


29 شهریور 1402 پس از چالشها و کشوقوسهای فراوان، درنهایت لایحه عفاف و حجاب به قانون تبدیل شد. از زمان تبدیل شدن این لایحه به قانون، گروهی در جامعه به عدم اجرای قانون عفاف و حجاب معترض بودند و در برخی مواقع هم حتی دست به تجمع مقابل مجلس شورای اسلامی و اخیراً، مقابل بیت آیتالله جوادیآملی در قم زدند. روز گذشته نیز تعدادی از زنان و مردان این گروه در سراسر کشور با سفر به تهران خودشان را به مجلس شورای اسلامی رساندند و مقابل ساختمان و محوطه مجلس دست به تجمع زدند.
صدای مکبر در خیابان بهارستان میپیچد. عدهای به نماز ایستادهاند و تعدادی دیگر هم پلاکارد به دست، رو به خیابان و جمعیت ایستادهاند. ساعات اولیه ظهر روز سهشنبه21 اسفندماه 1403، به نظر میرسد که عدهای از شهروندان تهرانی در پی عدم اجرای قانون عفاف و حجاب در مقابل مجلس شورای اسلامی دست به تجمع زدهاند. با اینکه جمعیت حاضر در تجمع، پراکندهاند اما تعدادشان قابل ملاحظه است. برخیها با ماسک صورتشان را پوشاندهاند و عدهای دیگر هم گوشی به دست، از لحظات شعار دادنهایشان فیلمبرداری میکنند.
میتوان گفت که تمام خانمهای حاضر در تجمع، چادری هستند. به سراغ یکی از خانمها میروم. از پردیس آمده است. میگوید که «با اینکه حزباللهی نیستم؛ اما در جامعه بیحیایی زیاد شده است. من با اینکه مخالف اعلام شماره پلاک ماشینها به دلیل بیحجابی هستم؛ اما دیگر بیحیایی و بیحجابی بیش از حد شده است و بهخاطر این امروز آمدهام.»
کمی اطرافم را نگاه میکنم. تعداد قابلتوجهی دختر نوجوان و جوان آمدهاند. یکباره در میان جمعیت و روبهروی مجلس، تعدادی از حاضران در تجمع به لهجه اصفهانی سخن میگویند. به سراغشان که میروم، یکی از دختران نوجوان میگوید: «از اصفهان آمدهایم و یک مرکز فرهنگی هستیم.»
در ادامه گفتوگو هم با اضطراب جملات مبهمی در رابطه با قانون حجاب و عفاف میگوید. مثلاً: «این قانون، قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» است باید برای حفظ خانوادهها و حمایت از آنها این قانون اجرا شود.»
وقتی در ادامه میپرسم که از مصوبههای قانون مطلعی؟ پاسخ میدهد: «انشاءالله میروم و مطالعه میکنم.» سراغ یکی دیگر از نوجوانهای آن جمع میروم. در همان ابتدا میگوید که حاج آقا اجازه گفتوگو نداده است. وقتی سراغ میگیرم که کدام حاج آقا؟ میگوید که: «استادمان. همان کسی که همراهش آمدهایم.»
منظورش روحانی ملبسی است که در جمعیت است. برای گفتوگو نزد روحانی اصفهانی میروم. ابتدا برای انجام گفتوگو راضی میشود. اما همین که میپرسم: «تجمع شما مجوز دارد؟» سریعاً پاسخ میدهد: «من مصاحبه نمیکنم.»
فعال فرهنگی: قانون حجاب و عفاف، قبل از گرانی باید حل شود
تعدادی از جمعیت حاضر به سمت خیابان، پلاکارد، بنر، کاغذ و مقوا به دست رو به خیابان ایستادهاند. تک و توکی از خانمها، پارچهای به نماد کفن پوشیدهاند. یکی دیگر از لیدرهای گروه که روحانی جوانی است نیز کنار خانمهاست. اهل آذربایجان غربی است و خودش را فعال فرهنگی معرفی میکند: «عزیزان، از تمام نقاط کشور اینجا جمع شدهاند و خواستهشان این است و بحثی که مطرح میکنند این است که قانونی که در رابطه با حجاب و عفاف تصویب شده، ۱۷۰ روز است که توسط شورای نگهبان تأیید شده، ولی هنوز مجلس آن را ابلاغ نکرده است. مردم آمدهاند و میپرسند چرا این قانون ابلاغ نمیشود؟ مگر این قانون تصویب نشده؟ مگر شورای نگهبان آن را تأیید نکرده؟ چرا ابلاغ نمیکنید؟ ما اعتراض داریم و اعتراضمان هم عقلانی است.
بحث اقتصادی و گرانی هم داریم، ولی نمیشود همه مسائل را یکجا حل کرد. اول باید این قانون حل شود. مجلس موظف است که به حرف مردم گوش بدهد. ما رأی دادیم که مشکلات مردم را حل کنیم، پس ابتدا این مسئله باید حل شود، سپس وارد بحث اقتصادی و گرانی بشویم.» در ادامه صحبتهایش به مسئله گرانی و رأی اعتماد نمایندگان به همتی نیز اشاره میکند و میگوید: «آقای همتی را انتخاب کردند، بعد استیضاحش میکنند. وضعیت مردم و اقتصاد اینقدر خراب شده که باید این مسائل پیگیری و مجازات شود. این که هر مسئولی خرابکاری کند و بعد بگوید «تمام شد، برو پی کارت»، درست نیست. این اعتراضات، اعتراضات بحق مردم ایران است و باید به آن رسیدگی شود. انشاءالله که تا حل این مشکلات اینجا خواهیم بود.»
از اختلاسها هم بگو
وی مجدداً انتقاداتش را به سمت مجلس نشانه میگیرد. نکته جالب توجه اما عدم اطلاع او از گفتههای نیکبین، نماینده کاشمر، درخصوص موضع شعام در رابطه با این قانون است: «مشکل ما با مجلس است که باید مشکلات ملت را حل کند. شورای عالی امنیت ملی باید این موضوع را پیگیری کند. شورای امنیت ملی موظف است که وقتی شورای نگهبان این قانون را تأیید کرده، آن را به تصویب نهایی برساند و اجرا کند. همه باید دست به دست هم بدهند تا این مشکل حل شود. نمیشود هر کسی بیخود حرف بزند یا اقدامی کند که نتیجهای نداشته باشد. باید سه قوه دست به دست هم بدهند تا این مشکل حل شود. ما خانوادهمان در امنیت نیست و باید این مشکل را حل کنیم. انشاءالله که این مشکل حل خواهد شد.» یک موتورسوار از کنار این روحانی رد میشود و میگوید: «حاج آقا از اختلاسها هم بگو!»
خوانش شخصی
چند دقیقهای میان جمعیت قدم میزنم. برنامه با شعارهای مرتبط با عفاف و حجاب آغاز میشود. در ابتدای مراسم نیز مهری طالبیدارستانی سخنرانی میکند. در سخنرانیهایش، از بیانات مقاممعظمرهبری، خوانش شخصی میکند. «ولی امر مسلمین همیشه فرهنگ و اقتصاد را کنار هم دید و ما ندیدیم و فرمود اولویت اصلی کشور اقتصاد و فرهنگ است.
این را همین امسال مجدداً تأکید کردند. با مضامین دیگر و میدانیم که تکتک ما مسئولیم در شرایط؛ امروز بنده شخصاً عذرخواهی میکنم از مسئولان که با عدم مطالبه صحیح و مستمر آرمانها اجازه دادیم دچار کجروی و انحراف شوند. تا جایی که امروز بهوضوح شاهد قمار منفعتطلبانه روی ثمره خون شهدا هستیم.
امروز عهد میبندیم به ساعتهای غم احتضار حضرت خدیجه بر دل پیامبر، به گریههای شبانه روز حضرت زهرا به نالههای دل حضرت زینب، به غربت حضرت معصومه، به نوحههای امالبنین؛ تا توان داریم تلاش کنیم برای جاریسازی دقیق و مو به موی قوانین اسلام در جایجای کشور؛ کشوری که امنیت یافته با خون شهدا و به نمایندگان غیور خود که با امضاهایشان نشان دادند فارغ از هر نگاه سیاسی حزبی و حتی مذهبی خون پاک ایرانی اصیل و عفیف در رگهایشان جاری است اعلام میداریم که ما پشتیبان محکم شما در ابلاغ و اجرای قوانین حقه اسلام در کشور هستیم و خواهیم بود و توقع داریم که نباید همان راه مدیران زمان طاغوت را بروند و این شمایید که به پشتوانه آراء ما میتوانید مدیران را در مسیر حفظ کنید.»
گزارش کامل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
