است.»
وزیر آموزش آمریکا، لیندا مکماهون هم در این بیانیه گفت: «ناکامی هاروارد در محافظت از دانشجویان در برابر تبعیض یهودستیزانه، در حالی که ایدئولوژیهای تفرقه افکن را بر آزادی تحقیق علمی ترجیح داده، اعتبار این دانشگاه را به خطر انداخته است.»
چه اتفاقی در هاروارد رخ داد؟
در ۲۴ آوریل ۲۰۲۴، دانشجویان طرفدار فلسطین در محوطه دانشگاه هاروارد یک کمپ اعتراضی برپا کردند که به هاروارد از فلسطین اشغالی خارج شو (HOOP) معروف شد. این کمپ یکی از چندین کمپ اعتراضی بود که در دانشگاههای مختلف آمریکا برپا شد. دانشجویان خواستار این بودند که دانشگاههایشان سرمایه گذاریهای خود را از شرکتهای اسلحهسازی و شرکتهای مرتبط با رژیم صهیونیستی خارج کنند.
در ششم می، رئیس دانشگاه هاروارد، آلن گاربر، در بیانیهای اعلام کرد که این کمپ اعتراضی باعث اختلال در فعالیتهای آموزشی دانشگاه شده است.
او گفت: «حق آزادی بیان، از جمله اعتراض و مخالفت، برای یک دانشگاه تحقیقاتی حیاتی است، اما نامحدود نیست. این کمپ صداهای برخی را بر صدای دیگران که با اختلال در یادگیری و کارشان مواجه شدهاند، برتری میدهد. من از معترضان میخواهم که این کمپ را ترک کنند.»
در ۱۴ می، دانشگاه و دانشجویان معترض توافق کردند که کمپ را برچینند. با این حال، هر دو طرف نسخههای متفاوتی از این توافق ارائه کردند؛ دانشجویان مدعی بودند که دانشگاه به خواستههایشان تن داده، در حالی که دانشگاه اعلام کرد که فقط گفتوگو درباره این مطالبات را آغاز کرده است.
به عنوان مثال، در مورد درخواست برای قطع سرمایه گذاری با رژیم صهیونیستی، هاروارد اعلام کرد که تنها حاضر است درباره نحوه مدیریت صندوق سرمایه گذاری دانشگاه شفافتر عمل کند.
اگر ترامپ بودجه هاروارد را قطع کند، چه اتفاقی میافتد؟
در واکنش به این تهدید، رئیس دانشگاه هاروارد گفت: «اگر این بودجه متوقف شود، تحقیقات حیاتی متوقف شده و نوآوری علمی به خطر میافتد.»
اما دولت ترامپ اعلام کرد که هاروارد در حال مذاکره با دولت برای حل این موضوع است.
شان کوونی، عضو کارگروه و مشاور عمومی وزارت بهداشت و خدمات انسانی اظهار داشت: «خوشحالیم که هاروارد برای همکاری در این زمینه اعلام آمادگی کرده است.»
چه اتفاقی برای دانشگاه کلمبیا افتاد؟
دانشگاه کلمبیا به مرکز اعتراضات حمایت از فلسطین در سال ۲۰۲۴ تبدیل شد. این اعتراضات در ۱۷ آوریل ۲۰۲۴ با ایجاد اولین کمپ اعتراضی آغاز شد و الهام بخش اعتراضات مشابه در سراسر آمریکا شد. در ۳۰ آوریل، دانشجویان ساختمان همیلتون هال را اشغال کردند که در پی آن، دانشگاه نیروی پلیس نیویورک را برای سرکوب دانشجویان معترض فراخواند.
در فوریه ۲۰۲۵، دولت ترامپ ۴۰۰ میلیون دلار بودجه فدرال دانشگاه کلمبیا را به دلیل عدم حمایت از دانشجویان یهودی در برابر آزار و اذیت یهودستیزانه لغو کرد.
در هشتم مارس، محمود خلیل، فارغ التحصیل دانشگاه کلمبیا و یکی از چهرههای کلیدی در مذاکرات اعتراضات سال گذشته، توسط اداره مهاجرت و گمرک (ICE) بازداشت شد. دولت آمریکا اکنون به دنبال دیپورت او است.
در پنجم مارس، وزارت خارجه آمریکا ویزای رانجانی سرینیواسان، دانشجوی دکترای برنامه ریزی شهری در کلمبیا را لغو کرد. دانشگاه کلمبیا چهار روز بعد او را اخراج کرد. سرینیواسان در یازدهم مارس، پیش از اخراج اجباری، به کانادا رفت.
در ۱۳ مارس، کارگروه مشترک مبارزه با یهودستیزی ۹ شرط را برای مذاکرات بازگرداندن بودجه کلمبیا مطرح کرد. در ۱۸ مارس، دانشگاه این شرایط را پذیرفت و تغییراتی از جمله ممنوعیت ماسکهای صورت در اعتراضات و افزایش اختیارات نیروهای امنیتی دانشگاه برای بازداشت دانشجویان را اعمال کرد.
همچنین، یک معاون ارشد جدید منصوب شد تا بر دپارتمانهای مرتبط با مطالعات خاورمیانه نظارت داشته باشد.
