


پیش از هر چیز باید مقدمهای به این مطلب اضافه بشود. اول اینکه وقتی در صفحه ارز دیجیتال از دونالد ترامپ صحبت میکنیم و اقدامات او در حوزه رمزارزها را مورد بررسی قرار میدهیم، با نظرات سیاسی او و فعالیتها و تصمیماتش کاری نداریم.
بهعبارتدیگر هر آنچه شما اینجا خواهید خواند، چه نقدها و چه حمایتها، صرفاً نگاه نویسندگان بینالمللی این حوزه پیرامون تصمیمات رمزارزی اوست. رفتارهای او در حوزه رمزارزها نیز همیشه مثبت و سازنده تلقی نمیشود.
او رسماً مشغول دستکاری در بازار و سود رساندن به رفقا و اعضای خانواده و همچنین صرافی خودش است و بعید به نظر میرسد رئیسجمهور دیگری باشد که تا این اندازه بهصورت آشکارا دنبال منافع فردی خود باشد. بههرحال صرفنظر اینکه دیدگاه شخصی یا سیاسی ما پیرامون او چیست، نمیتوانیم تأثیرش بر بازار رمزارزها را انکار کنیم.
خاصه اینکه او بهخوبی ظرفیتهای این صنعت را درک کرده و از آن برای رأی گرفتن از میلیونها شهروند آمریکایی طرفدار این صنعت بهره برده و حالا با قدرت اجرایی و اختیارات نامحدودش مشغول ترسیم کردن آینده این صنعت خواهد بود. روز گذشته رئیسجمهور آمریکا با امضای یک فرمان اجرایی، مهمترین وعده انتخاباتی خود در حوزه رمزارزها را اجرایی کرد. این اتفاق از آن جهت اهمیت دارد که در بلندمدت رفتار بازار و روند پیشرفت صنعت ارز دیجیتال را به شکلی مثبت تغییر خواهد داد.
مطابق این فرمان، تمام بیتکوینهای مصادرهشده توسط دولت آمریکا در یک محل مشخص گردآوری خواهند شد و از فروش آنها در بازار جلوگیری به عمل میآید. همچنین دیگر ارزهای دیجیتال توقیفشده توسط دولت نیز جمعآوری خواهد شد و هیچکدام به فروش نخواهند رسید.
او در ادامه این دستور اجرایی از ناظران اجرای قانون خواسته تا راهی پیدا کنند که بدون هزینهکردن از مالیات، بشود بر تعداد ارزهای دولت افزود. اما نکتهای که باید به آن پرداخت اثر این تصمیم در بازار ارزدیجیتال است که به آن میپردازم. باتوجهبه محدود بودن تعداد ارزهای بیتکوین و باتوجهبه گرانبودن این رمزارز، هرکسی توان ایجاد موج در این بازار را ندارد. بیشترین موجها در این بازار توسط دولتهایی ایجاد میشود که بیتکوینهای توقیفشده خود را در صرافیها میفروشند.
چندین نمونه از این فروشها در سالهای گذشته رخداده و هر بار باعث ایجاد موج منفی در بازار رمزارزها شده. با بیرون آمدن آمریکا از فهرست فروشندگان بیتکوین، فروش حاکمیتی بیتکوین قطعاً کاهش خواهد یافت و همین موضوع به افزایش قیمت این رمزارز خواهد انجامید. تأسیس صندوق ذخیره بیتکوین در چند کشور دیگر نیز آغاز شده و همین موضوع کمک میکند تا با حذف فشار فروش و ایجاد صف خرید، نهتنها قیمت بیتکوین افزایش یابد، بلکه با گرانتر شدن این رمزارز، تقاضای خرید به رمزارزهای بعدی یعنی اتریوم منتقل شود.
اتفاقی که میتواند آلتسیزن را استارت بزند و بازار ارز دیجیتال سرانجام چرخه چهارساله خود را تکمیل کند. ترامپ فارغ از نظرات سیاسی خود، پذیرش نهادی بسیار ارزندهای در اختیار صنعت ارزدیجیتال قرار داد. صنعتی که کاش در ایران به آن احترام بیشتری بگذاریم. صنعتی که ارمغان آن شفافیت، تمرکززدایی و توجه کردن یکسان به کاربران آن است و میتواند به رشد اقتصاد ایران کمک شایان توجهی داشته باشد. حالا با هم مطلبی را میخوانیم که قبل از صدور فرمان اجرایی ترامپ تنظیم و ترجمه شده است.
نیازی به گفتن نیست که ترامپ قرار است فرمان اجرایی تأسیس صندوق ذخیره استراتژیک بیت کوین و رمزارزهای دیگر را صادر کند. اینجا به بررسی این مطلب میپردازیم که چرا این تصمیم میتواند بیش از آنکه به سود صنعت ارز دیجیتال تمام شود، به پر شدن جیب ترامپ و دار و دستهاش بینجامد.
ترامپ در حال ساخت آینده کریپتوی آمریکا است، اما چرا به نظر میرسد که بزرگترین برنده این ماجرا صرافی او باشد؟ آیا ذخیره استراتژیک کریپتو برای کشور است یا فقط به نفع سبد سرمایهگذاری شخصی اوست؟
ارتباطات عمیق پلتفرم ترامپ با داراییهای ذخیره
مدتها شایعاتی درباره ایجاد یک ذخیره استراتژیک کریپتو در واشنگتن شنیده میشد، اما اکنون رئیسجمهور دونالد ترامپ این موضوع را رسمی کرده است. در تاریخ ۲ مارس، او به کارگروه ریاستجمهوری در امور داراییهای دیجیتال دستور داد تا ذخیرهای شامل ارزهای دیجیتال کلیدی ایجاد کند.
در ابتدا گنجاندن ریپل، سولانا و کاردانو باعث هیجان در میان طرفداران این پروژه شد، اما غیبت چشمگیر بیتکوین سؤالات بسیاری را برانگیخت. یک ساعت بعد، ترامپ اعلام کرد که بیتکوین و اتریوم «در قلب ذخیره» خواهند بود و تا حدی نگرانیها را کاهش داد، اما نه همه آنها را.
اکنون توجهات به یک موضوع کاملاً متفاوت جلب شده است؛ پیوندهای مالی پلتفرم دیفای آزادی اقتصادی جهانی با خانواده ترامپ. تا ۵ مارس، این صرافی تقریباً ۹۲ میلیون دلار دارایی کریپتو دارد که شامل موارد زیر است.
۶ میلیون دلار اتریوم ۶.۵ درصد
۱۱ میلیون دلار لیدو استیکد اتریوم (stETH) ۱۲درصد
۵ میلیون دلار رپد بیتکوین (wBTC) ۵.۴ درصد
در حالی که stETH و wBTC به طور رسمی بخشی از ذخیره استراتژیک ایالات متحده نیستند، حرکات قیمتی آنها ارتباط نزدیکی با اتریوم و بیتکوین دارد. این بدان معناست که این صرافی به صورت عملی ۲۲ میلیون دلار حدود ۲۳.۹ درصد از داراییهای خود) را در داراییهایی سرمایهگذاری کرده که با ذخیره جدید همسو هستند.
اتریوم در اوج قیمت خود بیشترین سهم را در سبد سرمایهگذاری این صرافی داشت و به ۲۶۶ میلیون دلار (۶۴.۴درصد) رسید، در حالی که رپد بیتکوین ۶۷ میلیون دلار (۱۶.۲ درصد)را تشکیل میداد. این همپوشانی یک سؤال اساسی را ایجاد میکند؛ آیا این ابتکار واقعاً گامی به سوی تأمین آینده دیجیتالی آمریکا است، یا پوششی برای سود این صرافی نوظهور و داراییهای مرتبط با ترامپ؟
مشارکت خانواده ترامپ در کریپتو
منتقدان استدلال میکنند که این اقدام حرکتی حسابشده برای افزایش ارزش داراییهایی است که به ترامپ و خانوادهاش مرتبطند. آمارها نیز این نظریه را تأیید میکنند. ترامپ و شرکای او ۶۰ درصد از سهام این پلتفرم مالی را در اختیار دارند.اگر تقاضا برای اتریوم و سایر داراییها افزایش یابد، ارزش این صرافی نیز بالا خواهد رفت و سود مالی هنگفتی را برای ترامپ و خانوادهاش به همراه خواهد داشت.
سازمان ترامپ تأکید دارد که هیچگونه تضاد منافع وجود ندارد. آنها ادعا میکنند که رئیسجمهور از معاملات تجاری کنار رفته است، همانطور که در دوره اول ریاستجمهوری خود این کار را انجام داد. اما نهادهای نظارتی معتقدند که این اقدامات صرفاً ظاهریاند و شباهت زیادی به دوره ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ دارند، زمانی که ترامپ سعی داشت خود را از تجارت جدا نشان دهد، اما همچنان بر آن تأثیر داشت. به این ماجرا اضافه کنید که سرمایهگذاری شخصی ترامپ در کریپتو نیز بهطرز چشمگیری افزایش یافته است.
چند روز قبل از مراسم تحلیف، توکن رسمی ترامپ (TRUMP) راهاندازی شد و در کمتر از ۴۸ ساعت به ارزش بازار ۱۵ میلیارد دلاری رسید. در همین حال، ملانیا ترامپ نیز توکن خود را با نام (MELANIA) معرفی کرد که میلیاردها دلار نقدینگی جذب کرد. گروههای ناظر هشدار دادهاند که شرکتهای وابسته به ترامپ در زمان راهاندازی، ۸۰ درصد از کل عرضه را در اختیار داشتند، به این معنی که بخش اعظم سود مستقیماً به نزدیکان او سرازیر شد.
منتقدان معتقدند که این وضعیت تفاوتی با رانتخواری مالی در سیاست ندارد و میتواند به تحقیقات کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا و کمیسیون معاملاتی، معاملات آتی کالای ایالات متحده درباره دستکاری بازار منجر شود.
نتیجه نهایی؟
با اتهامات منفعتطلبی شخصی، مخالفت طرفداران بیتکوین و افزایش شک و تردید در میان حامیان خود ترامپ، این طرح سؤالهای بیشتری را ایجاد کرده تا اینکه اعتماد را تقویت کند. آیا این یک حرکت پیشگامانه است، یا راهی دیگر برای بهرهبرداری مالی از قدرت؟ مانند همیشه، ترامپ در مرکز داغترین بحثهای کریپتو قرار دارد.
گزارش کامل را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.
