


دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه تماسهای پشتسرهم با رؤسای روسیه و اوکراین داشت، درحالیکه دولت او به آنچه که نقشه راه برای پایان جنگ در اوکراین میخواند، متمرکز شده است. مذاکرات برای پایاندادن به این جنگ که یکی از وعدههای اصلی کمپینهای انتخاباتی ترامپ بود، فوراً آغاز خواهد شد، رئیسجمهور آمریکا این موضوع را در بین این تماسها گفت.
در همین حال، پیت هیگست، وزیر دفاع دولت ترامپ، جامعترین طرحواره تا به امروز را از موضع دولت این کشور در مسائل کلیدی جنگ، از آرزوهای اوکراین برای پیوستن به ناتو تا اهداف سرزمینی آن، ارائه کرد. در ادامه تجزیهوتحلیل جدیدترین رویکرد آمریکا در قبال جنگ روسیه و اوکراین آورده شده است:
تماس ترامپ با پوتین چگونه پیش رفت؟
ترامپ گفت که تماس یک و نیمساعته بسیار پرباری بود و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هدف مشترک برای پایاندادن به جنگ را با او به اشتراک گذاشت. ترامپ در شبکه اجتماعی خودش نوشت: همانطور که هر دو توافق کردیم، میخواهیم میلیونها مرگ که در جنگ روسیه/اوکراین در حال رخدادن است را متوقف کنیم. رئیسجمهور پوتین حتی از شعار بسیار قوی کمپین من، عقل سلیم، استفاده کرد که هر دو بهشدت به آن اعتقاد داریم.
ترامپ گفت که او و پوتین قصد دارند بهزودی احتمالاً در عربستان سعودی رودررو با هم ملاقات کنند.
یولیا شاپوالوا، خبرنگار الجزیره در مسکو گفت که تماس ترامپ با پوتین باعث ایجاد امید برای بسیاری از روسها شده است. آنها میبینند که ترامپ فعالانه تلاش میکند تا وعده خود برای پایاندادن به جنگ اوکراین را عملی کند. اما هنوز راه طولانی برای رسیدن به نقطه عطف در روابط باقیمانده است.
تماس ترامپ با زلنسکی چگونه پیش رفت؟
ترامپ گفت که این تماس هم بسیار خوب بود و افزود که زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین میخواهد صلح برقرار کند. زلنسکی بعدازاین تماس گفت که او و ترامپ بحث بسیار مفصلی در مورد مسائل اقتصادی و نظامی، از جمله استفاده اوکراین از پهپادها، داشتند. او همچنین گفت که ترامپ او را در جریان تماس قبلی خود با پوتین قرار داد.
زلنسکی گفت: ما در حال تعریف گامهای مشترک خود با آمریکا برای متوقف کردن تجاوز روسیه و تضمین صلحی پایدار و قابلاعتماد هستیم.
بااینحال، ترامپ بعداً برخی از اهداف اصلی جنگی زلنسکی را کمرنگ کرد و به خبرنگاران گفت که بعید است اوکراین بتواند تمام سرزمینهایی را که روسیه از آن تصرف کرده، بازپس گیرد یا به ناتو بپیوندد.
آیا جزئیات بیشتری از دیدگاه ترامپ برای پایاندادن به جنگ وجود دارد؟
بله، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده در نشست با متحدان نظامی اوکراین در بروکسل، یک نمای کلی از دیدگاه دولت ترامپ در مورد مرزهای آینده اوکراین و تضمینهای دفاعی آن ارائه داد.
هگست استدلال کرد که موضع ترامپ بر اساس یک ارزیابی واقعبینانه از خطوط جبهه است که در آن روسیه عمدتاً پیشروی کرده است. او به طور صریح اعلام کرد که ایالات متحده توجه خود را به خانه و منطقه آسیای - پاسفیک معطوف کرده که به معنای کاهش تمرکز در اروپا است.
هگست به اعضای گروه تماس دفاعی اوکراین، ائتلافی متشکل از ۵۷ کشور که از اوکراین حمایت نظامی میکنند، گفت: ما تنها با ترکیب قدرت متحدان و ارزیابی واقعبینانه از میدان جنگ میتوانیم این جنگ ویرانگر را پایان دهیم و صلحی پایدار برقرار کنیم.
آیا اوکراین به ناتو خواهد پیوست؟
طبق گفته ایالات متحده، خیر. هگست به طور واضح گفت که ایالات متحده باور ندارد که عضویت اوکراین در ناتو نتیجهای واقعبینانه از یک توافق مذاکره شده باشد.
حتی زلنسکی هم به نظر میرسد که پیوستن به این ائتلاف دفاعی ممکن است از میز مذاکرات کنار رفته باشد و در مصاحبهای با اکونومیست پیشنهاد «طرح B» برای دفاع اوکراین را مطرح کرد. زلنسکی گفت که اگر اوکراین به ناتو نپیوندد، باید ارتش بهاندازه ارتش روسیه جمعآوری کند.
زلنسکی گفت: برای همه اینها، ما به سلاح و پول نیاز داریم و از ایالات متحده درخواست خواهیم کرد.
بااینحال، پالی جانسون، وزیر دفاع سوئد گفت که روی ناتو باید همچنان در آینده به اوکراین باز باشد اگر آن کشور شرایط ناتو را برآورده کند.
وضعیت بازپسگیری سرزمینها چگونه است؟
ترامپ به خبرنگاران گفت: این موضوع بستگی دارد. درحالیکه اوکراین ممکن است بتواند برخی از سرزمینهای خود را از طریق مذاکرات بازپس گیرد، نباید انتظار داشته باشد که به مرزهای پیش از ۲۰۱۴، زمانی که روسیه شبهجزیره کریمه را ضمیمه کرد، بازگردد. او ادامه داد: روسها زمین زیادی گرفتند و برای آن زمین جنگیدند و تعداد زیادی از سربازان خود را از دست دادند.
هگست که این دیدگاه را پیشتر در بروکسل مطرح کرد، گفت که دنبالکردن هدف توهمی بازپسگیری اوکراین پیش از ۲۰۱۴ فقط جنگ را طولانیتر کرده و رنج بیشتری به همراه خواهد داشت. این راهبرد، در تضاد شدید با دولت قبلی ایالات متحده تحت ریاست جو بایدن است که دهها میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه داد و وعده داد که از این کشور تا زمانی که لازم باشد برای مقابله با تهاجم روسیه حمایت کند.
زلنسکی که مدتها از واگذاری هیچ سرزمینی به روسیه خودداری کرده بود، به نظر میرسد به طور آرامی با تغییر موضع آمریکا سازگار شده است.
در ماه نوامبر بود که زلنسکی گفت اوکراین آماده است کریمه را به طور دیپلماتیک بازگرداند. موضوعی که احتمالاً به پذیرش کنترل دو فاکتور روسیه بر این سرزمین اشاره دارد، هرچند نه به طور رسمی. زلنسکی همچنین اخیراً پیشنهاد داده که زمین را با روسیه مبادله کند، بهطوریکه نیروهای اوکراینی اکنون مناطقی از منطقه غربی کورسک روسیه را در اختیار دارند. کرملین با این پیشنهاد مبادله زمین مخالفت کرده و آن را غیرممکن دانسته است.
تضمینهای امنیتی اوکراین چه خواهد بود؟
هگست گفت: هرچقدر هم که باشند، شامل نیروهای آمریکایی در زمین نخواهند بود. او در عوض اعلام کرد که امنیت اوکراین باید توسط نیروهای قادر اروپایی و غیراروپایی تأمین شود. اگر این نیروها بهعنوان نیروهای حافظ صلح مستقر شوند، نباید وابسته به ناتو باشند.
کیر گایلز، پژوهشگر ارشد در اندیشکده چاتام هاوس در لندن گفت که این تصمیم، عملاً تضمینهای امنیتی معتبر از سوی ایالات متحده یا ناتو را منتفی میکند.
هگست همچنین از متحدان ناتو خواست که بار مالی بیشتری در دفاع بر دوش بکشند، از جمله افزایش هزینههای دفاعی خود از ۲ درصد به ۵ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP). اروپا باید سهم عمدهای از کمکهای مرگبار و غیرمرگبار به اوکراین را در آینده تأمین کند.
آینده چه خواهد شد؟
رویداد بزرگ بعدی که باید منتظر آن باشیم، کنفرانس امنیتی مونیخ است که جنگ اوکراین احتمالاً در صدر دستور کار قرار خواهد داشت. زلنسکی و دیگر مقامات ارشد اوکراینی در حاشیه این رویداد با معاون رئیسجمهور آمریکا و وزیر امور خارجه دیدار خواهند کرد. کیت کلوگ، نماینده ویژه ترامپ برای روسیه که او هم در این رویداد حضور خواهد داشت، گفت: وقتی از مونیخ بازگردیم، میخواهیم گزینههایی را برای رئیسجمهور ارائه دهیم تا وقتی وارد فرایند صلح میشود، بداند چه چیزی در انتظارش است.
به گفته ماریا زولکینا، رئیس مطالعات امنیت منطقهای و درگیریها در بنیاد ابتکارات دموکراتیک، این حجم از فعالیت دیپلماتیک و اظهارات مقامات آمریکایی، روسی و اوکراینی احتمالاً به این معناست که فرایند یافتن راهحلی برای آتشبس موقت یا وقفه در جنگ فعال در اوکراین در حال شکلگیری است.
بااینحال، گایلز احتمال داد که احتمال دوام هرگونه آتشبس کم است. او گفت که وعدههای صلحی که از طریق پاداشدادن به متجاوز حاصل شوند، وقتی در مقابل آمادهسازیهای جاری روسیه برای جنگ بیشتر قرار میگیرند، ارزش چندانی ندارند.
