


تغییر نگاه به دانشگاهها و انتظار از آنها برای کاربردیسازی علوم در عرصههای مختلف که طی سالهای گذشته شکل جدیتری به خود گرفته، باعث شد تا مسئولان دانشگاه آزاد اقدامات جدی برای تبدیل علم به محصول بردارند و تا امروز نیز محصولات هایتک مختلفی را در عرصههای گوناگون تولید کنند؛ محصولاتی که هر کدام به نیازی در کشور پاسخ میدهند.
اهمیت رسیدن به محصول در حوزههای مختلف علمی به حدی دارای اهمیت است که این روزها شرکتهای دانش بنیان مستقر در مراکز رشد و سراهای نوآوری واحدهای مختلف، همت خود را برای تبدیل علم به محصول گذاشتهاند. در همین راستا به معرفی 6 محصول از واحدهای مختلف پرداختهایم که در طول یک سال گذشته مجوز تولید خود را دریافت کرده و حالا جزو تولیدات جدید دانشگاه آزاد محسوب میشوند. جزئیات این محصولات را در ادامه از نظر میگذرانید.
شبیهسازی صدای قلب و ریه با مانکنهای شبیهساز
شرکت تکاپو صنعت خاورمیانه، یک شرکت دانش بنیان مستقر در سرای نوآوری واحد نجفآباد است که به تازگی مانکنهای شبیهساز کلینیکی صداهای قلب و ریه را تولید کرده است. این محصول یک محصول هوشمند برای شبیهسازی صداهای قلب و ریه افراد سالم و بیمار با کاربری آموزشی است که در مراکز دانشگاهی علوم پزشکی و بیمارستانها جهت آموزش دانشجویان پزشکی در مراحل پیش بالینی مورد استفاده قرار میگیرد. مانکن شبیهساز کلینیکی صداهای قلب و ریه یکی از وسایل ضروری در آموزش پیش بالینی دانشجویان پزشکی است که قبلاً توسط شرکت NASCO آمریکا و شرکتهای مشابه دیگر تأمین میشد.
با ایجاد تحریمهای ظالمانه و عدم امکان تأمین آن و همچنین قیمت بالای شرکتهای تأمینکننده کشورهای دیگر، بومیسازی آن مد نظر قرار گرفت و پس از یک کار تحقیق و توسعه ۵ساله به محصول نهایی منجر شده است.
در حال حاضر قیمت تمام شده این محصول نزدیک به کمتر از ۲۰ درصد نمونههای خارجی است و علاوه بر آن مزایای مهمی مانند جایگزینی کنترلهای سنتی با گوشی هوشمند و امکان بهروزرسانی پایگاه داده در آن مد نظر قرار گرفته است.
افزایش سطح آموزش پزشکی تا حد بسیار زیادی میتواند در کاهش خطاهای انسانی پزشکی مؤثر باشد و عوارض و هزینههای اجتماعی آنها را کاهش دهد. این محصول هوشمند است و از اپلیکیشن طراحی و ساخته شده توسط تیم سازنده جهت کنترل دستگاه استفاده میکند. ارتباطات قسمتهای مختلف دستگاه کاملاً به صورت بیسیم است. این محصول تاکنون در ۴ مرکز دانشگاهی پزشکی مورد استفاده قرار گرفته و مشغول به کار است.
تبدیل سنگ هماتیت به مگنتیت
شرکت ایده بنیان راد، شرکتی نوآور در زمینه پلاسما و لیزر است که تمرکز اصلی آن بر ساخت تجهیزات پیشرفته در زمینه معدن و انرژی است. این شرکت به تازگی محصولی با عنوان تجهیز مولد و موجبر امواج ماکروویو را تولید کرده است که این محصول جهت تحریک خصوصیت مغناطیسی هماتیت برای افزایش تغلیظ این ماده به عیارهای صنعتی با روش مغناطیسی عمل میکند.
با توجه به کاهش ذخایر مگنتیتی و منابع مورد نیاز فولاد در کشور، جهت تحقق ۵۵ میلیون تن فولاد، نیاز به استفاده از کانیهای کمعیار آهنی ضروری است که این محصول در کشور برای اولین بار جهت فعالیت صنعتی بومیسازی شده است.
در نهایت باید گفت این محصول سنگ هماتیت را به مگنتیت تبدیل میکند؛ مگنتیت عیار بالایی دارد. به بیان دیگر، عیار سنگ آهن را بالا میبرد. در حال حاضر معادنی وجود دارند که عیار پایینی دارند و این محصول میتواند عیار آنها را افزایش دهد.
کنترل آلودگی هوا در محیطهای کاری
شرکت سروین پرداز مدرن یک شرکت دانش بنیان است که در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات مستقر است و به تازگی محصولی هایتک با عنوان «پمپ نمونهبرداری فردی دبی پایین» تولید کرده است. حدود ۲۰۰۰ نوع ترکیب شیمیایی وجود دارد که روش نمونهبرداری آنها توسط انستیتوی ملی بهداشت و ایمنی آمریکا (OSHA) و سازمان کار آمریکا (NIOSH) مشخص شده است.
استنشاق و برخورد با این نوع ترکیبها برای سلامتی انسان مضر بوده و برای سنجش میزان غلظت آنها در صنایع مختلف از پمپ نمونهبرداری فردی استفاده میشود. این متدها دارای محدودیتهای مشخص و دقت بالا برای نمونهبرداری هستند.
به همین دلیل نیازمند تجهیزات با دقت نمونهبرداری در حد میلیلیتر بر دقیقهاند که علاوه بر دقت، دارای ثبات و تکرارپذیری بوده و تا پایان نمونهبرداری دقت لازم را حفظ میکنند. این محصول اکنون در مرحله نمونه مهندسی است. منابع تولید آلودگی در فرآیندهای صنعتی بسیار متنوع بوده و بسته به نوع فرآیند، با پخش و پراکنده ساختن آلایندههای مختلفی نظیر گازها، بخارات و فیومها در هوای محیط کار، مشکل آلودگی هوا را ایجاد میکنند.
برنامه کنترل آلودگی هوا در محیطهای کاری نیز مستلزم نمونهبرداری و تعیین نوع و تراکم آلاینده در هوای محیط کار است. نمونهبرداری از هوای محیط کار با استفاده از پمپ نمونهبردار فردی دقیقترین شیوهای است که میتوان در برآورد میزان مواجهه کارگران با آلایندههای هوا به کار برد.
خودکفایی در تولید روغن موتور هواپیما
شرکت پراویا، یک شرکت دانش بنیان است که در مرکز رشد واحد علوم و تحقیقات مستقر است که موفق شده ایران را در جمع پنج کشور برتر تولیدکننده روانکارهای هوایی جهان قرار دهد. این شرکت همچنین با دستیابی به فناوریهای پیشرفته روز دنیا، در آستانه تبدیل شدن به سومین تولیدکننده استرهای مورد استفاده در صنعت هوانوردی قرار دارد.
آن طور که محمدجواد خواجه، مدیرعامل «شرکت دانش بنیان پراویا» گفته، این شرکت دو روغن هواپیماهای جت برای تایپ شرقی هواپیما را تولید کرده است. مهمترین محصول این شرکت که به تازگی ساخته شده و مجوز تولید گرفته-شرکت فراز آسمان پارسیان (پراویا) - روغنی به نام Peravia350 است.
این محصول یکی از محصولات صنایع هوایی است که برای موتور هواپیماهای شرقی مثل هواپیماهای ایلوشین، سوخو، آنتونوف و هواپیماهایی که ساخت کشورهای روسیه و اوکراین و هواپیماهای بزرگ حوزه ترابری و بیشتر در حوزه نظامی و ترابری نظامی مثل جنگندههایی همچون سوخو، میگ-29، آنتونوف و ایلوشین استفاده میشود.
به طور کلی ساختار آن بیشتر برای حوزه هوانوردی نظامی است. سطح فناوری این محصول، دانش بنیان هایتک است. به گفته خواجه این محصول یکی از استراتژیکترین محصولاتی بوده که در کشور تولید شده است. این محصول، یک محصول بسیار استراتژیک نظامی صنایع ایران است و بخش زیادی از هواپیماهای حوزه نظامی کشور از این روغن استفاده میکنند.
گزارش کامل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
