

فرهیختگان آنلاین: دکتر حلیا دوطاقی، پژوهشگر حقوق بینالملل، در سال ۲۰۲۳ به عنوان معاون مدیر یک پروژه در دانشکده حقوق دانشگاه ییل مشغول به کار شد. او به حمایت از فلسطین در مقالات و سخنرانیهای عمومی شهرت داشت، در پروژهای که هدفش تلاش برای برابری اقتصادی، نژادی و جنسیتی بود، فعالیت داشت.
هفته گذشته او به طور ناگهانی از ورود به محوطه دانشگاه ییل منع و به مرخصی اداری فرستاده شد. او همچنین از معرفی خود به عنوان عضو این دانشگاه منع شده است.
مقامات دانشگاه ییل دلیل این اقدام را ادعاهایی مبنی بر ارتباط او با نهادهایی که تحت تحریمهای دولت آمریکا قرار دارند، عنوان کردند. این اشاره احتمالا به گروه «صامدون» مربوط میشود؛ گروهی حامی فلسطین که سال گذشته در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفت، زیرا وزارت خزانهداری ایالات متحده این گروه را یک خیریه صوری معرفی کرد که برای فلسطین پول جمعآوری میکند.
تعیلق دکتر دوطاقی، سه روز پس از انتشار گزارشی از سوی یک سایت خبری که با هوش مصنوعی کار میکند، اتخاذ شد.
وب سایت خبری، «جوییش آنلاینر»، دکتر دوطاقی را عضو یک گروه تروریستی معرفی کرده و به حضور او در نشستهایی که با حمایت صامدون برگزار شده بودند، اشاره کرده است.
واکنش دکتر دوطاقی به تعلیق از کار
دکتر دوطاقی، ۳۰ ساله، در مصاحبهای خود را حامی صریح و پرافتخار حقوق فلسطینیان توصیف کرد. او گفت: من یک پژوهشگر هستم و تاکید کرد که عضو هیچ سازمانی که ناقض قوانین آمریکا باشد، نیست.
فضای پرتنش در دانشگاههای آمریکا
اقدام سریع علیه دکتر دوطاقی نمونهای از چالشهایی است که دانشگاههای آمریکایی در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ با آن مواجهاند. هفته گذشته دانشگاه کلمبیا، یکی از رقبای ییل، ۴۰۰ میلیون دلار از بودجه فدرال خود را از دست داد، زیرا در فهرست دانشگاههایی قرار گرفت که به ضدیهودیت متهم شدهاند. روز دوشنبه، دولت ترامپ اعلام کرد که ییل هم در میان ۶۰ دانشگاهی است که ممکن است در صورت اثبات این اتهامات، با قطع بودجه مواجه شوند.
در بیانیهای که روز سهشنبه از سوی دانشکده حقوق ییل منتشر شد، اتهامات علیه دکتر دوطاقی به عنوان رفتار غیرقانونی توصیف شده است.
الدن فرو، سخنگوی دانشکده حقوق ییل، گفت: «ما این اتهامات را بسیار جدی میگیریم و بلافاصله تحقیقات خود را برای بررسی حقیقت آغاز کردهایم. چنین اقدامی هرگز بر اساس سخنان محافظت شده تحت آزادی بیان صورت نمیگیرد.»
آیا این اقدامی برای سرکوب صداهای منتقد است؟
دکتر دوطاقی معتقد است که این اقدامات تلاشی برای ساکت کردن پژوهشگران است. او گفت: «اینگونه اقدامات معمولا در دیکتاتوریهای فاشیستی رخ میدهد و ترامپ در تلاش برای ایجاد چنین سیستمی است.»
مقالهای که منجر به تعلیق دکتر دوطاقی شد، در دوم مارس در وبسایت «جوییش آنلاینر» منتشر شد. این سایت که از قابلیتهای هوش مصنوعی بهره میبرد، نامی از خبرنگاران خود ذکر نکرده است.
تلاشها برای تماس با این رسانه تنها پاسخی از سوی «JO»، یک دستیار هوش مصنوعی توسعه یافته توسط این وبسایت، به همراه داشت. ایمیلهایی از سوی این سایت ارسال شد که توضیح میدادند: «ما از هوش مصنوعی برای تحقیق، بررسی صحت اطلاعات و تولید سریع محتوا استفاده میکنیم، اما ویرایش نهایی توسط انسان انجام میشود.»
حملههای آنلاین و دفاعیات دوطاقی
کمتر از ۲۴ ساعت پس از انتشار مقاله "جوییش آنلاینر"، او با موجی از پیامهای تهدیدآمیز و آزاردهنده در فضای آنلاین روبهرو شد. در همین زمان، مقامات ییل از او خواستند تا در جلسهای برای توضیح شرایط خود شرکت کند.
او به دلیل روزه داری در ماه رمضان و فشار ناشی از حملات آنلاین، درخواست کرد که جلسه به تعویق بیفتد. اما تنها سه روز پس از انتشار مقاله، او تعلیق شد. در نامه تعلیق، جوزف ام. کرازبی، معاون ارشد دانشکده حقوق ییل، نوشت: «همانطور که میدانید، دانشگاه در حال بررسی اتهامات جدی در مورد فعالیتهای شما با نهادهایی است که تحت تحریمهای ایالات متحده قرار دارند.»
اریک لی، وکیل دکتر دوطاقی، تاکید دارد که گزارش «جوییش آنلاینر» قابل اعتماد نیست. او از دانشگاه ییل خواسته که او را به کار بازگردانده و اقدامات عمومی برای احیای شهرت او انجام دهد.
