«فرهیختگان» وضعیت صدور مجوزها در حوزۀ کسب‌وکار‌های خانگی را بررسی کرد
 حدود سه سال از تصویب قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب‌وکار‌ها می‌گذرد. فارغ از اینکه صدور این مجوز‌ها با چه چالش‌هایی روبه‌رو بوده و سرنوشت دریافت‌کنندگان مجوز‌ها چه شده، نگاهی به وضعیت برخی از بخش‌ها بسیار قابل تأمل است.
  • ۱۴۰۳-۱۲-۱۱ - ۱۳:۰۶
  • 10
«فرهیختگان» وضعیت صدور مجوزها در حوزۀ کسب‌وکار‌های خانگی را بررسی کرد
رشد ۷ برابری ایجاد مشاغل خانگی
رشد ۷ برابری ایجاد مشاغل خانگی
پانیذ رحیمیخبرنگار

 حدود سه سال از تصویب قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب‌وکار‌ها می‌گذرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد از ابتدای فعالیت درگاه ملی مجوز‌ها تاکنون، بالغ بر 7 میلیون و 300 هزار مجوز صادر شده است که این تعداد شامل مجوز‌های کسب‌وکار‌های خانگی و کسب‌وکار‌های صنفی است. فارغ از اینکه صدور این مجوز‌ها با چه چالش‌هایی روبه‌رو بوده و سرنوشت دریافت‌کنندگان مجوز‌ها چه شده، نگاهی به وضعیت برخی از بخش‌ها بسیار قابل تأمل است. در گزارش پیش رو به وضعیت مشاغل خانگی پرداخته شده است.

گرچه اتفاقات قابل تقدیری در حوزه تسهیل مجوز‌های کسب‌وکار و ازجمله مشاغل خانگی رخ داده، اما با وجود حجم انبوهی از صدور مجوز بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از پایش ملی محیط کسب‌وکار ایران در پاییز 1403، نمره 5.96 (از 10) برای وضعیت این شاخص محاسبه شده که بهتر از ارزیابی فصل گذشته (تابستان 1403 با میانگین 6.02) است. در پاییز 1403، فعالان اقتصادی شرکت‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه زیر را به‌عنوان نامناسب‌ترین بخش‌های محیط کسب‌وکار کشور معرفی کرده‌اند.

اولین مؤلفه غیرقابل پیش‌بینی بودن و نوسانات قیمت مواد اولیه و محصولات، مورد دوم دشواری تأمین مالی از بانک‌ها و مورد آخر بی‌ثباتی در سیاست‌ها، قوانین، مقررات و رویه‌های اجرایی مرتبط با کسب‌وکار بوده است. این نتیجه‌گیری نشان می‌دهد صرفاً تسهیل صدور مجوز‌ها به‌تنهایی کافی نیست و دولت باید به‌عنوان هدایتگر اقتصاد و کسب و کار عمل کند و در جهت ایجاد ثبات در متغییر‌های اقتصادی و همچنین کاهش برکرواسی اداری و بی‌ثباتی مقررات و قوانین گام بردارد؛ چرا که در غیر این صورت اگر این اقدامات انجام نشود، بیکاران بدون دغدغه به کارآفرینان ورشکسته تبدیل خواهند شد.

رشد 7 تا 20 برابری ایجاد مشاغل خانگی
بررسی‌ها نشان می‌دهد تعهد اشتغال بخش مشاغل خانگی از 7.8 هزار شغل در سال‌های 1393 تا 1397 به 20 هزار شغل در سال‌های 97 و 98، 22.4 هزار شغل در سال 1400 و 90 هزار شغل در سال 1401 رسیده است. همچنین در سال 1402 تعهد اشتغال به 150 هزار شغل رسیده که 7 تا 20 برابر تعداد تعهد اشتغال در سال‌های 1393 تا 1400 است. به نظر می‌رسد جهش تعهد اشتغال در بخش خانگی عمدتاً ناشی از تسهیل فضای کسب‌وکار بوده است.  در جوامع درحال توسعه و حتی اقتصاد‌های توسعه‌یافته کسب‌وکار‌های خانگی به‌عنوان یکی از ابزار‌های رشد اقتصادی و حل مشکل بیکاری به ویژه برای زنان به شمار می‌رود. بررسی‌ها نشان می‌دهد درحال حاضر در حوزه کسب‌وکار‌های خانگی 512 رشته مصوب در کشور فعالیت می‌کنند.

نقش این نوع از کسب‌وکار‌ها در توسعه منطقه‌ای و ملی سبب توجه بیش از پیش دولت‌ها به این مقوله و تدوین خط‌مشی‌های حمایتی خاص از این نوع از کسب‌وکار‌ها می‌شود که از جمله این حمایت‌ها می‌توان به تسهیلگری در حوزه صدور مجوز‌ها اشاره کرد. درگاه ملی مجوز‌ها، سامانه‌ای الکترونیکی است که توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی راه‌اندازی شده است. این سامانه با هدف تسهیل و تسریع فرآیند صدور مجوز‌های کسب‌وکار ایجاد شد و طبق آمار از ابتدای فعالیت این درگاه تاکنون بیش از 7 میلیون و 342 هزار مجوز صادر شده و در حدود 229 هزار درخواست مجوز نیز در انتظار دریافت مجوز هستند. درگاه ملی مجوز‌ها شامل اطلاعات جامعی درمورد تمام مجوز‌های کسب‌وکار در ایران است.

46 شغل عجیبی که باید بشناسید
یکی از نکات قابل‌توجه در این 7 میلیون مجوز صادر شده؛ لیستی از مشاغل عجیب و جالب است که در این پایگاه مجوز دریافته کرده‌اند. مشاغل خانگی حوزه هنر‌های دستی، دامداری و نقاشی روی استخوان از جمله این مشاغل هستند. بررسی‌های «فرهیختگان» از مشاغل بخش خانگی که از سوی درگاه ملی مجوز‌ها، مجوز دریافت کرده‌اند شامل عناوین مختلفی است که بیش از 40 عنوان جالب از پرواربندی حیوانات تا هنر‌های دستی دارد. 

نظرات کاربران