

پول یکی از مهمترین مواردی است که میتواند کیفیت زندگی ما را تعیین کند. پول حتی میتواند بر موقعیت ما در جامعه نیز تاثیر بگذارد. به دست آوردن پول کار آسانی نیست. از طرفی معمولا هر ساله ارزش پول کمتر میشود. این موضوع در کشور ما بسیار ملموس است. امروز قصد داریم در مورد کاهش ارزش پول ایران و راهکارهای جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه با شما صحبت کنیم.
کاهش ارزش پول چه تاثیری بر اقتصاد دارد؟
منظور از کاهش ارزش پول، کاهش ارزش آن در مقابل ارزهای خارجی مانند دلار و یورو است. این موضوع معمولا تاثیر منفی بر اقتصاد کشور دارد. با کاهش ارزش پول، قیمت کالاهای وارداتی افزایش مییابد و همین امر موجب افزایش تورم در کشور میشود. با افزایش تورم، قدرت خرید مردم کاهش یافته و به دنبال آن، مشکلات اقتصادی و اجتماعی به وجود میآید.
از طرفی تولید محصولات در کشور با قیمت بالاتری انجام میشود. در نتیجه باید در بازار جهانی گرانتر به فروش برسد. افزایش قیمت کالاهای صادراتی، تقاضا برای آنها را کاهش میدهد. پس حجم صادرات کمتر شده و درآمد ارزی کشور کاهش مییابد.
علاوه براین، با پایین آمدن ارزش ریال، ریسک سرمایه گذاری در کشور بالا میرود. در نتیجه سرمایه گذاران خارجی تمایل کمتری برای سرمایه گذاری در کشور نشان میدهند. کاهش سرمایه گذاری توسط سرمایه گذاران خارجی، اقتصاد کشور را با مشکل مواجه میکند. زیرا رشد اقتصادی کمتر میشود.
دلایل اصلی کاهش ارزش پول
در این بخش از مقاله به مهمترین دلایل کاهش ارزش پول، به طور مفصل اشاره میکنیم.
تورم
با افزایش تورم و حکمرانی آن بر بازار، ارزش پول کاهش مییابد. در این صورت مردم تلاش میکنند تا پول ملی خود را با ارز سایر کشورها عوض کنند و همین موضوع تاثیرات بدی بر اقتصاد کشور میگذارد. آنها سعی دارند ارزش پول و سرمایه خود را حفظ کنند اما در واقع به اقتصاد کشور لطمه میزنند. لطمهای که تبعات بدی بر کیفیت زندگی مردم خواهد داشت.
تورم همان عاملی است که میتوان از آن به عنوان عامل اصلی در کاهش ارزش پول ایران نیز یاد کرد. از جمله مواردی که موجب تورم میشود میتوان به چاپ بیرویه پول، بدهی به دیگر کشورها، کسری بودجه، هزینههای بالا، رشد سریع جمعیت، بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله، احتکار، حضور دلالان در بازار، وابستگی تولید داخلی به کالاهای وارداتی و... اشاره کرد.
افزایش نقدینگی
افزایش نقدینگی به معنای افزایش پولی است که در نزد مردم قرار دارد. اگر مردم به جای سرمایه گذاری در بخش تولید یا خدمات، پولشان را نزد خود نگه دارند، میتوانند منجر به افزایش زیاد تورم و کاهش شدید ارزش پول شوند.
البته در برخی مواقع مردم مقصر نیستند. زیرا سیاستهای پولی- مالی اشتباه بانک مرکزی و دولت آنها را به سمت ذخیره کردن پول سوق میدهد. مثلا دادن سود بانکی، به جای تشویق مردم به سرمایه گذاری در بخش تولید که منجر به بهبود اقتصاد کشور میشود یکی از تقصیرات دولت است. هر چند نمیتوان منکر نقش تحریمهای خارجی نیز شد.
از بین رفتن اعتماد مردم به سرمایه گذاری داخلی
زمانی که اعتماد مردم به سرمایه گذاری داخلی از بین برود، سعی میکنند برای حفظ ارزش پول خود، آن را با ارزهای خارجی تعویض کنند. یا پول خود را از کشور خارج کرده و در یک کشور خارجی سرمایه گذاری نمایند. آنها با این کار به دنبال کاهش ریسک سرمایه خود هستند. اینگونه است که نرخ خروج سرمایه از کشور افزایش یافته و ارزش پول ملی کاهش مییابد. این دولت است که باید اعتماد مردم را برای سرمایه گذاریهای داخلی جلب نماید.
کاهش ارزش پول ایران از نظر کارشناسان
از نظر کارشناسان حوزه اقتصاد، مهمترین علت کاهش ارزش پول ایران، اختلاف بین رشد نقدینگی و رشد اقتصادی در کشور است. در واقع کاهش درآمد و افزایش هزینههای دولت است که موجب افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول و مشکلات بعدی میشود. از جمله هزینههای دولت ایران میتوان به حمایت از طبقات محروم اشاره کرد.
مدیریت ضعیف برای هماهنگی بین رشد نقدینگی و رشد اقتصادی، عامل مهمی در افزایش تورم است. علاوه بر این، تحریمها نیز دلیل محکمی برای پایین آمدن ارزش ریال و افزایش تورم محسوب میشوند. زیرا منجر به کاهش درآمدهای ارزی خواهند شد. برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که بانکهای خصوصی با ایجاد فساد در شبکه بانکی کشور نقش پررنگتری نسبت به کسری بودجه دولت، در بیارزش کردن پول ملی دارند.
تاثیر تورم بر کاهش ارزش پول ایران
تورم، مهمترین علت کاهش ارزش پول است. با افزایش این فاکتور، ارزش زمانی پول کاهش مییابد. «ارزش زمانی پول» مشخص میکند ارزش مقدار پولی که اکنون دارید، در آینده چقدر است. البته این فاکتور با فرض اینکه پول بدون هیچ گونه سرمایه گذاری، در نزد شما قرار دارد محاسبه میشود.
با وجود تورم، قیمت محصولات و خدمات مختلف در طول زمان افزایش مییابد. در نتیجه برای خرید همین محصولات و خدمات در آینده باید مبلغ بیشتری بپردازید. حال اگر شما پول خود را نزد خود نگه دارید و در جایی سرمایه گذاری نکنید که پول بیشتری به دست آورید، با گذشت زمان، قدرت خرید شما کمتر میشود. یا اگر درآمد ثابتی داشته باشید در آینده باید بخش بیشتری از آن را برای خرید محصولات و خدمات صرف نمایید. در ادامه با یک مثال کاهش ارزش پول ایران را توضیح میدهیم.
اگر امروز مجبور باشید برای 1 کیلو میوه 80 هزار تومان بپردازید، با وجود تورم ممکن است در آینده به ازای خرید همین مقدار میوه مجبور به پرداخت 100 هزار تومان باشید. پس تورم، ارزش زمانی پول را کاهش میدهد. حال برای مقابله با کاهش ارزش زمانی پول و خنثی کردن اثر منفی آن بر روی قدرت خرید خود باید پولتان را در جای مطمئنی سرمایه گذاری کنید؛ جایی که سود مناسبی به شما تحویل دهد.
کاهش ارزش پول ایران در سال گذشته
نرخ رشد پایه پولی در آبان سال ۱۴۰۳ رقم ۱۲۰۴۶.۲ هزار میلیارد ریال را به ثبت رساند که بر این اساس رشد دوازده ماهه پایه پولی در آبان سال ۱۴۰۳ به رقم ۲۰.۷ درصد رسید که در مقایسه با رقم مشابه در آبان سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۷.۵ واحد درصد کاهش را نشان می دهد. این اتفاقات سطح انتظارات مردم و فعالان اقتصادی را کاهش داد و نظر فعالان اقتصادی را نسبت به سرمایه گذاری در ایران منفی کرد.
بهترین راهکار جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه
تعداد راهکارهای جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه زیاد است اما بهترین آنها یک سرمایه گذاری امن با سود زیاد و تضمینی است. پیشنهاد ما برای شما سرمایه گذاری در دونگی است. پلتفرم تامین مالی جمعی دونگی به عنوان یک پلتفرم واسطه بین سرمایه گذاران و سرمایه پذیران (صاحبان کسب و کار) تلاش میکند رضایت هر دو را به دست آورد. به این صورت که صاحبان سرمایه میتوانند پولی را که نیاز دارند به دست آورده و به سود برسند. سپس بخشی از این سود را به سرمایه گذاران پرداخت کنند. بدین ترتیب هر دو سود میبرند و از تبعات کاهش ارزش پول ایران در امان میمانند.
حداقل مبلغ سرمایه گذاری در دونگی تنها ۱ میلیون تومان است. شما میتوانید با این مبلغ کم در دونگی سرمایه گذاری کنید و در صورت رضایت از عملکرد آن، مبلغ بیشتری را وارد نمایید. دونگی حدودا 45 درصد سود مطمئن و با ضمانت نامه بانکی به شما میدهد. بدین ترتیب میتوانید در بخش تولید سرمایه گذاری کرده و از کاهش ارزش پول خود جلوگیری نمایید.
