

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست مطبوعاتی، اظهار داشت: از ملت بزرگ و فهیم ایران بخاطر مشارکت بسیار عالی و اثربخش در مراسم بزرگداشت ۲۲ بهمن قدردانی میکنیم. امیدوارم بتوانیم قدردان ملت بزرگ ایران باشیم. در سطح منطقه و بین المللی تحولات بسیاری داشتیم. آقای عراقچی امروز در عمان هستند. اجلاس اقتصادی خزر در تهران در حال برگزاری است. امروز سفر وزیر خارجه سودان به تهران را داریم.
در سطح عالی در مراسم تشییع پیکر سید حسن نصرالله شرکت خواهیم کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به پروازهای تهران و بیروت و شرکت مقامات ایرانی در مراسم تشییع شهید نصرالله گفت: ما در سطح عالی در مراسم تشییع شهید حسن نصرالله شرکت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: ما مواضع خود را مطرح کردیم صحبتهای خوبی بین آقای عراقچی و همتای لبنانی انجام و تأکید شد ایران و لبنان با توجه به سابقه روابط و منافع متقابل بهترین تصمیم را بگیرند و اجازه ندهند طرفهای ثالثی که خیر و صلاح دو کشور و منطقه را نمیخواهند تأثیرگذاری کنند. گفتوگوها ادامه دارد و امیدواریم به راهحل معقول که منافع مردم ایران و لبنان را تأمین کند، برسیم.
بدون امنیت امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت
بقایی درباره سخنرانی وزیر امور خارجه در اجلاس اقیانوس هند و دیدارهای آن با تعدادی از همتایان و فراخوان این کشورها به تقویت همکاریهای منطقهای برای تقویت امنیت دریانوردی و موضوع توسعه مکران، اظهار داشت: این اجلاس مهمی بود و فرصت و سکویی است برای رایزنی درباره راههای تقویت تعاملات و روابط در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری بین کشورهای ساحلی اقیانوس هند.
وی گفت: این ساحل مهم دروازه ورود ما به دنیاست و برای ما اهمیت است. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای توسعه این منطقه انجام شده است. برای اینکه این اتفاق بیفتد نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی هستیم و از این رویدادها برای معرفی ظرفیت مکران و ضرورت تقویت امنیت منطقهای با حضور همه کشورهای دخیل در منطقه استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: بدون وجود امنیت برای همه کشورها امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. بازخوردهایی که داشتیم مثبت بوده است. عراقچی در حاشیه با همتایان خود از کشورهای دیگر گفتوگوهای خوبی داشته و امیدواریم این گام به عنوان تدابیری که دستگاه دیپلماسی برای گسترش روابط با کشورهای پیرامونی حتی خارج از منطقه به گسترش روابط کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص حضور عراقچی در عمان و سخنرانی در نشست اقیانوس هند گفت: این اجلاس مهم بود. گردهمایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند فرصت و سکویی است برای رایزنی درباره راههای تقویت روابط و تعاملات. ما نزدیک 5 هزار کیلومتر خط ساحلی داریم و این ساحل دروازه ورود ما به دنیا است و برای ما اهمیت دارد.
در سالهای اخیر توجه ویژهای به توسعه مکران از طریق تصویت اقتصاد بومی و تکمیل راهگذرهای بینالمللی و تقویت شبکه ریلی شده است. ما نیازمند سرمایه گذاری داخلی و خارجی هستیم و از این رویدادهای بینالمللی برای تبیین مواضع خودمان جهت تقویت امنیت منطقهای استفاده میکنیم. بدون امنیت، امکان توسعه پایدار وجود نخواهد داشت. بازخوردهای ما مثبت بوده است. امیدواریم این گام به عنوان یکی از مجموعه تدابیری که دستگاه دیپلماسی برای گسترش روابط با کشورهای پیرامونی برداشته، کمک کننده باشد.
روابط اقتصادی با عراق
وی درباره بخشنامه ترامپ و موانع برای روابط اقتصادی با عراق و سفر تخت روانچی به بغداد گفت: ایران به عنوان کشوری ریشه دار در منطقه غرب آسیا، با اتکا به توانمندیهای خودش از هر فرصتی برای تامین منافع و ثبات منطقه استفاده میکند و اجازه نمیدهیم شرارتهای طرف ثالث تاثیر بگذارد.
گمانه زنیها درباره تمایل عربستان برای میانجیگری میان ایران و آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه درباره گمانه زنیها درباره تمایل عربستان برای میانجیگری میان ایران و آمریکا گفت: این گمانه زنی است و ما از رسانهها شنیدیم.
پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه
وی درباره پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه گفت: این بک مسئولیت قانونی وزارت خارجه است و ما از هر ابزاری برای تامین حقوق شهروندان ایرانی استفاده میکنیم. ما کماکان انتظار داریم فرانسه اطلاعات دقیقتر در خصوص حادثه و ماهیت جنایت در اختیار ما بگذارند.
اظهارات مقامات آمریکا علیه برنامه هستهای ایران
بقائی در خصوص اظهارات مقامات آمریکا علیه برنامه هستهای ایران گفت: ایران با جدیت حقوق خودش را مدنظر داشته و طبق پادمان و انپیتی بوده است. هر آنچه که تحت برنامه صلح آمیز هستهای در حال انجام است بر اساس حقوق ایران انجام شده است.
با مسکو درخصوص رایزنی روسیه و آمریکا درباره برنامه هستهای ایران در ارتباط هستیم
وی در پاسخ به تسنیم در خصوص رایزنی روسیه و آمریکا درباره برنامه هستهای ایران گفت: ما با روسیه در مورد موضوعات مختلف در ارتباط هستیم و مشورتهای ادامه دار بین ما در جریان است. موضوع هستهای هم بکی از موضوعاتی است که روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت در دستورکار قرار دارد. در این مورد خاص هم حتما موضوع را مطرح کردیم و پیگیر هستیم. حتما در رابطه با مباحث صورت گرفته با آنان در مشورت خواهیم بود.
دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا
بقائی در خصوص دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا گفت: مدیران سیاسی 3 کشور اروپایی و هماهنگ کننده اروپایی با معاونت سیاسی و بینالملل در ارتباط هستند و در مورد زمان و مکان گفتگوها در حال مشورت هستیم.
دستگیری 2 تبعه انگلیسی در کرمان
وی درباره دستگیری 2 تبعه انگلیسی در کرمان گفت: ما از این موضوع مطلع شدیم و طبق عرف برای دیدار کنسولی سفیر با اتباع هماهنگی کردیم. راجع به جزئیات از سخنگوی قوه قضائیه سئوال شود.
تهدیدهای ترامپ علیه بریکس
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تهدیدهای ترامپ علیه بریکس گفت: شکل گیری نهادهای بینالمللی و سازمانهای چندجانبه بر اساس ارزیابی دقیق کشورهای اعضا صورت میگیرد و با توجه به منافع جمعی که کشورها منصور هستند. قرار نیست سازمانی به قوت و استحکام بریکس که سالهای سال منافع اعضا را تامین کرده، به خاطر تحولات و فراز و فرودهای بینالمللی دچار مشکل شود.
امیدواریم جنگ اوکراین هر چه سریعتر خاتمه پیدا کند
وی در خصوص رایزنی روسیه و آمریکا درباره اوکراین و سیاست ایران در قبال آن گفت: در رابطه با اوکراین ما از هر ابتکار و تحول مثبتی که منجر به توقف جنگ و کشتار مطرح شود حمایت میکنیم. امیدواریم منازعه هر چه سریعتر خاتمه پیدا کند.
اقدامات یمن علیه رژیم صهیونیستی برای دفاع از فلسطین
بقائی درباره اقدامات یمن علیه رژیم صهیونیستی برای دفاع از فلسطین گفت: همه کسانی که دغدغه فلسطین را دارند و از ابتدا با نسل کشی در غزه مخالفت کردند در نهایت امنیت و ثبات در منطقه برای آنان مهم است. اتهاماتی که به یمن زده شده باطل است و ریشه مشکلات، تداوم اشغالگری و نسل کشی در فلسطین اشغالی است که متاسفانه به شکلی دارد خودش را نشان میدهد. طرحی که میخواهند به پیش ببرند قطعا با مخالفت منطقه و خود فلسطینیها منجر خواهد شد.
از طریق دوستان با سوریه در ارتباطیم
وی درباره اینکه آیا روسیه بین ایران و سوریه میانجیگری خواهد کرد گفت: امر جدیدی نیست اینکه ما گفتیم از طریق دوستان با سوریه در ارتباطیم. ما با کشورها و طرفهای مختلف در ارتباط بودیم. برای برداشتن گامهای مناسب، باید ارزیابی داشته باشیم.
تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه ایران
بقائی در واکنش به تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار داشت: در دنیایی که حاکمیت قانون مبنای عمل باشد این نوع تهدیدها نقض آشکار قوانین بینالمللی است و بیانگر چنین تهدیدی باید مورد مواخذه قرار گیرد. تهدید دیگران نه تنها نقض منشور ملل متحد است بلکه پاسخش این است که هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.
امیر قطر حامل پیامی از آمریکا نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر امیر قطر و آیا اینکه ایشان حامل پیامی از آمریکا است یا خیر گفت: خیر.
قتل یک شهروند ایرانی در سوئد
وی در واکنش به قتل یک شهروند ایرانی در سوئد گفت: در سوئد متاسفانه یکی از شهروندان ایرانی در جریان تیراندازی جان خودش را از دست داد. ما از همان ابتدا ورود کردیم و سعی کردیم اطلاعات لازم را کسب کنیم. درخواست ما این است که اطلاعات لازم به ایران داده شود. ما آمادهایم برای انجام تحقیقات قضائی و مجازات ضاربین کمک کنیم.
پروازها بین دو کشور در راستای منافع متقابل ایران و لبنان است
سخنگو در خصوص اظهاراتی در خصوص منع پرواز ایرانی به بیروت گفت: ما به دنبال این هستیم که این موضوع را از طریق رابطه خوبی که با لبنان داریم حل کنیم. تهدیدهایی که مطرح شده ماهیت فراسرزمینی ندارد. این پروازها بخشی از رابطه خوب و دیرینه ایران را تشکیل میدهد و در راستای منافع متقابل ایران و لبنان است. امیدواریم در تصمیمگیری نهایی منافع و صلاح لبنان و هر دو کشور گرفته شود.
وضعیت ایرانیهایی که در آمریکا دچار مشکل شدهاند
وی در خصوص ایرانیهایی که در آمریکا دچار مشکل شده و به پاناما رفتند گفت: ما همان ابتدا موضع خودمان را اعلام کردیم. این کار از لحاظ بینالمللی ناموجه است و هم برخوردی که صورت گرفته قابل توجیه نیست. از سفارت آکردیته ایران در پاناما پیگیر هستیم و هم از طرق دفتر حفاظت منافع در واشنگتن.
اظهارات و ادعاهای گروسی علیه ایران
بقائی در واکنش به اظهارات و ادعاهای گروسی علیه ایران گفت: مدیرکل آژانس باید در چارچوب وظایف این نهاد، و فنی نظر دهد. اظهارنظر سیاسی قطعا کمک کننده نیست و فراتر از وظایف مدیرکل تلقی میشود. امیدواریم در این مسیر تجدید نظر صورت گیرد.
تهدیدهای آمریکا علیه آفریقای جنوبی
بقایی در واکنش به تهدیدهای آمریکا علیه آفریقای جنوبی گفت: در اینکه از ابتدای طرح موضوع آمریکا و اسرائیل فشار زیادی را برای اخلال در روند دادرسی وارد کردند تردید نیست. این رویکرد مورد انتقاد قرار گرفت زیرا به مثابه حمایت از جنایت بینالمللی است.
از آن طرف، آفریقای جنوبی و بقیه کشورهایی که در این مسیر قدم گذاشتند بر اساس احساس مسئولیت بود و تصور نمیکنم این فشارها باعث شود این دولتها از مسیر و باور اصولی خود دست بکشند. همین دیروز اتحادیه سران آفریقا برگزار شد و اغلب آنان خواستار تسریع در رسیدگی به جنایات رژیم شدند و درخواست کردند روند عادی سازی با رژیم صهیونیستی متوقف شود. این یک خواست بینالمللی است و قرار نیست این مطالبه ریشه دار با ارعاب در آن خدشه ایجاد شود.
اقدامات ایران برای مقابله با تهدیدات شورای حکام
بقائی در خصوص اقدامات برای مقابله با تهدیدات شورای حکام گفت: دیپلماسی امر مستمر است و مقطعی نیست. کاری نیست که به صورت فی البداهه شروع شود. ما از طریق نمایندگی ایران در وین و هم از طریق مراودات با طرفهای دیگر ملاحظات و مباحث خودمان را مطرح میکنیم. حتما این مراودات دو سویه است و در واکنشها تاثیر میگذارد.
اظهارات نماینده ترامپ در خصوص مذاکره با ایران
وی در واکنش به اظهارات ویتکاف نماینده ترامپ در خصوص مذاکره با ایران گفت: میدانید که این حرفها را نمیشود جدی گرفت. حرف باید با عمل متناسب باشد. نمیتوانید از طرفی تهدید کنید و از سوی دیگر ادعا کنید طرفدار صحبت هستید، این حرفها با رفتارها همخوانی ندارد. این متاسفانه مملو از تناقض و تزویر است.
خروج آمریکا از برخی نهادهای بینالمللی
وی در واکنش به خروج آمریکا از برخی نهادهای بینالمللی گفت: جهان با نوعی تضعیف نهادهای بینالمللی و چندجانبه مواجه است و آسیب آن به کشورهای در حال توسعه میرسد. خروج از سازمانهای بینالمللی به نوعی بازگشت به دورانی است که اساسا حاکمیت حقوق بینالملل جایی نداشت. انتظار میرود کشورها با در نظر گرفت حاکمیت هنجارهای بینالمللی و جلوگیری از تخریب دستواردهای بینالمللی بتوانند اقدامات جمعی انجام دهند. باید در این مورد چاره اندیشی شود.
روابط ایران و چین مستحکم است
وی در واکنش به ادعاها درباره کارشکنی چین در محمولههای نفت ایران گفت: روابط ایران و چین مستحکم است. روابط دو کشور از حیث تاریخی و منافع متقابل و اشتراک نظر روابطی است که ما میتوانیم در مورد آن با اطمینان صحبت کنیم. این روابط قطعا بدون تاثیرپذیری از عوامل مخرب ثالث به روند خودش ادامه خواهد داد.
عدم شرکت ایران در کنفرانس مونیخ
بقائی درباره عدم شرکت ایران در کنفرانس مونیخ گفت: عدم شرکت ایران در چنین نشستهایی به منظور محروم کردن دیگران از حضور بازیگری مهم مانند ایران است. خیلی چیزی را از عدم شرکت در این اجلاس از دست ندادیم. اجلاسهایی از این دست کارکردهای خودشان را از دست دادهاند و به ابزاری برای فشار و جایزه دادن به برخی کشورها تبدیل شدند.
ایکائو نباید اجازه دهد هوانوردی کشوری از سوی رژیم صهیونیستی مورد تهدید قرار بگیرد
وی در خصوص اخلال رژیم صهیونیستی در امنیت هوانوردی گفت: در بیانیه سخنگویی به تهدیدات رژیم علیه هوانوردی کشوری تاکید کردیم و ایکائو نباید اجازه دهد هوانوردی کشوری از سوی رژیم مورد تهدید قرار بگیرد.
حق آبه ایران از رود هیرمند
سخنگو در خصوص اظهاراتی در خصوص حق آبه ایران از رود هیرمند گفت: این موضوعات فنی را ما در رایزنیها مدنظر قرار میدهیم. آنچه که به نقل از سفیر ما در کابل مطرح شده درست نبوده و برداشت رسانهها بوده است. چیزی که ایشان گفتند این بود که ما از طرفهای افغان دریافتیم که در خصوص حق آبه تلاش خودشان را میکنند. این یک موضوع ثابت در دستورکار تعاملات با افغانستان است.
حکم انتصاب ساعی به عنوان مشاور وزیر در امور بانوان
وی در خصوص حکم انتصاب ساعی به عنوان مشاور وزیر در امور بانوان گفت: خانم دکتر ساعی به عنوان مشاور وزیر انتخاب شدند. این نشان دهنده حضور پررنگ خانمها در تشکیلات وزارت خارجه است. شرح وظایف ایشان عمدتا تسهیل اثرگذاری خانمها در دستگاه دیپلماسی است و با دستگاههای ذی ربط در ارتباط هستند.
ارتقای مرودات تجاری با عربستان
بقایی در خصوص ارتقای مرودات تجاری با عربستان گفت: توسعه روابط اقتصادی لازمه آن ایجاد زمینه سیاسی و اعتماد متقابل است که در این دو سال به خوبی پیش رفته است. سطح مروادات دیپلماتیک و حوزههای دیگر بین دو کشور طبق روند مورد نظر به پیش رفته است. این یکی از موضوعات جدی در دستورکار است.
برگزاری اجلاس فوق العاده وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره غزه
سخنگوی وزارت خارجه درباره طرح کوچ اجباری مردم غزه و تدابیر ایران گفت: 16 ماه نسل کشی با سکوت و با حمایت از آمریکا و برخی غربیها انجام شد، اما نتوانست مردم غزه را از خانه آبا و اجدادی بیرون کند. مردم غزه نشان دادند که ریشه در خاک دارند و اجازه نخواهند داد از این حق طبیعی خود دست بکشند.
این چیزی که الان مواجه هستیم همان هدف پاکسازی قومی را دنبال میکند. طرح این موضوع که مردم فلسطین به دیگر کشورها منتقل شوند در راستای پیشبرد همان طرح شوم است. کاری که ایران به عنوان کشور منطقه و عضو سازمان ملل انجام داد برقراری تماسهای مستمر با کشورها برای جلب توجه بینالمللی و درخواست برگزاری اجلاس فوق العاده وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی بود. این اجلاس در نیمه اسفند برگزار خواهد شد و موضوع آن رسیدگی به اوضاع غزه است.
اجلاس کشورهای حاشیه خزر
بقائی در خصوص اجلاس کشورهای حاشیه خزر هم گفت: اجلاس کشورهای حاشیه خزر در سطح نخست وزیران 5 کشور ساحلی خزر خواهد بود. البته تاجیکستان هم به عنوان ناظر شرکت کردند. تمرکز این نشست بر اقتصاد و تقویت همکاریهای تجاری در حوزه انرژی و مباحث مربوط به محیط زیست است. قرار است در قالب چند نشست تخصصی به صورت متمرکز موضوعات مربوط به گذرگاههای مواصلاتی و راههای همکاری کشورهای عضو مورد بررسی قرار بگیرد.
