رئیس‌جمهور آمریکا برای کنترل بیشتر تلاش می‌کند
طرح دیوانه‌وار ترامپ برای پاک‌سازی قومی مردم غزه، جدید نیست. در دوره قبلی ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۲۰، او پیشنهادی حمایت از اسرائیل ارائه کرد که آن را «معامله قرن» نامید. وی مدعی شد با این طرح راه‌حلی برای صلح بین رژیم صهیونیستی و فلسطین پیدا می‌کند.
  • ۱۴۰۳-۱۲-۰۱ - ۱۶:۵۵
  • 00
رئیس‌جمهور آمریکا برای کنترل بیشتر تلاش می‌کند
چرایی شکست طرح ترامپ در مسئله فلسطین
چرایی شکست طرح ترامپ در مسئله فلسطین
مائده زمان فشمیخبرنگار

غزه سال‌هاست که در راس برنامه‌های بشریت قرار داشته است. غزه به جایی تبدیل شده که انسانیت در آن به پایان رسیده است. این قطعه کوچک زمینی که اسرائیل چندین دهه است آن را محاصره کرده، به نماد مقاومت و رنج مردم فلسطین تبدیل شده است. از زمان عملیات طوفان الاقصی، تمام کاری که رژیم صهیونیستی انجام داده این بوده که کشتار گسترده غیرنظامیان را انجام دهد. به مدت 1.5 سال، بمباران مداوم ده‌ها هزار نفر را شهید و ۸۰ درصد زیرساخت‌های شهری غزه را ویران کرد.

وضعیت کنونی غزه نه‌تنها فاجعه انسانی، بلکه جنایات جدی مانند نقض قوانین بین‌المللی و حقوق بشر و پاک‌سازی قومی را آشکار می‌کند.

پروژه ترامپ در سال ۲۰۲۰
طرح دیوانه‌وار ترامپ برای پاک‌سازی قومی مردم غزه، جدید نیست. در دوره قبلی ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۲۰، او پیشنهادی حمایت از اسرائیل ارائه کرد که آن را «معامله قرن» نامید. وی مدعی شد با این طرح راه‌حلی برای صلح بین رژیم صهیونیستی و فلسطین پیدا می‌کند. این طرح پیش‌بینی می‌کرد که رژیم کنترل بیشتر کرانه باختری و قدس اشغالی را به‌عنوان پایتخت جدید اسرائیل حفظ و فقط خودمختاری محدودی را به فلسطینی‌ها اعطا کند. همچنین شروط خاصی را برای تشکیل کشور فلسطینی تعیین کرده است. بااین‌حال، این کشور ساختاری خواهد داشت که نگرانی‌های امنیتی رژیم را در اولویت قرار می‌دهد و حقوق حاکمیت فلسطین را به‌شدت محدود می‌کند.

این طرح وعده کمک‌های اقتصادی و پروژه‌های زیربنایی را به فلسطینی‌ها می‌داد. بااین‌حال، برای تحقق این وعده‌ها، دولت فلسطین باید خواسته‌های امنیتی اسرائیل و خنثی‌سازی گروه‌های مقاومت مسلحانه را می‌پذیرفت. طرح ترامپ با نادیده‌گرفتن حقوق اساسی فلسطینی‌ها و الزامات حقوق بین‌الملل، تقریباً به طور کامل خواسته‌های صهیونیست‌ها را برآورده کرد.

ترامپ در سال ۲۰۲۵ برای کنترل بیشتر تلاش می‌کند
طرح جدیدی که ترامپ چند روز پیش اعلام کرد، کوچ مجدد مردم غزه به مناطق دیگر را در نظر گرفته است. این طرح شامل انتقال جمعیت غزه به مناطق هم‌جوار مانند شبه‌جزیره سینا در مصر و ایجاد شهرک‌های جدید در آن است. تمایل او به تصرف غزه برای تبدیل این مکان به ساحل تعطیلات خاورمیانه و ادعای این که این طرح بحران انسانی در غزه را حل می‌کند و صلح پایدار در منطقه را تضمین می‌کند در بهترین حالت غیرواقعی است.

این طرح همچنین باهدف افزایش کنترل اسرائیل بر غزه و نادیده‌گرفتن کامل حق تعیین سرنوشت فلسطینیان است. طرح ترامپ، مانند «معامله قرن» قبلی، خواسته‌های صهیونیست‌ها را در اولویت قرار می‌دهد و درعین‌حال حقوق اساسی فلسطینی‌ها و الزامات حقوق بین‌الملل را نادیده می‌گیرد.

اگر این سخنان توسط یک فرد عادی گفته شود، دیوانه‌وار تلقی می‌شود، اما حالا همه آن را جدی گرفته‌اند زیرا رئیس‌جمهور ایالات متحده آنها را گفته است.

نقشه‌های شکست‌خورده در تاریخ
طرح ترامپ در واقع ادامه بسیاری از طرح‌های قبلی برای اسرائیل و فلسطین است. توافقنامه اسلو در دهه ۱۹۹۰، باهدف آغاز روند صلح بین اسرائیل و فلسطین بود. بااین‌حال، این توافق‌ها هم شکست خورد؛ چون اسرائیل شهرک‌های خود را گسترش داد و حق حاکمیت فلسطینی‌ها را به رسمیت نشناخت.

به همین ترتیب، طرحی که در اجلاس کمپ دیوید در سال ۲۰۰۰ ارائه شد، نوید خودمختاری محدود را برای فلسطینیان می‌داد. بااین‌حال، این طرح شامل پذیرش کنترل رژیم بر بیت‌المقدس و نادیده‌گرفتن ادعاهای ارضی فلسطینیان هم بود. طرح ترامپ ادامه این شکست‌های تاریخی است و سرنوشتی مشابه خواهد داشت، چون حقوق اساسی فلسطینیان را به رسمیت نمی‌شناسد. اگرچه او این کار را به سبک ترامپی انجام می‌دهد، اما اساساً ایالات متحده نگرشی را اتخاذ می‌کند که در راستای سیاست‌های قتل‌عام و اشغالگری است که آنها برای دهه‌ها دنبال می‌کنند.

چرا طرح‌های ترامپ شکست خواهد خورد؟
قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد پیش‌بینی می‌کند که رژیم از سرزمین‌هایی که در جنگ ۱۹۶۷ اشغال کرده بود عقب‌نشینی کند و حق تعیین سرنوشت فلسطینیان را به رسمیت بشناسد. مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد (UNGA) بارها سیاست‌های اشغالگر رژیم را محکوم کرده و خواستار راه‌حلی انسانی شده است. به طور خاص، قطعنامه ۲۳۳۴ که در سال ۲۰۱۶ به تصویب رسید، تأکید کرد که شهرک‌سازی‌های صهیونیست‌ها خلاف قوانین بین‌المللی است و روند صلح را تضعیف می‌کند.

علاوه بر این، دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) تحقیق درباره جنایات جنگی رژیم را آغاز کرده است. حقوق بین‌الملل جنایاتی مانند نسل‌کشی و پاک‌سازی قومی را به‌عنوان جدی‌ترین جنایت علیه بشریت تعریف می‌کند. محاصره غزه باعث شده مردم نتوانند نیازهای اولیه خود را تأمین کنند. علاوه بر این، خلع‌ید رژیم از خانه‌ها و زمین‌های فلسطینی‌ها و قتل‌عام بیش از ۴۶ هزار نفر از جمله عوامل متعددی است که جرم پاک‌سازی قومی را تشکیل می‌دهد.

علاوه بر همه اینها، دلیل دیگری که باعث می‌شود طرح ترامپ به نتیجه نرسد این است که مردم فلسطین این طرح را تحمیلی می‌دانند و آن را نمی‌پذیرند. این طرح با ساختاری که از ستمگر به‌جای ستمدید محافظت می‌کند، فراتر از سیاست نازی - صهیونیستی نیست که هدف آن خالی‌کردن نوار و حذف فلسطینی‌ها از سرزمین خود است؛ بنابراین، طرح هیچ شانسی برای موفقیت ندارد.

حمایت بین‌المللی
از سوی دیگر، موضوع فلسطین دیگر یک مناقشه سرزمینی نیست، زیرا آنها دهه‌هاست با اشغال و جنایات روبرو بوده‌اند و حالا به نماد مقاومت در برابر استعمار و جستجوی عدالت و حمایت از حقوق بشر تبدیل شده است.

به‌ویژه در طول یک و نیم‌سال گذشته، حمایت جهانی به طور قابل‌توجهی افزایش‌یافته که نشان‌دهنده به‌رسمیت‌شناختن گسترده بی‌عدالتی‌هایی است که مردم فلسطین با آن مواجه هستند. در سراسر جهان، میلیون‌ها نفر در همبستگی با غزه به خیابان‌ها آمدند و اشغال، محاصره و تجاوز نظامی رژیم را محکوم کردند. کشورهای جهانی، به‌ویژه کشورهای غرب آسیا، آفریقا و آمریکا لاتین، به طور مداوم حمایت خود را از تشکیل دولت و خودمختاری فلسطین اعلام کرده‌اند. در اروپا و آمریکای شمالی، سازمان‌های جامعه مدنی، گروه‌های حقوق بشر و جنبش‌های سیاسی مترقی درخواست‌ها برای تحریم، واگذاری سرمایه‌گذاری و تحریم‌ها (BDS) علیه اسرائیل را تشدید کرده‌اند و به‌موازات جنبش ضد آپارتاید در آفریقای جنوبی می‌پردازند.

نهادهای بین‌المللی مانند سازمان ملل بارها با صدور قطعنامه‌های متعددی که خواستار پایان‌دادن به اشغالگری و به‌رسمیت‌شناختن حقوق فلسطینی‌ها شده و سیاست‌های اسرائیل را محکوم کرده‌اند. شبکه‌های اجتماعی همچنین نقش مهمی در بسیج آگاهی جهانی ایفا کرده‌اند، با هشتگ‌هایی مانند #FreePalestine و #Gaza UnderAttack که در دوره‌هایی از خشونت‌های شدید در سراسر جهان رواج یافته‌اند. درحالی‌که قاتلان صهیونیست ممکن است فکر کنند با کشتن فلسطینی‌ها پیروز شده‌اند، میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت‌تأثیر قرار داده‌اند که هرگز جنایات آنها را فراموش نخواهند کرد. درحالی‌که مردم غزه امروز ضرر می‌کنند، دارند فردا را پیروز می‌شوند.

تاریخ و نقشه‌های دیوانه‌وار ترامپ به‌جای بهبود وضعیت این شرایط را بدتر می‌کند. بااین‌حال، مقاومت فلسطینیان و حمایت جامعه جهانی از آرمان آنها در نهایت نشان می‌دهد که راه‌حل عادلانه و پایدار امکان‌پذیر است. تاریخ نقشه ترامپ را به سطل زباله خواهد انداخت. آینده متعلق به کسانی است که مقاومت می‌کنند، نه کسانی که سیاست‌های نسل‌کشی را اجرا می‌کنند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰