


«یعنی میفروشه؟» این مهمترین پرسشی است که تهیهکنندگان سینمای ایران در چند سال اخیر از خود و کارگردانان آثارشان پرسیدهاند. پرسشی که نتیجهاش شده حدود 1902 میلیارد تومان. اگر هنوز هم یک همت یا هزار میلیارد تومان برایتان قابل هضم نیست باید گفت، رقم فروش امسال حدود 20 میلیون دلار است. 20 میلیون دلار (با دلار 93 هزار تومانی) تقریباً میشود به اندازه یکپنجم فروش بدترین فیلم امسال یعنی «مادام وب»؛ با این حال رقم فروش نزدیک به 2 همت و حدود 34 میلیون بلیت فروختهشده، یک موفقیت چشمگیر را برای سینمای ایران به ارمغان آورد، موفقیتی که آمار و ارقام جالبی را با خود به دوش میکشد.
وقتی اواخر سال گذشته بالاخره «فسیل» بیخیال پردههای نقرهای سینما شد، بسیاری گفتند این کار درست نیست و «فسیل» اگر هنوز میفروشد باید در جدول باقی بماند تا سینما از رونق نیفتد. حتی سیدابراهیم عامریان، تهیهکننده «فسیل»، هم به این تصمیم اعتراض کرد و گفت: «باید ببینیم چه تفکری در پشت پرده باعث شده که بخواهند پرده سینما را تاریک کنند و ترمز رونق سینمای ایران را بکشند.»
چند ماه پس از این صحبتها، نه ترمز عامریان کشیده شد و نه سینمای ایران. اگر در سال 1402 ابراهیم عامریان سیصد و خردهای میلیارد تومان فروش کرد، در سال 1403 این رقم با دو فیلم «هفتاد سی» و »تگزاس3» به حدود 500 میلیارد رسید و سهم ابراهیم عامریان از کل فروش سینمای ایران در سال از 26 درصد در سال 1402 به 30 درصد در سال 1403 رسید. با آنکه «هفتاد سی» عامریان دوباره توانست چند رکورد فسیل را بشکند اما هنوز هم رکورد بیشترین سهم یک فیلم از کل حجم فروش، دست «فسیل» است.
حذف نکردن نیمبها سینما را به 2 همت میرساند؟
پس از تغییر قیمت بلیت و حذف روزهای نیمبها، عملاً در بازه زمستان، فروش هم کاهشی جدی کرد و «استراتژی مناسبسازی قیمت» جایش را به کاهش مخاطب داد و عملاً با شکست مواجه شد و آمارهای 50 و 60 میلیارد تومانی فروش در هفته، بدل به فروش 30 و 20 میلیارد تومانی در دی و بهمنماه شد. در ادامه همین استراتژی قرار است بلیتهای سینما دوباره گران شود و به رقم 100 هزارتومان برسد.
این تغییر قیمت با آنکه نتیجه منطقی بازار است اما پای مخاطب را از سینما بیرون میکشد. با این حال، سینمای ایران منتظر اکران نوروز است و میخواهد ببیند آیا فیلمهای 1404، به اندازه 100 هزارتومان بلیت میارزند یا خیر. در این میان آنچه مشخص است، سینمای ایران برای رسیدن به رقم دو همت نیاز به یک فیلم دیگر داشت.
پس از آنکه سینمای ایران در آذرماه با «هفتاد سی» آخرین تیر ترکشش را رها کرد، عملاً دیگر فیلمی وجود نداشت که بخواهد در ادامه سال مخاطب را به خود جذب کند. فیلمهای چون «پروین» هم نتوانستند در جدول فروش تغییری ایجاد کنند و حتی به جمع 20 فیلم پرفروش هم نپیوست.
حذف نکردن نیمبها سینما را به 2 همت میرساند؟
پس از تغییر قیمت بلیت و حذف روزهای نیمبها، عملاً در بازه زمستان، فروش هم کاهشی جدی کرد و «استراتژی مناسبسازی قیمت» جایش را به کاهش مخاطب داد و عملاً با شکست مواجه شد و آمارهای 50 و 60 میلیارد تومانی فروش در هفته، بدل به فروش 30 و 20 میلیارد تومانی در دی و بهمنماه شد. در ادامه همین استراتژی قرار است بلیتهای سینما دوباره گران شود و به رقم 100 هزارتومان برسد. این تغییر قیمت با آنکه نتیجه منطقی بازار است اما پای مخاطب را از سینما بیرون میکشد.
با این حال، سینمای ایران منتظر اکران نوروز است و میخواهد ببیند آیا فیلمهای 1404، به اندازه 100 هزارتومان بلیت میارزند یا خیر. در این میان آنچه مشخص است، سینمای ایران برای رسیدن به رقم دو همت نیاز به یک فیلم دیگر داشت.
پس از آنکه سینمای ایران در آذرماه با «هفتاد سی» آخرین تیر ترکشش را رها کرد، عملاً دیگر فیلمی وجود نداشت که بخواهد در ادامه سال مخاطب را به خود جذب کند. فیلمهای چون «پروین» هم نتوانستند در جدول فروش تغییری ایجاد کنند و حتی به جمع 20 فیلم پرفروش هم نپیوست
