همه چیز از بلاک‌چین محبوب این روز‌ها
کاردانو یکی از آن رمزارز‌های امیدوار‌کننده‌ای است که ادعا می‌کند در مقابل بیت کوین جایگزین بهتری است. روش بلاک‌چین کاردانو در حال ورود به چشم جهانیان است و نوید مقیاس‌پذیری، امنیت و پایداری بیشتری را در مقایسه با سایر ارز‌های دیجیتال می‌دهد.
  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۸ - ۱۹:۰۷
  • 00
همه چیز از بلاک‌چین محبوب این روز‌ها
کاردانو چه تفاوتی با بیت‌کوین دارد؟
کاردانو  چه تفاوتی با بیت‌کوین دارد؟

توجه ویژه ترامپ به ارز کاردانو و رشد خوب این رمزارز در چند ماه اخیر، بار دیگر توجهات را به سمت این رمزارز قدیمی جلب کرده است. بسیاری از تازه‌واردان دنیای ارز‌های دیجیتال به دلیل قیمت پایین و تبلیغات مناسب به‌سمت سرمایه‌گذاری در این رمزارز جذب شده‌اند. ببینیم کاردانو چیست و چه کارکردی دارد.
کاردانو یکی از ارز‌های رمزنگاری شده و هدف این یکی حل بسیاری از مشکلاتی است که از نظر مقیاس‌پذیری و مصرف انرژی گریبانگیر بیت کوین شده.
کاردانو یکی از آن رمزارز‌های امیدوار‌کننده‌ای است که ادعا می‌کند در مقابل بیت کوین جایگزین بهتری است. روش بلاک‌چین کاردانو در حال ورود به چشم جهانیان است و نوید مقیاس‌پذیری، امنیت و پایداری بیشتری را در مقایسه با سایر ارز‌های دیجیتال می‌دهد. در این بررسی، تلاش خواهد شد تا درباره چیستی کاردانو در مقایسه با بیت‌کوین معروف جهان، توضیح بیشتری درباره ویژگی‌ها، فناوری و تفاوت‌هایی که کاردانو را به یک نام تجاری در ارز دیجیتال تبدیل می‌کند، توضیح دهیم.

کاردانو چیست؟
کاردانو شبکه بلاک‌چینی است که با هدف کمک به ساخت یک شبکه ارز دیجیتال قوی‌تر و مقیاس‌پذیرتر تأسیس شد. این شبکه در سال ۲۰۱۷ توسط چارلز هاسکینسون تأسیس شد که اگر بخواهیم صادقانه به مخاطبان بگوییم، در تأسیس پروژه اتریوم نیز مشارکت داشت. هدف اصلی آن توانمندسازی بشر برای ساخت سیستمی بود که در آن قرارداد‌های هوشمند برای برنامه‌های غیرمتمرکز و سایر راهکار‌های مبتنی‌بر بلاک‌چین امکان‌پذیر باشد. در حالی که بیت‌کوین محبوب از مکانیسم اجماع اثبات کار استفاده می‌کند، این بلاک‌چین از مکانیسم اجماع اثبات سهام استفاده می‌کند.
این دلیل پشت پروژه کاردانو است که چیزی پایدارتر، کارآمدتر و ایمن‌تر از بیشتر ارز‌های دیجیتال دیگر در بازار را آشکار کرد. سبک توسعه آن متفاوت بود و مهم‌تر از همه، برای رشد و نوآوری، به تحقیقات مورد بررسی همتایان متکی است.

تاریخچه کاردانو (آدا)
چارلز هاسکینسون از بنیانگذاران اتریوم بود و از سال 2015، زمانی که پس از اختلاف‌نظر‌ها استعفا داد، کار روی آن را آغاز کرد. اولین بلاک در سال 2017، زمانی که برای اولین‌بار به‌صورت زنده راه‌اندازی شد، استخراج شد.
این پروژه خود را یک بلاک‌چین «نسل سوم» توصیف می‌کند که براساس سیستم «نسل دوم» اتریوم ساخته شده است. همچنین هدف آن ارائه خدمات بانکی به افراد فاقد حساب بانکی است.
بنیاد بلاک‌چین در سال 2017 به‌عنوان یک سازمان غیرانتفاعی و نهاد حاکم بر فرایند توسعه تأسیس شد. این بنیاد در ابتدا از یک توسعه‌دهنده مهم به نام IOHK به‌عنوان شرکت توسعه خود استفاده کرد. تا امروز چهار هارد فورک (تغییر بنیادی) بزرگ در بلاک‌چین کاردانو رخ داده است: شلی، آلن‌زو، واسیلی و ولنتاین.
هارد فورک شلی، کاردانو را به یک سیستم اثبات سهام غیرمتمرکزتر به نام اوروبروس تبدیل کرد. آلن‌زو راه را برای پشتیبانی از قرارداد‌های هوشمند هموار کرد و راه را برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکزی که به‌طور بومی می‌توانند روی کاردانو کار کنند، باز کرد. هارد فورک واسیلی به‌دلیل بلاک‌های بزرگ‌تر و همچنین تراکنش‌های سریع‌تر، مقیاس‌پذیری کاردانو را بیشتر افزایش داد. ارتقای ولنتاین در فوریه 2023، راه را برای بسیاری از اپلیکیشن‌های زنجیره‌ای باز کرد تا کارآمدتر شوند و در عین حال از پروتکل‌های دیگر نیز پشتیبانی کنند.

ویژگی‌های اصلی کاردانو
۱. اجماع اثبات سهام: از الگوریتم اجماع استفاده می‌کند که در آن کاربران می‌توانند آدا را سهام‌گذاری کنند، بنابراین شبکه را از طریق اعتبارسنجی ایمن می‌کنند و نه با حل مسائل دشوار ریاضی توسط یک ماینر.

۲. قابلیت‌های قرارداد هوشمند: قرارداد هوشمند آدا، کاردانو اسکریپت نامیده می‌شود. توسعه‌دهندگان می‌توانند برنامه‌های غیرمتمرکز را با بالاترین امنیت و انعطاف‌پذیری توسعه دهند.

۳. معماری لایه‌ای: این یک رویکرد جدید به سمت طراحی است که شامل داشتن هم لایه تسویه حساب است که به‌عنوان لایه تسویه حساب آدا یا CSL شناخته می‌شود و هم لایه محاسباتی که عموماً به‌عنوان لایه محاسباتی کاردانو یا CCL شناخته می‌شود. مجدداً این یک معماری است که باعث بهبود مدولار (یک ساختاری بلاکچینی) بودن و همچنین مقیاس‌پذیری می‌شود.

کاردانو چگونه کار می‌کند؟
از سیستم بلاک‌چین با مکانیسم اجماع به نام اثبات سهام اوروبروس استفاده می‌کند و ماینر‌ها را با کاربرانی جایگزین می‌کند که توکن‌های آدای خود را «سهام» می‌کنند تا تراکنش‌ها را تأیید و به ایمن‌سازی شبکه کمک کنند. این بدان معناست که آدا انرژی بسیار کمتری نسبت به سایر ارز‌های دیجیتال مانند بیت‌کوین مصرف خواهد کرد. قابلیت اجرای قرارداد‌های هوشمند نیز توسط کاردانو پشتیبانی می‌شود، زیرا به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد برنامه‌ها را ایجاد کنند. معماری لایه‌ای آن محاسبات را از فرایند تراکنش جدا می‌کند، که به مقیاس‌پذیری و انعطاف‌پذیری کمک می‌کند.

چه چیز خاصی در فناوری کاردانو وجود دارد که از بیت‌کوین متمایز است؟
احتمالاً کاربران هنگام بحث در مورد تفاوت‌های موجود بین آدا و بیت‌کوین، نسخه‌ای از این را می‌شنوند که یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌ها مربوط به فناوری‌های زیربنایی آن‌هاست. بیایید آن‌ها را مقایسه کنیم:

۱. مکانیسم اجماع: از مکانیسم اثبات کار استفاده می‌کند که برای آن ماینر‌ها باید مسائل پیچیده ریاضی را برای تأیید تراکنش‌ها حل کنند. این‌قدر انرژی مصرف می‌کند که به‌طور ناگزیر به‌عنوان یک تولیدکننده آلودگی توصیف شده است.
به عنوان مثال، آدا به جای آن از یک سیستم اثبات سهام استفاده می‌کند. در این سیستم، «اعتبارسنج‌ها» براساس میزان آدا که هرکدام سهام‌گذاری می‌کنند انتخاب می‌شوند، همچنین بسیار کم‌مصرف‌تر و مقیاس‌پذیرتر از سیستم اثبات کار مورد استفاده بیت‌کوین است.
۲. مقیاس‌پذیری: بیت‌کوین فقط می‌تواند چند تراکنش را در ثانیه انجام دهد و به همین دلیل است که دائماً در اوج شلوغی دچار ازدحام می‌شود و هزینه‌ها را افزایش می‌دهد. این یک معضل اساسی است که بیت‌کوین همیشه با آن روبه‌رو خواهد شد و اغلب به‌عنوان «سه‌راهی مقیاس‌پذیری» شناخته می‌شود.
آدا مستقیماً مقیاس‌پذیری را هدف قرار می‌دهد. مکانیسم روش اثبات سهام منجر به توان عملیاتی تراکنش بالاتری می‌شود و حداکثر تمرکززدایی را حفظ می‌کند، بنابراین بلاک‌چین آدا از نظر مقیاس‌پذیری به‌عنوان یک پلتفرم، به دلیل توانایی پردازش تراکنش‌های بیشتر در هر تراکنش در مقایسه با قابلیت پردازش بیت‌کوین، قابل‌مقایسه است.

۳. قرارداد‌های هوشمند: بیت‌کوین بیشتر به‌عنوان پول نقد دیجیتال طراحی شده است و از هیچ نوع قرارداد هوشمند پیشرفته، حتی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز پشتیبانی نمی‌کند. با این حال چندین روش برای ایجاد قرارداد‌های هوشمند روی بیت‌کوین توسعه داده شده است و این تکنیک‌ها در مقایسه با سایرین بسیار انعطاف‌پذیری کمتری دارند و همچنین منابع بیشتری مصرف می‌کنند و در حالی که کاردانو دقیقاً با هدف قرارداد‌های هوشمند طراحی نشده است، بلاک‌چین کاردانو هنوز از توسعه و اجرای برنامه‌ها و دارایی‌های دیجیتال، ازجمله قرارداد‌های هوشمند پیچیده پشتیبانی می‌کند، بنابراین از این نظر، کاردانو بسیار انعطاف‌پذیرتر از بیت‌کوین است که فقط برای مجاز کردن تراکنش‌های همتا به همتا طراحی شده است.

تفاوت کاردانو با بیت‌کوین در حکمرانی چیست؟
این به نحوه تصمیم‌گیری و نحوه رشد شبکه بستگی دارد.
۱. حکمرانی بیت‌کوین: بیت‌کوین غیررسمی‌ترین سیستم حکمرانی را در بین همه دارد. علی‌رغم باز کردن توسعه خود به مشارکت تقریباً هرکسی، توسعه‌دهندگان اصلی بیت‌کوین کسانی‌اند که در مورد تغییر در شبکه تصمیم‌گیری می‌کنند، گویی آن‌ها رهبران جامعه بیت‌کوین هستند. تاکنون، جامعه بیت‌کوین عموماً تمایلی به تغییر نشان نداده است، به‌ویژه در مورد مقیاس‌بندی به سمت بالا.

۲. حکمرانی کاردانو: در مقایسه با بیت‌کوین، کاردانو در مورد حکمرانی بسیار ساختارمندتر به نظر می‌رسد، به‌ویژه از طریق مفهوم «پروژه کاتالیست»، بنابراین در این جنبه، دارندگان آدا مستقیماً به پیشنهادها و تغییرات یا ارتقا‌های شبکه رأی می‌دهند. حکمرانی امکان استفاده غیرمتمرکز را فراهم می‌کند، بنابراین کاربران مستقیماً صدا دارند و در مورد نحوه توسعه بلاک‌چین حرفی برای گفتن.

بعد دیگری از جنبه کاربرد، این است که آیا کاردانو با بیت‌کوین تفاوت دارد یا خیر؟
1. مورد استفاده برای بیت‌کوین: بیت‌کوین اساساً می‌تواند به‌عنوان یک دارایی سرمایه‌گذاری با کمبود و ارزش درک شده تلقی شود، که به «طلای دیجیتال» نیز معروف است، زیرا نه‌تنها در ذخیره الکترونیکی ارزش، بلکه در هر نوع معامله تجاری به‌صورت غیرمتمرکز و همتا به همتا قابل استفاده است.

2. مورد استفاده کاردانو: این پلتفرم بسیار بیشتر از یک ارز دیجیتال است. فراتر از جایگاه ساده خود به‌عنوان یک منبع ذخیره ارزش، این پلتفرم می‌تواند برای تعداد زیادی از موارد استفاده، از دیفای‌های یا سازمان‌های مالی غیرمتمرکز، ردیابی زنجیره تأمین و حتی تأیید هویت دیجیتال استفاده کند. توانایی پشتیبانی از قرارداد‌های هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز، آن را در مقایسه با بیت کوین، به‌مراتب در سطح بالاتری از نظر انعطاف‌پذیری در کاربرد‌های دنیای واقعی قرار می‌دهد.

آینده کاردانو
این پلتفرم باید از «دوران» زیادی عبور کند، درست مانند بزرگان دنیای شعر و علوم کامپیوتر از جمله: بایرون، شلی، گوگن، باشو و ولتر. باشو، دوره کنونی است؛ مقیاس‌پذیری بیشتر و بهینه‌سازی بهتر. کاردانو انتقال از باشو به آخرین دوره، یعنی ولتر را در 2024 تکمیل کرد.
بنابراین با ولتر این به معنای رأی‌گیری و مدیریت خزانه‌داری در بلاک‌چین و توانایی کاربران برای انتخاب و ایجاد بهبود‌های جدید در سیستم از طریق قرارداد‌های هوشمند خواهد بود.
نتیجه‌گیری: بیت‌کوین و کاردانو را می‌توان از نظر تفاوت در فناوری، حاکمیت، مقیاس‌پذیری و کاربرد تعریف کرد. برخلاف بیت‌کوین که صرفاً یک ارز دیجیتال و ذخیره ارزش بود، کاردانو به گونه‌ای طراحی شده که مقیاس‌پذیرتر، کم‌مصرف‌تر و انعطاف‌پذیرتر باشد. اکنون در حالی که کاردانو از اثبات سهام به همراه پشتیبانی از قرارداد هوشمند و یک مدل غیرمتمرکز استفاده می‌کند، بیت‌کوین متکی بر یک سیستم اثبات کار است.

نظرات کاربران